Käytänkö alkoholia ja mitä mieltä olen sen käytöstä?

Yksi usein esiin nouseva kysymys blogissa on, käytänkö alkoholia? Myös kysymyspostauksessa tämä samainen kysymys vilahti muutamaan otteeseen. ”Käytätkö koskaan alkoholia tai mitä yleisesti sanoisit sen haitoista?”

Käytän alkoholia, mutta hyvin harvoin. Harvoin tässä yhteydessä tarkoittaa, että saatan olla ilman tipan tippaa vuoden ympäri. Mitään numeroa en kuitenkaan asiasta tee ja ilmoita jokaiselle vastaantulijalle, kuinka raitis olen. Mitään ennalta määrättyä alkoholilakkoa en myöskään pidä vaan luonnollisesti näin tuppaa vain usein käymään. Alkoholi ei yksinkertaisesti istu kovin hyvin omaan elämäntyyliini ja tavoitteisiini. Osaan kyllä juhlia ja joskus on mukavaa viettää ystävien kanssa aikaa kosteammissakin tunnelmissa, mutta näin tapahtuu kuitenkin suhteellisen harvoin. En varsinaisesti koe poltetta juomiselle ja ehdottomasti mieluummiin mussutan lauantai-pussin namuja kuin otan viiniä. Mitään jyrkkää mustavalkoista kantaa minulla ei asiaan ole.

alkoholi ja bodaus

Onko alkoholista sitten jotakin haittaa urheilijan näkökulmasta ja jos on niin mitä?

On varmasti sanomattakin selvää, että esimerkiksi viikonloppujen toistuva viettäminen täydessä tinassa ei edistä lihaksen korjaantumista eikä näin ollen vie useimpien kehonmuokkaustavoitteita haluttuun suuntaan. Toisaalta kohtuullisella ja ajoittaisella alkoholinkäytöllä voi toki olla ainakin henkisellä tasolla myönteisiäkin vaikutuksia, muun muassa rentoutumisen kautta. Useassa yhteydessä käytetty kehoitus ”nauti kohtuudella” toimii hyvin myös saliharrastajan kohdalla. On kuitenkin hyvä tiedostaa alkoholin vaikuttavan kielteisesti useaan lihaksenkehittäjän kannalta suotuisaan toimintoon. Mm. lihasproteiinisynteesi toimii alkoholin vaikutuksesta tavallista huonommin eikä illan aikana nautiskeltu etanoli ole hormonitoiminnan kannalta parasta mahdollista evästä. Lisäksi treenien myötä tyhjentyneet lihasten hiilarivarastot täyttyvät tavanomaista laiskemmin ja suorituskyvyn kannalta erittäin tärkeä nestetasapaino kärsii myös osaltaan alkoholin kuivattavan vaikutuksen myötä – nesteytyksestä onkin hyvä huolehtia myös juominkeja seuraavana päivänä.

Jos ilta on venähtänyt pitkäksi ja seuraavana päivänä heikottaa, on tärkeää antaa kropalle tilaisuus toipua ennen kovatehoista rasitusta. Krapulapäivät ovat pois tehokkaista treenipäivistä, joka voi helposti kertaantua pitkässä juoksussa merkittäväksikin tekijäksi mikäli punkan pohjalla potee jälkitunnelmissa säännöllisin väliajoin.

girl abs
Tämä kuva on netissä lähtenyt hieman leviämään, myös luvattomaan käyttöön. Kiitos kaikille ihanille, jotka ovat ilmoittaneet kuka kuvassa esiintyy.

Käytännön kannalta yksi edellämainittujen lisäksi oleellisimmista huomioitavista asioista liittyy alkoholijuomien energiamäärään. Yksi gramma alkoholia vastaa 7 kilokaloria ja tämän lisäksi useiden alkoholijuomien runsaasti sisältämä hiilari 4 kilokaloria per gramma. Nesteen muodossa kaloreita onkin helppo kiskaista puolihuomaamatta huiviin melkoinen määrä. Desi viiniä voi sisältää esimerkiksi 70-100 kilokaloria tai pullo siideriä 200-450 kilokaloria (riippuen alkoholipitoisuudesta ja sokerin määrästä). Lisäksi alkoholi lisää ruokahalua ja voi tätä kautta kasvattaa vielä välillisesti kokonaisenergiansaantia. Varsinkin jos tavoitteena on karistella ylimääräisiä kiloja, on näihin asioihin tärkeää muistaa kiinnittää erityistä huomiota.

Suurimmalle osalle salilla lihaksistoaan kehittävistä ihmisistä kohtuullinen ja ajoittainen alkoholinkäyttö ei aiheuta suuren kokonaisuuden huomioiden peilissä tai suorituskyvyssä sellaisia muutoksia, joista tarvitsisi liikoja stressata (kunhan käyttö oikeasti myös on kohtuullista ja ajoittaista). Ihan optimaalisinta kehitystä tavoittelevan olisi kuitenkin parasta keskittyä muihin asioihin kuin alkoholin juomiseen, sillä onhan kehityksen näkökulmasta hyöty-haittasuhde aika selvä. Dieetillä en suosittele alkoholia käyttämään, mutta muulloin ei tippa tapa – vaikka ei se lihastakaan kasvata.

Mukavaa viikonloppua! Edellisessä postauksessa: Herra U:n kanssa kaupungilla

Kommentit (28)
  1. Mukava lukea sun kanta tähän asiaan 🙂 itse en juo oikeestaan ollenkaan, ei enää edes tee mieli kun haluaa ajatella myös kroppaa. Ja kun alkoholi aiheuttaa mulla ihan hirveetä turvotusta. Ei oo mitään tarvetta juoda ja kun selvänäkin voi ihan yhtä hyvin pitää hauskaa 🙂 rentouttavaa viikonloppua!

    1. Se on totta, että selvänäkin voi olla kivaa 🙂 Aurinkoista viikonalkua sinne Miisa!

  2. Oot niin täydellinen tossa kuvassa❤ haluan samat absit

    1. No voi kiitoksia <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *