Ida Jemina
Ida Jemina

MITEN LIHATON ON SUJUNUT? OLENKO LAIHTUNUT?

Alkukokemukset jakoon! Jos jotain multa on viime aikoina toivottu niin tätä! Miltä tuntuu, kun on koko ikänsä syönyt lihaa ja lopettaa sen käyttämisen seinään? Onko lihaa tullut ikävä? Onko ollut haastavaa keksiä mitä sen tilalla söisi? Miten vatsa on reagoinut? Millainen olo on ollut? Miltä safkat ovat maistuneet?

Niin kuin oonkin maininnut, niin olen aina tykännyt lihan mausta. Tykkään kunnon pihvistä, kanasta, jauhelihasta, kaloista nyt puhumattakaan. Ne on mun suurinta herkkua. Moni mun lempiruoka on sisältänyt lihaa tortilloista hamppareihin, pitsasta karjalanpaistiin jne. Myös mun perusarkiruoat ovat sisältäneet usein lihaa jossain muodossa.

Ei sisällä enää. Miten sitten on mennyt? Onko ollut vaikeaa?

No ei! Ja voin sanoa tän täydestä sydämestä. Muutos on tottakai ollut iso, mutta etukäteen sitä ajatteli vielä isompana tai käytännön kannalta haastellisemmalta, mitä se loppupeleissä tuli olemaan. Käytännössä homma on kuitenkin monilta osin tosi samanlaista kuin ennenkin.

Itselleni on jokatapauksessa tärkeää, että safkat mitä syön ovat ravinteiltaan monipuolisia ja myös (sali)urheilijan näkökulmasta järkeviä. Niin kuin sekaruokavaliossakin, on muissa ruokavaliossakin hirveästi väliä mitä syö ja mistä sen koostaa. Niissä voi ihan yhtälailla mennä metsään kuin sekaruokavaliossakin. 

Niinpä yksi asia mikä on entiseen nähden ollut haastavampaa on se, kun pitää miettiä millä lihan korvaa, kun sitä ei yhtäkkiä olekaan. Se ei nimittäin mene aina ihan yksi yhteen jonkun tietyn kasviksen kanssa. Ajattelutapaa onkin sen takia vähän muutettava ja raaka-aineita hieman kombotettava sekä funtsittava tietyssä mielessä enemmän. Ei voi vaan randomisti alkaa syömään pelkkiä ituja tai salaatinlehtiä ja toivoa saavansa kaikkia tarvittavia ravinteita monipuolisesti sekä riittävästi.

Mutta muutos on ollut paljon muutakin kuin helppo. Oon ollut siitä ihan fiiliksissä ja jos joku on siitä kysynyt, on mun silmät loistaneet, kun oon kertonut niistä ruoista mitä olen syönyt. Safkat ovat nimittäin lyöneet makunystyräni ällikällä. Automaattisesti muutoksen myötä olen nimittäin panostanut ruokien makuun myös enemmän. Ennen se oli vähän sitä, että paistoi lihan ja iski siihen höysteet mukaan. En sen enempää jaksanut erityisemmin panostaa makuihin. Usein tuli myös syötyä samoja tuttuja juttuja, kun se oli helppoa ja yksinkertaista. Nyt olen kokeillut paljon enemmän ja käyttänyt kasvikunnan raaka-aineita entistä runsaammin, on se makujen sekamelska aivan jäätävän herkullinen. Niin rikkaita makuja ja erilaisia sellaisia.

Lihaa ei ole tullut ikävä, en himoitse mitään. Ei mulla siihen myöskään mitään ällötystä tai vihasuhdetta ole ollenkaan, vaan ihan neutraali suhtautuminen. Susheja mun teki jossain kohtaa kyllä mieli ja niitä ajattelinkin joku päivä testata kasvisversioina. Se mikä nyt on ollut kiva, on se, että ei tarvitse ruokaa pureskellessa ”pelätä” sellaisia huonompia kohtia, kuten jotain jänteenpalaa tai vastaavaa.

Olo on ollut varsin mainio! Oikeastaan aika samanlainen kuin ennenkin. En huomaa mitään eroja jaksamisen välillä suuntaan enkä toiseen. Virtaa ja potkua riittää kuten ennenkin. Vatsa on myös tykännyt, mutta herkkävatsainen en ole koskaan ollutkaan. En ole laihtunut ja en myönnä, että olisin lihonut 😉 Totta puhuen tässä on kesällä nautittu muustakin kuin parsakaalista ja herkkuja syöty ihan hyvällä omatunnolla. Se tosin ei lihattomuuteen liity mitenkään. 

Mitäs muuta? Kysykää jos jotain juolahtaa mieleen! Loppuun on ehkä vielä yhteenvetona sanottava, että tämä on ollut yllättävänkin helppoa. Olen ollut ihan supertyytyväinen ja edelleen todella iloinen tästä muutoksesta. Suoraan sanottuna ihan fiiliksissä! Ajattelin jossain kohtaa kerätä teidän kysymyksiä vielä yhteen liittyen ruokavalioon ja raaka-aineisiin ylipäätään, joten heitä taas kommentteihin jos jotain tulee mieleen!

Tällaisia tuntemuksia ja kokemuksia mulla on ollut tähän mennessä. Iloista viikkoa jengi! Tästä se lähtee! Tehdään siitä poikkeuksellisen hyvä!!

KATSO EDELLISESTÄ POSTAUKSESTA: NYT NIITÄ ANNOSKUVIA! BODARI GOES KASVIS!

👻 Seuraa snapchatissa: idajemina 👻
ja Instagramissa: @idajemina 

<3

Kommentit (4)

 1. Paula

  Mahtavaa! Itsekin huomasin, että kun lihan jätti pois, avautui aivan uudenlaisia mahdollisuuksia ja makumaailmoja kasvien kanssa! Oletko ajatellut, että jossain vaiheessa kokeilisit vegaanista ruokavaliota?

  • Ida Jemina

   Jep! Se on ollut ihan mieletöntä!😍 Oon ajatellut, mutta vasta ajatellut 🙂 Täysin vegaanisia aterioita tulee syötyä usein, mutta vielä maito ja kananmunat ovat kulkeneet matkassa mukana.

 2. Tiina

  Vaikka oonkin tosi iloinen sun puolesta, niin kyllä mua vähän tympii kun jengi tosta noin vaan dumppaa lihan ja hiphei. Itse kun on ennestään gluteeniton, maidoton ja fodmap niin ei tässä kauheasti kasvissyöjäksi voi ruveta kun maha ei kestä yhtään palkokasveja, nyhtistä tai härkistä. Toki syön mahdollisimman kasvisperäistä, mutta ei kukaan elä tofulla (josta en edes kauheasti tykkää) ja punaisilla linsseillä, tai jos elää niin aika yksitoikkoista on toi ruokapuoli. Ois paljon siistimpää lukea miten se kasvissafkaan kerralla siirtyminen ei ehkä onnistuiskaan niin helpolla tai että oisit sortunut johonkin megamättölihahamppariin. Sori! 😀 <3

  • Ida Jemina

   Voi harmi! Kaikille ei tosissaan samat ruokavaliot istu yhtä hyvin ja siks pitää löytää ne itselleen toimivat jutut. Vielä ei ole mitään sortumisia tapahtunut, mutta jos niitä tulee niin voin kyllä kertoa!😄

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *