MONTA LIIKETTÄ KANNATTAA TEHDÄ PER TREENI?

Te kysyitte – meikäläinen vastasi! Käydään neljän tiukan treenikysymyksen kimppuun!

1. Kannattaako joitain kehonosia treenata useampana päivänä viikossa kehityksen kannalta?

Suosittelen useimmiten kaikkien kehonosien treenaamista useammin kuin kerran viikossa. Lihasten palautumisen ja proteiinisynteesibuustin kannalta on perusteltua antaa ärsykettä noin pariin otteeseen viikkotasolla. Hermostollisestakaan palautumisesta ei tarvitse olla huolissaan, kun pitää järjen mukana salin puolella ja lähtee kotiin kun vielä pystyy kävelemään. Toki tähän liittyen on myös poikkeuksia, kuten esimerkiksi priorisaatio-ohjelman ylläpidettävät lihasryhmät, joille kohdistettuja liikkeitä saattaa tulla harvakseltaan.

2. Montako raskasta moninivelliikettä tekisit treenissä ja paljonko sitten enemmän niitä pumppaavempia tuntumaliikkeitä?

Riippuu paljolti ohjelmasta ja jaosta. Yksijakoisella tekisin aikalailla pelkkiä perusliikkeitä, kun taas vaikkapa nelijakoisen treeneihin voi mahtua mukaan useampi eristävä liike per lihasryhmä. En kuitenkaan koskaan lähtisi rakentamaan treeniä pelkkien eristävien liikkeiden varaan vaan sijoittamaan niitä isompien liikkeiden tueksi.

3. Onko jotain yleistä sääntöä siihen montako liikettä kannattaa olla per treeni ja voiko liikkeiden määrä mennä joskus yli?

Enemmän ei aina ole parempi eli siinä mielessä liikkeiden määrä voi kyllä mennä yli. Siinä missä säännöt ovat tehty toisinaan rikottaviksi, niin keskimäärin sellainen 5-7 liikettä on useimmiten aika sopiva satsi.

4. Kuuluuko pieniäkin lihasryhmiä esim. hauista tehdä 5-7 liikettä?

Riippuen jaosta ja ohjelmasta tuon verran on yleensä kokonaisuudessaan riittävästi liikkeitä per treeni. Eli ei tarvitse tehdä seitsemää liikettä pelkälle haukalle. Mitä pienempi lihas on kyseessä sitä vähemmän eri liikkeitä usein tarvitaan varsinkin kun huomioidaan niiden saama välillinen rasitus treenin muista perusliikkeistä. Poikkeuksena tietysti, jos jotain lihasta halutaan juuri erikseen priorisoida.

Eli murut! Kaikkia kehonosia on ihan hyvä treenata pari kertaa viikkoon. Muista, että jotkut lihakset rasittuvat joissain liikkeissä myös välillisesti, jolloin niitä ei tarvitse hinkata monella eri liikkeellä erikseen. Se on hyvä ottaa huomioon. Yksijakoisella ohjelmalla kannattaa luukuttaa paljon moninnivelliikkeitä – monijakoiseen taas saa mahdutettua enemmän myös pumppaavia liikkeitä. Älä jätä treeniä pelkkien pumppiliikkeiden varaan. 5-7 liikettä on sopiva nyrkkisääntö per treeni, mutta toki pieniä ekstraliikkeitä saa tehdä päälle. Siinä vaiheessa kun salitreeni alkaa lähenemään jo kahta tuntia, voi miettiä voisikohan jostain karsia. Liika on aina liikaa!

Jes – näillä kohti loppuviikkoa BANG!

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: Käsitreeni salilla – katso nämä 6 liikettä käsipainoilla!

🔥 Katso valmennukseni TÄÄLTÄ 🔥

Seuraa Instagramissa: @idajemina 

Kommentit (5)
 1. Heippa! Minua kiinnostaisi miten/kuinka usein/millä painotuksella ja treenijaolla sinä treenaat? Sulla on omaan mieleen sopusuhtainen kroppa, ja kiinnostaisi tietää painotatko tiettyjä kehonosia/jätätkö joitain kehonosia vähemmälle treenille jne. Miten ns. ’bikinikropan’ treenaus eroaa muista treenitavoista ja miten vältetään ’kuulantyöntäjä’ lookkia 🙂 Esim. minkä pituiset sarjat/toistot jne.

  Toivottavasti sait kiinni mitä hain takaa! Ehkä oletkin tehnyt postauksen omasta painotuksestasi/treenijaosta ja liikkeistä mutten löytänyt pikaisella selauksella.

  1. Moi Sari! Kiitos kauniista sanoista! Olen nyt viimeisimpänä treenannut Shape-ohjelmallani, jossa treenataan yleensä 4 kertaa viikossa salilla ja hyödynnetään normipuntin lisäksi lyhyitä&tehokkaita rasvanpolttotreenejä. Saliohjelma on kaksijakoinen ja jokainen treeni erilainen. Sarjapituuksina hyödynnän niin lyhyitä sarjoja kuin pitkiä. Esim. joissain isoissa liikkeissä teen vain 6 toistoa isoilla painoilla ja joissain taas monta toistoa ihan sinne 15 toistoon asti. Painotus riippuu ihan ohjelmasta, mutta tällä hetkellä painotus on suht tasainen ylä- ja alakropan välillä 🙂 Toivottavasti näistä oli apua! Shapeen voit tutustua tarkemmin TÄÄLLÄ!❤️💪

 2. Olet sanonut, että lihasryhmiä olisi hyvä rasittaa enemmän kun kerran viikon aikana. Ymmärrän tämän hyödyn, mutta mietin millaisella jaolla se olisi helppo toteuttaa käytännössä. Useinhan saliohjelmat ovat esim 3- tai 4-osaisia jolloin salipäivät usein koostuvat esim. 1. jalat (takapainotteinen)+ vatsat , 2. selkä + hauis 3. rinta + olkapäät + ojentajat (4. jalat (etupainotteinen) ). Tämäntyylisellä ohjelmalla ärsykettä ei tule kun kerran yhdelle lihasryhmälle. Myöskin liikkeiden määrä joka reenissä täytyisi pitää kohtuullisena niinkuin puhuitkin. Voisitko hieman valaista tätä asiaa kuinka tämä lihasärsytys käytännössä voitaisiin toteuttaa niin ettei salilla tarvitse olla joka päivä? 😀

  1. Moi Sara! Hyvä kysymys! 🙂 1 – 2- jakoisilla ohjelmilla sekä 3-jakoisilla että näiden hybrideillä pystyy rasittamaan kaikkia kropan lihaksia useita kertoja viikossa. Itse suosin harvempijakoisia ohjelmia useammin kuin monijakoisia mm. sen takia, ettei treenejä tarvitse tulla niin usein.

   Pienempiin osiin pilkotuilla jaoilla treenatessa rasitusta tulee harvemmmin, jolloin treeneissä on hyvä tähdätä kovaan suhteelliseen intensiteettiin ja korkeaan lihasryhmäkohtaiseen volyymiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koska treeniä tulee harvemmin samalle lihakselle, niin työtä kannattaa tehdä samalle lihakselle huomattavasti enemmän per treeni kuin harvajakoisessa ohjelmassa ja viedä lihakset enemmän loppuun, sillä seuraavan kerran treenataan vasta viikon kuluttua. Toisin sanoen, anna mennä vaan ja treenaa kovaa silloin kun treenataan!😊💪

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *