Ida Jemina
Ida Jemina

Mistä tietää painon nousseen lihaksesta eikä läskistä?

Sis. mainoslinkkejä

Mistä tietää, että paino on noussut kasvaneesta lihasmassasta eikä rasvasta?.. Vastaan tässä postauksessa lukijoiden neljään mielenkiintoiseen kysymykseen, jotka varmasti kiinnostavat myös monia muita lukijoita. Aloitetaan!

 1. Mistä tiedän painoni kasvaneen nimenomaan lihasmassan eikä rasvavarastojen suhteen?

Vanhasta kunnon peilikuvasta pystyy vetämään aika pitkälle johtopäätöksiä kehityksen suhteen. Yksinkertaistaen: jos peilistä heijastuu entistä painavampi ja lihaksikkaamman näköinen hahmo, jolla ei näytä eikä tunnu olevan kertynyt liiallisesti löysää matkan varrella, niin on helppo todeta treenin tuottaneen tulosta. Pitkässä juoksussa saattaa toisaalta olla haasteellista muodostaa objektiivista seurantaa tällä tavoin, kun itseään näkee peilistä joka päivä ja silmä tottuu näkemäänsä jatkuvasti. Esimerkiksi vanhoista kuvista saattaa olla apua vertailun tekemiseen ja kuvia voi toki halutessaan ottaa ihan vain kehityksen seurantaakin varten. Myös esim. mittanauhan avulla on mahdollista saada kuvaa kehityksen suunnasta varsinkin yhdistettynä peilikuvan ja painolukeman kehitykseen. Lisäksi nykyisin on tietysti mahdollista käydä halutessaan erilaisissa kehonkoostumusmittauksissa, mutta kehityksen seuraaminen onnistuu kuitenkin useimpien tarpeisiin riittävällä tarkkuudella perinteisinkin menetelmin.

2. Tuleeko pluskaloreita syödä nimenomaan treenipäivinä vai myös lepopäivinä?

On tärkeää muistaa, että kehitys tapahtuu levossa. Salilla käydään treenaamassa ja rasittamassa kroppaa, joka on tietysti erittäin oleellinen osa kehitykseen johtavaa kokonaisuutta, mutta niin on myös vastavuoroisesti treenien välillä tapahtuva lepoaika. Treeni- ja lepopäivän välisellä yli- ja alisyömisellä voi periaatteessa olla heikentävä vaikutus kummankin päivän tarkoitukseen: lepopäivänä tulee liian vähän ravintoa eikä palautumista pääse tapahtumaan mahdollisimman hyvin ja tämä luonnollisesti vaikuttaa sitten tuleviin treenipäiviin kielteisesti suoritustehojen heikentymisenä. Treeni- ja lepopäivien välillä ei siis tarvitse olla huomattavaa eroa ravinnon suhteen vaikka treenipäivinä syödäänkin enemmän. Edes esim. hiilihydraattien nauttimista ei ole syytä radikaalisti pysäyttää lepopäivien ajaksi. Hiilihydraatti toimii kehonmuokkaajan treenien tärkeimpänä polttoaineena ja tämän vuoksi lihasten hiilarivarastot myös ehtyvät treenien myötä. Vajavaisten glykogeenitankkien uudelleentäyttäminen tapahtuu treenien välillä, joten myös lepopäivinä hiilihydraateille löytyy kysyntää. Ei muuta, kun pannu kuumaksi ja palautumaan!

3. Syön laskujeni mukaan hieman alle (n -200kcal /pv) kulutukseni. Paino ei ole kuitenkaan tippunut kuin -0,5kg parissa viikossa vaikka käyn 4x viikossa salilla ja kerran tunnin spinning -tunnilla. Kannattaako mielestäsi vielä jatkaa samalla tavalla eteenpäin vai tarkistaa jotain (treeni/ruokavalio)?

Laskennalliselta kantilta painonkehitys on tuolloin ollut suurin piirtein linjassa arvioidun energiavajeen kanssa. Nestetasapainon vaikutus punnitustuloksissa on kuitenkin hyvä muistaa varsinkin kun kyse on noin pienistä lukemista ja lyhyestä tarkastelujaksosta. Palaneen rasvan määrä voi siis poiketa suuntaan tai toiseen puntarin kertomuksista – harva dieetti etenee täydellisen lineaarisesti edes viikkokohtaisesti tarkasteltuna.

Hieman luotettavamman tiedon saamiseksi siitä missä mennään, kannattaa vielä ainakin viikon verran seurailla tilannetta nykyisellään. Sopiva painonpudotustahti on aika yksilökohtainen juttu, mutta jos ylimääräistä karistettavaa on jäljellä, kroppa toimii ja ruokaa tulee hyviä määriä, niin energiavajetta kannattaa lisätä siinä kohtaa kun homma ei enää etene.

4. Mitä mieltä olet cheatMEAL:istä / cheatDAY:stä dieetillä? Sopiiko sellainen viikkoon vai ei?

Riippuu tilanteesta ja hieman siitä, mihin näillä tarkemmin ottaen viitataan. Onko kyseessä vapaasyöntipäivä, yksittäinen ateria, ainakin osin ennalta suunniteltu re-feed vai totaaliset perhepizzasokerilimumättäjäiset?

Pidempään jatkuneilla energiavajejaksolla ja varsinkin kunnon ollessa jo melko tiukka, voi ajoittain tapahtuvista tankkauksista olla kyllä hyötyä sekä fyysisesti että henkisesti – joista kumpikin on tärkeää ottaa huomioon.

Kaikissa tilanteissa tankkauksille ei ole fysiologista tarvetta, esim. jos rasvan käristelyä on tapahtunut vasta vähän aikaa ja ruokaa tulee energiavajeesta huolimatta jatkuvasti suhteellisen paljon. Käytännössä silloinkin on kuitenkin hyvä pitää kokonaisuus sen verran joustavana, että muun elämän kuin vain dieetin suhteen on myös tervettä liikkumavaraa. Jos elintavat ovat pääsääntöisesti aina kunnossa, eivät yksittäiset ateriat tai edes herkkupäivät vielä mitään pilaa vaikka paperilla ei olisikaan tarvetta tankkaukselle – kokonaisuus ratkaisee.

Ääripäät ovat kuitenkin asia erikseen. Esimerkiksi jokaviikkoisella kokonaisella ybercheatpäivällä on harvan kohdalla järkeä. Sellaisilla on ihan mahdollista hidastaa hommaa ihan huolella jos se tarkoittaa patojen säännöllistä ja täydellistä murtumista hävyttömiin energiamääriin johtavien mättämissessioiden parissa. Usein näihin tilanteisiin johtavat mielihalut liittyvät liian rajoittavaan sekä tiukkaan meininkiin ”dieettipäivinä”, jollaista ei syystä tai toisesta pysty pitkän päälle ylläpitämään. Kokonaisuuden rentouttaminen auttaa usein pahimpien mielihalujen syntymiseen huomattavasti.

Iiihana revitty farkkutakki täältä / Vaaleanpunainen huppari täältä / Farkut täältä / Kengät täältä

Hyviä kysymyksiä! Myös monia muita kommentteja on sadellut ympäri blogia ja pyrin vastailemaan niihin niin pian kuin mahdollista<3

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: HÄN VARASTI KUVANI JA ESIINTYI MINUNA

Kommentit (9)

 1. Janem

  Tää on ehkä vähän hassu kysymys, mutta onko tuloksien kannalta iso merkitys että syökö 4 vai 5 krt päivässä? Aina puhutaan sitä syömisen säännöllisyyttä mutta mulla jää poikeuksetta aina yksi välipala väliin päivässä.

 2. Tiinuska

  Hyviä kysymyksiä ja mielenkiintoisia vastauksia. Miten itse seuraat kropan koostumusta? Oletko käynyt kehonkoostumus mittauksessa? Olisi kiva kuulla sinun tuloksia 🙂 oot aina niin hyvässä kuosissa. Paljon sinun rasvaprosentti on?

 3. Silja

  Hyvä postaus! Itse kans mietin tota lihasta vai läskiä kysymystä; peilistä näyttää siltä että lihasta ei tulis yhtää (eikä kyllä läskiäkään:D) mutta vaa’alla paino nousee, eli kai se haba edes vähän kasvaa! Toisaalta en tykkää rampata vaa’alla mutta se taitaa olla ihan kätevä konkretisoija tähän hommaan:-)
  Ja joo, cheatday kohtaan pakko kommentoida varoittavana esimerkkinä 😂😂 Olin poikaystäväni kanssa dietillä, jossa yhtenä päivänä sai syödä sitten ihan mitä huvitti. Vedettiin se yksi päivä aina niin överiksi jo yöllä päivän vaihtuessa herkkupäivän puolelle että molemmat vaan liho tuolla dietillä 😂 ei jatkoon mäkkärin drive in ja mättöpäivä.

 4. En tykkää

  Moi, miksköhän mulla pakaroita treenattaessa treeni ei vaan tunnu ku sielä toisessa pakarassa vaikka teen aivan samoilla menetelmillä molemmat? Treenin jälkeisenä päivänä vaan toinen pakara on ”kipeänä”, mutta toisessa ei tunnu mitään.

  • Emilia

   En ole idajemina mutta omasta kokemuksesta ja mitä olen muilta oppinut, voin antanämä pari vinkkiä: pakarat kannattaa aktivoda ennen varsinaisen treenin aloittamista (esim. kuminauhajumpalla, kehonpainoliikkeillä…) SEKÄ treeniä tehdessä suosittelen ihan ajattelemaan kyseistä lihasta. Toimii! On myös aika normaalia, että toinen kehonpuoli on ns. heikompi (vrt. vasen- ja oikeakätisyys). Tosi monilla esim. toinen hauislihas on suurempi/vahvempi kuin toinen. Mäkin joudun toisinaan keskittymään enemmän vasempaan pakaraan.

 5. Ella

  Moikka! Kiitos jälleen mielenkiintoisesta postauksesta ja ennenkaikkea huikeasta blogista! Tulin tänne oikeastaan vaan kehumaan, että blogisi laatu on erinomainen. On tosi ihanaa kun linkkaat vanhempia juttuja ja julkaisuja teksteihin niin, että aiheesta voi aina lukea lisää – ja sitten yhtäkkiä huomaakin, että auki on lähemmäs kymmenen välilehteä 😀 Kaikki postaukset on tosi laadukkaita, kirjoitystyylisi ei ole lainkaan saarnaava (mikä joillakin bloggareilla häiritsee) vaan tosi miellyttävä, kuvat on tietty hurjan motivoivia (näyttäisinpä mäkin jo samalta!) ja asiantuntemus kohdillaan. Kaikenkaikkiaan tätä on superkiva lukea ja jokainen juttu on mielenkiintoinen!
  Ihana blogi siis, täältä löytyy apua kaikkiin kysymyksiin ja pohdintoihin! 🙂 Mukavaa loppuviikkoa sulle!

 6. ninna

  Cheatdaysta oli eräässä fitnesslehdessä(suomalainen)pt vastannut että normaalikuntoilija ei sellaista tarvitse vaan voi syödä huoletta ja joustavasti. Myös ihmiset ovat erilaisia; joillekin sopii herkku päivässä joillekin kerran viikossa. Mutta se että ”odotetaan ja kärvistellään” koko viikko odottaen sitä lauantai herkkua on mielestäni väärin ja epäterveellistä. Kehityksestä eikös se lihas kasva jos muut raajat (pakara reisi, hauis ym)kasvaa mutta ei vatsa? Itselle on käynyt niin että vaikka paino noussut kilonkin vatsanympärys pienentynyt, onko tämä siis sitä lihaskasvua? Mitä tulee kuviin en luota koska oma silmä on sokea omalle kehitykselle itse en ainakaan pysty puolueettomana katsoa. Sitä helposti katsoo siten mitä haluaisi nähdä ei mitä se todellisuudessa on

 7. Sara

  Moi! Kiitos taas kerran upeasta blogista! Tämän kerran kyssärinä olisi, että miten saavuttaa kapeampi/litteämpi vyötärö? Mun keskivartalo on aina ollut vähän ”pyöreämpi” (siis jos ajatellaan, että mut pistettäisiin vyötäröstä katki, niin se leikkauspinta ois aika pyöreä eikä niinkään litteä) 😀 vaikeasti selitetty. Mutta siis, pitäiskö lakata tekemästä vatsalihasliikkeitä erikseen vai millä keinolla saisi vyötäröä kapeemmaksi?
  Lisäks haluisin kysyä, että teetkö yksilöllisiä treeniohjelmia/valmennatko tällä hetkellä? Olisin kiinnostunut palveluistasi 🙂

 8. H

  Heippa, sanotaan että jos aerobinen tehdään salitreenin yhteydessä, kannattaa ensin tehdä salitreeni ja sitten aerobinen, mutta ainakin itsellä jotenkin motivaatio pyöräilyyn tai crossariin olisi parempi ennen treeniä. Ymmärrän, että punttitreenin teho voi heiketä aerobisesta, mutta mitä ajatuksia sinulla on näiden yhteensovittamisesta? Itse olen punttitreenin jälkeen usein niin poikki ettei pyöräilystä puolestaan tahdo tulla oikein mitään. Tehty treeni olisi lienee kuitenkin tehokkaampi kuin tekemätön, oli järjestys mikä tahansa 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *