Ida Jemina
Ida Jemina

Onko mahdollista muuntaa rasva lihakseksi?

”Onko mahdollista puhtaalla ruokavaliolla vähän yli kulutuksensa syömisestä huolimatta ”muuntaa” esim mahan päällä oleva rasva lihakseksi?”

”Haluaisin kovasti kasvattaa jalkoja ja pyrstöä, mutta samalla haluan päästä mun mahasta eroon.”

”Pitäisikö lihaskipu saada aikaiseksi, vai kehittyvätkö lihakset ilman sitä?”

”Mitkä olisi ne hyvät pakaroita suurentavat treeniliikkeet mitä kannattaisi tehdä?”

Lihasten kasvatus – postaus herätti paljon kommentteja sekä kysymyksiä. Monet saattavat pyöritellä samanlaisia kysymyksiä päässään, joten ajattelin, että voisi olla ihan hyvä koota niistä oma postaksensa. Tänään pureudutaan siis mm. ylläoleviin aiheisiin sekä moniin muihin askarruttaviin asioihin.

Heippa!

Olen 17 vuotias aloittelijatyttö kuntosalilla.
Treeni sujuu suhteellisen hyvin, mutta tavoitteena olisi isommat pakaralihakset eikä mitään suurta kehitystä tapahdu. Olen yrittänyt ruokavalioon jo kiinnittää huomiota joten kysyn sulta mitkä olisi ne hyvät pakaroita suurentavat treeniliikkeet mitä kannattaisi tehdä:)?

Ps. ihana blogi. Luen aina kun tulee uusia postauksia:)

Moikka! Ihan ensimmäiseksi varmista, että syöt riittävästi. Lihaskasvua tapahtuu vain, jos ravinnosta saatava energiamäärä on riittävällä tasolla suhteessa omaan kulutukseesi. Treeni kannattaa pitää monipuolisena ja kokonaisvaltaisesti jalkoja rasittavana. Rakenna treenit kunnon liikkeiden ympärille (kyykyt, maastavedot, hip thrustit) ja täydentele vielä pakaroita eristävillä liikkeillä (pakarapotkut yms.). Yritä saada liikkeet kunnolla tuntumaan kohdelihaksissa. Voit opetella pakaralihasten aktivoimista ja liikkeiden suoritustekniikkaa vaikka ilman vastusta sekä siirtyä eteenpäin sitten kun oikeat paikat työskentelevät varmasti kunnolla. Suosittelen hyödyntämään erityisesti hip thrustin eri variaatioita, josta voi lukea aiemmin tekemäni postauksen: Hip Thrust – lantionnoston eri variaatiot.

kysymyksia
ICANIWILL

Hei Ida Jemina! Pidän blogistasi, sillä tekstisi ja kuvat ovat selkeitä sekä kiinnostavia.
Osaisitko neuvoa minua jalkatreeniin liittyvässä ”ongelmassa”. Olen tehnyt kyykyt enimmäkseen tuettuna ja melko vähän käyttänyt prässiä. Ongelmani on, että kyykätessä vapaalla tangolla sekä jonkin tyypin prässilaitteissa, tuntuu työntövaihe lonkissa tai tuossa taitekohdassa (nivusissa? :D), vai laskenko liian pieneen kulmana.. 

Moikka! Vaikea sanoa näillä tiedoilla sen tarkemmin, mutta kokeile esimerkiksi kyykkyä high barina (tanko melko ylhäällä epäkäslihasten päällä) jolloin saat pidettyä torson verrattain pystyasennossa suorituksen aikana – tämä saattaa vähentää painetta nivusissa. Toki myös yleisestä liikkuvuudesta kannattaa huolehtia lihashuollolla (erityisesti takareidet saattavat olla usein tiukka paikka), jonka lisäksi pakaroiden aktivaatiotreenillä voi saada helpotusta vaivaan näiden vahvojen lihasten osallistuessa tehokkaammin painojen liikutteluun. Tsemppiä!

Moi Ida Jemina! Kiitos kiinnostavista postauksista. Kaipaisin vinkkejä olkapäiden treenaamiseen. En saa olkapäitä juurikaan kipeäksi treenaamalla. Olen tehnyt niille pystypunnerruksia sekä vipunostoja sivuille ja eteen, ja lyhyitä sarjoja niin painavilla painoilla, että painot nousevat lopussa juuri ja juuri tai eivät ollenkaan. Jälkikipua ei vain tule seuraavana päivänä, vaikka treenissä tuntuma on ihan hyvä ja lihakset väsyvät. Pitäisikö lihaskipu saada aikaiseksi, vai kehittyvätkö olkapäät ilman sitä? Painojen nousu ei ole ollut kovin kummoista toistaiseksi (olen käynyt salilla kolme kertaa viikossa nyt neljä kuukautta).

Moikka! Treenien jälkeistä viivästynyttä lihaskipua (DOMS) ei ole lihaksen kehittymisen kannalta välttämätöntä saavuttaa eli kyllä olkapäät voivat kehittyä myös ilman arkaa oloa seuraavina päivinä. Toki lihaskivut voivat kertoa treenin menemisestä perille sekä riittävän kovasta rasituksesta, mutta sen syntyyn vaikuttavat useat eri asiat eikä aihe ole kovinkaan yksiselitteinen (mikä lihas kyseessä, käytetyt liikkeet – kuinka venyttäviä liikkeitä/kuinka paljon niihin on adaptoiduttu, lihaksen solujakauma yms). Tärkeämpää onkin saada kunnon lihastuntumaa itse treenin aikana. Olkapäiden suhteen kannattaa huomioida, että erityisesti jos näille lihaksille ei ole helppoa saada treeniä menemään perille, kannattaa vipunostoissa ja muissa eristävissä liikkeissä aloittaa maltillisista painoista. Näin oppii alusta asti tekemään liikkeet oikeasti kohdelihaksella.

Olen löytänyt muutama viikko sitten sinun blogisi ja saanut kipinän salihommiin jälleen. Muutama vuosi sitten olin hyvässä vauhdissa saliharrastuksen kanssa,mutta tuli lapsia ja harrastus jäi lasten myötä. Sitten tuli selkävaivaa niin pahasti että selästä löytyy välilevyn repeytymä ja pari pullistumaa,liikkuminen siis se vähäinenkin jäi kipujen kanssa kärvistelyyn(erittäin väärin selälle). Nyt olen siinä pisteessä että jotain on tehtävä,vasemmalta puolelta on lihasvoima jalasta kadonnut niin että pienikin liikkuminen saa lihakset kipeäksi ja siis tarkoitan todella kipeäksi.Miten tästä lähteä rakentamaan lihasvoimia jalkaan ja siitä eteenpäin? repeytymä ja pullistumat on vanhoja mutta ajoittain vaivaa ja en tahtoisi selkää särkeä uudelleen..vatsa ja selkälihasten treenaaminen tottakai on ykkönen mutta olisi kiva kun treeni olisi balanssissa:)

Ou nou, ikävä kuulla vaivoistasi! Paras lääke lihasvoiman kehittämiseen on kokonaisvaltainen progressiivinen harjoittelu, esimerkiksi tasapainoinen salitreeni. Salilla kannattaa keskittyä suuriin perusliikkeisiin, jotka toimivat jalkaosaston kehittämisen lisäksi lyömättöminä keskivartalon vahvistajina (maastaveto, taka- / etukyykky jne.). Jos tilanteesi ei kuitenkaan salli normaalien perusliikkeiden suorittamista salilla, suosittelen kääntymään fysioterapeutin puoleen varmistamaan kohdallesi sopivin kuntoutusohjelma.

Tämä on juuri tämän hetken ongelmani. Kärsin aika pahasta rautakammosta. Salilla olen nyt käynyt vuoden ja nyt tahtoisin saada lisää voimaa. Ongelmia lisää toki välillä kipeytyvät kädet (tenniskyynärpäät) joten kaikki perusliikkeet eivät ole mahdollisia. Mutta mikä olisi hyvä neuvo painojen valintaan jos tahtoo lisää voimaa? En tiedä yhtään miten valitsisin painot ja montako toistoa pitäisi sitten tehdä kovemmilla painoilla. Pitääkö pyrkiä tekemään sarja loppuun vai just niin pitkälle ettei enää liike mene puhtaasti loppuun. Jalkavoimaa uskallan paremmin kokeilla, mutta yläkroppa treeni ja kädet jotenkin pelottaa kun sitä tuntumaa ei osaa hahmottaa niin hyvin.

Alkuvaiheessa sopivien painojen löytäminen voi olla pientä hakemista, kyllä ne sieltä onneksi kokeilun kautta pian selviävät! Ihan aluksi voit vaikka lämmitellessä lisätä hiljalleen painoa ja kun liike jossain kohtaa alkaa hidastua, aloita tästä painosta työsarjat. Voit pitää sarjapituuden verrattain lyhyinä, vaikka välillä 5-8, jotta saat riittävästi kuormaa liikke
isiin. Sarjaa ei kannata viedä loppuun asti, vaan mieluummin jättää toiston parin verran varastoon – tämä kannattaa siis huomioida suorituspainoja hakiessa.

Sitten kun saat tehtyä tavoitellut toisto- ja sarjamäärät, nosta seuraavalla kerralla sarjavastusta (mielellään vain vähän kerrallaan onnistuneen sarjavastusprogression mahdollistamiseksi).

hyvia kysymyksia
Kuva

Haluaisin kovasti kasvattaa jalkoja ja pyrstöä, mutta samalla haluan päästä mun mahasta eroon. Ongelmana siis on että kun ne kaikki rasva kerääntyy lähinnä tohon keskivartaloon niin ei siks haluais syödä yli kulutuksen mut ei kyllä tunnu nuo koivetkaan oikeen kasvavan 😀

Moi! Kun kirjoitit tuosta että laihduttaminen ja lihaksen kasvatus ei yleensä onnistu yhdessä, rupesin miettimään erästä asiaa. Itse treenaan pääasiallisesti lihaksen kasvatusmielessä, mutta ylimääräistä on vatsan seudulla. Onko siis mahdollista saada rasvaa palamaan keskivartalosta, mutta samalla kasvattaa lihaksia muualla kropassa? Ruokavalioni on pääosin puhdasta kotiruokaa ja herkuttelen harvoin.

Moi! Harmillisesti kohdistetulla treenillä ei käytännön tasolla saa paikallisesti poltettua ihon ja lihaksen välistä näkyvää rasvaa pois. Vatsan seudun löysät saa pois syömällä alle toteutuneen kulutuksen, jonka vuoksi niiden karisteluun kannattaa pitää jossain kohtaa oma jaksonsa. Rasva palaa pois nopeimmiten sieltä, mistä keho varastoenergiaa helpoiten luovuttaa ja tässä on melko paljon yksilöllisiä eroja. Jos olet todella tuore salillakävijä eikä lihasta ole vielä ehtinyt kertymään, voit toki saavuttaa lihaskasvua myös syöden alle kulutuksen – tätä ei kuitenkaan jatku kovinkaan pitkään aloittelijavaiheen ollessa melko lyhyt.

Moikka
Sulle näyttää satelevan kysymyksiä kysymyksien perään, mikä kylläkin vain kertoo, että oot oman alasi ammattilainen. 🙂 Mullakin kysyttävää, kun oma tietämys ei tilanteeseeni riitä. Olen käynyt salilla ties kuinka monta vuotta ja saanut työllä ja tuskalla varsinkin etu- takareisiin sekä pakaraan hyvin lihasmassaa, yläkroppa taasen ottanut aina ärsykettä hyvin vastaan, kun aiemmin harrastin monta vuotta itsepuolustuslajeja. Ongelmani onkin nykyisin se, että aloitin 2 vuotta sitten melko nopeatempoisen tanssilajin ja viimeisen vuoden ajan olen käynyt tanssitunneilla suht ahkerasti, 3-6krt/vk. Huomaan, ettei kroppa meinaa oikein millään palautua, jos ylitän 2 salikerran viikossa näiden ”aerobisten” treenieni lisäksi. Kuinka kannattaisi toimia tässä tilanteessa tai kuinka sinä toimisit, jos tavoitteena kuitenkin olisi edes hitaasti tapahtuva lihasten kasvatus?

Moikka! Ihan ensimmäiseksi varmistaisin riittävän energiansaannin sillä mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän kuluttaa. Tämä on avaintekijä palautumisen kannalta. Ja kun lihaskasvu on tavoitteena, olisi energiansaanti pidettävä joka tapauksessa riittävän korkeana eli ruokaa kunnolla lautaselle. Palautumiskyky kehittyy ajan myötä, varsinkin jos treeneihin on totuttauduttu pikkuhiljaa ja välillä pidetty myös kevyempiä jaksoja. Kuitenkin, jatkuvalla tiheästi koko kroppaa läpikäyvällä kovatehoisella liikunnalla voi myös ajautua tilanteeseen jossa palautuminen käy tarpeettoman raskaaksi. Jos tunnet sitä tarvitsevasi, pidä viikon parin mittainen kevyempi jakso treeneistä ja lähde nostamaan tehoja tämän jälkeen. Ihan optimaalisen lihaskasvun kannalta voisi olla paikallaan säätää hieman kuntosali- ja tanssitreenien suhdetta, varsinkin jos tanssia tulee välillä lähes päivittäin. 

vastauksia
I CAN I WILL – Splash Edition Grey-Pink trikoot täältä

Moikka ja kiitos mahtavasta blogista! Sitä on tullut luettua jo jonkin aikaa 🙂
Kuulisin mielelläni mielipiteesi minua askarruttavaan ogelmaan. Olin viime keväänä elämäni parhaassa kunnossa niin kestävyys- kuin myös voimatasoilla. Kroppani näytti omaan silmään hyvältä, siinä oli lihasta ja selluliittikin oli kadonnut lähes täysin omasta ongelmakohdasta eli jaloista. Syksyllä aloitin uudelleen opiskelut ja 12 tuntisten lukurupeamien jälkeen en jaksanutkaan treenata enää yhtä kovaa. Kropan muoto säilyi pitkään samana, mutta näin kevään tullen olen huomannut rasavan kertyneet salakavalasti takaisin. Kerroit tekstissä, että samaan aikaan ei voi laihduttaa ja kasvattaa lihasta, mutta miten tulisi syödä (plussalla vai miinuksella), jos haluan pitää painon samana mutta polttaa rasvaa ja kasvattaa reiteni ja pyllyni taas samoihin mittoihin, missä ne olivat vuosi sitten?

Moikka! Lihasmuistin myötä voit päästä samaan tilanteeseen onneksi huomattavasti nopeammin kuin kehittämällä täysin uutta lihasmassaa. Rasva kuitenkin lähtee vain ja ainoastaan laihduttamalla eli mikäli sitä on kertynyt ylimääräistä, niin pakkasen puolella on vietettävä aikaa. Ja jos rasvaa on päässyt kertymään selvästi ylimääräistä, ei sen määrää ole mielekästä edelleen lisätä syömällä yli kulutuksen. Eli ensin ylimääräisistä eroon ja sen jälkeen sitten pikkuhiljaa sapuskamääriä suuremmiksi sekä uutta lihasmassaa varteen. Ei muuta kun treeniä kehiin ja hieman rasvakerrosta ohuemmaksi – piakkoin se peilikuvakin on taas yhtä mieleinen!

Moikka! Todella hyödyllinen postaus, kiitos hyvistä vinkeistä 🙂
Minua jäi kuitenkin mietityttämään eräs asia lihasten kasvatuksen ja laihdutuksen ”mahdottomuuden” suhteen. Nimittäin, minulla on suht normaali rasvaprosentti ja mahani ei ole mikään pyykkilauta. Kuitenkin minulla on myös paljon lihasta siellä jossain alla piilossa. Varsinainen laihduttaminen ei ole mitään, mitä haluan ja vaa’an lukemat eivät kiinnosta. Se mikä minua kiinnostaa on, että onko mahdollista puhtaalla ruokavaliolla vähän yli kulutuksensa syömisestä huolimatta ”muuntaa” esim mahan päällä oleva rasva lihakseksi? 😀 ehkä tosi sekava kysymys tämä, muttakun mun mielestä reippaista syömisistä huolimatta huomaan sekä lihaskasvua, että muutoksia mun mahan muodoissa..

Moikka! Yli kulutuksen syömällä rasvaa kertyy varastoon väkisinkin. Jos ei kerry, ei energiaakaan ole saatu ravinnosta yli käytännön tasolla toteutuneen kulutuksen. Rasvaa ei saa suoraan muutettua lihakseksi, mutta toki lihasmassaa saattaa kertyä samanaikaisesti laihtumisen kanssa mikäli aloittalijatason lihaskasvupotentiaalia on jäljellä. Pääsääntöisesti kuitenkin kannattaa selvästi tavoitella lihaskasvua tai rasvanpolttoa omilla jaksoillaan.

Moikka, huippu teksti!  Mulla on mahdollisuus käydä salilla max. 2 kertaa viikossa säästösyistä, ja haluisin kuulla kehittyneen saliharrastajan mielipidettä ns. bulkkiin näin vähäisillä treenikerroilla. Tuntuu turhalta bulkata viikon jokaisena päivänä, kun lihastreenejä ei oo montaa, haluun ehdottomasti välttää lihoamisen, mutta saada hyödyn irti salin puolelta ja auttaa lihaskasvua. Toimiiko sellainen, että syö normaalisti viikon muina päivinä, mutta treenipäivinä menee p
lussakaloreille?

Toki ruoan määrää kannattaa hieman säätää päivän kulutustason mukaisesti, jolloin treenipäivinä on hyväkin syödä hieman lepopäiviä enemmän. Kuitenkin, myös lepopäivinä on tärkeää syödä riittävästi – näin lihaksen hiilaritankit pääsevät täyttymään, lihas kehittymään ja paikat palautumaan. Suosittelen syömään sopivasti joka päivä, oli silloin treeniä tai ei. Tällä en kuitenkaan tarkoita ylenpalttista bulkkaamista 24/7, ei rasvavarastoja tarvitse eikä kannata monestakaan syystä rakennuskaudella haalia kuin vain sen mitä hieman yli kulutuksen syömisen myötä hiljalleen väistämättä kertyy.

Wondering
Kuva

Kysymyksiä on jo tuossa liuta, mutta lisäänpä omani.. Työikäisille suositellaan päivittäiseksi aktiivisuudeksi 10 000 askelta. Tuon päälle tulisi siis vielä kerryttää kuntoliikunta (onko se sitten kestävyystyyppistä tai lihaskuntoharjoittelua). Miten kehon muokkaukseen tai lihaskasvuun tähtäävän treenajan tulisi suhtautua tuohon muun aktiivisuuden tavoitteeseen? Jos kunnon punttipirkko tai bodaripentti käy rykäisemässä jalat tai muun tiuka setin, pyrkiikö hän silti tamppaamaan vuorokauden aikana 10 000 askelta?

Aktiivisen urheilijan ei tarvitse väestötason suosituksista paljoakaan stressailla, vaikka toki hyötyliikunta ja varsinaisesta lajista poikkeava muu aktiivisuus voi vaikuttaa monella tapaa urheilijankin elämään myönteisesti. Se voi toimia esimerkiksi aktiivisena palautteluna sekä olla mukavaa ajanvietettä.

Toivottavasti näistä oli apua samojen asioiden kanssa pähkäileville. Kaikki kommentit eivät sisältäneet kysymyksiä ja niihin olen vastaillut jo kommenttikentässä. 

Kurkkaa myös edellisestä postauksesta taivaallisen maukas resepti, joka oli päässyt jo lukijan uniinkin hih! Energistä uuden viikon alkua lihapäille! <3 

Kommentit (25)

 1. Sara

  Kysymyspostausta lukiessa heräskin pieni kysymys tuohon bulkki-trimmi-jakoon: kummassa järjestyksessä suosittelet? Eli kannattaisko ensin vetäistä energiansaanti -kulutusta korkeammaksi ja siihen perään sitten dieetti, vai toisinpäin? Itsellä tosin tällä hetkellä menossa painon nostokausi ilman liikuntaa 🙁 Onneksi kesäkuussa takaisin! Miten suosittelisit silloin aloittelemaan treeniä, tällä hetkellä olen siis alipainoinen ja tavoite olisi päästä nyt alkuun suurinpiirtein BMI:hin 19-20, sen jälkeen peilikuvalla on enemmän merkitystä kuin vaa’alla ;D

  • Ida Jemina

   Moikka Sara! Se riippuu ihan täysin lähtökunnosta. Jos lähtötilanteessa ylimääräistä rasvaa on jo selvästi, kannattaa poltella ensin löysät pois. Vastaavasti siististä kunnosta on hyvä lähteä rakentamaan sitä itseään, eli lihasta. Jos lähtötilanne on puolestaan alipainoinen, niin ehdottomasti uutta lihaa varteen. Tsemppiä!

 2. hanna

  Nämä tämmöiset lukijoiden kysymyksiin vastaavat postaukset on olleet ihan älyttömän hyviä ja hyödyllisiä! Kiitos siis niistä 🙂 Toivottavasti samankaltaisia postauksia tulee vielä jatkossakin.
  Sun blogista on tullut semmoinen ihana pakopaikka kiireisen arjen keskellä. Täältä saa ihan mielettömän paljon tietoa ja inspistä ja tottakai motivaatiota omiin treeneihin! 🙂

  • Ida Jemina

   Moikka Hanna! Ai kun ihana kuulla! Tosi kiva, että olet täältä löytänyt hyödyllisiä postauksia ja jos blogista irtoaa inspistä treeniin, mahtavaa! Toki voin tällaisia postauksia tehdä joskus lisää! 🙂

 3. rosso

  Minulla on omenavartalo eli kaikki rasva on kertynyt mahaan ja jalkani ja takapuoleni ovat todella tikut. olen tällä hetkellä gofatgo-dieetti ruokavaliolla ja salilla käyn 2-3 kertaa viikossa,koiran kanssa 2-3 rauhallista 20min kävelylenkkiä päivässä. Saanko kropastani ”tasapainoisemman” näköisen jos salilla teen yläkroppaa pienemmillä painoilla enemmän toistoja ja jalkoja isoilla painoilla vähemmän toistoja? haluan saada jalkani ja takapuoleni kasvamaan! ja taas yläkropasta rasvaa palamaan.

  • Ida Jemina

   Rasvan polttaminen ja lihasten kasvattaminen eivät valitettavasti kulje hyvin käsi kädessä, joten yhtä tavoitetta kannattaa tavoitella kerrallaan. Pitkässä juoksussa nuo tavoitteet on mahdollista kuitenkin saavuttaa. Tsemppiä!

 4. vieras

  OLet kyllä huippu kun jaksat vastata lukuisiin kysymyksiin,omani koskee flunssaa ja treenaamista..olen joutunut syödä monta antibioottikuuria peräkkäin ja tuntuu että vastustuskykyni on ihan mennyttä tankkaan kyllä vitamiineja ja maitohappobakteereja, olen oikeastaan jatkuvasti flunssassa ja jos se hellittää treeni tuo sen taas takaisin..taukoa olen pitänyt mutta ei ole sairasteluun vaikuttanut ja nytpä olen sitten vaan treenannut röhästä huolimatta..treenaus on intohimoni ja henkireikäni siksi olenkin tosi turhautunut. Onko haittaa treenata flunssassa,jos kuumetta on silloin en tietenkään treenaa..

  • Ida Jemina

   Kiitos, kyllä sitä jaksaa, jos lukijat kirjoituksista apua saavat 🙂 Tuo on aika veteen piirretty viiva. Periaatteessa jos kyse on ihan pienestä tukkoisuudesta, pystyy treenaamaan. Oloa pitää kuitenkin kuulostella ja kuumessa ei tietystikään ole mitään asiaa urheiluun. Pikaista paranemista ja muista myös syödä hyvin!

 5. Kyllästynyt kalliisiin vaatteisiin? Täältä löytyy ratkaisu! | Ida Jemina

  […] Mahtia päivää ja älkäähän menkö ihan hulluiksi shoppailessanne! Edellisessä postauksessa liuta vastauksia lukijoiden esittämiin kysymyksiin, lue: Onko mahdollista muuntaa rasva lihakseksi? […]

 6. Unna

  Moikka!
  Olipa taas älyttömän hyvä postaus 🙂 sun blogi on saanu mun treeneissä ja ruokavaliossa ihan älyttömän muutoksen aikaan, ja oon (etenkin korvien välissä) edistyny ihan mielettömästi joten iso kiitos sulle super-postauksista! Anyway sellasta mun piti kysyä, että ootko kuullut/onko sulle käynyt niin että henkilölle joka on yleensä terve kuin pukki alkaa ilmestyä jatkuvaa flunssaa kun aloittaa aktiivisen ja raskaamman treenin+muokkaa ruokavalionsa siistimpään sorttiin?
  Mä olen tämän kevään tehnyt aktiivisemmin töitä molemmilla osa-alueilla ja lueskelin parista blogista kokemuksia joissa ollaan oltu jatkuvaan flunssassa kun on alettu rasittaa kroppaa enemmän. Onnistuin sitten itse vetäsemään kunnon kahden vk nuhan ja podettuani sen (pidin myös ihan kelpo toipumisajan ja aloittelin uudestaan sitten kevyemmin) ehdin käymään reilut 2vk salilla ja nyt jälleen sairaana.. sanoinkuvaamaton ärsytys! Voisinko mä vaikuttaa ruokavaliollani kehon vastustuskykyyn vai onko tässä vaan varauduttava siihen että muutun never sick-ihmisestä always sick-versioksi? :/ Oheistietoa sen verran että käyn n. 4krt viikossa salilla ja lenkkeilen siihen päälle (n. tunnin tai pari päivittäin) koiran kanssa. Aiemmin kävin n. 2-3krt viikossa treenaamassa, ja huomattavasti kevyemmin kuin nykyisin. En tiedä osaatko tähän mitään sanoa, mutta ois kiva kuulla sunkin mielipide oisko mitään jolla voisin vaikuttaa kestävyyteeni ton suhteen tai onko tää jotenkin tosi yleistä.

  • Ida Jemina

   Moikka Unna! Tosi kiva, että oli mieleinen aihe ja ihan mahtavaa kuulla edistyksestäsi! Se on parasta, kun kuulee jonkun saaneen käytännön tasolla hyötyä tänne rustailluista jutuista:)
   Henkilökohtaista kokemusta minulla ei tuosta mainitsemastasi sairasteluhommasta ole. Tuohon on kuitenkin varmaan useita eri syitä, mikäli urheiluharrastuksen myötä alkaa yhtäkkiä sairastamaan paljon. Kuntosalithan ovat melkoisia tartuntatautien keitaita ja tämä yhdistettynä kovan rasituksen aiheuttamaan vastustuskyvyn alenemiseen saattaa olla ainakin osasyynä tuohon ilmiöön. Tähän jos vielä yhdistää mahdollisen laihduttamisen, niin sairastumisriski voi olla entistäkin korkeampi. Erityisesti heikosti toteutettu dieetti on melkoista myrkkyä (liian vähän ruokaa ja liikaa liikuntaa), sillä jatkuvalla kalorivajeella vastustuskyky on joka tapauksessa haasteiden edessä. Ruokavaliolla voikin aivan ehdottomasti vaikuttaa vastustuskykyyn, mutta myös treenin ja levon sopivalla balanssilla.

 7. vieras

  Miten siinä tilanteessa kannattaa toimia kun minulla on löysää raskauden jäljiltä keskivartalon seudulla, mutta taustalla on useamman vuoden kuntosalitreeni enkä hauaisi kadottaa lihaksia treenaamalla vain keskittyen rasvanpolttoon?

  • Ida Jemina

   Laihduttamisen aikana kannattaa toki treenata ja syödä lihasmassaa säästäen. Lihasmassan varjeleminen dieetillä onnistuu melko hyvin, kun malttaa edetä riittävän hitaalla tahdilla samalla edelleen kovaa salilla treenaten 🙂

 8. Henna

  Moikka!
  Vakuutuin postauksestasi ja tiedoistasi. Tykkään sun blogista muutenki tosi paljo!
  Mä oon jonku aikaa miettiny yhtä kysymystä ja aattelin et voisit osata vastata. Vuos sit kävin ahkeraan salill ja tuntui et treenit todellaki meni perille. Muutaman kuukaude tauon jälkeen alotin nyt taas maalis-huhtikuussa mut tuntuu ettei treeneistä saa oikee tehoja irti. Kumpaa suosittelet, lihaksen treenaamista failureen asti vai hillittyjä toistoja ja painoja? Kumpi on lihaskasvun kannalta parempi?
  Failureen tykkäisin varsinkin jalat vetää, mutten uskalla lisätä painoja ja jos pidän taukoa, voimaa tulee aina jostain lisää.
  Kiitos vastauksesta jo etukäteen, sun blogi on yks mun lemppareist! 🙂

  • Ida Jemina

   Moikka Henna! Kiitos paljon 🙂 Failurea kannattaa hyödyntää, yhtälailla kuin myös sarjoja jättäen toiston pari varastoon – eli molempi parempi. Ihan loppuun saakka kannattaa runtata joidenkin liikkeiden viimeisissä sarjoissa ajoittain ja tätä kautta tavoitella haluttua kasvuärsykettä. Toisaalta ihan jokaisessa sarjassa ei lihasta kannata tappaa täydellisesti. Toistojen jättäminen varastoon toimii hyvin varsinkin jos etenet nousujohteisesti sarjapainojesi kanssa. Tällä tavalla saat ohjelman kokonaisvolyymia korkeammaksi ja kohonneiden voimatasojen myötä pääset hyödyntämään myös failurea entistä isommilla vastuksilla, joka on ehdottomasti positiivista lihaskasvun kannalta.

 9. linnea

  Hei Ida! Minua on jo hetken aikaa mietityttänyt kevyiden viikkojen merkitys. Tarvitseeko tavistreenaaja niitä? Kuinka usein? Onko kevyellä viikolla syytä lainkaan käydä salilla ja tehdä vain kevyttä liikuntaa, kuten kävely-/hölkkälenkkejä vaiko ihan totaalilepoa? Mites ruokapuoli, eli saako syödä saman verran kuin normi viikoilla vaiko vähemmän?
  Kiitos vastauksestasi ja hyvää loppukevättä!

  • Ida Jemina

   Moikka! Ajoittaiset kevyet viikot ovat tarpeen mikäli treeni on niin kuormittavaa, että palatuminen käy ohjelman edetessä vaikeaksi ilman pientä hölläysjaksoa. Kehityksen kannalta näin kovaksi etenevä treeni on toki suotavaa, mutta tietenkään kaikki saliharrastajat eivät laita peliin niin paljoa, että ainakaan kovin tiheästi vietetyillä palautumisjaksoilla saavutettaisiin erityistä hyötyä. Kehon kuuntelu onkin tässä kohtaa tärkeää, jos tuntee tarvitsevansa palautusjakson niin ei muuta kun lepojakso käyntiin ja sitten taas uusin voimin treenien pariin! Kevyen viikon voi toteuttaa joko treenaamalla kevyemmin, esim. tekemällä ihan perustreenejä kevyemmin. Myös lenkkeily ja muu aktiivinen palauttelu voi toimia mainiosti. Toisaalta myös totaalilepo toimii ihan hyvin, erityisesti jos salilla on vaikeaa tehdä oikeasti riittävän kevyesti ja treenit meinaavat yltyä tavallisen koviksi – tämä on itseasiassa aika yleistä kun salilla ollessa innostuu tekemään 🙂

 10. Katri

  Heips. Aloin pohtimaan tällaista ravintoasiaa kun jostain siitä luin, sekava kysymys mutta.. Eli tulisiko ravintoarvot laskea pelkästään ns. ensisijaisesta lähteestä vai myös toissijaisista? Eli jos syö esim. 100g lihaa ja 100g makaronia, tulee proteiinia lihasta 20g ja makaronista 13g. Aterian protskut 20g vai 33g? Makaroninkin proteiini varmasti imeytyy ihan eri tavalla, eikä ole aminoja tai jotain?:D
  Kalorilaskuri esimerkiksi lisää päivän saantiin nuo makaroninkin protskut, niin voiko se hämätä jos seuraa päivän proteiinisaantia kokonaisuutena laskurista..Sama juttu muissa, rasvat ja hiilarit. Vai meneekö hifistelyksi?:D

  • Ida Jemina

   Moikka Katri! Tietysti kaikki makroarvot ovat merkityksellisiä, sillä ne kaikki vaikuttavat muun muassa kokonaisenergiamäärään. Se on kuitenkin hyvä pointti, että eri lähteistä samojenkin makrojen biologiset arvot eroavat toisistaan. Eli kyllä lähteellä on väliä, makrojen laadun mutta myös kuidunsaannin ja mikroravinteiden takia. Kärjistettynä esimerkkinä samat määrät proteiinia heikkolaatuisista kasvilähteistä ei kiihdytä lihasproteiinisynteesiä yhtä paljon kuin vaikkapa lihasta saatu aminohappokoostumukseltaan täydellisempi ja erityisesti leusiinipitoisuudeltaan korkeampi proteiini. Kannattaa lukaista läpi aiemmin kirjoittamani teksti Kuinka paljon sitä proteiinia pitäisi syödä. Toisaalta eri rasvanlähteissä saattaa olla toisistaan todella paljon poikkeava rasvahappoprofiili ja hiilihydraatinlähteissä eroja kuitupitoisuuksissa yms ja näillä on toki merkitystä. Sinällään ei siis mene liialliseksi hifistelyksi, kunhan on kokonaiskuva hallussa 🙂

 11. moi

  Heippa!
  Itse olen suhteellisen pienikokoinen mutta parin vuoden sairastelujakson jälkeen todellakin löysä 😀 50 kiloinen mutta esim jalat on todella läskit ja niissä ei oikeastaan mitään muuta ookkaan kun luuta ja läskiä (tää nyt kuulostaa jonkun 14-vuotiaan tytön ekalta ulkonäköangstilta) ja haluaisin edelleen olla hoikka, mutta haluaisin olla timmi. Voiko lihasta kasvattaa samalla kun polttaa rasvaa? jos esimerkiksi treenaa aamulla? Mun kaveri oli mentulan treenattavana ja hänellä oli lihastreenien ohessa ainakin oli rasvanpolttoon 2-3 AAMUlenkkiä, joka siis tehtiin ennen aamupalaa ja se oli tosi tarkkaa että enempää ei saanut näitä aamulenkkejä tehdä ettei lihasmassa ala katoamaan. Onko tässä mitään perää?

  • Ida Jemina

   Moikka! Tilanteessasi saattaa olla mahdollista kehittää vähintäänkin lihasmuistin myötä muskeleita vetreämmiksi samanaikaisen maltillisen laihtumisen kanssa – ehkä jopa uutta lihasmassaa mikäli lihaksisto ei ole aiemmin juurikaan kehittynyt. Toki siinä on perää, että lihasmassaa tulee varjella dieetillä. Alle kulutuksen syödessä osa kulutukseen vaadittavasta energiasta lähtee kehon omista varastoista, joista toivottavin lähde löytyy rasvakudoksesta. Toisena vaihtoehtona olisi lihaksisto, mikä on tietysti epätoivottavaa ja tämän takia kulutukseen tähtääviä tasasykkeisiä aerobisia ei kannata liikaa tehdä – liiallinen aerobinen treenaaminen voi johtaa turhan voimakkaaseen kataboliaan eli lihaksen hajottamiseen energiaksi.
   Sillä toisaalta ei rasvan palamisen kantilta ole käytännössä merkitystä, treenaako aamulla vai päivällä tms. vaikka paastotilassa rasvojen käyttö energiaksi onkin treenin aikana suurempaa. Energia-aineenvaihdunta tasapainoittuu joka tapauksessa pitkällä aikavälillä, paastotreenien paremmuus on vanhaa tietoa. Toisaalta treenejä on toki hyödyllistä jakaa erilleen toisistaan, mikäli samana päivänä tulee urheiltua enemmän kuin kerran – silloin käytännön syistä voi olla järkevintä käydä vaikka hölkkäämässä aamulla ja salilla myöhemmin.

 12. Sarannea

  Hei!
  Kiitos kaikin puolin mahtavasta blogista, joka inspiroi aivan valtavasti! 🙂
  Olen 21-vuotias nuori nainen, jolla on ylimääräistä painoa n. 20 kg. Tavoitteenani on pyrkiä pudottamaan painoa jouluun mennessä 15 kg. Painoni on noussut kuin huomaamatta murrosiän jälkeen: ennen kasvupyrähdystä ja sen aikana tuntui, että pystyi syömään ”mitä vaan”, eikä se tuntunut missään. No nyt tuntuu, kun ruokailutottumukset ovat pysyneet samoina (=epäterveellisinä) kuin silloin.
  Olen vältellyt painostani puhumista, on hävettänyt. Kun muut harmittelevat kilojaan esimerkiksi kaveripiirissä, jätän kommentoimatta, ettei oma painoni tulisi puheeksi. Jopa anoppini tykkää aina puhua painostaan ja voivottelee, että harmi kun hänellä itsellään on 10 kg ylimääräistä painoa. Huoh. Olenkin päättänyt, että toteutan tuon tavoitteeni jo itsetuntoni palauttamiseksi. Sitten päästäänkin ongelmaani, joka on ehkä hieman typerä, mutta en vain voi lopettaa sen miettimistä: minua jännittää jo nyt ne kysymykset ja kommentit, jotka painoni putoamisesta tulevat seuraamaan. ”Miten teit sen?”, ”Miksi?”, ”Paljonko painoa putosi?”, ”Herranjumala sä oot laihtunu!”, ”Onks sulla ihan saliohjelma ja ruokavalio, teitkö ne ite vai?”, ”Vieläkö sä laihdutat, paljonko?”, ”Käytsä salilla, kuinka usein?”.
  Mietinkin nyt vaan, että mitä tuollaisiin kysymyksiin vastataan? Onko niihin edes pakko vastata, jos en halua? Tai onko ylipäätään ihan okei olla tällaisesta huolissaan? 😀 Jotain kai silti pitäisi vastailla, ettei ole epäkohtelias ja outo… En ole pitänyt tästä ”projektistani” meteliä muutenkaan, en koe sitä tarpeelliseksi. (Mieheni kyllä tietää tästä, tukee ja kannustaa minua todella kiitettävästi). Vielä toistaiseksi en ole näihin muiden kysymyksiin törmännyt, mutta painoa onkin tippunut vasta 2 kg -> aloitin elämäntaparemonttini vasta hiljattain. Miten voisin päästä tästä päässäni pyörivästä ajatuksesta yli? Ja ennen kaikkea: mitä voin vastata kun muutokset alkavat todella näkyä?

  • Ida Jemina

   Heips! Hienoa, että olet saanut jo painoa tippumaan ja mahtavaa, että olet tarttunut härkää sarvista! Se on ihan hyvä, ettei lähde turhia huutelemaan, tulokset puhuvat kyllä sitten puolestaan! Tuleviin kysymyksiin voi vastailla hyvin ympäripyöreästi jos ei halua sen tarkemmin lähteä erittelemään. Usein se että kertoo kiinnittäneensä huomiota siihen mitä suuhunsa laittaa sekä lisänneensä liikuntaa, riittää monelle vastaukseksi. Tosi paljon tsemppiä! Pysy kovana niin saavutat varmasti tavoitteesi! 🙂

 13. Emilia

  Moikka! Miten monta lepopäivää viikossa tulisi olla treenikertoihin nähden? Mikä olisi siis hyvä jako 7 päivälle, 5 treenipv ja 2 lepopv vai miten?

  • Ida Jemina

   Moikka Emilia! Tuo riippuu toki treenien intensiteetistä, mutta tuo 5 treeniä ja 2 lepoa toimii hyvin. Kauheasti useammalle päivälle en suosittele treenejä viikkoon, vaan sitten pitää viilata itse treenejä, mikäli ei tunne tarvitsevansa lepoa.

Kommentoi »

Vastaa