Opiskelija, eivätkö rahat riitä ruokaan? Lue nämä vinkit selvään säästöön!

”Opiskelija rahat ei riitä”

Heips! Sain lukijaltani Julialta kysymyksen koskien treenaajan syömistä opiskelijabudjetilla. Useilla on varmasti juuri alkamassa opiskelijan antoisa, mutta välillä rahallisesti laihanlainen elämänvaihe ja se voi tietää muun muassa pähkäilyä ruokakaupan hyllyväleissä. Tilanne on ollut itsellenikin varsin tuttu, joten nyt syyskuun alkajaisiksi paljastan mielelläni omat niksit ja kikkani, miten tuosta ajasta voi selvitä ilman nälkään nääntymistä.

Opiskelijana rahaa voi tosiaan olla käytössä hyvin rajallisesti, joka tarkoittaakin olennaiseen keskittymisen korostumista. Monet varmasti tietävätkin sen olevan yksi lempimotoistani. ”Keskity olennaiseen” pätee myös tässä.

Mikäli treenaa tavoitteellisesti ja haluaa syödä sitä tukien, on panostettava ruokaan. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Herkkukastikkeiden, merkkituotteiden ja sisäfileelihan ostamista? Ei suinkaan. Perusruoka tuli ykkösenä ja muut jutut vasta sen jälkeen. Keskityinkin nimenomaan ihan perusjuttuihin ja kaikesta vähemmän tärkeästä täytyi karsia.

opiskelijabudjetti ruoka
Seuraa kommelluksia snapchatissa: idajemina

Avainsana tiukassa tilanteessa onkin suunnitelmallisuus. Kauppaan oli hyvä mennä listan kanssa siinä pitäytyen, jolloin muilta houkutuksilta oli helpompi välttyä. Ostin aina neljän päivän ruoat kerralla ja söin suunnitelmallisesti, joten ylimääräisiä heräteostoksia ei tarvinnut tehdä. Kauppareissut olivat tämän myötä myös todella nopeita suorittaa, kun sai tutussa liikkeessä viilettää hyllyväliltä toiselle ikään kuin laput silmillä.

Suosin isoja ruokakauppoja, sillä ne olivat huomattavasti edullisempia kuin pienet putiikit. Pienet 20 sentin säästöt esim. rahkapurkeissa ja muissa tuotteissa kumuloituvat nopeasti selviksi rahasummiksi. Lempipuuhaani oli myös -30 aletarrojen etsiminen (ja on muuten edelleenkin!). Koska proteiini on usein se mistä saa maksaa, hyödynsin alennuksia ja koitin ajoittaa kauppareissuni niille hetkille, jolloin -30% aleja oli myös tarjolla. Suosittelen bongailemaan aikoja, jolloin näitä aarteita on omassa kaupassa usein saatavilla ja mahdollisuuksien mukaan käydä sitten korjaamassa pottia kotiin. Monesti onkin pakkanen täyttynyt edullisesta lihasta ja siinä samalla myös säästynyt muutama lantti muuhun käyttöön.

Hyödynsin muutenkin runsaasti pakasteita. Esimerkiksi pakastekalkkuna oli kilohinnaltaan huomattavasti edullisempaa kuin pakastamaton. Myös seitin sisällyttäminen ruokavalioon alensi proteiinikustannuksia tuntuvasti. Samoin kasviksissa suosin usein pakestevihanneksia niiden verrattain alhaisen hinnan vuoksi.

opiskelija-budjetti

Lisäravinteissa keskityin vain niihin tärkeimpiin. Muutamankin kerran tuli tilattua bulkkina kasakaupalla isoja säkkejä heraa, jolla säästi taas kymppejä. Kerralla isojen määrien ostaminen voi ostohetkellä kirpaista, mutta se on vain henkistä kirjanpitoa. Pidemmällä aikavälillä näin pääsi selvästi halvemmalla ja jäi maksukykyä vaikkapa kreatiiniinkin.

Koska opiskelijana rahaa oli käytössä niukasti, tarkoitti se myös joistain asioista luopumista tai merkittävää karsimista. Tämä koski ihan kaikkea. Itse karsin mm. kahviloista, ravintoloista, alkoholista, kastikkeista, valmisruoista, purukumeista, limuista ja muista yllättävänkin paljon rahaa vievistä asioista. Se myös tarkoitti sitä, etten välttämättä ostanut haluamaani paitaa, en käynyt laittamassa kynsiäni, enkä mennyt kampaajalle, hierontaan yms. Loppupeleissä ruoka olikin siis aikalailla korkein prioriteetti täysin välttämättömien kulujen, kuten asumiskustannusten ohella.

Yhtenä toimivana opiskelijan eloa helpottavana vinkkinä voisi vielä mainita tulojen ja menojen ylöskirjaamisen, joka on helppo toteuttaa esimerkiksi Excelillä. Oman tilanteen tiedostaminen tarkalla tasolla voi helpottaa selvästi hahmottamaan, mihin kukkaron rahkeet riittävät. Joitain juttuja karsimalla tai vähentämällä opiskelijabudjetillakin on mahdollista saada oikein mukavasti murkinaa napaan – suunnittelua se kuitenkin saattaa vaatia.

 

Tässä vielä joitakin raaka-aineita, joita suosin:

 • Jauheliha, kana, seiti, porsas, kalkkuna
 • Kananmunat
 • Öljyt, pähkinät
 • Pakastevihannekset
 • Riisi, makaroni, kaurahiutaleet
 • Maitorahka, maito
 • Hera, kreatiini

Hyviä perusruokia ja -lisäravinteita siis ylimääräisiä juttuja karsien 🙂 Toivottavasti näistä tipseistä oli apua opiskeleville treenimimmelle ja punttikolleille!

opiskelija ruoka

Edellisessä postauksessa: Nyt on maukasta settiä! Maistuisiko?

Kommentit (26)
 1. Toivon, että uudet opiskelijat tajuavat jättää alkoholin juomista vähemmälle. 😉 Opiskelusta ja elämästä pystyy todella nauttimaan ilmankin! 😀 Mulla on parhaimmat muistot nyt opiskeluajoilta, kun olemme yhdessä kavereiden kanssa valmistaneet ruokia, brunsseja ja leiponeet tms. Alkoholia en oo juonut yhtään. Mutta hauskaa oon pitänyt monesti iltamyöhäänkin asti. 😀 Mutta silti on suht hyvä olo, vaikka väsyttääkin joskus aamuisin. ;D

  1. Hienoa kuulla Sara, että teillä on ollut noin hyvä meininki 🙂

 2. Jake Tillola
  1.9.2015, 16:28

  Oletko varma että ostamalla lihaa pakastimeen säästää rahaa? 😉 Ensinäkin pakastin kuluttaa sähköä Ja jäisen lihan sulatus/lämmitys vie sähköä paljon enemmän kuin ”tuoreen”.. 🙂

  1. Olen aika varma 😀 lihojen pakastaminen ei nosta sähkökuluja noin 3e per paketti, jota saan säästöä. Tämän näen helposti jo sähkölaskustani. Ja sulattaminen ei maksa pennin hyrrää kenellekään jos oivaltaa olla laittamatta jäistä filettä suoraan pannulle 😉

  2. Opiskelijana kommentoin vielä sen verran, että opiskelijasäätiöiltä vuokrattujen asuntojen vuokran hintaan kuuluu käytännössä aina sähkö, joten kuluja tästä ei isolle osalle opiskelijoista tule.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *