KATSO KUULUTKO NIIHIN, JOIDEN ON VAIKEA KYYKÄTÄ

Sis. mainoslinkkejä

kyykky

Ass to the grass! Selkä pystyssä alaspäin ja kevyt kosketus kannikoilla lattian pintaan niin voi alkaa kutsua kyykyksi!

Vai onko näin?

Viime aikoina useampikin lukija on esittänyt tämänkaltaisia kysymyksiä kyykkäämisestä:

”Tarvitsisin vähän vinkkejä jalkatreenin suhteen. Olen käynyt salilla jo yli vuoden, mutta en vain ole vieläkään saanut hiottua kyykkytekniikkaa ihan kuntoon. Asentoni on jotenkin tosi etukenossa enkä saa vietyä peppuani kunnolla alas. Olen koittanut tehdä liikkuvuusharjoitteita mutta nekään eivät tunnu auttavan. Reiteni ovat melko pitkät suhteessa sääriini joten voisiko syy olla siinä?”

Eiköhän pureuduta aiheeseen!

Kyykky on yksi kovista kuningasliikkeistä, jonka varaan on monet tuloksekkaat jalkatreenit rakennettu. Oma suosikkiliikkeeni kaikista salisuorituksista on takakyykky, jossa pääsee parhaimmillaan todenteolla testaamaan sekä henkisesti että fyysisesti kuinka sokerista tai teräksestä sitä onkaan tehty. Turvallinen ja tehokas suorittaminen rutinoituu harjoittelun myötä, ihan niinkuin muissakin liikkeissä, mutta joillain juuri kyykky tuntuu aiheuttavan tavallista enemmän päänvaivaa treenistä toiseen. Olisi kiva laskeutua nätisti selkä pystyssä alas syvälle jalkojen väliin ja nousta ylös optimaalisella sujuvuudella kuin Tom Platz konsanaan, mutta onko kaikkien mahdollista saavuttaa sellaista suoritustekniikkaa?

Snapchat-2275644218252658377
Treenitrikoot täältä

On selvää, että yhdistäessä kyykyn biomekaniikan ja treenaajien yksilölliset kehon mittasuhteet, alkaa ns. oikeaoppisia suorituksia löytymään melko monennäköisiä. Säärien, reisien ja selän pituuksien keskinäiset suhteet määrittävät erittäin pitkälle minkälaisessa asennossa on mahdollista laskeutua tangon kanssa kyykistelemään. Esimerkiksi lyhyet sääret ja selkä suhteessa pitkiin reisiin tekevät kyykystä väkisinkin eteenpäin nojaavan eikä omalle rakenteelleen voi tehdä yhtään mitään. Toisaalta päinvastaisessa tilanteessa, eli pitkät sääret ja selkä suhteessa lyhyisiin reisiin, mahdollistaa jo huomattavasti helpomman kyykkäämisen.

Kehon mittasuhteiden lisäksi nilkan dorsifleksio on merkittävä kyykkysuoritukseen vaikuttava tekijä. Jos jalkaterä taipuu ylöspäin vaivatta, auttaa tämä luonnollisesti kyykkyyn pääsemistä selvästi. Toisaalta suotuisallakin kyykkyfysiikalla varustettu henkilö joutuu tuskailemaan liikkeiden kanssa jalkapäivinä, jos nilkat ovat jäykät kuin rautapatsaalla. Nilkan liikkuvuushaasteita voi tarvittaessa kokeilla helpottaa hieman esimerkiksi painonnostokengillä, joissa on pieni korko kantapäissä tai asettamalla jonkun muun korokkeen kantapäiden alle suorituksen ajaksi. Vanha kunnon laudanpätkä toimii tähän tarkoitukseen myös mukavasti.

On toki muitakin kyykkyyn vaikuttavia seikkoja, kuten vaikkapa tangon paikka suorituksen aikana. Kehonmuokkaustreeneissä voi onneksi aika joustavasti hyödyntää juuri itselleen sopivimpia suoritustapoja ja liikkeitä, sillä tavoitteena on treenata lihaksia liikkeiden sijaan. Jos rakennetta ei ole luotu kyykkäämiseen ja tuntuma reisissä jää treeneissä vähäiseksi selkään kasautuvien paineiden tuntuessa päällimmäisenä, voi asiaa hieman helpottaa esimerkiksi suosimalla high bar-kyykkyä, eli pitämällä tankoa low baria (tanko lapojen/takaolkapäiden alueella) ylempänä trapsien eli epäkkäiden päällä. Myös etukyykky on erinomainen vaihtoehto ja voi tuoda paljon kaivattua luontevuutta kyykkytreeneihin. Mm. tämä kuva havainnoillistaa hyvin eri tankojen paikan vaikutuksen kyykkyasentoon.

kyykky
ShapeMeUp-toppi / House of Brandon

Edellä mainituilla asioilla on ratkaisevasti vaikutusta treenaajan tapaan kyykätä. Jotkut eivät valitettavasti ole tehtyjä kyykkäämään yhtä paljon kuin toiset, eikä sille mahda mitään.

Näiden asioiden lisäksi myös heikolla suoritustekniikalla on totta kai joskus osuutta kyykyn sujumattomuuteen ja usein ihan vain perusteiden opetteleminen voi tuoda kaivattuja ahaa-elämyksiä, joiden myötä homma helpottuu kummasti. Tällöinkin kuitenkin vain yksilöllisten ominaisuuksien rajoissa. Kyykyn suhteen on myös usein syytä tarkastella henkistä kanttia, sillä moni liikerata jää vajaaksi myös ihan muista kuin fyysisistä syistä. Ego on hyvä pitää aisoissa kyykkytreeneissä ihan jo pelkästään turvallisuuden vuoksi, mutta myös parhaimman kehityksen saavuttamisen kannalta. Liian suurilla painolla höpöhöpö niiausten nytkyttämisen sijaan kehonmuokkaajan kannattaa suorittaa liikkeet sopivilla vastuksilla ja mahdollisimman raskaan kautta panostaen mm. sopivan maltilliseen suoritustempoon ja toivotunlaista tuntumaa tuottavaan liikerataan. Kunnon kyykkytreeni ei tunnu kivalta tai mukavalta, eikä sen kuulukaan tuntua – kipua tai muuta luonnotonta tuntumaa ei kuitenkaan tule sekoittaa tähän. Lue: 5 yleisintä virhettä kyykyssä

kyykkyhyppy-icaniwill
ICANIWILL-hoodie täältä / -trikoot täältä

Tasan eivät siis käy onnen lahjat kyykkyjen suhteen. Yhdelle maailman helpoimmin luonnistuva asia voi olla toiselle merkittävästi haastavampi. Edellä mainituista syistä yhtä oikeaa suoritustapaa on turha yrittää tuputtaa kaikille, koska asiaa ei niin vain voi yksinkertaistaa. 

Edellisessä postauksessa: Silavaa polttava porrastreeni – katso ohjeet!

Kommentit (18)
  1. Hyvä teksti! Kyykystä tosiaan semmosta asiaa minkä olen pistänyt merkille ja yrittänyt lueskella, löytyisikö tälle huomiolleni faktapohjaa. Eli mitä mietlä olet lonkkien asennosta ja luontaisesta rakenteesta kyykätessä? Itselleni rakenteellisesti tuottaa todella suurta kipua jos kyykkään varpaat polvet aivan suoraan eteenpäin. Kipu tuntuu lonkissa, ja saman huomaa ihan esimerkiksi makuuasennossa, jos yritän tuoda polvia suoraan syliin, not gonna happen. Lonkankoukistajien jäykkyydestä ei johdu, vaikka monesti olen saanut neuvoksi tähän pulmaan niitä venyttää. Ja venytän, mutta ongelma kun ei olekaan tiukkojen lonkankoukistajien kinnaaminen lonkkaa avatessa, vaan enemmänkin ns. sulkiessa? 😀 Tämä ei sinänsä ole ongelma, olen oppinut kyykkäämään laadukkaasti jalat suht avoimessa asennossa polvet varpaat ulospäin, joka tietenkin aktivoi esim. enemmän pakaraa. Se aiheuttaa kyllä ongelmia joissakin liikkeissä (olen aloitteleva jumppa-ohjaaja) kuten keinukyykyssä ja jos burpeen yrittää tehdä jalat supussa siinä kyykkyyn hyppäämisen kohdassa.
    Onko sinulla tietoa tästä? Sori pitkä viesti, laadukas ja ihana blogi, kiitos siitä! <3

    1. Kiitos Pinja! Tuo kuulostaa juuri rakenteelliselta seikalta ja on ihan normaalia. Kannattaa suosia suoritustekniikkaa joka tuntuu itselleen mahdollisimman luonnolliselta. Kiitos kovasti ja tsemppiä jumppiin<3

  2. Oon muutaman kuukauden lukenut blogiasi ja pakko nyt kommentoida! Kiitos paljon hyvistä treenivinkeistä ja motivoivista kuvista, tavoitteena olisi päästä joku päivä yhtä hyvään kuntoon ku sä 🙂 Jatka samaan malliin!

    1. Mahtavaa! Kiitos mukavasta kommentista! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *