Mistä tietää olevansa kokeneempi treenaaja? Katso nämä 3 merkkiä

Sis. mainoslinkkejä

FitFashion-kuvauksista-pari

Mistä tietää, että on siirtynyt aloittelijasta kokeneemmaksi treenaajaksi? Tässä muutama pointti, joista sen voi tunnistaa. 

Kuherruskausi

Aloittelijavaihe on hienoa aikaa, sillä silloin tapahtuu nopeinta kehitystä, jota koko treeniuralla on tiedossa. On kuitenkin hieman veteen piirretty viiva, että missä kohtaa tuo saliharrastuksen kuherruskausi rupeaa jäädä hiljalleen taakse ja siirrytään kohti kokeneemman, keskitason treenaajan arkea. Muutamista merkeistä voi kuitenkin päätellä missä mennään ja säätää sitten treenejään sen mukaisesti mahdollisimman tehokkaan kehityksen saavuttamiseksi myös jatkossa.

Yksi selkeä muutos alkaa näkyä treenien nousujohteisuudessa. Aloittelijan kannattaa toteuttaa treeneissään lineaarista vastusprogressiota suosien isoja perusliikkeitä eli toisin sanoen nostaa sarjapainoja käytännössä jokaisessa treenissään tehden kyykkyjä, maastavetoja, eri suuntaisia punnerrusliikkeitä ja vetoja/soutuja. Tällä simppelillä tavalla kehitystä tulee kohisten ja yksinkertaisuudessaan paremmin kuin vielä tässä kohtaa turhilla kikkailuilla. Aloittelija pystyy tekemään tiheällä treenitahdilla suhteellisen tiukkoja sarjoja palautuen niistä kuitenkin erittäin nopeasti kehityspotentiaalin ollessa vielä vähäisen treenitaustan ansiosta tapissa, jolloin rautaa voi lisätä pieniä määriä jokaisessa treenissä – tämä toimii erittäin hyvin niin pitkään, kunnes tulee seinä vastaan.

Homma alkaa tökkiä

No ei välttämättä ihan seinä, mutta homma alkaa kuitenkin pikkuhiljaa sakata ja vastusten jatkuva kasvattaminen muuttuu tahmeammaksi liikkeissä toisensa jälkeen. Mikäli tuohon pisteeseen asti on noudatettu järkevää nousujohteisuutta (lähdetty sopivista painoista liikkeelle, tehty hyvällä tekniikalla ja lihastuntumalla, lisätty liikkeisiin sopivasti eikä esimerkiksi liian suurilla harppauksilla painoa), niin ensimmäiset merkit keskivaiheen treenaajan tason lähestymisestä ovat käsillä. Eli suoraviivaisen sarjapainojen kehityksen pysähtyminen vihjaa kaikista tuoreimman keltanokkavaiheen lähestyvän tiensä päätä.

kotigymilla

Kun keskitaso jää saavuttamatta

On siis kuitenkin myös periaatteessa mahdollista jättää keskitasolle kehittyminen saavuttamatta, vaikka olisi vuosienkin ajan siirrellyt maksukykyä paikallisen kuntosaliketjun tilille. Tekemisen ollessa alusta asti esimerkiksi on/off-tyyppistä, liian kevyttä, sitä sun tätä treeniä, eikä oikeastaan koskaan onnistuneeseen nousujohteisuuteen tähtäävää, niin kehityskin on tietysti sen mukaista. Pelkistä aikamääreistä ei siis vielä pysty päättelemään missä mennään – tehdyn työn laadulla on myös lusikkansa sopassa alusta alkaen.

Jaksottaminen käyttöön

Vaikka alussakin tekeminen on tärkeää pitää laadukkaana, niin kehityksen myötä nimenomaan laadun merkitys korostuu entisestään. Silloin onkin paikallaan alkaa hieman pilkkomaan treenejään jaksoihin, joista yleensä ensimmäinen siirto on ottaa treenirutiineihin mukaan kevennetyt viikot/jaksot. Lue: Opas kevennettyyn viikkoon. Kevyet jaksot mahdollistavat paremman palautumisen kovemmista jaksoista ja näin myös nousujohteisuutta voi toteuttaa onnistuneesti pidempään. Enää ei siis treenata aina vain kovempaa, vaan rytmitetään kovempia ja kevyempiä jaksoja, jotta päästään eteenpäin muutoin vääjäämättä vastaantulevien tasannevaiheiden yli. Kevyitä jaksoja edeltäviä kovia jaksoja voidaan sitten elävöittää esimerkiksi nostamalla viikosta toiseen treenien kuormittavuutta edelleen sarjapainoja kehittämällä tai toisaalta sarjavolyymia eli – määriä kasvattamalla.

Tehokeinojen hyödyntäminen

Ennen kevyttä jaksoa voi olla myös paikallaan puskea omia rajojaan ja hyödyntää tehokeinona esimerkiksi failurea (tehdä sarjoja täydelliseen uupumukseen asti, kunnes viimeinen toistoyritys päättyy epäonnistumiseen) tai menemällä siitä yli (täydellisen uupumuksen jälkeen lisätoistoja jollakin tähän soveltuvalla menetelmällä, kuten esimerkiksi pakkotoistoilla, pudotussarjoilla, mekaanisilla pudotuksilla tms.).  

FitFashion-kuvauksista-toinen-hantteli

Erilaiset progressiomenetelmät

Keskitasolle siirtyneen treenaajan on siis jaksottamisen ja tehokeinojen tavoin myös ajankohtaista alkaa pohtimaan sarjapainojen kasvattamisen rinnalle muitakin progressiomenetelmiä. Vastuksia on hyvä pyrkiä edelleen pitkässä juoksussa kasvattamaan, mutta koska lättyjen lisääminen tangon päähän ei enää treenistä toiseen suoraviivaisesti onnistu, on aika alkaa hyödyntämään kaksi- tai useampitasoista progressiota, kuten esim. edistyneemmille suunnatussa Intensessä. Tästä aiheesta olen kirjoittanut oman postauksensa, jonka voit lukea täältä: Tyssäsikö kehitys? Näillä keinoin uuteen nousuun! Eli siinä kohtaa, kun nousujohteisuutta on alettava hakemaan muutenkin kuin painoja kasvattamalla, ollaan myös keskitason treenaajan haasteiden äärellä.

Katso peiliin

Näiden pointtien lisäksi on toki vielä eräs juttu, josta voi suuntaa-antavasti päätellä missä mennään. Ja sehän on tietysti perinteisesti vanha kunnon peilikuva, joka keskitasolla huitelevalla kehonmuokkaajalla on jo silminnähden treenatumman oloinen kuin vasta-alkajalla. Omaa kuntoaan ja kehitystään voi olla joskus vaikeaa tutkiskella objektiivisesti, mutta jos matkan varrella on tullut napsittua kehityskuvia tai ylipäätään jotain kuvia, joista näkee hieman muistoja menneisyydestä, voivat ne olla avuksi. Parhaimmillaan sitä saattaa yllättyä, kuinka pitkälle sitä onkaan tultu ja saavutettu kehitys voi motivoida jatkamaan entistäkin lujemmin – nälkä kasvaa syödessä eikä koskaan tule valmista.

Näistä pointeista voi siis päätellä ylittäneensä aloittelijavaiheen:

 1. Lineaarinen vastusprogressio ei enää tuota tulosta
 2. Treenejä on jaksotettava kehityksen vauhdittamiseksi
 3. Peilissä komeilee keho, josta on havaittavissa silminnähtävää eroa lähtötilanteeseen

Sellaisia tarkastelemisen arvoisia pontteja tähän päivään! Tänään kannattaa ehdottomasti tsekata House of Brandonin YSTÄVÄMYYNNIT, jotka alkoivat juuri nyt! Satoja tuotteita voi bongata alennetuin hinnoin ja mukana on myös tämän syksyn uutuuksia. Voin vilautella omia tilauksiani ensi viikolla. Ihanaa sunnuntaita kaikille!

Edellisessä postauksessa: Alle seitsemän euron kynnet – rahansa väärti?

hob-banneri-ystavamyynti

 

Kommentit (8)
 1. Ihan paras tää sun blogi. Vaikka seuraan monia blogeja, sun on lemppari ja olet ainoa bloggari, jota tulee seurattua kans snäpissä 😉 siellä olikin juuri kuva jostain kananmuna+riisi+ym härpäkkeet sekotuksesta. Saisko tähän tarkempaa ohjetta? Näytti hyvältä.

  1. Voi kiitos Elisa<3 mahtavaa että olet myös snäpissä messissä! 😁 Se oli kyllä makoisaa! Ehdottomasti voin jakaa tästä tarkempaakin reseptiä postauksen muodossa 🙂

   1. Kiitos reseptistä! Menee pikimiten kokeiluun! 🙂

    1. Eipä mitään Elisa! Testiin vaan 🙂

 2. Moi! Vaikutat niin kivalta ja varsinkin asiantuntevalta ihmiseltä, niin uskallan sulta kysyä 🙂 painan 80kg ja koitan laihduttaa. Syön päivässä n. 100g protskua. Tarvitsenkohan vielä protskulisää treenin jälkeen vai riittääkö pelkkä hedelmä heti treenin jälkeen ja ateria tunnin päästä?

  1. Moikka Nora ja kiitos! 🙂 Lihaskuntotreenin jälkeen kannattaa ehdottomasti nauttia palkkarina jotain proteiinipitoista ja tähän tarkoitukseen tehdyt proteiinilisät toimivat hyvin sekä ovat helppoja huitaista huiviin.

   1. Kiitos kovasti vastauksesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *