Ida Jemina
Ida Jemina

Kumpi on parempi: VHH-dieetti vai vähärasvainen dieetti?

Sis. mainoslinkkejä

vhh ruokavalio

Haluaisin kysyä sun rehellistä mielipidettä onko vhh dieetti vai vähärasvainen dieetti parempi?:-)

Mielenkiintoinen kysymys! Yritetään pitää pohdinnat sopivan ytimekkäänä. Dieettiä voi vetää monella tapaa ja kullekin sopivan ratkaisun löytäminen on sekä käytännön että teorian välinen kokonaisuus. Mikä on henkilön tavoite, liikunnan laatu sekä harjoittelukertojen tiheys? Muun muassa näillä kysymyksillä voi lähteä selvittämään hiilihydraattien tarvetta, jota on siis esimerkiksi kovan tehon kehonmuokkaustreenissä useimmiten suotavaa saada jonkun verran ruoka-aikoina.

Miksi?

Koska ”bodauksessa” lihasten hiilihydraatit ovat treenien tärkein polttoaine, on treeneissä ehtyviä tankkeja helppoa täytellä syömällä hiilihydraatteja. Toisaalta, jos liikuntatottumukset ovat esim. vähäiset tai harjoitussessiot todella pitkäkestoiset, suoritukset erittäin lyhyitä tai treenitiheys on melko harva, niin lihasten glykogeenitankkien täyttämiselläkään ei ole suurta kiirettä – eli vähemmällä hiilarilla pärjää hyvin.

Näiden käytännön asioiden lisäksi on syytä huomioida yksilöllisiä ominaisuuksia, kuten vaikkapa hiilihydraattien sietokykyä. Jos on kysymys huonosti hiilaria sietävästä insuliiniresistentistä henkilöstä, niin vähähiilihydraattinen dieetti toiminee siinä kohtaa mainiosti. Toisaalta joillekin hiilihydraattia voi lapata lautaselle vaikka kuinka ja homma toimii.

Oleellisinta ei tule unohtaa

On hyvä muistaa, että se on energiavaje, joka laihduttaa ja ratkaisee loppupeleissä. On ihan sama miten vähähiilihydraattisesti tai vähärasvaisesti syö, jos energiansaanti ylittää kulutuksen – silloin ei läski lähde litomaan. Makrojakaumalla on toki monenlaista vaikutusta, mm. kuinka hyvin keho toimii, kuinka hyvin jaksaa treeneissä ja sillä on siten myös osansa kokonaiskulutuksen muodostumiseen. Mutta siis, kokonaisenergiansaanti suhteessa toteutuneeseen kulutukseen on avaintekijä.

Kun käytännön asiat otetaan huomioon ja tarkastellaan kokonaisuutta tosielämän vaatimalla laajuudella, alkaa olla vaikeaa sanoa mikä olisi yksiselitteisesti paras tapa toimia. Mustavalkoinen ajattelu ei kannata ja usein joko-tai-mentaliteetilla jääkin kultaisen keskitien hyödyt saavuttamatta. Sekä vhh:ssa että korkeahiilihydraatisessa ruokavaliossa on puolensa. Ei ole myöskään tavatonta, että samakin dieetti saattaa matkan varrella muokkaantua vaikkapa keskitien dieetistä vhh:n puolelle, kun aineenvaihdunta sopeutuu ja rasvanpoltto pitää käynnistää uudelleen tipauttamalla energiansaantia karsimalla hiilihydraatteja. Toisaalta muistan parikin tapausta, joissa pelkkä makrojakauman muokkaaminen vhh:sta hiilihydraattipitoisemmaksi on laittanut jumitilanteeseen päätyneiden henkilöiden rasvan kärisemään kalorimäärien pysyessä samana. Silloin treeni on taas lähtenyt kulkemaan ja nuutunut kroppa pyörii jälleen kovemmilla kierroksilla.

vhh dieetti
College-asu <3

Valmistautuminen alkaa ennen dieettiä

Pyrin aina omalla ja asiakkaideni kohdalla rakennuskaudella nostamaan kulutustasoa lisäämällä energiamäärää pääosin hiilihydraateista hitaasti mutta varmasti. Näin kroppa ehtii sopeutumaan muutoksiin eikä ylenpalttista lihomista pääse tapahtumaan kiihtyvän kulutustason myötä, vaikka annoskoot kasvavatkin. Myös dieettaaminen on siten hieman helpompaa, kun kroppa on ajan mittaan sopeutunut kuluttamaan paljon energiaa. Tästä luonnollisena jatkumona dieetilläkin nautitaan usein verrattain paljon hiilihydraatteja, jälleen kerran niin paljon kuin makroihin mahtuu proteiinin ja rasvansaannin pysyessä sopivalla tasolla. Se onkin sitten täysin yksilöstä kiinni, mitä ”niin paljon kuin makroihin mahtuu” käytännössä tarkoittaa. Riippumatta muista makroista proteiini onkin joka tapauksessa kalorivajeella korostuneessa roolissa. Lue tähän liittyen: Kuinka paljon sitä proteiinia oikein pitäisi syödä?

Rasvaakin on toki tärkeää saada riittävästi, jotta keho toimii normaalisti. Eli vaikka alkuperäisessä kysymyksessä oli käytetty termiä vähärasvainen, niin se ei tarkoita rasvojen rajoittamista niin vähälle kuin lähtee. Yleinen ja usein esitetty nyrkkisääntö n. 1 gramma / painokilo toimii monesti ihan hyvin, mutta voi olla enemmän tai vähemmänkin riippuen onko kyseessä mies vai nainen (naiset tarvitsevat miehiä enemmän rasvaa) ja ollaanko dieetillä vai rakennuskaudella (jälkimmäisellä on varaa syödä enemmän, myös rasvaa).

Olisi mukavaa ja helppoa, jos voisi vain todeta jonkun asian toimivan aina kaikille jokaisessa tilanteessa parhaiten. Todellisuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää, eikä yleisellä tasolla oikeasti ole mahdollista sanoa yhtä parasta ja kaikille aina optimaalisimmin toimivaa tapaa tehdä asioita. 

vahahiilihydraattinen ruokavalio
Huppari TÄÄLTÄ / Shortsit TÄÄLTÄ / Tennarit TÄÄLTÄ

Millä periaatteella sitten itse syön hiilareita? Lue: ”Mut kun hiilarit lihottaa”

Edellisessä postauksessa: Kolmen kovan liikkeen jalkatreeni

Kommentit (13)

 1. Tuija

  Ihana look toi collegeasu 🙂 Mulle ainakin henk koht. vähärasvainen helpompi koska tuntuu että vährmmillä hiilareilla kroppa ei jaksa toimia.

  • Ida Jemina

   Kiittis! Mustakin tää on aivan ihana 🙂 Sillä kannattaa ehdottomasti mennä, mikä sopii parhaiten!

 2. Minkku

  Hei! Mitä mieltä olet 1/3 p 1/3 h 1/3 r makrojakaumasta? Henk koht inhoan vähähiilihydraattista ja rasvatkin olisi tärkeitä 😀 vai tiriseekö rasva parhaiten jos rajoittaa joko rasvaa tai hiilaria enemmän? Kalorivajeella tietenkin. Kiitos vastauksesta etukäteen 🙂

  • Ida Jemina

   Moikka Minkku! Riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon on varaa syödä päivän aikana – joissain tilanteissa tasajakokin voi toki toimia. Kannattaa kokeilla omalla kohdallaan, miten erilaiset muutokset makrojakaumaan vaikuttavat tekemiseen ja kehitykseen. Sekä vähärasvaisella, että vähähiilarisella ruokavaliolla voi saavuttaa erinomaisia tuloksia!

 3. Olivia

  Moi, onko sulla luonnostaan kiharat hiukset vai kiharratko? Jos niin millä? Ihanan näköiset nimittäin 🙂

  • Ida Jemina

   Moikka Olivia ja kiitos! Mulla on luonnostaan kihara tukka, mutta näissä kuvissa olen kihartanut sen 🙂 Käytän tätä kiharrinta, ihan paras ja tosi helppo saada upeat kiharat, kun tuo kiharrinpää on niin paksu.

 4. Janika

  Moikka!
  Ensiksi haluan kiittää sinua erittäin, erittäin motivoivasta ja mielenkiintoisesta blogista. Toisin kuin useimmat bloggaajat, kirjoitat postauksesi erittäin fiksusti ja selkeästi ja aiheesi ovat joka kerta lähellä arkipäiväisiä asioita, joihin jokainen ”perustallaaja” voi samaistua. Olen sinun kauttasi saanut todella uuden fiiliksen treenaamiseen ja treenimotivaation ollessa hukassa, ei tarvitse kuin painaa blogisi linkkiä niin peppu nousee kyllä hetkessä sohvan pohjalta ja ottaa suunnan salille/lenkille 🙂 Sinulla tuntuu olevan jalat maassa ja järki päässä, mikä on nykymaailmassa erittäin hieno ominaisuus!
  Nyt kuitenkin kysymykseeni; Muutin ruokavaliotani vähä hiilihydraattisemmaksi jo reilu kuukaus sitten, tarkoituksena kiristellä kroppaa tulevaa kesää varten. Nyt tuntuu kuitenkin, ettei muutosta enää tapahdu vaikka olen yrittänyt viime viikkoina lisätä jopa aamuaerobista. Onko siis keinoa, jolla saada lisäboostia taas rasvanpolttoon? Millä sen voisi käynnistää uudelleen? Voiko siis syynä olla, että aineenvaihdunta on sopeutunut tilanteeseen?
  Kiitos jo etukäteen, jos viitsit vastata! 🙂

  • Ida Jemina

   Moikka Janika! Todella kiva kuulla, että olet löytänyt täältä mielenkiintoista sisältöä ja treenimotivaatiota löytyy! Tilanteessasi voi hyvin olla tapahtunut sopeutumista vallitsevaan energiansaantiin, kun yli kuukausi sitten teit nuo muutokset ruokavalioon. Homma pitää siis käynnistää uudelleen. Kannattaa tehdä riittävän kokoisia muutoksia kerralla, jotta keho reagoi niihin toivotulla tavalla, esim. -200-300 kcal kerralla alemmas, mikäli on varaa vähentää ruokaa. Toki myös liikuntaa lisäämällä voi tähdätä lisäkulutukseen ja senkin suhteen riittävä muutos kerralla on poikaa, jotta vältytään lähes välittömältä sopeutumiselta uuteen tilanteeseen. Tsemppiä!

 5. 5 asiaa, joita sinun ei pitäisi koskaan syödä – Ida Jemina

  […] Kiitos kaikista kommenteista ympäri blogia! Vastailen niihin ensi viikolla <3 Edellisessä postauksessa: Kumpi on parempi: VHH-dieetti vai vähärasvainen dieetti? […]

 6. edit

  Hei Ida Jemina! Olen treenannut nyt muutaman viikon n. 5 krt viikossa ja aikaisemmin satunnaisesti. Ongelma on, että viimeisellä kuluneella viikolla treeni ei ole tuntunut seuraavana päivänä yhtään. Olen tehnyt tarpeeksi raskailla painoilla ja puhtaita toistoja ja niin, ettei viimeisessä sarjassa painot ole noussut enää ilman pientä avustusta. Osaatko sanoa missä on vika, kun treenin jälkeen kyllä paikat tärisee mutta seuraavana päivänä olo on kun ei olisi treenannutkaan?
  Ps. oot huippu ihana ja upeessa kunnossa ja sun blogi on aivan ihana!

  • Ida Jemina

   Moikka! Ei huolta, viivästynyt lihaskipu ei ole välttämätöntä kehityksen kannalta. Treenien aikainen tuntuma on tärkeämpää ja kunhan volyymia tulee riittävästi sekä nousujohteisesti, niin hyvä tulee. Syy tuohon, miksi treenit eivät välttämättä enää sinulla tunnu seuraavina päivinä niin paljon kuin harvemmin treenatessa, liittynevät aikaisempaa tiheämmän treenitiheyden myötä tapahtuneesta adaptoitumisesta tehtyihin liikkeisiin. Kannattaa lukea Pitääkö lihasten olla kipeinä seuraavana päivänä treenistä?.
   Kiitos kovasti ja mahtavaa, että blogi on ollut mieleinen – tsemppiä treeneihin!

 7. KETOOSIDIEETTI – ONKO MITÄÄN JÄRKEÄ? – Ida Jemina

  […] Kumpi on parempi: VHH-dieetti vai vähärasvainen dieetti? […]

 8. KIINTEÄN TIMMI KROPPA – MITEN SÄILYTTÄÄ LIHAKSET DIEETILLÄ? – Ida Jemina

  […] Kumpi on parempi: VHH-dieetti vai vähärasvainen dieetti? […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *