Mitä tehdä jos toinen puoli laahaa jäljessä?

Tuntuuko joskus, että osassa lihasryhmistä toiselle puolelle on hankalampi saada treeniä perille? Näkyykö jopa peilistä eroa puolten välillä?

Kukaan ei ole täydellisen symmetrinen ja muun muassa tästä syystä jonkinasteista toispuoleisuutta löytyy yhtä paljon kuin treenaajia saleilta. Epäsymmetria on siis sinänsä luonnollista, mutta myös varsinainen toisen puolen kehityksessä laahaaminen on hyvin yleistä. Syitä tähän voi löytyä rakenteellisten ominaisuuksien lisäksi esim. treenitavoista, vammoista tai usean eri asian yhdistelmästä täysin yksilöstä riippuen. Sitä voi esiintyä hauiksissa, reisissä, pakaroissa… jne. – mutta mikä avuksi jos vaikka toinen käsi tai jalka on toista paksumpi ja vahvempi? Mikäli treenaajalla ei ole akuuttia loukkaantumista päällä ja treenaaminen onnistuu normaalisti, voivat seuraavat keinot olla avuksi tilanteen tasapainottamiseksi!

Tuntuman löytäminen heikommalla puolella

Jos laahaavassa puolessa ei suoritusten aikana tunne samalla tavalla poltetta kuin vahvemmassa, on paikallaan lähteä liikkeelle yksinkertaisista tuntumaharjoituksista tehden niitä vain heikommalle puolelle. Esimerkiksi ilman vastusta tehtävät staattiset supistukset toimivat tähän tarkoitukseen mainiosti. Jos vaikkapa vasen hauis ei ikinä sano mitään treeneissä, voi tämän puolen hauberia kokeilla jännitellä muutaman sekunnin ajan niin lujasti kuin lähtee useita kertoja lyhyillä palautuksilla omana harjoituksenaan. Tätä voi tehdä monipuolisesti pitämällä olkavartta eri asennoissa, esimerkiksi nostamalla käden suoraan kohti kattoa ja taittamalla sitten käden niskan taakse samalla hauista puristaen – näin voi saada kovan supistuksen aikaiseksi. Vastaavia harjoituksia voi tehdä muillekin lihaksille, vaikka pakaroille jännittelemällä heikompaa puolta eri asennoissa. Näiden harjoitusten myötä heikompi puolikin voi alkaa pikkuhiljaa ”löytyä” paremmin ja tuntuman saaminen myös haastavammissa tilanteissa helpottuu.

Pientä vastusta kehiin

Kun hommaa alkaa hoksata ilman vastusta, voi lihaksen työstämistä alkaa opettelemaan pienellä määrällä vastusta eristävin liikkein. Tämä ei välttämättä tarkoita lisäpainojen käyttöä ainakaan kaikkien lihasryhmien kohdalla, esimerkiksi heikomman pakaran tapauksessa kehonpainolla pumppaaminen riittää hyvin vaikkapa yhden jalan Glute Bridgellä. Toisaalta käsille kevyt kuminauha tai muu apuväline voi olla hyödyllinen. Näiden harjoitusten ei siis ole tarkoitus olla kovia treenejä, vaan noin reilun kymmenen toiston pituisia poltteluita kuitenkin jättäen voimia varastoon – ideana on oppia tekemään liike lihaksella. Tämä on tärkeää, sillä liiallisen väsymyksen myötä tekniikka hajoaa, joka lähinnä haittaa heikomman puolen aktivaation tehokasta oppimista.

Postaus: 3 vinkkiä pepputreeniin ja kuvia pakarapumppailusta

Vältä failurea

Edelliseen liittyen, varsinaisissa treeneissä on paikallaan välttää opettelun ajan failurea niissä liikkeissä, joihin heikosti aktivoituva lihas osallistuu vahvasti. Jos vaikkapa käynnissä ovat hauiskäännöt tangolla ja vasen puoli laahaa, saattaa liike väsymisen seurauksena alkaa painottua vahvemmalle puolelle. Tee sen verran kun jaksat puhtaasti ja jätä setti siihen. Hieman kärjistäen – liian pitkälle puskemalla vahva puoli vahvistuu entisestään ja epäbalanssi sen kuin kasvaa.

Heikommalle puolelle enemmän työtä

Tilanteen korjaamiseksi voi kovissa treeneissään kokeilla jonkun aikaa suorittaa yhden raajan liikkeissä heikommalle puolelle aina tuplamäärän sarjoja suhteessa vahvaan puoleen. Tämän ekstratyön myötä heikompi puoli pääsee kuromaan voimaeroa kiinni vahvempaan nähden ja epäbalanssin korjaaminen voi vauhdittua selvästi.

Kuinka kauan?

Riippuen yksilöstä ja tilanteesta saattaa aikaa kulua muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen, ennen kuin liikkeet suoriutuvat sopivan tasapainoisesti ilman sen kummempaa säätöä tai ylikeskittymistä. Se on kuitenkin onneksi aika lyhyt aika pitkässä juoksussa. Heikosta puolesta ei välttämättä koskaan kehity täysin samanveroista vahvemman kanssa, mutta selvimpiä laahauksia voi lähteä näillä keinoin tasapainottamaan – ei muuta kun pitkää pinnaa ja tsemppiä!

Lue myös: Pitääkö lihasten olla kipeinä seuraavana päivänä treenistä? 😲

vinkki pakaratreeniin

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: 4 ASIAA JOTKA MUUTTAISIN SYÖMISISSÄNI JOS ALOITTAISIN TREENAAMISEN NYT

👻 Seuraa snapchatissa: idajemina
Instagramissa: @idajemina
Facebookissa: Ida Jemina
YouTubessa: Ida Jemina

Kommentit (5)
  1. Tämä postaus tuli todella tarpeeseen, iso kiitos siitä! Kamppailen juuri tuon ongelman kanssa. =)

    1. Tosi kiva kuulla, että osui kohdalle Maikki! 🙂

  2. TÄYDELLINEN ILTAPALAVINKKI (Gluteeniton ja maidoton) - Ida Jemina
    7.4.2017, 08:49

    […] Mitä tehdä jos toinen puoli laahaa jäljessä? […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *