Mahtavia lukijoiden kysymyksiä + arvonnan voittajat

ida jemina

Syötkö lepopäivinä paljonkin vähemmän kuin treenipäivinä? Olisiko vihjeitä pohkeiden pienentämiseen? Ovatko pakkotoistot hyväksi lihasten kehittymiselle? Miten paljon tekniikasta voidaan joustaa että saadaan isompia painoja nostettua tai pidempiä sarjoja tehtyjä?…

Muun muassa näihin sekä moniin muihin lukijoiden esittämiin kysymyksiin pureudutaan tänään. Makoisia lukuhetkiä! Postauksen lopussa julkaisen superfood-arvonnan voittajat.

Mitä mieltä olet siitä, että miten paljon tekniikasta voidaan joustaa että saadaan isompia painoja nostettua tai pidempiä sarjoja tehtyjä? Esimerkiksi hausikääntö seisten voidaan helpottaa paljon heijaamalla. Toivottavasti ymmärsit mun kysymyksen 😀

Tekniikalla ja suoritustavalla on lopputuloksen kannalta paljon väliä – ei ole ihan sama miten painoja ryskyttää. Lihaskasvua tavoittelevan ei kannata heilutella painoja miten sattuu, vaan keskittyä treeneissään kohdelihasten rasittamiseen. Jos siis haluaa treenata esimerkiksi hauista, olisi suotavaa, että hauis myös pääsisi mahdollisimman paljon työskentelemään. Aina tämä ei kuitenkaan tarkoita mahdollisimman suuria painoja, sillä mikäli vastuksen kasvaessa tekniikka rikkoutuu liikaa, karkaa myös työ helposti pois kohdelihakselta. Loppupeleissä se kehittyy eniten, joka saa treenin menemään perille treenattavaan lihakseen. En suosittele esimerkiksi sarjavastusten nostamista tekniikan kustannuksella. Cheat- toistot ovat taas sitten asia erikseen ja niistä voi toki olla hyötyä ajoittain käytettynä nimenomaan mahdollisimman kovan kasvuärsykkeen saavuttamisessa. Tästä erikoistekniikasta olen kirjoittanut täällä: Saako joskus huijata?

Hei! Olen pohtinut yhtä asiaa, jonka haluaisin varmistaa ammattilaiselta ja tulit heti mieleeni!:) Onko sellaisessa dieetissä mitään perää, että syödään treenipäivinä yli kulutuksen ja tankataan hiilareita ja sitten lepopäivinä laitetaan hiilarit ihan minimiin. (treenipäiviä 3-4krt/vko) Voisiko tätä siis käyttää jos haluaa kasvattaa lihasta, mutta silti tiivistyä? Tiedän, ettei se ole yhtäaikaa mahdollista, mutta entä pitkällä tähtäimellä? Vai kannatatko ennemmin selkeää kiristys- ja massakautta?

Jos toteutuneen energiansaannin pitkän ajan keskiarvo alittaa toteutuneen kulutuksen, vähenee varastorasvan määrä tuolla tavoin syklittelemällä. Toisaalta sama pätee myös toisinpäin – pitkän ajan keskiarvo on ratkaisevassa roolissa. Käytännön haasteita tuolla mallilla voi muodostua varsinkin mikäli tavoitteena on kunnon siistiminen ja treeniä tulisi melko usein (kuten yleensä dieetillä käytännössä tulee), vaikkapa 4-5 krt viikkoon. Jos näin monta päivää ollaan plussan puolella, on vain muutaman päivän viikosta aikaa kääntää kokonaisuus pakkaselle ja silloin on pakko syödä todella vähän. Jos taas tavoitteena on lihasmassan kasvatus, eivät yksittäiset miinuspäivät ole silloinkaan ihan optimaalisin keino kehityksen kannalta. Välipäivinä keho palautuu ja energiavarastot latautuvat – tähän tarvitaan ruokaa.

Yleisesti ottaen sopivien makrojen ja energiamäärien seuranta saattaa myös olla haastavaa, kun päiväkohtaista heittelyä tapahtuu sekä yli- että alikaloreilla. Samoin aineenvaihdunnallisen kapasiteetin systemaattisen kehittämisen kannalta menetelmä saattaa aiheuttaa turhaa lisäpäänvaivaa.

Lihaskasvua ja laihduttamista ei ole mielekästä tavoitella samanaikaisesti, ellei kyseessä ole täysi aloittelija, huomattavan ylipainoinen tai tietyillä lääkeaineilla kehitystään edistävä urheilija. Kyllä suosittelen selkeää rakennus- ja dieettikautta – näitä kun noudattaa maltillisesti, niin homma pysyy tehokkaana ja yksinkertaisena 🙂

Olisiko vinkkiä pohkeiden pienentämiseen? Normaalivartaloinen ja suht vähärasvainen, mutta kaikki laardi alakropassa. On salitaustaa ja juoksijataustaa. Onko syytä treenata pohkeet salilla ihan normaalisti, ja yksinkertaisesti tiristää rasvat vieläkin alemmas, vai skippaanko pohjetreenit ja odotan kärsivällisesti, että lihakset surkastuu? 😉

Varmaankin tehokkain tapa pienentää pohkeita löytyy juuri siitä laihduttamisen ja pohkeiden treenaamattomuuden kombinaatiosta. Tällöin ylimääräinen rasvakerros pääsee ohenemaan ja katabolian kautta lihasmassakin mahdollisesti vähenee.

Mulla on kyssäri , mulle on joskus tehty ruokavalio ohjelma painonpudotusta/kiinteytystä tehostamaan ja ongelmaksi ja kyllästymiseksi koitui viimeksi ruoka-aineiden yksipuolisuus. Kuinka vaarallista siis on vaihdella ruoka-aineita (jos ne pysyvät puhtaina ja makrot samoina) mieltymyksien mukaan , vai tunnistaako kehoni parsakaalin eron johonkin muuhun vihannekseen nähden , tai haittaako jotkut tietyt ruoka-aineet rasvanpoltossa ja onko ne niin tarkoin suunniteltuja ruokavaliossa yleensä? Esim raejuuston korvaan mielummin maitorahkalla ja marjat hedelmillä ym. Kalorilaskuri on tuttu käyttää ja osaan vertailla aineiden ravintosisältöjä. Meneekö kaikki työ siis hukkaan jos rupean niitä vaihtelemaan itse?

Moikka! Mikäli makrot pysyvät samoina ja tosiaan maalaisjärki on mukana, ei raaka-aineiden vaihtelu kovin vaarallista ole kunhan ne pysyvät laadukkaina (esim. eläinperäistä proteiinia ei korvata jollakin heikommalla kasviproteiinilla yms.). Jos kovin yksipuolisesta ruokaohjelmasta on kyse, voisi vaihtelu olla jopa suotavaa – toisaalta en voi ottaa sen enempää kantaa siihen näillä tiedoilla. Kuitenkin, saaduista ohjeista poikkeaminen itse soveltamalla muuttaa aina kokonaisuutta eikä tällöin voida varsinaisesti enää puhua kyseisen ruokaohjelman noudattamisesta. Se puolestaan on täysin tapauskohtaista, voiko siitä olla haittaa tai jopa hyötyä. Tärkeintä on jokatapauksessa sopivien makrojen ja kuidunsaannin varmistaminen. Toki näidenkin lisäksi on tärkeää huomioida mm. sopivan rasvahappoprofiilin toteutuminen sekä huolehtia riittävästä tärkeiden mikroravinteiden saannista. Näiden suhteen eri raaka-aineissa on toki eroja ja siinä mielessä on väliä esim. mitä vihanneksia tai vaikkapa pähkinöitä nauttii. Ruokavaliota olisi kuitenkin hyvä tarkastella aina pidemmällä aikavälillä – miettiä mitä tulee vaikkapa viikon aikana syötyä pelkkään yhteen päivään keskittymisen sijaan.

Moi! En ole ennen kommentoinut, mutta ajattelin nyt rohkaistua! Tosi hyvä ja motivoiva blogi sulla ja kiitos hyvistä treenivinkeistä salille 🙂 Mulla olis sellainen kysymys että jos treenaa jalat 2x viikkoon niin kannattaako treenata samoilla liikkeillä ne 2x vai eri liikkeillä? Muistelin lukeneeni joskus että treenaat eri kertoina liikkeitä vaihdellen? Tavoitteena mulla siis voiman ja lihasmuotojen kasvattaminen. Kiitos jo etukäteen, jos viitsit vastata!

Kiva, että rohkaistuit kommentoimaan! Jalat voi tuossa tilanteessa treenata joko samoilla liikkeillä tai osittain / täysin eri liikkeillä. Itse olen tehnyt noista kumpaakin hyvin tuloksin. Samojen liikkeiden tekeminen useampaan kertaan viikkoon voi palvella tehokkaasti esimerkiksi sarjavastusten nostamisen kautta kehityksen tavoittelua ja toisaalta treenien rakentaminen toisistaan poikkeavien liikkeiden varaan aiheuttaa vaihtelun myötä erilaista ärsykettä. Voit myös tehdä samatkin liikkeet useampaan kertaan viikkoon mm. vaihtelemalla treenien välillä sarjapituuksia ja monipuolistaa kokonaisuutta tätä kautta. Tsemppiä treeneihin!

Moi! Kiinnostais tietää että syötkö lepopäivinä paljonkin vähemmän kuin treenipäivinä? Jos ei treeni/palautusjuomia tai mahd banaanej
a tms treenin ympärille liittyviä lasketa. Esim onko pastan/riisin määrä aterioilla sama treeni ja lepopäivinä?

Moikka! Ei ole hirveästi eroa, käytännössä vain sen verran kuin salitreeni aiheuttaa treenipäivänä lisäkulutusta. Lepopäivinä kroppa palautuu ja tässä ravinto pelaa suurta roolia. Myös lihasten hiilarivarastot täyttyvät, jolloin välipäivän syömisistä on hyötyä myös seuraavan päivän treenissä.

Moi! Mikä on sun mielestä hyvä palautusjuoma? Tai arvot tulee olla kohdillaan, mutta millaiset ne sitten täytyis olla? Kuinka paljon hiilihydraattia suhteessa rasvoihin ja proteiiniin? mitä muita aineita sen kannattaisi sisältää 🙂

Moikka! Riippuu hieman ihmisestä, fyysisestä koosta ja siitä miten ravinteita on muuten ajoitettu päivälle. Tärkein palautusjuoman osanen on biologisesti korkea-arvoinen proteiini, sillä tarkoituksena on saada treenin aiheuttama katabolia käännettyä anaboliaksi. Itse laitan palautusjuomaan seuraavia:

*Whey 80

*Kreatiinia

*Maltoa

Esimerkiksi hiilari-protsku 1:1 suhteesta on ihan hyvä lähteä liikkeelle. Rasvaa ei palkkariin tarvitse lisätä erikseen. Kannattaa tsekata myös tämä sopivaa proteiininsaantia ja riittävää kerta-annostakin sivuava postaus: Kuinka paljon sitä proteiinia pitäisi syödä? 

Moi! Kiitos inspiroivasta blogista <3

Osaatko auttaa,onko mitään väliä syökö esim. vaaleaa jasmin riisiä vai tummaa riisiä? Valkonen on paljon paremman makuista mutta aina kuullut vähän ristiriitaista tietoa niistä..

Entäs mites murot , olisko niissä mitään varteenotettavaa aamupala vaihtoehtoa jos haluaa syödä terveellisesti , vai sisältääkö ne liikaa ”höttöhiilaria” ?

Mites maapähkinävoi,sokeriton versio,kannattaako sitä käyttää rasvan lähteenä ? esim 15 g puuron seassa 😛

Moikka! Kiitos itsellesi mielenkiintoisista kysymyksistä! Toki tummempi riisi on kiillotettuja vaihtoehtoja ravinteikkaampaa / kuiturikkaampaa, mutta näiden välinen ero käytännön tasolla on riippuvainen kokonaisuudesta. Jos hiilareita tulee syötyä paljon, voi jopa olla paikallaan suosia vaaleampia riisejä liiallisen kuidunsaannin ehkäisemiseksi. Murot, riippuen toki hieman muroista, voivat olla ihan ok hiilarinlähteitä varsinkin jos hiilihydraattia täytyy rakennuskauden takia syödä suuria määriä – vähän sama juttu kuin noiden riisien kanssa. Luonnollinen maapähkinävoi taas on oikein kelpo elintarvike ja sitä voi hyvin soveltaa ruokavalioon 🙂

Moikka, on tullut lähiaikoina mietittyä ns. pakkotoiston hyödyllisyyttä/hyödyttömyyttä. Onko se hyvästä lihaksen kehitykselle, pitäisikö vain kokeneen urheilijan tehdä sitä?

Moikka! Erikoistekniikat, kuten pakkotoistot, ovat erittäin hyödyllisiä tehokeinoja lihaskasvua tavoittelevalle. Näiden merkitys korostuu toki kokeneemmilla urheilijoilla, kun kehitys vaatii ennen pitkää perustreenin lisäksi hieman muutakin. Aloittelijan ei tarvitse erikoistekniikoista vielä murehtia, sillä kehitystä tulee jokatapauksessa tavallisilla suorilla sarjoilla, joiden myötä oppii tehokkaasti myös treenaamaan turvallisesti.

Fila vaatteet
Filan vaatteet saatu Junkyardilta*

Mahtavia kysymyksiä! Kiitos kaikille Via Naturale-arvontaan osallistuneille! Osallistumisaika on nyt päättynyt ja kolme voittajaa arvottu! Onni suosi seuraavia henkilöitä:

Sarianne 25.10.2015 at 20:37
”Toi ruusunmarjajauhe! Itse en oo superfoodeihin tutustunu, mutta monet kehuneet juurikin tuota, joten se houkuttelis eniten :)”

Sofia 25.10.2015 at 16:50
”Haluaisin kokeilla marjamixiä! 🙂 Teen joka päivä smoothien itselleni ja olisi kiva saada vanhan tutun ohjeen sijasta kokeilla jotain uutta :)”

Emma Johanna 26.10.2015 at 10:44
MarjaMix kuulostaa superhyvältä! Enpä ole HerkkuMixiäkään kokeillu että molemmat pitäis testata! Ruusunmarjajauhetta mulla taitaa vielä olla vähä pussin pohjalla..tein gluteenitonta siemenleipää ja siihen tuli ruusunmarjajauhetta, oli tosi herkkua! :p Ja tuo banaani-maapähkinävoi yhdistelmä on mun lemppari. Monesti teen banaanilettuja ja niitten päälle levitän maapähkinävoita. <3

Paljon onnea kolmikko! Teihin ollaan sähköpostitse yhteydessä.

Energistä päivää kaikille! Katso edellisessä postauksesta: Tyssäsikö kehitys? Näillä keinoilla uuteen nousuun!

Kommentit (17)
  1. Hei! Olisi kiva lukea enemmän massakausista ja kiristelykausista omassa postauksessa. Olen siirtynyt treenauksessa seuraavalle levelille ja olisi syytä harkita näitä.

    1. Moikka Henna! Massakaudesta olen kirjoitellut täällä: Bulkki-eli rakennuskausi. Näin vältyt pahimmilta virheiltä. Lue myös: Bulkki vai dieetti?

  2. Moikka! Oon nyt n.pari kuukautta lukenut sun blogia säännöllisesti ja tosi hyviä juttuja ja vinkkejä tullut:) olis kysymys pohkeiden ( lihasten) kasvatuksesta kun itsellä on suht pienet esim. reisiin verrattuna. Treenaan jalat 2x viikossa, pohkeita tulee tehtyä vaan kerran ja ihan niitä normaaleja nilkkaojennuksia käsipainojen kanssa.Treeni on tuntunut tehdessä, seuraavana päivänä ei niinkään.. Eikä tulosta tunnu hirveästi syntyvän. Olisko jotain vinkkejä? Myös tehokkaita alavatsalihas liikkeitä olis kiva jos tulis 😉

    1. Moikka Venla! Kiva, että olet löytänyt täältä mieleisiä juttuja ja vinkkejä 🙂 Voit hyvin treenata pohkeet useamminkin kuin kerran viikossa, niin ne saavat enemmän rasitusta. Myös useamman liikkeen sisällyttäminen treeniin (seisten/istuen) voisi olla paikallaan, niin pohkeet pääsevät monipuolisesti hommiin. Kiitos toiveesta, pistetään korvan taakse 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *