Ida Jemina
Ida Jemina

Onko mahdollista treenata liian kovaa?

Sis. mainoslinkkejä

Pitääkö aina treenata niin kovaa kuin ikinä lähtee? Entä onko liian kovaa treenaaminen mahdollista? Todella usein puhutaan kovaa treenaamisesta, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? 

Oma filosofiani treeneissä ja ylipäätään muutenkin elämässä on Work Smart, Not Hard (<– lue aiheesta aiemmin kirjoittamani postaus). Tulosten eteen täytyy ehdottomasti tehdä kovasti töitä, mutta meneekö jossain kohtaa raja, jonka jälkeen enemmän ei ole enää parempi?

On tärkeää muistaa, että kehityksen kolme peruspilaria ovat treeni, ravinto ja lepo. Jos näistä yksikin on epäbalanssissa tai liian ylikorostettuna suhteessa muihin, ei tekeminen tuota mahdollisimman hyvää tulosta. Laadukkaasti ja nousujohteisesti (sekä luonnollisesti riittävän kovalla teholla) neljä kertaa viikossa salilla tunnin verran treenaava henkilö saavuttaa suurella todennäköisyydellä selvästi parempia tuloksia kuin seitsemänä päivänä 3h kerrallaan silmät vaahdossa kroppaansa rankaiseva höyrypää.  Syy tähän liittyy juuri edellä mainittuihin kolmeen peruspilariin – lihas kasvaa levossa, ei salilla. (Tästä voit lukea lisää aiemmasta kirjoituksesta: Tavoitteena lihasmassan kasvatus? Lue vinkit näkyviin tuloksiin)

Se on vähän niin kuin esimerkiksi kuopan kaivaminen. Olisihan sekin kovaa duunia kiskoa paljain käsin mutaa, hiekkaa, kiviä ja juuria joka päivä aamusta iltaan, mutta samanaikaisesti jossain muualla kaivinkoneen kuljettaja hoitaa saman homman kahvikuppi kädessä minuutissa eikä tullut edes hiki. Se on work smarttia – ei se kuinka paljon tekee töitä, vaan mitä saa aikaiseksi. 

Salin puolella ei tietenkään ole mahdollista kauheita tuloksia toivoa ilman vähintäänkin muutamaa hikikarpaloa, mutta kuitenkin, laadukas treeni tarkoittaa muutakin kuin liian kovaa. Se sisältää ajoittain myös liian kovaa treeniä, mutta siitä myöhemmin lisää.

Urho-ja-Ida-peili
Verryttelytakki täältä / College-housut täältä / Tennarit täältä

Saliharrastuksen kehitystä on joka tapauksessa syytä mitata vuosissa ja siksi on tärkeää zoomata hieman ulos tarkastellen myös mahdollisimman pitkälle johtavia strategioita vuositasolla. Päivätasolla tarkasteltuna järkyttävän kovalla suhteellisella intensiteetillä ja yltiöpäisen kunnianhimoisella volyymilla tehty treeni tuottaa varmasti kovan kasvuärsykkeen, mutta entäs sitten kun hommaa pitäisikin jatkaa viikosta ja kuukaudesta toiseen tuloksekkaasti?

Se on vähän sama asia vaikkapa rahan investoimisessa. Se vaatii pitkäjänteisyyttä, järkeä sekä malttia ja toisinaan isoakin riskiä, mutta yli varojen ei parane liikoja tuhlailla. Onhan mahdollista laittaa saman tien kaikki kertyneet varansa vaikkapa muutaman vuoden vanhaan avoautoon ja maksaa vielä lainanlyhennyksiä pari vuotta sen jälkeen. Kyllä, nyt alla on hieno auto ja lyhyellä tähtäimellä se on kiva juttu. Samalla voisi kuitenkin myös ajella vähemmän raflaavalla ajoneuvolla investoiden samalla säästöjään vuosien päähän tähtäävillä strategioilla hyvin tuottaviin kohteisiin ja sen ansiosta halutessaan ostaa tulevaisuudessa vaikka täysin tuliterä avoauto käteisellä ilman, että silmääkään tarvitsee räpäyttää.

Tällä kömpelöllä vertauksella meinaan, että laadukkaasti toteutettu treenisuunnitelma huomioi myös mm. sekä nousujohteisuuden että palautumisen. Liian kovaa treenaaminen tarkoittaa sitä, ettei nousujohteisuutta pääse kovin pitkään tapahtumaan, sillä treenataan jatkuvasti yli oman palautumiskyvyn. Pitkässä juoksussa suorituskyky lähtee näin itse asiassa laskuun.

Liian kovaa treenaamista kuitenkin voi ja kannattaa hyödyntää työkaluna myös laadukkaassa tekemisessä. On tärkeää kehittää omaa kykyään palautua ja se vaatii systemaattista rajojen rikkomista. On siis mahdollista treenata liian kovaa myös hyvässä mielessä. Erityisesti kun edetään kohti treeniblokin loppua, olisi usein hyvä ylittää itsensä ja tarkoituksenmukaisesti treenata kovempaa kuin palautumiskyky sallii. Tosin, siitäkin itse asiassa sitten palaudutaan, muttei heti vaan hetken päästä kevennetyllä jaksolla.

kovaa treenaaminen
Nike-paita täältä / Seamless trikoot täältä / Varsitennarit täältä

Kuka vaan voi treenata kovaa, sen kun laittaa kiekkoja tangon päähän ja kyykkää pyörtymiseen asti. Sitten kun vielä kovan asenteen lisäksi asettaa laadun ensimmäiseksi prioriteetiksi – silloin on luvassa tiukkaa kehitystä.

Katso edellisestä postauksesta: OSTIN VENEEN!

394_Ida_jemina_2016_FTUK_branded page

Kommentit (20)

 1. venla

  Mulla seurasi liian rankasta treenaamisesta melkonen sairastelun noidankehä jolle ei vaan millään meinaa tulla loppua. Todella kurjaa, vitamiinit,syöminen ja lepo maksimoitu.tuntuu ettei kroppa kestä mitään,pieni lenkki ja seuraavana päivänä taas pää täynnä räkää.ärsyttävää.takana monta lääkekuuria..

 2. Satu

  Moikka! Pakko kysäistä noista elloksen trikoista, näkyykö pyllistellessä läpi? Millaiset ovat kooltaan? Kiitos vastauksesta ja ihan parhaasta blogista! 🙂

  • Ida Jemina

   Moikka Satu! En ole vielä noilla pyllistellyt, mutta yleensä pidän näitä seamless-tyyppisiä trikoita yläkroppatreeneissä, juostessa yms, sillä kangas on kuitenkin sellaista sukkahousumaista. Kannattaa valita iso koko. On tosi joustavat mutta myös tiukat 🙂 Kiitos itsellesi! 🙂

 3. Ninna

  Kiitos hyödyllisestä postauksesta. Tuo slogan on tosi hyvä. Ihan kun olisi ollut äiti muistuttamassa. Joskus ihmettelen kuinka jaksoin ja kuvittelin treenavani tehokkaasti tekemällä ensin jumppatunnin sitten crossarilla puol tuntia ja siihen päälle sama setti lihaskuntoa. Oli aika puolikuollut olo vielä kun veden voimalla meni Jostain lukenut että kuntosalitreeni saisi kestää max tunnin sen jälkeen lihaksisto menee kataboliseen hajoittavaan tilaan. Totta? Omat salitreenit 1,5h jalkatreeni jopa 2h sis lämmittelyt ja putkirullaukset ok? Voitko tehdäpostauksen kreatiinista?

  • Ida Jemina

   No problem Ninna, kiva että pidit! Salitreeni on itsessään kyllä katabolista touhua. Kaikkiin tilanteisiin pätevää sopivaa treenin kestoa on aika haasteellista määritellä, mutta usein suunnilleen tunti on kuitenkin ihan pätevä suuntaa-antava arvio. Intensiteetti, volyymi, taukojen pituudet, liikevalinnat, lämmittelyt, ohjelma ylipäätään jne. vaikuttavat kuitenkin käytännössä salilla vietettyyn aikaan melko paljon. Siinä missä yhden treenin voi vetäistä 45 minuutissa, saa toisen tehtyä reilussa tunnissa vaikka olisi ihan hyvä tahti päällä – tai jopa puolessatoista, eikä siinä mitään. Sitten vain heti palkkaria tauluun, kun on treeni takana niin voi hyvillä mielin viettää hetken vaikkapa putkirullan parissa ennen seuraavaa varsinaista ateriaa 🙂 Kiitos postaustoiveesta! Kreatiinista olen aiemmin kirjoittanut täällä: Tärkeimmät ja vain tärkeimmät urheilulisäravinteet

 4. Heidi

  Terve! Tähän liittyen tai ainakin aihetta sivuten yksi toive postaus 🙂
  Voisitko tehdä joskus kuvakokoelman (tai vain teksti muodossa kertoa), ajalta jolloin olet aktiivisesti aloittanut treenaamisen salilla aina tähän päivään asti.. Olisi mielenkiintoista tietää, mitkä ovat eri ajanjaksoina olleet omia tavoitteitasi? Ja millaiset kehitysvälit.. (olisi hyvä motivaattori kun tietää että noita sinunkaan koipia ei ole vuodessa saatu tuohon kuntoon 🙂
  Oletko panostanut jossain vaiheessa enemmän voimatasojen nostoon/ aerobisen kunnon kehitykseen/ laihduttamiseen tai nimenomaan lihasmassan kasvuun? Oletko kyseisillä ajanjaksoilla laskenut tarkasti ravintomakroja vai mennyt ”tuntuman mukaan”?
  Varmaan sinullakin on ollut välissä kausia kun haluat hieman dietata tai kiristellä? miten koet sen vaikuttaneen kokonaisuuteen? Oletko tehnyt ajanjaksojen välissä kehonkoostumusmittauksia säännöllisesti vai luottanut peiliin :), mikä on ollut sinun mittarisi?
  Loppuun vielä myytinmurtaja kyssäri: Onko mielestäsi totta tai uskotko siihen että lihas ”muistaa” missä kunnossa se on ennen ollut? samoihin tuloksiin ja voimatasoihin pääseminen on hieman helpompaa pidemmänkin tauon jälkeen kuin aloittelijalla?
  Kiitos hyvästä ja inspiroivasta blogista!

  • Ida Jemina

   Moikka Heidi! Loistava toive ja mielenkiintoisia kysymyksiä! Tämä olisi joskus hauska toteuttaa. Vanhoja kuvia minulla on valitettavan vähän, pitäisi yrittää niitä joku päivä muistaa tuttavilta kysellä. Otan tämän postaustoiveen ehdottomasti ylös.
   Lihasmuisti on ihan totta ja siitä syystä tauon jälkeen entisiin mittoihin palaaminen käy huomattavasti nopeammin kuin uuden lihasmassan kehittäminen.
   Kiitos itsellesi kommentista! 🙂

 5. Helena

  Ihan mahtava postaus! Asia tekstiä😊 kun puhuit tuosta että treenataan oman palautumiskyvyn yli, niin mitä mieltä olet kuinka montaa erilaista liikettä kannattaa tehdä(per treeni) jos treenaa jalkoja ja peppu kaksi kertaa viikossa lihasten kasvatus mielessä, ettei tee liikaa? Varmasti riippuu sarjojen pituuksista ja laatu korvaa määrän, mutta olisiko siihen olemassa mitään nyrkkisääntöä?

  • Ida Jemina

   Kiitos Helena! 🙂 Sellaiset plus miinus kuusi liikettä per treeni on ihan sopiva nyrkkisääntö, riippuen tietysti hieman valituista liikkeistä 🙂

 6. Peppi

  Heips!
  Kiitos (jälleen yhdestä) hyvästä postauksesta!
  Olen seuraillut sinua nyt aika pitkään, ja minua ihastuttaa erityisesti se miten ammattimaisesti pystyt kertomaan faktat olematta liian kuitenkaan vakava 🙂
  Sinulle tulee postaus toiveita varmasti aika tiuhaan, mutta minua kiinnostaisi tietää seuraavaa: mitä tapahtuu bulkin ja dieetin välissä? Ne ovat toisistaan sen verran eroavat, että kuinka pitkä siirtymä olisi optimaalinen puolin ja toisin? Ja onko niiden välillä ”normaalia elämää”, vai elätkö tyylillä bulkki-dieetti-bulkki-dieetti? 😀 ilmaisin ehkä vähän kömpelösti, mutta toivottavasti ymmärsit pointin 😀 kiitos ja ihanaa syksyn alkua! <3

 7. Neldei

  Hei, asiani ei oikeastaan liity postaukseen, mutta haluisin kuulla mielipiteesi tästä. Kävin kehonkoostumusmittauksessa vuosi sitten ja nyt uudelleen. Rasvaprosentti oli tippunut pari prosenttia, rasvaa lähtenyt kaksi kiloa ja lihasta kilo. Näiden tietojen mukaan siis. Jäin vain miettimään onko mahdollista tai kuinka on mahdollista, että lihasmassa on pienentynyt, vaikka voimani ovat selvästi kasvaneet ja koen olevani selvästi voimakkaampi ja tuntuu että lihakset olisivat kasvaneet. Tai onko sillä merkitystä, että nyt olen pari viikkoa ollut kevyemmällä treenillä sairasteluiden suhteen? Joskin kevyttä lihaskuntotreeniä olen tehnyt. En kerennyt kysyä asiasta vielä opettajalta, kun koulussa testit siis teimme, mutta tulit mieleeni ja ajattelin kysäistä onko kyseinen yhtälö mahdollinen, että voima siis kasvaa vaikka lihasmassa tippuu?
  On muuten ensimmäinen kerta, kun kommentoin, mutta pakko sanoa että tosi hyvä blogi ja odotan aina uusia postauksia. Tuntuu monesti, että kirjoitat juuri siitä, mitä olen pähkäillyt 😀

  • Ida Jemina

   Moikka! Kyllä on mahdollista, että voimatasot ovat kasvaneet vaikka lihasmassa olisi hieman vähentynytkin. Voimantuottoon vaikuttavat monet tekijät ja lihasmassa on niistä vain yksi. Kiristymisen myötä taas lihakset tulevat paremmin esille, jolloin ulkomuoto voi vaikuttaa lihaksikkaammalta kuin aiemmin 🙂
   Kiva että tulit kommentoimaan ja mahtavaa, että postaukset maistuu! 🙂

 8. Hillasuo

  Onhan se mahdollista. Mä tein lenkkejä (6-8 km) 2-3 kertaa viikossa, kun siirryin kolmijakoiseen ohjelmaan, jossa yksi päivä oli jalkapäivä, oli mahdollisimman raskailla painoilla kyykkyä, mavea yms. Tästä meni alavartalo ihan jumiin. Amatöörikuntoilijana ei ole helppoa arvioida, mikä määrä ja intensiteetti on liikaa. Nyt on tuostakin jo muutama vuosi, joten on siitäkin opittu.

 9. Löytyykö sinulta luottovaatteita? Näistä en luovu! – Ida Jemina

  […] Edellisessä postauksessa: Onko mahdollista treenata liian kovaa? […]

 10. Milja

  Hei! Haluaisin kysyä mielipidettäsi, millaista treeniä ja kuinka monta kertaa viikossa kannattaisi tehdä, kun aikaa ei päivistä paljoakaan löydy? 🙂 itsellä tosiaan kirjoitukset edessä ja siihen päälle muut kouluhommat (joita on paljon..), niin aikaa ei sitä puolta tuntia enempää päivässä treenaamiseen valitettavasti löydy :/

  • Ida Jemina

   Moikka Milja! Silloin kannattaa pitää treenit lyhyempinä, mutta treenata useammin. Eli tehokasta treeniä verrattain pienellä kertavolyymilla jota sitten kompensoidaan tiheällä treenifrekvenssillä. Esim. viisi kertaa viikossa kokonaisvaltaista ja perusliikkeisiin perustuvaa treeniä. Tsemppiä kirjoituksiin! 🙂

 11. 😍

  Patti oot söpö<3

Kommentoi »

Vastaa