Näin tiedät, milloin on hyvä aika nostaa painoja

Sis. mainoslinkkejä

Ida Jemina

Mistä tietää, milloin kannattaa nostaa painoja? Progressiivinen treeni on kehityksen kannalta erittäin oleellista. Toisin sanoen, jos punttisalilla tulee aina tehtyä samat liikkeet, toistot ja setit samoilla painoilla, voisi kehitystä saada huomattavasti tehokkaamminkin irti toteuttamalla jollain tapaa nousujohteista treeniohjelmaa. Progressiomenetelmiä on useita ja niitä voi hyödyntää tarvittaessa myös monia samanaikaisesti. Ehkä yleisin menetelmä on sarjavastusten systemaattinen hilaaminen ylöspäin, johon liittyen minulle esitettiin hiljattain kysymys: mistä tietää hyvän hetken sarjapainojen nostamiselle?

Yksinkertaisimmassa tilanteessa tehdään salin puolella valittua liikettä x kg vastuksella tavoitellen jotakin tiettyä toisto- ja sarjamäärää. Se voi olla mitä vain, vaikkapa 30kg * 10 toistoa * 3 sarjaa. Ideana on siis suorittaa tavoitetoisto- ja sarjamäärät kyseisellä painolla. Jos ohjelmassa pyritään kasvattamaan kokonaisvolyymia yksinkertaisesti lineaarisella sarjavastusprogressiolla, pyritään vastuksen määrää tällöin nostamaan toistojen ja sarjojen määrän pysyessä entisellään. Tämä on todella simppeli ja varsinkin treeniuran alkupuolella tehokkaasti toimiva tapa pitää treenit nousujohteisina. Sarjavastusten kasvattelu on kuitenkin myös edistyneemmille raudanheiluttelijoille usein käypä menetelmä, jota voi tarvittaessa yhdistellä muihin progressiolajeihin. Tsekkaa tästä postauksesta enemmän asiaa monitasoisista progressiokeinoista: Tyssäsikö kehitys? Näillä keinoilla uuteen nousuun!

Kaikessa yksinkertaisuudessaan, silloin on hyvä aika nostaa painoja, kun tavoitellut toisto- ja sarjamäärät nousevat onnistuneesti samalla suoritustekniikan pysyessä kunnossa sen hetkisellä sarjavastuksella. Tällaisessa tilanteessa toistoja jää usein jopa ”varastoon” ja tuntuu kuin olisi voinut vielä ehkä puristaa yhden tai pari onnistunutta toistoa tavoitemäärien jälkeenkin. Jos näin käy, on se erinomainen lähtökohta seuraavalle treenille ja astetta isommalle raudalle.

painojen nostaminen
Pinkit Superdry-leggingsit House of Brandonilta täältä

Tähän vielä vinkkinä, että vastusta kannattaa nostaa mieluiten pieniä määriä kerrallaan, jotta voimatasojen kehitys ei kärsi liian suurista harppauksista. Käytännössä esim. 30kg vastusta voi usein nostaa kerrallaan vähimmilläänkin n. 2,5kg ja se on jo itse asiassa prosentuaalisesti melkoinen korotus. Tämä ongelma tietysti korostuu vielä entisestään useissa käsipainoilla tehtävissä liikkeissä, mikäli salin kässärien painot kasvavat aina 2,5kg per käsi siirryttäessä pykälää painavampiin. Tähän on olemassa onneksi joitain ratkaisuja helpottamaan elämää, joista voisin täällä joskus toiste kertoa.

Lisäksi on hyvä huomioida, että vastuksia kannattaa kasvattaa liikekohtaisesti. Eli jos yhdessä treenissä tehdään vaikkapa koko kroppa läpi ja kyykkysetit tulivat onnistuneesti, samalla kuitenkin tavoitteiden jäädessä penkissä hieman vajaaksi, kannattaa seuraavalla kerralla ladata vain toisessa liikkeessä lisää kiekkoja tankoon.

Eli ensi kerralla, kun tavoitellut toistot ja sarjat tulevat hyvällä menestyksellä, niin ei muuta kun seuraavassa treenissä lisää rautaa liikkeelle!

Ihanaa viikonloppua! Kurkkaa edellisestä postauksesta: 7 asiaa joita et välttämättä tiennyt minusta

Kommentit (14)
 1. Ää mulla on juurikin tuo ongelma, että käsipainoihin pitäisi yhtäkkiä lisätä 2,5kg ja painoa on siten ihan liikaa… Paljasta jo mikä on sun jipposi siihen??
  Ja kiitos ihanasta blogista ja hyvistä vinkeistä! Olen seuraillut jo jonkin aikaa, mutta nyt vasta oli pakko kommentoida 🙂

  1. Mä tapaan ite tehdä viimeisen sarjan isommilla painoilla samalla toistomäärällä jos ei kaikkia sarjoja vielä jaksa 🙂

   1. Heippistä tytsyt 🙂 yritän saada vielä tällä viikolla kirjoitettua näistä jipoista! 🙂 kiitos ja kiva kun ootte messissä<3

 2. Moikka ja kiitos mukavista postauksista 🙂
  Kysymykseni liittyy jollain tapaa tuohon käsipainotreenaamiseen. Miten pitäisi tehdä esimerkiksi keskitettyä hauista, kun toinen käsi on yleensä aina vahvempi kuin toinen? Pitäisikö paremman käden hauikset jättää niinsanotusti vajaiksi ja tehdä heikomman käden mukaisilla painoilla, vai tulisiko painoja nostaa vaikka huonompi käsi voi laahata paljon perässä? Eikö kehon toispuoleisuudesta tulisi kuitenkin pyrkiä eroon, mitä voimiin tulee?

  1. Kiitos itsellesi mukavasta kommentista 🙂 Hyviä kysymyksiä! Voisin koittaa kirjoitella näistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *