Kysymys-vastaus-postaus

Sis. mainoslinkkejä

brofist
Just do it!

Noniin, nyt on kääritty hihat ylös ja vastailtu mitä moninaisimpiin kysymyksiin! Olipas mielenkiintoisia kysymyksiä täytyy sanoa. Aloitetaan!

?:

Hei, olen nyt hetken miettinyt mitä mieltä olet kasvisruokavaliosta ja kovaa treenaamisesta? Itse en koskaan pystyisi menemään pelkän viher-ruuan puolelle, mutta haluaisin tietää että mitä mieltä olet aiheesta :)? Ensimmäisenä minulle tulee mieleen omasta treenaamisestani, että en selviäisi ilman lihaa. Uskoisin että energiatasot eivät riittäisi alkuunkaan?

Moikka! Mielenkiintoinen kysymys! Kehonmuokkauksen kantilta kokonaan eläinkunnan tuotteet poissulkeva ruokavalio ei tietenkään helpota kehityksen saavuttamista, mutta pienellä kikkailulla ja määrätietoisella sekä tarkalla toteuttamisella se on toki mahdollista. Eläinkunnan valikoimissa on paljon lihaksen kehittymiselle tärkeitä palikoita, esim. suotuisa aminohappokoostumus, verrattain korkea kreatiinipitoisuus jne. joita ei voi puhtaasti kasvisruokavaliota noudattamalla yhtä tehokkaasti saavuttaa. Lihaksen kehittymisen kannalta onkin siis aika selvä juttu, että parhaiden mahdollisten rakennuselementtien pois jättäminen, eli liha- ja maitotuotteet, ei tuota optimaalisinta tulosta (onhan tätä tutkittukin). Kuitenkin, valitsemalla kasvipuolelta täydellisimpiä proteiininlähteitä ja paikkailemalla vielä ravintolisillä tarvittavia kohtia on ihan mahdollista saavuttaa hyvää tulosta – enemmän vaivannäköä se kuitenkin vaatii.

Lakto-ovo-ruokavaliota noudattavilla onkin sitten jo paljon helpompaa, kun repertuaarista löytyy maitotuotteita ja kananmunia. Sekaravinnonsyöjillä vaihtoehtoja on puolestaan luonnollisesti eniten ja siten runsaimmin valinnanvaraa koostaa monipuolinen ja tavoitteisiin sopiva ruokavalio.

Maarit:

Hei, on tosi ihanaa että vastailet kysymyksiin näin aktiivisesti, rohkenen jopa esittää mua askarruttavan kyssärin. En tiedä miten tyypillinen tapaus tämä mun keissi on, mutta toivottavasti löytyisi joku järkevä ratkaisu ongelmaan.

Aloitin tosi rajun laihdutuksen parisen vuotta sitte ja (tyhmänä) tiputin kalorit 1200 kcal ja aloitin liikunannan tosi aktiivisesti (aikaisemmin en ollu liikkunu yhtään). Painoa lähti silloin noin 15 kiloa ja loppupaino oli 58kg. En oikein tiennyt mitä sitten olisi pitänyt dietille tehdä joten jatkoin sitä 1200 kcal linjaa ja kesällä aloin taas herkuttelemaan. Tästä lähti syömisen jojoilu eli aloitin tuhat kertaa diettiä uudestaan milloin 1200-1300-1400 tai jopa 1500 kcal 😀 ja aina se sitten ratkesi kauppareissulla ja tuli ostettua sitä namia.

Nykyään painan 64 kg ja se on pysynyt n. vuoden verran tässä lukemassa (+- 1 kg). Kuntosalilla ja jumpassa on tehot alkaneet laskea ja pitänyt tiputtaa painoja. Yritin netistä hakea neuvoa ja tuli vastaan se reverse dietti mistä sinäkin olet kirjoittanut yhden postauksen. Olen nyt reilun kuukauden sitä harjoittanut ja nostanut 50kcal per viikko lisää (keskiviikkona tulee jo 1700 jes!). Kuntosalilla painot tuntuu taas paremmilta ja on mahtava kun saa syödä enemmän ja enemmän. Makrot mulla on nyt about 30p-30r-40h.

Siihen kysymykseen: Kauanko reverse dietillä pitäisi olla? Voiko heti kun se maksimimäärä löytyy aloittaa sen hillityn dietin mahd. korkeilta kaloreilta vai pysyä hetken ns. paikoillaan? Mulla on kuitenkin 164cm ja 64kg melko hyvin sitä rasvaa jota tahtoisin dietata, mutta en tiedä milloin dietille on järkevä lähteä kun takana on pari vuotta jojoilua ja reverse vielä pahasti kesken.

Toivottavasti tästä sai jotain selvää J Ps. PARAS BLOGI EVER :D!

Moikka Maarit! Hienoa, että voimia on alkanut taas löytymään ja lautasella on enemmän ruokaa 🙂 Mikäli paino nousee tai pysyy samoissa tuolla nykyisellä energiamäärällä ja korkealla aktiivisuustasolla, ei vielä kannata murehtia dieetille lähtemistä, vaan jatkaa annoskokojen kasvattamista pikkuhiljaa sitkeästi. Kärsivällisyys palkitaan kyllä! On täysin yksilökohtaista, miten kauan aikaa kulutustason sopeutuminen ottaa, kuin myös miten korkeisiin energiamääriin on mahdollista päästä ennen sen hetkisten luontaisten rajojen löytymistä. Pääsääntöisesti kuitenkin, mitä pidempi ja raskaampi dieettijakso takana, sitä kauemmin siitä toipuminen vie aikaa. On joka tapauksessa tärkeää, että dieetille lähtiessä on varaa mistä leikata ilman kitukaloreille siirtymistä. Varsinaista odotusaikaa jossain tietyssä (korkeassa) energiamäärässä ei kuitenkaan sinällään ole tarvetta viettää, sillä kroppa on silloin adaptoitunut kuluttamaan suuria määriä ja se edellyttää koneiston sujuvaa käymistä. Suosittelen myös kulutukseen tähtäävän liikunnan kanssa riittävän maltillista reverse-/rakennusjaksoa, sillä sitäkin ässää kannattaa säästellä sinne missä sitä eniten tarvitaan. Eli kannattaa totuttautua hiljalleen systemaattisesti pois mahdollisista suurista määristä HIIT:ejä tai pitkiä tasasykkeisiä aerobisia, jotta näillä saavutetaan myöhemmin toivottua buustia kulutukseen ilman liikuntamäärien nousemista yliluonnollisiin lukemiin. Näiden sijaan painopistettä voi siirtää salitreeneihin ja keskittyä tavoittelemaan lihasten kehitystä.

selfie-nike

Ella:

Heippa! Onko mielestäsi kumpi näistä oikea tapa: lämmittely->venyttely->reeni->venyttely vai lämmittely->reeni->venyttely?  🙂

Moikka Ella! Riippuu hieman millaisista venyttelyistä on kyse. Ennen treeniä ja treenin jälkeenkin voi hyvin venytellä esim. dynaamisilla venytyksillä, toisaalta lihasmassan kasvua tavoitteleva voi treenin aikanakin hyötyä vastapumppivenytyksistä. Pidempiä liikkuvuutta edistäviä staattisia venytyksiä voi sitten tehdä omissa sessioissaan irrallaan treenistä.

Jossu:

Heippa!
Oon yrittänyt treenata kotona kapeampaa vatsaa, mutta se ei oikein ole tuottanut toivottua tulosta, joten ajattelin tulla kysymään sulta vinkkejä!

Eli mä oon aika hoikka ja ylimääräistä rasvaa ei ainakaan paljoa löydy vatsasta, mutta mulla ei ole luonnostaan kovin kapeaa vyötäröä vaikka hoikka oonkin. Mun vatsa näyttää edestä tosi suoralta ja haluaisin, että vyötärö erottuisi nätisti kapeampana. Mun vyötärönympärysmitta on sunnilleen 68cm ja haluaisin saada sen johonkin 64cm. Kun vedän vyötäröä sisäänpäin niin saan sen sunnilleen siihen 64cm, joten eikös se sillon ole mahdollista saada siihen lukuun? Eli siis kuinka saan sen treenillä aikaan? Mulla oli aiemmin varmaan 66cm, mutta kun oon yrittänyt vatsalihaksia treenaamalla saada sitä kapeammaksi, se on vaan kasvanut.. Onko sisemmillä vinoilla vatsalihaksilla sama kun syvillä poikittaisilla, että ne vetäytyy sisäänpäin treenatessa? Kiitos jo etukäteen, sulla on huippu blogi! <3

Moikka Jossu! Vahva keskivartalon lihaksisto toki auttaa pitämään pakettia kasassa, mutta vatsalihakset
voivat myös kasvaa jonkun verran kovan treenin myötä. Yleisimmät syyt vyötärönympärysmittaan löytyvät kuitenkin genetiikasta sekä rasvan määrästä ja näistä vain toiseen voi itse vaikuttaa – siihenkin lähinnä keittiön puolella.

Toisaalta, on myös hyvä panostaa muihin kapean vyötärön illuusioon vaikuttaviin alueisiin, kuten hartioiden ja selän sekä jalkojen treenaamiseen. Siinä missä vyötäröä voi usein hieman kaventaa, voi muita alueita kasvattamalla saavuttaa myös tehokkaasti vaikutelmaa kapeammasta keskivartalosta. Siinä lyö myös pari kärpästä yhdellä iskulla, sillä parhaita coreliikkeitä ovat itse asiassa juuri kyykkyjen, kuten etukyykyn, kaltaiset keskivartaloa erittäin tehokkaasti kuormittavat moninivelliikkeet.

Iida:

Heippa, tosi kiva kun vastailet lukijoita askarruttaviin kysymyksiin! 🙂 Oisko sulla antaa joitain vinkkejä rasvaprosentin alentamiseen? Ja sulta on varmaan mitattu se joskus, paljon sulla on? :)

Heipsis Iida! Rasvaprosentin alentamisen perussääntö on se, että energiansaanti on pienempää kuin toteutunut kulutus. Pidä myös huoli riittävästä proteiinin ja rasvojen saannista. Tässä postauksessa löytyy 10 vinkkiä diettiin 🙂 En tiedä tämän hetken rasvaprosenttiani.

Emilia:

Moi! Luin noita kysymyksiä ja haluaisin kysyä tuohon kysymykseen nro. 10 liittyen yhden asian. (Kysymys nro 10 täällä.) Jos tekee esim samaa jalkatreeniä 2kk mutta vielä senkin jälkeen lihakset menevät kipeiksi niin eikös se melnaa että lihas saa tarpeeksi ärsykettä treenistä kehittyäkseen ja silloin ei ole tarvetta vaihtaa liikkeitä? Ja olisiko hyvä mittari juuri se että silloin kun liikkeet eivät enää tunnu niin vaihtaa niitä :)?

Moi Emilia! Treenin jälkeiseen lihaskipuun ei kannata liikaa keskittyä vaan ennemminkin siihen, että treenin aikana saa liikkeet menemään perille. Äärimmäistä DOMSia ei ole välttämätöntä saavuttaa joka treenin jälkeen lihaksen kehittymisen kannalta. Toki tämä voi kertoa siitä, että treeni on mennyt perille, mutta itseisarvo se ei kuitenkaan ole. Kuitenkin, jos samalla ohjelmalla saa 2 kk jälkeen edelleen treenattua progressiivisesti ja liikkeet tuntuvat menevän perille sekä tulosta tulee, voi huoletta jatkaa ohjelmaa eteenpäin. Mikäli kehitystä tapahtuu, se on pääasia 🙂

nike-poksyt

Veera:

Kiitos ihanasa postituksesta <3 Yksi asia on minua jo pitkään askarrutanut: jos liikeen saa tuntumaan oikeassa lihaksessa paremmin väärällä tekniikalla, niin onko silloin väärän tekniikan käyttäminen suositeltavaa? Lantionnostossa saan viimeisissä toistoisassa liikkeen tuntumaan parhaiten pepussa, kun työnnän varpaita maahan, joskus nostan jopa kannat ilmaan. Minulla on reidet tosi dominoivat ja jos pidän pelkkää kantaa maassa, tuntuu liike pelkästään etu- ja takareisissä. Olen kokeillut lantionnostoa monella eri variaatiolla (smith, vapaatanko, lattialla yms) ja eri jalkojen asennolla mutta tämän väärän tekniikan käyttäminen antaa aina parhaan tuntumaan peppuun…

<3 Tämä on täysin mahdollista ja ok niin kauan kuin liike ei ole vaarallinen millään tavalla. On olemassa paljon yksilökohtaisia eroja ja toiset saavat liikkeet menemään perille hieman eri tavoilla. Pääasia, että tuntuu siellä missä toivookin ja liike on turvallinen.

Jasmin:

Heippa! Oon vasta hiljattain löytäny blogisi ja pakko hehkuttaa kuinka kiva tätä on lukea! Hirveästi inspiroit muita,kiitos sulle siitä! 🙂 Mulla olisi kysymys jalkatreeniin liittyen. Tapahtui vamma polvelle nelisen viikkoa sitten,lähti polvilumpio paikoiltaan ja nyt olisi tarkoitus alkaa kuntouttaa fyssarin kanssa. Olisiko sulla kuitenkaan mitään hyviä vinkkejä reisitreeniin kotona? Malttamattomana odotan jo että pääsisi liikkumaan! Neljä viikkoa liikkumatta ei ole oikeen sopinut tälläselle hieman adhd tapaukselle 😀

No voi vitsit kiva kuulla ja tervetuloa messiin! 🙂

Voi ei, tapaturmat on hanurista! Näissä tilanteissa kannattaa mennä fyssarin ohjeiden mukaan. Oman polvivamman aikaan aloitin ”treenaamaan” ihan vain istuutumalla penkille ja nousemalla siitä ylös. Pikkuhiljaa aloin tekemään tätä yhdellä jalalla. Hyviä etureisiliikkeitä kotona ovat mm. kyykyt kehonpainolla, pistoolikyykyt, askelkyykyt, kyykkyhypyt yms. Älä kuitenkaan tee mitään näistä ennen kuin saat siihen luvan! Paljon tsemppiä! Kohta pääset taas vauhtiin! 🙂

Karoliina:

Hei, olen 20-vuotias aivan rapakunnossa oleva ja huonot syömistottumukset omaava nuori nainen, ylipainoakin löytyy jonkin verran +10 kiloa, olisiko sinulla vinkkejä miten minun kannattaisi edetä elämäntaparemontissa?

Hei Karoliina! Ensimmäisen askeleen oletkin jo ottanut tunnistamalla asian, jota haluat muuttaa. Kaikki lähteekin halusta tehdä muutos, hienoa jos motivaatiota löytyy! Ensi alkuun kannattaa kiinnittää huomiota siihen mitä pistää suustaan alas. Ihan perusasioilla pääsee tässä pitkälle. Jätä ylimääräisiä herkutteluja pois, pidä huolta säännöllisestä ruokailurytmistä, juo tarpeeksi vettä jne. Kun ruokapuoli alkaa hahmottumaan, voit ottaa mukaan myös liikuntaa. Se antaa paljon energiaa ja kehitys motivoi entisestään. Kaikkia paukkuja ei kannata pistää likoon kerralla vaan lisätä/koventaa liikuntaa pikkuhiljaa. Näin muutos entiseen ei ole liian suuri ja niin kuin sanotaan, nälkä kasvaa syödessä. Mitä pidemmälle projektissa pääset, sitä pidämmälle haluat myös mennä. Paljon tsemppiä elämäntaparemonttiin!

Sara:

Hei ! :)Oon lukenut paljon siun blogia ja vaikutat ihmiseltä, joka osaisi auttaa minuu. Yritän laskea kalorilaskureilla paljon tarvitsen päivässä suunnilleen kaloreita, mutta en löydä mistään luotettavaa laskuria, kun kaikki näyttävät eri lukuja. Harrastan paljon liikuntaa käyn salilla 5-6 kertaa viikossa ja teen yleensä rasskaita treenejä. Myös aerobist pyrin tekemään ainakin 3 viikkoon, joskus jopa enemmän. Olen 160cm pitkä ja paino on n. 64.5-65 kg ja lihasmassaa on jo jonkun verran. Miten lasken paljon tarvitsen kaloreita? Osaatko auttaa? :3

Hei Sara! Laskurit ovat vain suuntaa-antavia. Ne antavat aina vain johonkin valittuun matemaattiseen kaavaan perustuvia arvioita, mutta todellisuudessa yksilökohtaiset erot kulutuksen suhteen voivat olla suuria. Energiansaanti kannattaakin ottaa tosielämästä ja se on periaatteessa melko yksinkertaista. Syö aivan kuten söisit nyt muutenkin ja seuraa kehonpainon kehitystä esim. parin viikon ajan, ottaen tietysti ylös muistiin ruokailuiden energiamäärät. Jos puntari ei liiku, syöt kulutuksesi verran. Jos puntarilukema nousee, syöt yli kulutuksesi. Jos se laskee, syöt alle kulutuksesi. Tällä tavoin saat selville suunnilleen sen hetkisen kulutuksesi tarkasteluajanjakson aktiivisuustasolla. Se puolestaan, kuinka paljon sitten pitäisi syödä, riippuu siitä mitä haluat tavoitella – pysytellä samoissa mitoissa, laihtua vai kasvattaa lihasta.

peace-nike

Kuvissa olevat freshit Nike-vaatteet sain samassa paket
issa kuin sen ihanan harmaan takin. Superia, että myös ihan vapaa-ajan pukeutumiseen on tullut paljon sporttisuutta. Näillä hiihtää niin salilla kuin kylillä! Nike on nike on tämän päivän teema! Molemmat ovat House of Brandonilta ja koodilla IDAJEMINA ehdit vielä saamaan -20% alen!

Trikoot: Nike Pro Capri

Paita: Nike college

Sporttista päivää kaikille!

Edellisessä postauksessa eilisen tuntemuksia: Kakkoja fiiliksiä

Kommentit (13)
  1. Hei! Tee joskus postaus selkätreenistä. Itselleni selkä on vaikein alue kehityksen kannalta. En saa treenatessa selkään kunnon tuntumaa. Tee treeniohje 😊

    1. Hei! Selkäpostaus on tulossa pian 🙂

  2. Moikka! Mulla olis pari kysymystä sulle lisää. Tein elämäntapamuutoksen reilu puoli vuotta sitten ja paino tippui 63 kilosta 55 kiloon (pituutta multa löytyy 158cm). Mulla on päärynävartalo eli yläkropasta multa ei löydy nyt rasvaa ollenkaan, vatsalihakset näkyy ja käsivarret ja selkä näyttää hyvältä. Ongelmana onkin sitten tuo alakerta, tarkemmin sanottuna peppu ja takareidet joista rasvaa löytyy sitten senkin edestä. Oon vuoden alusta käynyt salilla vähintään kolme kertaa viikossa ja treenannut kyllä kovaa ja kuormittanu jalkoja erityisen paljon (varsinkin noita ongelmakohtia). Etureisissä muutos todella näkyy, mutta muuten alakroppa näyttää takaapäin lähes samalta mitä vuoden alussa. Pystyn kyllä itse tunnustelemalla havaitsemaan, että peppulihakset ja takareisi on kasvanut jonkin verran, mutta siinä päällä on edelleen niin paljon ylimääräistä ettei tulokset oikeen näy. Ruokavalio on mulla kunnossa, poikaystäväkin tossa ihmetteli kuinka mun ruokavaliosta ei löydy mitään minkä vois mieltää epäterveelliseksi 😀 Eli nyt niihin kysymyksiin! Pitäiskö mun dieetata vielä painoa alas jotta saisin noita rasvoja sulamaan vai riittäisikö kova treeni ja noin oman kulutuksen (tai hieman alle) verran syöminen? Ja toinen kysymys, riittääkö aerobiseks pelkät hiitit? Mulle nuo pitemmät lenkit on vähän pakkopullaa 😀 kiitokset jo etukäteen vastauksesta 🙂

    1. Moikka Heidi! Hienoa, että elämäntapamuutos on tuottanut tulosta 🙂 Jotta jäljellä olevan ylimääräisen rasvan saa palamaan, on vielä jatkettava kalorivajeella tarvittavan aikaa. Rasvanpolttoa kannattaa toki tukea kulutusta nostavalla liikunnalla ja tähän tarkoitukseen kovat HIIT-suoritukset käyvät mainiosti. Tähän liittyen kurkkaa myös teksti: Tavoitteena kireä kunto – paljonko aerobista tarvitaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *