Ida Jemina
Ida Jemina

KALOREIDEN LASKEMINEN

Sis.mainoslinkkejä

Kaloreiden laskeminen ja ruoan puntaroiminen on usein mielenkiintoa, hämmästystä ja joskus jopa suuriakin tunteita herättävä asia. Pitääkö kaloreita laskea? Kannattaako niitä laskea? Onko siitä hyötyä vai haittaa? Kumpaan leiriin kuulua?

Mustavalkoisuus tässäkin asiassa on myrkkyä. Kaloreiden laskeminen on pelkästään työkalu, ei itse tarkoitus. Joillekin laskemisesta voi olla apua ja toisille se taas ei sovi ollenkaan. Suurelle osalle ihmisistä tavoitteisiin pääsyyn riittää ruokavalion muuttaminen tasapainoisemmaksi ilman sen kummempia kalkulaatioita. Jos ruokavaliossa on huomattavasti parannettavaa, niin ensimmäiseksi ei siis ole syytä hommata puntaria ja laskinta vaan laittaa perusjutut kuntoon – syödä monipuolisesti ja terveellisesti.

Silloin tietysti, jos tavoitteet kehonmuokkauksen suhteen ovat kovia, niin tarkempi paneutuminen ravintoasioihin totta kai helpottaa hommaa. Kuitenkin ravinnon näkeminen vain kaloreina voi aiheuttaa hankalaa tietä kohti toivottuja muutoksia omassa fysiikassa. Kehonkoostumuksen kannalta ei nimittäin ole yksi ja sama mitä syö, kunhan saa X määrän energiaa päivässä. Saman energiamäärän kun voi saada esimerkiksi tasapainoisesta ruokavaliosta tai vaikka pelkkää rypsiöljyä juomalla – jälkimmäisellä tyylillä ei kuitenkaan useimpien treenaajien tavoitteisiin pääse.

Oikeastaan kaloreiden laskeminen on vähän vajavainen ilmaisu, sillä useimmiten treenipiireissä siihen kuitenkin sisältyy nimenomaan makroravinteiden (proteiini, hiilihydraatti, rasva) saannin varmistaminen sopivassa suhteessa. Periaatteessa onkin toimiva vaihtoehto laskea päivän makroravinteet – siinä samalla tulee automaattisesti laskettua myös energiansaanti. Toisaalta voi olla kuitenkin ehkä käytännöllistä tähdätä johonkin tiettyyn energiamäärään tavoitteista riippuen ja ottaa nämä kalorit itselleen sopivalla makroravinnejakaumalla. Jos kuitenkin makroravinteet ja miten keho niitä perustasolla hyödyntää tuntuvat vierailta aiheilta, ei ole aiheellista stressata kaloritaulukoistakaan.

vastauksia
Yksi kaloreiden laskemisen hyvistä puolista on jatkuva tieto siitä, miten paljon tulee syötyä. Puntarointia ei siis suinkaan käytetä ainoastaan rajoittamaan syömisiä, vaan myös varmistamaan ravinnon riittävä saanti. On jopa melko yleistä, että energiansaanti jää treenaavilla ihmisillä huomaamatta liian vähäiseksi, jos siihen ei kiinnitetä mitään huomiota. Energiamääristä tietoisena ja kehonpainon kehittymistä seuraamalla voi saada hyvän tuntuman siitä, syökö tarpeeksi paljon tai vähän (tavoitteesta riippuen) ja olisiko syytä muuttaa energiansaantia johonkin suuntaan.

On myös ihmiskohtaista, kenelle numeroiden pyörittäminen ja puntarointi sopii. Siinä missä se ei ole läheskään kaikille tarpeellista, ei se myöskään kaikille edes sovi. Jatkuva ravinnonsaannin tarkka seuraaminen saattaa muuttaa ruoan väärällä tavoin kahlitsevaksi sekä elämää rajoittavaksi tekijäksi ja valitettavan useissa tapauksissa näin on käynytkin. Toisaalta on myös paljon ihmisiä, joilla homma pysyy ongelmitta vain hyödyllisenä työkaluna korkealle asetettujen urheilutavoitteiden metsästämisen tukena, elämän pysyessä kokonaisuudessaan terveen joustavana. On hyvä huomioida, että makrojen träkkääminen ja esim. ortorektinen puhdasruokafriikkailu ovat toisistaan eriäviä asioita, vaikka joskus näiden välistä korrelaatiota ilmeneekin. Jokatapauksessa, ei kannata tehdä mitään sellaista, mitä ei halua tehdä tai pysty tekemään pitkällä jänteellä ilman sen muodostumista pakkomielteeksi. Jos joka ikinen gramma ruokaa ja juomaa pitää 24/7/365 puntaroida, eikä ”offillakaan” voi syödä edes satunnaista ravintola-annosta ilman millintarkkaa sisältöanalyysia, niin on ehkä syytä havahtua. Tietysti kaikenlaisia poikkeustapauksia on olemassa, mutta ei varmasti ole ihan jokaisen heiniä viedä tätäkään asiaa äärimmäisyyksiin.

Vielä loppuun yhteenvetona:

– Mitään ei ole pakko tehdä, jos ei halua – ei edes laskea kaloreita.
– Jos ruokavalio on retuperällä, niin ei turhaa stressiä numeroista – perusjutut kuntoon, sillä pääsee todella pitkälle. Katso: Treenaajan ruokavalio
– Kaloreiden laskeminen on työkalu jota voi hyödyntää niin miinus- kuin plussajaksollakin.
– Pelkkä kaloreiden laskeminen ei yleensä kannata – riittävän energiamäärän ja makroravinteiden saamisen varmistamisesta voi kuitenkin olla joissain tilanteissa hyötyä.
– Hyviin tuloksiin voi päästä niin puntarilla, kuin ilmankin.

raitahousu-mustatrikoot
Toppi täältä / Trikoot täältä

Ja hei! Huomenna kannattaa olla kuulolla, sillä julkaisen uuden videon olkapääsalitreenistäni! 

Edellisessä postauksessa: NÄILLÄ 8 TEOLLA VOIT HELPOTTAA SALILLE LÄHTEMISTÄ 

P.S. Kylpylälahjakortin voittaja on nyt julkaistu tässä postauksessa <3

Kommentit (11)

 1. Ninna

  Yhdessä vaiheessa laskeminen meni överiksi kun kaikki piti laskea ja punnita ja grammantarkkuudella ei saanut heittää. Onneksi oppinut siitä eroon. Tuo riittävä syöminen+laskeminen on hyvä, ei aina kalorilaskenta oli laihdutusta. Omalle ruokamäärälle sokeutuu helposti luulee syövänsä paljon mutta kun laittaa laskuriin kaikki niin hups kalorit jää vajaaksi. Pähkinät ja viljat punnitsen vielä ihan sen takia että saan riittävästi energiaa. Liika laskeminen on kuitenkin haitaksi sanoisin koska loppupelissä emme oikeasti tiedä paljonko kulutamme ja paljonko ruoka oikeasti imeytyy.

  • Ida Jemina

   Hienoa, että olet löytänyt tässä tasapainon! 🙂

 2. Ella

  Moikka! Hyvä postaus jälleen ja sun blogi on kyllä yks niitä harvoja jota jaksaa aina lukea, koskee postaus sitten mitä tahansa! 🙂 Haluisin vielä kysyä että punnitsetko sä ruokasi offilla ja pidätkö esim. cheat mealeja/dayta ja kuinka usein? 🙂

  • Ida Jemina

   Moikka Ella ja kiitos paljon! Ihana kuulla<3 Tällä hetkellä punnitsen ainoastaan päivittäiset puuro-annokseni, jotta saan mitattua tarpeeksi isot satsit 🙂 En pidä varsinaisia cheat mealeja vaan syön herkkuja tai muita koreampia annoksia ihan fiiliksen mukaan silloin tällöin 🙂

 3. Laura

  Heippa,
  Omaan monipuolisen ja säännöllisen taustan ryhmäliikuntatunneilta. Kroppani on muokkautunut urheilullisen kiinteäksi. Muutettuani yhteen mieheni kanssa minulle on avautunut mahdollisuus treenata voimaa kotisalilla. Uudet haasteet kiinnostavatkin, joten ajattelin asettaa itselleni tavoitteeksi lihasmassan kasvattamisen ja enemmän syömisen.
  Minua kiinnostaakin nyt mistä tiedän painoni kasvaneen nimenomaan lihasmassan eikä rasvavarastojen suhteen, jos syön pääasiassa terveellisesti yli kulutukseni ja yhdistän tämän muutaman kerran viikossa tapahtuviin voimatreeneihin? Tuleeko pluskaloreita syödä nimenomaan voimaharjoittelupäivinä vai myös lepopäivinä sekä päivinä joina agendassa on aerobisia intervallitreenejä?
  Olen nimittäin hiljattain vahingossa onnistunut polttamaan mukavan määrän rasvaa kehostani enkä haluaisi näitä takaisin. 🙂

 4. Sara

  Tulipas hyvään hetkeen tämä postaus! Olen dieetillä ja koko iltalenkki koiran kanssa meni syödyn suklaamuffinssin murehtimiseen, vaikka tän päivän kalorit taitaa jäädä miinukselle sen kanssakin. On tää yhtä tasapainoilua, mutta kai sitä täytyy vaan oppia hölläämään. Kiitos inspiroivasta blogista!

 5. Silja

  Hyvä postaus! Itse en puntaroi, mutta silti lasken mutukalorit. Pelottaa että vaakajutut lähtis käsistä. Mutta itselle ainakin kalorien laskenta antaa just vapautta ja rentoutta; tietää että pitääkin syödä vähän ähkyyn:D Muuten ei tästä lihaksen kasvattamisesta tulis yhtikös mitään!:D Joka päivä sitä yllättyy miten paljon saa ruokaa suuhunsa lapata.

 6. Sandra

  Hyvä kirjoitus! Itsellä meinaa olla turhan tarkkaa kalorien kyttääminen. Ahdistaa jos jonkin tuotteen kalorit heittää tyyliin muutamalla kalorilla, vaikka sillä ei tietenkään ole merkitystä. Tämä kirjoitus antoi vähän helpotusta. Ehkä opin tästä vielä rennommaksi. 🙂

 7. OLKAPÄIHIN PYÖREYTTÄ – KATSO TEHOKAS TREENI! – Ida Jemina

  […] KALOREIDEN LASKEMINEN […]

 8. Kirsi

  Hei toivoisin jonkinlaista postausta siitä miten aineenvaihduntaa ja etenkin nestekiertoa voisi boostata, ihan ruokavaliolla ja liikunnalla. Sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa ja minulla on melko oireileva vatsa. Nestettä kertyy välillä kroppaan niin paljon että on pakko pukeutua mahdollisimman löysiin vaatteisiin, että kestää olla. Olen ihan normaalipainoinen, harrastan erilaista liikuntaa 3-6 kertaa viikossa, kävelystä ja joogasta juoksuun ja salitreeniin. Syön gluteenitonta itse tehtyä ruokaa ja vältän maitoa ja valkoista sokeria. Lääkäri määrää kyllä mielellään nesteenpoistolääkkeitä, mutta haluaisin ihan luonnollista apua nestekierron parantamiseen. Fitneksessä siihen on varmaan oppinut hyviä kikkoja? Onko kokemusta esim vihreä tee kapseleista?

 9. Sini

  Hei mahtava kirjoitus jälleen! 🙂
  Olen itse aloittanut dieetin pari viikkoa sitten ja siistinyt ruokavalioni niin, että syön laskujeni mukaan hieman alle (n -200kcal /pv) kulutukseni, mutta kaikki herkut yms. ovat pois eli vain puhdasta ruokaa. Paino ei ole kuitenkaan tippunut kuin -0,5kg parissa viikossa vaikka käyn 4x viikossa salilla ja kerran tunnin spinning -tunnilla. Motivaatio alkaa hiipua jollei muutosta ala tapahtua 🙁 Onneksi näistä sun postauksista saa aina lisämotivaatiota, mutta kannattaako mielestäsi vielä jatkaa samalla ohjelmalla eteenpäin vai tarkistaa jotain (treeni/ruokavalio)?
  Mitä mieltä olet cheatMEAL:istä / cheatDAY:stä dieetillä? Sopiiko sellainen viikkoon vai ei?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *