MITEN DIEETTITREENI EROAA NORMITREENISTÄ?

Miten salilla treenataan jos ollaan dieetillä? Miten se eroaa niin sanotusta normaalista treenistä? Mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon? Sain lukijalta hyvän kysymyksen:

”Miten treeni eroaa bulkilla dieetin treenistä? Siis esim. et jos bulkilla vetää 3×8 sarjoja ni onks dieetillä sit hyvä vetää 3×20 tms?”

Ihan niin yksinkertaisesti homma ei mene ja molempia noita sarjapituuksia voi hyödyntää sekä bulkilla että dieetillä. Voi siis käyttää sekä isoja että pienempiä painoja ja lyhyitä sekä pitkiä sarjoja kummassakin tilanteessa. Mutta kysymys on tosi hyvä! Tavoitteiden osalta nimittäin nämä poikkeavat aika paljonkin toisistaan. Toisessa kun treenataan kalorivajeessa ja toisessa päinvastoin. Luulisi silloin treenienkin poikkeavan toisistaan?

Kyllä ja ei! Molemmissa tilanteissa voi salilla treenata suht samalla tavalla, mutta joitain juttuja kannattaa huomioida, että saa tavoitteen kannalta mahdollisimman suuren hyödyn treeneistä irti.

Ihan ensinnäkin rasvaa kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan polttaa niin vähällä vaivalla, kuin se vain onnistuu.

Rasva kyllä lähtee tietysti liikkeelle myös pamauttamalla samantien tuplatreenit päivittäin käyntiin ja tiputtamalla kalorit kertarysäyksellä alas, mutta se on eri asia kuinka tarpeellista tai fiksua sellainen on. Kroppa alkaa sopeutumaan vähentyneeseen ruoan määrään jokatapauksessa saadun energiamäärän laskiessa eikä sitä kannata turhanpäiten kiihdyttää. Tätä aineenvaihdunnan hidastumista voi hieman toppuutella pitämällä mahdollisimman suuren ruokamäärän lisäksi treenien aiheuttama kulutus vain vaadittavalla tasolla. Älä siis heti paljasta kaikkia korttejasi vaan jätä muutama ässä hihaan myöhempää käyttöä varten! Tällä tarkoitan sitä, ettei suotta tehdä liian äkillisiä peliliikkeitä, joita pahimmassa tapauksessa kadutaan sitten myöhemmin.

Dieetille lähtiessä ei välttämättä tarvitse tehdä oikeastaan paljon muuta, kuin vähentää vain syödyn ruoan määrää. Monesti homma lähtee jo sillä hyvin liikkeelle, ilman että treenejä ollaan yhtään lisätty tai niiden luonnetta muutettu. Ruuvia on hyvä kiristää sitten tarpeen mukaan. Jos homma toimii ja kehitystä tapahtuu, ei kannata alkaa hötkyilemään.

On myös hyvä muistaa, että samaan lopputulokseen voi päästä monella eri tavalla ja yhdistelmällä. Sali + aerobinen toimii hyvin, samoin kuin sali + hiititkin, sali + kuntopiirit, kehonpainotreenit, intervallit, mäki- ja porrasjuoksut yms. Toisaalta salitreenien muuttaminen kuluttavimmiksi voi sellaisenaan jo riittää eikä mitään erillisiä kulutukseen tähtääviä treenejä tarvita. Tässä kuitenkin muutamia vinkkejä ja pointteja salille dieettitreeniin liittyen.

Raskas lihaskuntotreeni yhdistettynä runsasproteiiniseen ruokavalioon ehkäisee lihaksiston liiallista palamista energiaksi. Eli säästää lihaksia.

Erikoistekniikat kannattaa dieetillä jättää treeneissä taka-alalle. Raskasta treeniä tarvitaan kyllä katabolian kurissa pitämiseksi, mutta vähempikin murjominen riittää. Pidemmällä tähtäimellä palautumiskyky heikkenee dieetin edetessä. Tällöin kropan tappaminen salin puolella massiivisilla erikoistekniikkabileillä ei palvele parhaalla mahdollisella tavalla jaksamista ja dieetin jatkuvuutta. En siis esimerkiksi suosittele viemään lihaksia sarjasta toiseen failureen ja siitäkin pidemmälle.

– Vaikka salitreenejä ei heti lisättäisi, niiden luonnetta voi olla paikallaan muuttaa. Pienemmät eristävät hilavitkutusliikkeet kannattaa jättää vähemmälle ja suosia isompia liikkeitä. Näin saadaan treenejä hilattua vielä pykälän verran kuluttavammiksi rasvanpolton alkaessa. Useita lihasryhmiä aktivoivilla raskailla moninivelliikkeillä saa merkittävästi enemmän kulutusta aikaan verrattuna vaikkapa eristäviin taljapumppailuihin. Toki niitäkin voi olla paikallaan tehdä, mutta vähemmän kuin normaalisti.


– Salitreenejä voi myös muuttaa dieetin edetessä entistä enemmän kuluttavimmiksi hyödyntämällä perinteisen treenin lisäksi esimerkiksi kuntopiirityyppistä treenaamista. Tällä tavalla treeneistä voi myös vaihtelun ja vauhdikkuuden myötä saada mielekkäämpiä, joka on osaltaan erittäin tärkeää jaksamisen kannalta. Tätä voi yhdistää yhtälailla niin salilla suoritettaviin treeneihin kuin ottaa salitreenien lisäksi mukaan erillisiä kuntopiirejä lisäpainoilla tai kehonpainolla. Tärkeimmät ja muutenkin kovaa kulutusta aiheuttavat perusliikkeet voi pitää tavalliseen tapaan ohjelmassa mukana läpi dieetin ja muilta osin muuttaa treenejä entistä vauhdikkaammiksi.

– Salitreenien ja lihaskuntopiirien sekä näiden kahden yhdistelmien lisäksi mm. HIIT-treenit ovat mainioita sekä aikataloudellisia tapoja lisätä kulutusta siinä kohtaa, kun se on tarpeen. Myös tasasykkeistä aerobista voi hyödyntää kulutuksen lisäämisessä oli se sitten aamulla, päivällä tai illalla. Ei väliä! Kaiken kaikkiaan tärkeintä on valituista menetelmistä riippumatta rakentaa dieetin treenit riittävän raskaan lihaskuntotreenin varaan, kun tavoitteena on laihduttaminen lihasmassaa säästäen. Kuntosalitreeni sopii tähän tarkoitukseen kuin nappi silmään. Muilta osin on hyvä huomioida omat mieltymyksensä sekä kuntotasonsa kulutukseen tähtääviä liikuntatapoja valittaessa.

Muista pitää dieettitreenit nousujohteisina! Eli ei tehdä aina saman verran samoilla tehoilla ja määrillä vaan kovennetaan hommaa pikkuhiljaa sekä lisätään treeniä tarpeen mukaan.

Alta voit kurkkia muutamat suosikkini tehokkaisiin kulutukseen tähtääviin dieettitreeneihin:

6 MINUUTIN RASVANPOLTTOTREENI

AINEENVAIHDUNTA LIIKKEELLE NOPEASTI – TREENI JOKA OIKEASTI TOIMII!

Tärkein juttu on joka tapauksessa muistaa, ettei dieettaajankaan elämän tarvitse olla liian vakavaa. Silloin jos milloin on hyvä liikkua tavalla, josta tykkää ja muistaa, ettei ole yhtä oikeata tai ainoata tapaa päästä tavoitteisiin. 

LUE EDELLISESTÄ POSTAUKSESTA: OIKEASTIKO PARASTA? NÄIN TARKISTAT LISÄRAVINTEIDEN LAADUN!

👻 Seuraa snapchatissa: idajemina 👻
YouTubessa: Ida Jemina 
Instagramissa: @idajemina 
Facebookissa: Ida Jemina

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *