Jos jätät tämän askeleen ottamatta, et voi kehittyä!

Viimeksi turistiin säästövinkeistä, nyt on aika puhua kehittymisestä. Olen jo jonkun aikaa itse kolistellut rautoja salin puolella. Liikuntaa olen tottunut luistelumenneisyyden ansiosta harrastamaan aktiivisesti ihan lapsesta asti. Kun lopetin kilpaurani muodostelmaluistelun saralla, oli vastassa jokaiselle totisen urheilu-uran päättävälle tuttu tyhjyys. Toisille tämä tyhjyys täyttyy helposti kaikenlaisella uudella kivalla, mihin on yhtäkkiä enemmän aikaa käytettävissä. Joillekin lopettaminen voi aiheuttaa myös vaikeita aikoja, kuten useista rappioutuneista ex-ammattiurheilijoista voi huomata. 

Omalla kohdallani lopettaminen meni onneksi suhteellisen kivuttomasti ja etsinkin nopeasti jotain uutta haastetta vanhan tilalle. Ensimmäiset kosketukseni salimaailmaan olivat erilaiset ryhmäliikuntatunnit, joissa ravasin ahkerasti. Ohjatut jumpat olivat hauskoja ja niissä sai ehdottomasti myös vedettyä kovia treenejä. Näihin aikoihin pelkkä salin puolella ähkiminen tuntui yksinäisen tylsältä puuhalta, jonka vuoksi suosin enemmän ohjattua liikuntaa. Kävin kuitenkin lisäksi myös salilla vetämässä perinteisempää treeniä. Ajan mittaan kuntosalitreenikin alkoi maistua enemmän ja enemmän, kun sai juonen päästä kiinni. Salitreenin edut muun muassa kehonmuokkauksen suhteen tulivat tutummiksi ja aloin selvittämään, miten asioita voisi toteuttaa paremmin sekä tehokkaammin. Jossain vaiheessa tulikin eteen vaihe, jossa päätin kokeilla täysipainoista saliohjelmaa ja jättää sen ajaksi ryhmäjumpat sivuun – sillä tiellä ollaan edelleen.


Otsikossa viitataan askeleeseen, joka on otettava aina, jotta voi kehittyä missään asiassa. Se ei välttämättä aina ole ensimmäinen askel, mutta ennen pitkää sen aika tulee. Tietysti mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Näitä askelia on myös matkan varrella useita, ei vain yhtä. Toiset niistä ovat isompia ja toiset pienempiä, ajan myötä kynnys niiden ottamiseen kuitenkin yleensä pienenee.

Onko kukaan seppä syntyessään? Eipä taida olla. Tähän se kriittinen askel liittyykin. Mistä siis on kyse? 

Take action! 

Jotta voisit kehittyä mahdollisimman paljon, on jatkuvasti otettava myös askelia uuteen ja tuntemattomaan. Kun lopetin luistelun, oli maailma melkolailla täynnä uutta ja tuntematonta. Samalla se oli täynnä uusia korkkaamattomia mahdollisuuksia! Ja on edelleen. Tiettyjen valinnan paikkojen edessä voi kuitenkin jännittää. Juuri silloin on sen tärkeän askeleen paikka – take action, anna mennä ja toimi!

Salimaailmassa moni saattaa jännittää esimerkiksi joidenkin liikkeiden tekemistä. Itse ainakin jännitin esimerkiksi joitakin isoja perusliikkeitä. ”Mutta entäs jos en osaa tehdä.. Mitä jos teen ihan pieleen.. Mitäköhän nuo muut ajattelee… Ehkä pitäydynkin pelkissä laitteissa…” Näitä toimintaa halvaannuttavia mietteitä kaikui päässä, ennen kuin otin sen kriittisen askeleen. Askel toimintaan ei sinällään ollut ensimmäinen. Ensimmäinen askel oli selvittää, kuinka voisin tehostaa nykyistä treeniäni ja saavuttaa parempia tuloksia. Yksi selkeä parannus oli juuri perusliikkeiden ottaminen treeneihin. Se oli kuitenkin samalla hieman jännittävää – en ollut ikinä aiemmin tehnyt näitä juttuja! 

On totta kai tärkeää selvittää perusteet ennen toimintaan siirtymistä, ettei vain mene ja tee jotain typerää. Salilla voi kääntyä jonkun puoleen, johon luotat ja kysäistä neuvoa liikkeisiin. Lisäksi nykyisin esimerkiksi YouTubesta voi löytää helposti hyviä esimerkkejä liikkeistä, jos suoritustekniikka askarruttaa. Tämä muuten on todella toimiva vinkki myös edistyneille konkareille! Koskaan ei tiedä kaikkea – ja jos luulee tietävänsä, niin silloin vasta kannattaakin alkaa opiskelemaan ja tutkiskelemaan 🙂

Muistan myös, kuinka jossain vaiheessa ymmärsin ravinnon tärkeyden sillä mittakaavalla, että halusin panostaa parempaan ruokavalioon. Tämä tietysti johti tilanteisiin, joissa oli pakko ottaa omia eväitä mukaan sellaisiinkin paikkoihin, joissa omat kipot ja kapot aiheuttivat kummeksuntaa. Tämä oli vielä aikaa ennen nykyistä fitnessbuumia, jolloin kaikenlainen eväskikkailu oli hyvinkin normaalista poikkeavaa. Silloinkin oli valinnan paikka, joko annan sosiaalisen kummeksunnan pelon halvaannuttaa tai otan rohkeasti ne eväät mukaan silläkin riskillä, että joku sanoo jotain ikävää. Ja joskus saikin kuulla naljailua: ”no eiks toi nyt oo jo vähän överiä… etkö muka voi nyt vaan syödä normaalisti niinku muutki…” Moni näistä ihmettelijöistä kuitenkin nykyisin itsekin kantaa eväspurkkeja mukanaan eli ei se ilmeisesti niin hölmöä touhua sitten lopulta ollutkaan.


Nämä ovat vain päällimmäisiä ja pelkkään saliharrastukseen liittyviä esimerkkejä, joissa on pitänyt tehdä jotain uutta ja jännittävää. Elämän jokaisella osa-alueella tulee vastaan tilanteita, jossa vaaditaan oman mukavuusalueen ulkopuolelle astumista. Kehittyminen missä tahansa asiassa vaatiikin astumista sille epämukavalle puolelle. Usein se ei kuitenkaan olekaan niin kauheaa kuin ennakkoon luuli. Kunhan vain ottaa sen askeleen – sillä se selviää!

 

Aina voi suunnitella ja hieroa loputtomiin, mutta jotta asiat lähtisivät todenteolla liikkeelle, on otettava askel ja aloitettava toteutusvaihe. Toteutus ei kuitenkaan koskaan tule pysymään sellaisena kuin se alkoi, joten senkin takia on hyvä aloittaa ennemmin kuin myöhemmin. Parhaiten oppii tekemällä – ja tavoitteisiin pääsee toimimalla.Kommentit (9)
  1. mimmistiina
    21.4.2014, 14:49

    Voi oot kyl kaunis 🙂 Just tänään tuumasin, et sitten kun oon kunnolla parantunu leikkauksesta niin alan panostaan kunnolla lihaksiin ja ruokaan. Pitää kyllä ihaillan iitä, jotka osaa sumplia ruokavalionsa oikein. Nyt en sitten lähtenytkään kuin hissukseen vähentämään hiilareita, koska kulutus on minimaalista kun kulkee vielä sauvoilla. Protskut sun muut on vielä ihan utopiaa, kuidut on aika selvillä. Huh, mut kyl se tästä kunhan tervehtyy! 😀

    1. Voi kiitos 🙂 leikkauksen jälkeen kannattaakin ottaa tosi iisisti! Paljon tsemppiä paranemiseen! 🙂

  2. Just löysin sun blogin ja hyvä että löysin! Hyvää ja rehellistä asiaa, ei mitään vemputteluja ja vaikutat supermimmiltä! Rupeenkin tästä lähtien seurailemaan sun keväisiä edesottamuksia 😉

    1. Ai että kiva kuulla! Tervetuloa mukaan remmiin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *