”Nyt voi olla vähän tyhmä kysymys, mutta mietityttänyt on”

Fiuuuh! Ja uusia kysymyksiä pukkaa! On taas aika vastata lukijoiden esittämiin kysymyksiin. Tänään aiheina pyörivät erityisesti dieettiin, ruokavalioon ja treeniin liittyvät asiat. Tästä se lähtee!

Moikka! Nyt voi olla vähän tyhmä kysymys, mutta mietityttänyt on. Onko palautusjuoma tarpeen uinnin päälle ihan kehitystä varten? Entä onko haittaa jos palautusjuoman päälle syö melkein heti seuraavan aterian? Vai olisiko järkevintä pitää sen jälkeen tauko (noin 2 tuntia) kunnes syö seuraavan ruuan?
Paljon onnea uudesta Urho- koirasta! Se on ihan taatusti saanut nyt hyvän kodin! (:

Moikka! Jos kyse on ihan kuntouinnista, niin palautusjuoman rooli ei ole kovin kriittinen. Eniten palkkaria tarvitaan kovaa lihastyötä vaativan treenin jälkeen eli esim. salitreeni. Treenin jälkeen on varsin otollinen aika antaa keholle ravintoa palautumista varten eli ei ole haittaa vaikka söisi pian jumppien jälkeen. Mikäli palkkari ja ateria tulevat kovin tiheästi peräkkäin, voi proteiinia nauttia aterialla maltillisemmin.

Kiitos kovin! Tuolla se vetelee tyytyväisesti sikeitä haarat levällään selällään 🙂

Moikka ja kiitos mahtavasta blogista!
Tuolla aiemmin jo joku kommentoi että olisi kiva saada enemmän terveellisiä ruokaohjeita ja itse olen samalla kannalla.
Kohta kun kesä tulee niin miten kannattaisi syödä että sais ylimääräset rasvat pois ja lihasta tilalle?
Mitä välipaloja suosittelet?
Ruokapäiväkirjapostaus olis kiva !

Moikka! Ruokaohjeita on varmasti tulossa jatkossa lisää. Sillä välin kurkkaa esim. tämä postaus. Samanaikainen lihasten kasvattamisen ja rasvan polttamisen tavoitteleminen on mahdollista käytännössä vain täydellisille aloittelijoille, joilla lihaskasvupotentiaali on tapissa tai selvästi ylipainoisille. Ja toki myös tiettyjä lääkeaineita käyttäville urheilijoille. Niinpä ennen kesää kannattaa keskittyä ylimääräisten rasvojen polttamiseen, mikäli sellaista löytyy. Tärkeintä on syödä alle toteutuneen kulutuksen. Kurkkaa: Näillä vinkeillä kesäkuntoon. En suosittele napsimaan välipaloja vaan syömään kunnollisia aterioita omilla ajoillaan. Esim. 4-5 kertaa päivässä.

Vastauksia

 

Onko mielestäsi fiksua tehdä salilla esim. kolmijakoista treeniohjelmaa, jos tavoitteena on laihduttaminen? Olisiko esim. kaksijakoinen parempi?

Salilla voi tehdä dieetillä kolmijakoisella tai kaksijakoisella, kumpikin käy ihan hyvin. Dieettitreenissä kannattaa ottaa huomioon sen hetkinen tavoite ja suosia suuria kuormittavia liikkeitä kulutuksen lisäämiseksi. Lisäksi tarvittaessa voi ottaa mukaan erikseen kulutukseen tähtääviä treenejä, kuten aerobiset, hiitit, kuntopiirit jne.

Kotitreeneihin liittyviä kysymyksiä;
Kotona treenattaessa kuinka monta liikettä olisi hyvä tehdä ja
minkälaisia sarjoja suosittelet? Pitääkö kotonakin treenata n. 60min mikä
yleensä tulee salilla kulutettua treeniin? Uskotko että jos treenaa pääsääntöisesti
vain kotona, niin voiko sillon saavuttaa tuloksia ja jos voi mitä kaikkea siihen
tarvitaan?

Toki kotitreenillä voi tuloksia saavuttaa. Siihen, kuinka tehokkaasti, vaikuttaa luonnollisesti mm. käytettävissä oleva treenivälineistö. Jos kotoa löytyy painoja ja vaikka leukojenvetotanko, voi näillä saada jo tosi hyvät treenit aikaiseksi. Toki ilman mitään välineistöäkin saa hyviä treenejä ja varsinkin alkuvaiheessa tällä tavoin voi tulla mukavasti tuloksia, mutta ennen pitkää riittävän mekaanisen kuormituksen saavuttaminen ja progressiivinen eteneminen lihaskasvua ajatellen voi käydä haasteelliseksi verrattuna painoilla suoritettavaan treeniin. Treenin pituus ei sinällään ole itseisarvo, pikemminkin riittävä treenikohtainen volyymi, jonka saavuttamiseen menee sen verran aikaa kuin se vaatii, usein noin tunnin verran. Liikkeiden ja sarjojen määrä riippuu paljon ohjelmasta sekä treenaajan työkapasiteetista, mutta sellainen reilu parikymmentä sarjaa per treeni voisi toimia yleisluontoisena lähtökohtana.

Hei!! mimmoisia neuvoja antaisit sellaisille ihmisille jotka vasta alottelevat saliharrastuksen? kuinka paljon laihduttamis prosessin alussa pitäisi harrastaa aerobista liikuntaa esim monestiko kannattaisi käydä lenkillä viikossa? Olisi muutenkin kiva saada vähän lisää tietoa tosta aerobisesta liikunnasta ja että miten kannattaisi alkaa kehittämään peruskuntoa paremmaksi… Itse esimerkiksi tykkään käydä lenkillä paljon mutta ongelmana on etten jaksa kovinkaan pitkiä matkoja kun alkaa hengästyttää todella kovasti… Eli siis vinkkejä peruskunnon parannukseen?

Moikka! Ensimmäiseen kysymykseesi teinkin itseasiassa oman postauksensa ja sen voi lukea täältä: Aloittelija, lue tämä! 11 vinkkiä salitreeniin.

Dieetin alussa kannattaa tehdä kulutukseen tähtäävää liikuntaa mahdollisimman vähän. Tämä siis tarkoittaa, että salitreenien lisäksi kannattaa tehdä aerobista tai muuta kulutustasoa kohottavaa vain sen verran, kuin on tarvis, jotta myöhemmin olisi varaa kiristää. Salitreenejä kannattaa priorisoida aerobisten edelle sen takia, että kovista lihastreeneistä saatu ärsyke yhdistettynä asianmukaiseen syömiseen suojaa lihasmassaa ja edistää näin toivottavia muutoksia kehonkoostumuksessa. Dieetin aikaiseen sopivaan liikunnan määrään liittyy myös se, miten dieettiin on valmistauduttu. Jos pohjalla on useita salitreenejä ja juoksua pari kertaa viikkoon, kannattaa silloin juoksua jatkaa dieetin alettua. Mikäli rakennuskaudella on varauduttu dieetin aikaan hyvissä ajoin ja jätetty kuluttavia treenejä vähemmälle, ei välttämättä dieetin alussa tarvitse tehdä mitään ylimääräistä salitreenien lisäksi. Nimenomaan tasasykkeistä aerobista ei välttämättä tarvitse tehdä minuuttiakaan, vaikka tavoitteena olisi hyvinkin kuivakka kunto – jotakin kulutusta lisäävää toki jossain kohtaa dieettiä kannattaa ja luultavasti täytyykin ottaa mukaan. Vaihtoehtona tasasykkeiselle aerobiselle toimivat hyvin kovatehoiset treenit, joita itse suosin dieetillä. Tähän liittyen voit lukea lisää tästä postauksesta: Tavoitteena kireä kunto – paljonko aerobista tarvitaan?

nu3 alekoodi

 

Oletko koskaan ottanut kreatiinikuuria? (Kerrothan kokemuksiasi, jos olet)

Kreatiinia käytän säännöllisesti, mutten perus tankkaus->kuuri menetelmällä. Viskaan kreatiinit huiviin palkkarin mukana. Suosittelen kyllä kreatiinin käyttöä, sen toimivuudesta on myös erittäin vahva tutkimusnäyttö takana. Kannattaa huolehtia, että valmiste on monohydraattimuodossa, jotta tavara oikeasti myös imeytyy kunnolla. Esimerkiksi tätä tuotetta olen tyytyväisenä käyttänyt jo pidempään, ei maistu oikeastaan miltään eikä hintakaan päätä huimaa:) 

Oletko suunnitellut dieettiruokavaliosi yksin, vai onko se ollut joku valmissuunnitelma?

Suunnittelen kaikki ruokavaliooni liittyvät asiat itse.

Oot iha mahtavan olonen ja ilonen tyyppi! Olis mukava saada enemmän terveellisiä normaaleja ruoka ohjeita:)

Voi kiitos! Saamasi pitää, stay tuned! 🙂

Miten kannattaisi jaotella hiilihydraatit, rasvat ja proteiniit päivän energiansaannista prosentteina silloin kun haluaa ylimääräisesta rasvasta eroon ja lihaksia näkyville?

Riippuu mm. henkilön koosta, kehonkoostumuksesta, hiilarinsiedosta ja siitä kuinka paljon on varaa syödä. Prosenttien sijaan yleistyksenä voisikin toimia 2-3g proteiinia per rasvaton painokilo per päivä, noin 1g rasvaa per rasvaton kilo ja hiilareita päälle niin paljon kuin vaan on varaa energiansaannin puitteissa syödä.

Mikä olisi sopiva kalorivaje päivässä kun haluaa rasvaa pois ja lihaksia tilalle ja pystytkö sanomaan mikä kalorimäärä saa elimistön menemään säästöliekille?

Rasvan polttamisen ja lihaksen kasvattamisen tavoitteluun samanaikaisesti viittasinkin jo aiemmassa vastauksessa. Lihasta säästäen rasvaa kärytellessä vajeen kannattaa olla maltillinen, 500 kcal tai alle / pvä, poikkeuksena esimerkiksi jos rasvaa löytyy keskimääräistä enemmän tai kyse on vain parin viikon välidieetistä. Säästöliekille ajautumiseen vaikuttavat useat muutkin tekijät pelkän energiamäärän lisäksi, joten yksiselitteisiä lukemia ei voi valitettavasti määritellä.

Kuinka monta treeniä viikossa tulisi olla ja kuinka paljon niistä kovatehoisia, cardio ja keskitehoisia?

Riittävästi, muttei liikaa 🙂 Tähänkin vastaus riippuu täysin tapauksesta ja tavoitteista. On tärkeää muistaa, että lihas kehittyy levossa, ei salilla. Laatu korvaa määrän treeneissä.

Voitko kertoa sun olkapää, hauis & ojentaja treeneistä eli mitä liikkeitä suosit?

Käsiä ja olkapäitä treenatessa teen hyvin monipuolisesti erityyppisiä liikkeitä. Kurkkaa vaikkapa nämä hauisliikkeet ja tämä vinkki olkapäätreeniin. Ojentajista kerron myöhemmin omassa postauksessaan lisää.

Heippa, miten tuoreen saliharrastajan kannattaisi menetellä, kun haluaisi sekä lihasmassaa että lihaserottuvuutta, mutta myös päästä eroon muutamasta kilosta, jotka tuntuu aika tehokkaasti peittävän esim. vatsalihakset alleen. Teenkö ensin lihaksia ja opettelen syömään kunnolla vai yritänkö karistaa noita kahta ylimääräistä kiloa? Näin pienen kilomäärin tiputtaminen sinänsä tuntuu vähän hankalalta, koska pelkään, että siinä kuihtuu kyllä ne vaivalla aikaansaadut pikkuruiset lihaksetkin.

Jos tiputettavaa on vain kaksi kiloa, keskittyisin kasvattamaan lihasta. Eli ei muuta kuin syömiset kuntoon ja treeniä peliin!

Moi,
kerroit pitäväsi viikossa lepopäiviä. Jäin miettimään, teetkö silloin esim. aerobisen treenin vai onko se lepoa kaikenlaisesta harjoittelusta. Itselläni on nimittäin ongelmia sopivan treenimäärän löytämisessä.
Terkuin,
Memmu

Moips Memmu! Pidän välipäivät välipäivinä, en tee silloin treenejä vaan annan kropalle mahdollisuuden palautua treenipäivistä. Aktiivinen palautuminen on sitten asia erikseen eli välipäivä ei tietenkään välttämättä tarkoita pelkkää sohvalla makaamista, vaikka hyvä vaihtoehto sekin 🙂

Moikka ! Haluisin kysyy semmosesta asiasta, kun oon nyt alkanut syömään mahdollisimman terveellisesti ja yritän saada kiloja jonkun verran pois ni osaisitko auttaa sellasessa asiassa..ku musta tuntuu et maha on jotenki tosi turvoksissa tai pömpöttää joteki tosi paljo :/?? syönkö jotenkin väärin vai onko aluksi kaikilla sillein :O

Vatsan turvotukseen voi olla useita eri syitä. Varmista, että saat sopivassa määrin kuitua ja että ruokavalio koostuu kunnollisista raaka-aineista. Voit myös kokeilla jättää mahdollisesti turvotusta aiheuttavia ruoka-aineita (esim. vaihda maitotuotteet laktoosittomiksi, kokeile gluteenitonta jaksoa, vähennä fodmap-hiilarinlähteitä, vältä hiilihapotettuja juomia jne.) yksi kerrallaan testijaksoiksi pois ja seuloa tällä tavalla mistä ongelma voisi johtua.

Huh, siinä oli taas parit kysymykset ja vastaukset! 

Kommentit (9)
  1. How can I get in touch to you regarding business?

    1. Business inquiries: idajemina@idajemina.com

  2. Ihana postaus! Ja kiva että huomioit lukijat erittäin kiitettävällä tavalla! 🙂 mulla olisi yksi kysymys… Haluaisin tietää kuinka paljon vyötärönympäryksesi on koska kaipaisin hieman vertailukohdetta… Se nimittäin näyttää niin ihanan kapealta. Ei tietenkään ole pakko vastata, koska on aika henk. koht. kysymys, mutta jos esim. oot sen aikasemmin maininnut jossain niin olisi kiva tietää. 😉 jatka ihanan blogisi kirjoittamista! Minä jatkan lukemista. 😉 s

    1. Tosi kiva kuulla että pidit postauksesta!:) En ole mitannut vyötärönympärystä, niin vaikea sanoa. Oma malli on vyötärön kohdalta suht kapea. Kiitos kommentista ja kiva kun pysyt matkassa mukana 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *