Ida Jemina
Ida Jemina

Näillä vinkeillä kesäkuntoon

Tässä vaiheessa kevättä, kun aurinko alkaa paistaa ja kaupat myyvät ensimmäisiä bikineitä voi iskeä pikku paniikki edessä häämöttävistä rantakeleistä. Sitä on itse kukin sovituskopissa tuskastellut, että mitähän sitä uskaltaa pistää lämpimillä keleillä päällensä – ehtiikö sitä kesäkuntoon. Ajatus kireistä paidoista ja minishortseista, bikineistä puhumattakaan, saattavat nostaa hien otsalle jo ennen helteiden alkua.
 
Jos sinulla on tällaisia ajatuksia, älä huoli! Vielä on paljon tehtävissä ennen kesän tuloa! Kokosin tärkeimmät perusasiat yhteen, mitä tulee pitää mielessä, jos tavoitteena on saada kroppa kiinteämmäksi kesäksi.
 
näillä neuvoilla kesäkuntoon
 
 
Syö riittävän vähän
 
Jotta saat rasvakerrokset sulamaan, on syötävä alle oman kulutustason. Kulutukseen vaikuttaa monet asiat, joista ehkä arkisimpia esimerkkejä ovat oma aktiivisuustaso ja urheilun määrä sekä laatu. Eli lepopäivänä ei välttämättä kannata syödä saman verran kuin kovana jalkatreenipäivänä.
 
Syö riittävästi
 
Eli koska alle kulutuksen syöminen laihduttaa, niin silloinhan jos syö pikku pussillisen veteen liukenevaa jauhoa päivässä niin ollaan oikeilla jäljillä? Ei ihan vielä, tässä meneekin monesti pieleen. Usein ymmärretään syödä alle kulutuksen, muttei uskota tätä vinkkiä. 
 
Noissa pussikeitto- ja muissa ”oikotie onneen”-dieeteissä voi hämätä se, että paino tosiaan laskee ja siksi ne voivatkin vaikuttaa hyviltä. Tämän tyyppiset dieetit aiheuttavat väsymystä ja vähänkään pidempikestoisina selvää lihaskatoa, kun keho ei saa lähellekään tarvitsemiaan rakennusaineita ravinnosta. Jos haluaa olla kiinteä, niin silloin kannattaa pyrkiä säilyttämään mahdollisimman paljon lihasta. Ne kun ovat nimenomaan lihakset, jotka saavat sinut näyttämään kiinteältä, kunhan rasvakerros ohenee tieltä pois. Sitä paitsi monesti pussikeittodieeteiltä siirrytään takaisin normaaliruokavalioon välittömästi jauhojen loputtua ja se onkin varma tapa saada poltetut läskit takaisin ja siihen vielä vähän korkoa päälle.  
 
Eli syö riittävän vähän, mutta syö myös riittävästi. Keho toimii paremmin, kun kaloreita ei tiputeta olemattomiin ja laihtumisella on pitkällä tähtäimellä paremmat edellytykset. Energiansaantia ei kannata tiputtaa yhtään enempää kuin tarpeellista. Normaalisti riittää, kun oma paino tippuu keskimäärin puolisen kiloa viikossa. Läskin saa palamaan kyllä nopeamminkin, mutta siinä samalla voi tosiaan lähteä myös ne kiinteän kropan peruspilarit – lihakset.
 
Vinkki: älä tähtää johonkin maagiseen vaakalukemaan. Paino ei ole mikään itseisarvo – mitä sillä on väliä painatko 50, 60 vai 90 kiloa jos peilikuva on juuri halutunlainen? Käytä vaakaa lähinnä kertomaan, miten laihdutus etenee. Sen lisäksi katso kuntoa säännöllisesti peilistä ja ota mittanauhalla kropan ympärysmittoja, jotta saat kattavamman kuvan edistymisestä. Myös säännöllinen kuntokuvien ottaminen on hyvä idea, sillä oma silmä sumentuu kunnon etenemisen suhteen helposti.
 
Syö riittävän usein, muttei liian usein
 
Kannattaa syödä vaikka 5 kertaa päivässä tasaisin väliajoin. Olo on mukavampi, kun verensokeritasot eivät pääse laskemaan liikaa ja kroppa toimii muutenkin paremmin. Lihaskatokin on vähäisempää, jos keho saa tasaisesti ravintoaineita treeneistä palautumiseen. Toisaalta ei kannata syödä myöskään liian usein vaikka kalorit jäisivätkin alle kulutuksen – silläkin voi olla painonpudottamisen kannalta kielteisiä vaikutuksia.
 
Syö riittävästi proteiinia
 
Kun kulutetaan enemmän kuin syödään, keho ottaa lopun tarvitsemansa energian omista varastoistaan eli pääsääntöisesti rasvasta ja lihaksista. Laihduttajalle proteiini on makroravinteista tärkein, sillä riittävä protskunsaanti ehkäisee lihaskatoa. Proteiinia kannattaa miinuskaloreilla syödä itse asiassa enemmänkin kuin normaalisti, n. 2,5g/painokilo päivässä toimii sopivana yleisnyrkkisääntönä.
 
Urheile intensiivisesti
 
Painoa pudottaessa salitreeni toimii varsin hyvänä aineenvaihdunnan kiihdyttäjänä sekä kulutustason nostajana. Intensiteetti kannattaa pitää treeneissä riittävän haastavana – jos paita on treenin jälkeen märkänä, ollaan oikeilla raiteilla. Pelkkä hauisten eristävä supistelu tai forkkujen polttelu ei vielä kulutusta juurikaan nosta eli perusliikkeitä kehiin ja tekemisen tahti sopivaksi – johan alkaa kyljet kaventua!
 
Salitreenin lisäksi erilaiset intervallitreenit toimivat hyvin rasvanpolttotarkoitukseen. Kovatempoisella kuntopiirillä saa sykkeen helposti kattoon ja kunnon spurttitreenillä pääsee nopeasti testaamaan hapenottokykynsä rajoja. Näissä hommissa vaihtelu virkistää ja tekeminen pysyy mielekkäänä 🙂
 
 
 
10 vinkkiä kesäkunnon saavuttamiseksi:
 
1. Juo riittävästi vettä
 
Juo vähintään 2-3 litraa vettä päivässä. Vesi tukee aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita kehosta. 
 
2. Käytä suolaa
 
Käytä suolaa. Käytä myös jonkun verran jodioitua suolaa riittävän jodinsaannin varmistamiseksi. Olen törmännyt tapauksiin, joissa kehotetaan jättämään suola pois dieetillä. Näin ei kannata tehdä, sillä sitä tarvitaan aineenvaihdunnan ja koko kehon toiminnan kannalta – urheilevalle ihmiselle sopiva suolan saanti on erityisen tärkeää.
 
3. Kulje karkkihyllyn ohi
 
Älä osta kaappiin herkkuja, niin niitä ei tule syötyä.
 
4. Syö kuitua
 
Kuitu auttaa ruuansulatuksessa. Pussi valkoista paahtoleipää ei ole hyvä kuidun lähde. Kuitua saa esimerkiksi kasviksista, kaurahiutaleista, marjoista ja pähkinöistä.
 
5. Älä juo alkoholia
 
Alkoholi sisältää paljon kaloreita ja hidastaa rasvan palamista maksan yrittäessä päästä eroon alkoholista.
 
6. Pidä tavoite mielessäsi
 
Jos nälkä yllättää, väsyttää ja tekisi mieli luovuttaa, mieti kumpaa haluat enemmän; hetkellisen nautinnon herkuista vai pidempiaikaisen nautinnon rantakunnosta. 
 
7. Tulosta idolisi kuva seinälle
 
Etsi henkilö, joka motivoi sinua ja tulosta tämän kuva vaikkapa jääkaapin oveen. Katso kuvaa joka päivä ja pyri saavuttamaan se mitä ihailet hänessä. Itse olen tulostanut useita kovien mimmien kuvia.
 
 8. Juo sitruunavettä aamuisin 
 
Purista puolikas sitruuna (ei pullotettu) mehuksi ja juo lämpimän veden kanssa aamuisin. Sitruuna edistää maksan toimintaa sen poistaessa kuona-aineita elimistöstä ja näin auttaa ruuansulatuksessa.
 
9. Älä katso ruokaohjelmia
 
Jos ruokavaliossa pysyminen tekee tiukkaa, älä turhaan kiusaa itseäsi katsomalla, kun tv:ssä syödään maailman isointa hampurilaista pekonilla. Sinä et halua sitä.
 
10. Muista liikunnan mielekkyys
 
Harrasta sellaista liikuntaa mistä pidät. Jos pitkäkestoiset juoksulenkit eivät houkuttele, älä tee niitä. Voit sen sijaan mennä esimerkiksi spinning-tunnille, tekemään mäkijuoksuja tai kuntopiiriä. 
 
Tärkeimpänä kaikesta: aloita nyt! Paljon tsemppiä kaikille tuleville kesän kissoille ja kolleille! We can do it!! 🙂

Edelliseen Fitness Classic-postiini pääset tästä.

Kommentit (5)

 1. Summer❤

  Löysin blogiisi etsiessäni hyviä ohjeita pakaratreeniin. Ilahduin fiksuista ja asiantuntevista kirjoituksistasi. Sun kuvasi voisin tulostaa motivaatioksi, näytät tosi hyvältä

  1. Ida Jemina

   Kiitos kovasti ihanuus<3 kiva kun löysit blogiin ja tulit kommentoimaan!

  2. […] Yhteenvetona voisin sanoa, että perusasioilla ja maalaisjärjellä pääsee pitkälle. Ihan oikeasti! Tsemppiä kevään kiristelijöille! Lue myös viime vuonna antamani vinkit: Näillä vinkeillä kesäkuntoon […]

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *