ONKO TÄMÄ HUONON JA TEHOTTOMAN TREENIN MERKKI?

Hei ihan mahtavaa, että diggasitte aiemmasta treenikyssäripostauksesta! Erityisesti meikäläisen oma treenifilosofia sai kiitosta, joten jos missasit postauksen, voit kurkata sen tästä: SAAKO PAKAROIHIN NÄKYVÄÄ MUOTOA PUOLESSA VUODESSA?

Teidän kyssärit on mun mielestä aivan loistavia ja niihin on aika ajoin ihan hyvä vastailla näin oman postauksen muodossa, niin kaikki pääsevät lukemaan vastaukset! Niistä saa kivasti kuvaa siitä minkälaista treenimeininkiä meikäläinen kannattaa ja pääsee muutenkin saamaan vastauksia niihin omiin treeniasioihin liittyen, joita on pähkäillyt.

Tänään on taas luvassa törkyhyviä lukijoiden kysymyksiä, joten annetaan paukkua!

Erilaisia pudotussarjoja olis kiva kuulla. Esim. olkapäät laitan treenin lopuksi pumppiin yhden käden vipunostoilla käsipainoa laskien, mutta mites muut lihasryhmät?

Oikeastaan mitkä tahansa sellaiset liikkeet, joissa painojen vaihtaminen käy helposti ja nopeasti soveltuvat hyvin pudotussarjoihin. Kokeile esim.

 •  reidenojennuksia
 • reidenkoukistuksia
 • pohkeita pakkaprässissä. Myös istuen pohjelaitteessa on loistava, jos treenikaveri pystyy aina nappaamaan kiekon kerrallaan pois.
 • hauiksille voi tehdä ihan samalla tavalla tiputussarjoja käsipainoilla, kuin teit olkapäille vipareilla. Toinen killeri ja astetta kätsympi vaihtoehto on tehdä hauiskääntö taljassa, jossa painoja saa nopeasti vaihdettua pakasta. Tässä voi hyvin tehdä myös ojentajapunnerrusta tiputuksilla.
 • glute bridge levypainoilla. Tiputa aina yksi kiekko pois sarjojen välissä. Pakaroille myös pakarapotkut taljassa on erittäin passeli pudotussarjoihin.
 • selälle on myös superkätsy tehdä pudotuksia taljassa. Voit vaihdella liikkeitä eri treeneissä tehden tiputuksen välillä ylätaljassa, välillä alataljassa ja välillä eri oteleveyksillä.

Kuinka kamalaa on, jos treenaa 4 päivänä peräkkäin, mutta nelijakoisella ohjelmalla täysin eri lihasryhmiä? Esim. Pakarat, olkapäät, hauis/ojentajat ja jalat, ja sitten pitää 3 päivää taukoa. En ikinä kerkeä viikonloppuisin treenaamaan, mutta viikolla aikaa olisi mielin määrin.

No worries! Ei ole kamalaa eli anna mennä vaan! Loppupeleissä tärkeintä on treenata silloin, kun se itselle omaan rytmiin sekä arkeen sopii parhaiten. Muuten hommasta tulee aivan liian vaikeaa pelkän hifistelyn tähden.

Olisin myös kiinnostunut kuulemaan, mikä on sopivan pituinen aika sarjojen välissä?

Noin minuutti on hyvä nyrkkisääntö. Riippuu kuitenkin vähän treenistä ja liikkeestä pitääkö olla pidempi. Esim. isoissa voimasuorituksissa, kuten kyykyissä voi olla useampikin minuutti, jotta jaksaa tehdä seuraavan sarjan kunnolla.

Kannattaako takaolkapäitä treenata jos on vasta alottanu salilla käymisen? Onko se vähä semmonen turha hifistely juttu?

Hyvä kysymys! Takaolkapäitä saa todellakin alkaa treenaamaan vaikka olisi vasta aloittanut saliharrastuksen. Eri liikkeisiin ja ylipäätään eri lihasryhmiin on hyvä alkaa tutustumaan alusta alkaen ja näin huomaamaan milloin ne työskentelevät. Erityisesti takaolkapäät on juuri sellainen lihas, joka monella jää unholaan, vaikka salilla olisi tullut jo kauemminkin treenattua.

Ymmärrän kuitenkin hyvin sun kysymyksen pointin. Aloittelijan on ensisijaisesti tärkeintä opetella perusliikkeet kunnolla, jolloin takaolkien hinkkaaminen ei varsinaisesti kuulu ensimmäisiin panostettaviin asioihin. On myös hyvä huomioida, että ne voivat saada välillistä rasitusta muista liikkeistä, vaikka omaa eristävää liikettä niille ei sen hetkisessä ohjelmassa olisikaan. Esimerkiksi hang clean and press on aivan loistava kokonaisvaltainen liike, jossa myös takaolat saavat osansa vaikkakaan ei eristäen. Eli treenaa ihmeessä takaolkapäitä, jos siltä tuntuu ja niille riittää aikaa, mutta tsekkaile myös treenaamiasi muita liikkeitä – saako takaolat välillisesti kyytiä jo joissain muissa liikkeissä? Jos näin on, ei takaolkien pumppailusta tarvitse heti salin alkuvaiheilla alkaa liikoja stressaamaan.

Saako lepopäivänä urheilla ollenkaan?

Toki! Aktiivinen palautuminen tekee monesti paljon enemmän terää kuin pelkästään laakareilla makaaminen. Kävele, hölkkää, verryttele ja venyttele. Totaalilevotkin ovat kuitenkin tervetulleita erityisesti siinä tapauksessa, jos välipäivien urheilut on haastellista pitää kevyinä. Kuuntele lepopäivinä kroppaa ja oloa. Mitä se tarvitsee kaikista eniten? Jos tekisi mieli lähteä luontoon vaeltamaan tai pelaamaan frendien kanssa vaikka fudista, anna mennä vaan! Jos taas olo on sellainen, että sohva huutaa sun nimeä, niin ei kun hyvällä omatunnolla lepäämään!

Onko se huonon tai tehottoman treenin merkki, jos seuraavana päivänä ei tunnu lihaksissa juuri yhtään? Treenatessa teen siis täysillä ja silloin kyllä polttelee, mutta treenin jälkeen ei tunnu paljoa missään. Onko tämä merkki siitä, että pitäisi jotenkin monipuolistaa tai muuttaa liikkumistapoja?

Lihaskipuja oleellisempaa on tuntea treenin aikana, että lihakset työskentelevät kunnolla. Pelkkä treenin jälkeinen lihaskipu ei siis yksinään riitä kertomaan treenien laadusta tai siitä, saavutetaanko kehitystä. Toisaalta, jos ei koskaan tunne treenanneensa seuraavina päivinä jonkinlaisen arkuuden muodossa, niin todennäköisesti treeni on lihaksille liian kevyttä. On kuitenkin ihan normaalia, että vaikkapa uutta ohjelmaa aloittaessa lihaskipuja esiintyy paljonkin uudenlaisten treenien seurauksena, mutta ohjelman edetessä sekä kehon sopeutuessa menoon ja meininkiin viivästyneet lihaskivutkin samalla vähenevät. Viivästynyt lihaskipu ei siis ole aina välttämätöntä kehittymisen kannalta ja lihakset voi todellakin kasvaa ilman, että seuraavana päivänä saattuu istuutua pytylle.

Kyllä te ootte sellaisia epeleitä että! <3 Mahtavia treenejä murut!

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: MITÄ KATSOA YOUTUBESTA? 5 JOIHIN OLEN KOUKUSSA!

 Katso valmennukseni TÄÄLTÄ 🔥

Seuraa Instagramissa: @idajemina 

Kommentit (4)
 1. Kiitos tästä! Hei mistä on alotuskuvan asu? Oon nähny sen varmasti aiemminkin, mutta nyt se huutaa mun nimeä! 😀

  1. Anytime girlie!❤️ Tuo koko asu on Ellokselta! Mulla on tuo treenitakki valkosena ja mustana – tykkään!😍

 2. Sami Vaskola
  28.8.2019, 19:54

  Olisi kuvaus – mallikeikka, mutta emme löydä kontakti emailia sinulle.
  T. ACON

  1. Moikka Sami, kiva kun laitoit viestiä – kuulostaa mielenkiintoiselta! Parhaiten minut tavoittaa tästä mailista: idajemina@idajemina.com 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *