No More Bullshit!

Elämme hienoa aikaa. Ainakin siinä mielessä, että jokaisella suomalaisella on mahdollisuus päästä käsiksi lähes kaikkeen tarvitsemaansa tietoon koskien lähes mitä tahansa. Tarkoitan tällä tietysti nettiä, mutta myös kirjallisuutta, palveluita ja muita informatiivisia lähteitä. Toisin sanoen kaikki on nykyisin äärimmäisen helppoa, koska mihin tahansa voi löytää ohjeet parissa minuutissa?


Samalla, kun hyvää tietoa on saatavilla paljon, niin huonolaatuista infoa sitä vasta löytyykin. Haasteena ei suinkaan ole tiedon löytäminen muutamissa minuuteissa mihin tahansa pulmaan tai asiaan liittyen, vaan oppia erottamaan mutupuheet laatuinformaatiosta.


Ihmisluonto tuppaa olemaan sellainen, että halutaan kuulla sitä mitä halutaan kuulla. Jopa niin paljon, että vaikka todellista tietoa kaadettaisiin suoraan syliin, niin edelleen vaan uskotaan sitä kivempaa juttua. Useimmiten kunnollista tietoa joutuu kuitenkin vielä itse etsimään ja se vaatiikin jo tietynlaista mentaliteettia. Täytyy haluta aidosti tietää, ei kuulla sitä mitä haluaisi kuulla. Onkin hyvä jatkuvasti kehittää omaa kykyään kyseenalaistaa. 


Informaatiotulvan keskeltä todellisen ja heikkolaatuisen tiedon erottamisesta ei tee helpompaa se, että lähes joka puolella infosoppaa hämmennetään tarkoituksella entisestään. Uskotko, että TV:ssä esiteltävä tuote polttaa paikallisesti läskit pois vaikka söisikin pelkkää mäkkiä, koska lääkärintakkiin pukeutunut mies vakuuttaa niin ja ruudun yläreunalla komeilee sertifikaatti? Uskotko pankin tiskillä tarjottavan sinulle parhaita vaihtoehtoja sijoittaa rahojasi siksi, että pankkisi kyllä tietää mitä kannattaa tehdä?

En missään nimessä vihjaile, etteikö TV-Shopissa olisi koskaan myyty mitään toimivaa tai että mistään ei olisi mahdollista saada hyvää sijoitusneuvontaa. Me kuitenkin haluamme kuulla sitä mitä haluamme kuulla ja sitä käytetään hyväksi kaikkialla. Kassakoneet kilisevät, kun telkkarissa timmivartaloisten mallien vyötäröillä hytkyy tuote, joka ”tekee kaiken puolestasi ja tuloksia tulee takuulla”. Kukapa ei haluaisi moista laitetta? Kyllä mulle kelpaisi! Ainoa vaan, ettei se taidakaan toimia ihan niin… tässä kohtaa aiemmin hankitusta treeni-/ruokavaliotiedoista on hyötyä ja säästyi selvää rahaa. Ei edes tarvinnut tietää kuin ihan perusasiat.


Toisaalta aina huonoa tai väärää informaatiota ei tuputeta tarkoituksellisesti hämmentäen – se voi olla myös aidosti hyväntahtoista auttamista. Uskotko, että saat hyviä treenineuvoja, jos pyydät kommentteja omasta saliohjelmastasi keskustelupalstalla, sillä sehän on alan sivusto? Uskotko, että kannattaa muuttaa ruokavaliota niin kuin nimimerkki X neuvoo, sillä onhan se jättänyt palstalle parisentuhatta postia viimeisen viiden vuoden aikana ja avatarissa komeilee joku bodari eli taitaa tietää mistä puhuu? Uskotko, että vettä kannattaa juoda korkeintaan lasi päivässä ja lopettaa loppuelämäksi suolan käyttö, koska kaverisi oli kuullut sen toimivan tosi hyvin pöhötykseen?


Taaskaan en tarkoita, etteikö keskustelupalstoilta saa hyvää tietoa. En myöskään tarkoita, että aktiivisuus keskustelupalstalla liittyisi mitenkään siihen, tietääkö henkilö mistä puhuu. Enkä vihjaa sitä, etteikö kaverisi olisi voinut kuulla jostain jotain oikeastikin hyödyllistä. Siinä missä haluamme kuulla sitä mitä haluamme kuulla, haluamme myös neuvoa toisiamme kaikenlaisissa asioissa, vaikkei siihen aina välttämättä löytyisi riittävää tietopohjaa. Sekin on hyvä pitää aina mielessä. Toivottavasti tässä vaiheessa tekstiä muuten ymmärrät tämänkin blogin sisältävän vain omia ajatuksiani.


Pointtini on, että on hyvä tiedostaa huonon informaation läsnäolo, vaikkei kaikkea sitä mitenkään edes voi tunnistaa. Tiedonhaussa voi kuitenkin kehittyä ja oppia hiljalleen välttämään turhimpia sudenkuoppia. Jokainen meistä uskoo kaikenlaisia asioita liian helpolla ja oppii sitten viimeistään kantapään kautta – sillä on myös tehokkaasti silmiä avaava vaikutus, vaikkakin epämieluisa.

Loppuun vielä pari Idan erikoista:

 • Pidä aina huoli, että tietolähteelläsi on referenssiä omasta takaa neuvomastaan aiheesta ja mieti, onko hän oikeasti päässyt saavutuksiinsa omilla neuvoillaan.
 • Parhaastakaan lähteestä ei luultavasti löydä niin tyhjentäviä vastauksia, ettei enää koskaan kannata tutkailla muita vaihtoehtoja.
 • Uskonnonomaisesti yhden toimintatavan nimeen vannominen on aika hölmöä.
 • Älä luota kehenkään sokeasti, mutta anna jokaiselle tilaisuus osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen.
 • Oppiminen ei lopu koskaan – ja se on vaan kiva juttu.
 Edelliseen tekstiin pääset tästä: Voimat kateissa

Kommentit (3)
 1. Kirjotelet hyvin asiasta kun asiasta, vaikka ei ihan ensisilmäyksellä uskoisi 🙂 positiivinen yllätys, huomaa että treenivuosia on jo takana useampi.
  Paljon samoja mietteitä käyt läpi mitä itsekin käynyt, eli omakohtainen treeni/ruokavaliokokemukset menee pelkän koulutuksen edelle siis edellyttäen sen että on hyvää tulostakin saanut 🙂
  Aloin vasta lukemaan sun juttuja niin oliko sulla jotain kisahommia suunnitteilla? Ainakin kontti alkaa olemaan kohdallaan ;D

  1. Kiva kuulla! Jeps, on tuolla salilla jo jokunen vuosi tullut heiluttua. Kisat eivät tällä hetkellä ole suunnitteilla, kunhan omaksi ilokseni pumppailen. Mutta ei ne ajatuksena kokonaan poissuljettu ole 🙂

 2. XXL | Ida Jemina
  16.4.2015, 11:40

  […] Tällaisen selän kun saisi! Siinä on tavoitetta kerrakseen!Edellisen kirjoituksen tiedonhakuvinkkeihin pääset tästä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *