HÄN VARASTI KUVANI JA ESIINTYI MINUNA

Sis. mainoslinkkejä

Viime viikolla tapahtui jotakin todella hassua. Tulin illalla kotiin ja huomasin, että olin saanut eräältä seuraajaltani Facebookiin kysymyksen: ”Is this you?”. Hän linkkasi erään toisen henkilön Facebook-profiiliin, josta järkytyksekseni löytyi kaikki kuvani – eri nimellä ja eri kuvateksteillä.

Profiilia selatessani huomasin, että tämä saksaa puhuva henkilö oli esiintynyt minuna jo yli kahden vuoden ajan. Hän oli julkaissut kuviani ominaan, laittaen alkuperäisten kuvatekstien tilalle omat sanansa ja usein heittänyt jotain täysin kuvitteellista tilanteesta kuvan taustalla. Eräässä otoksessa, jossa olin oikeasti Espoossa ottamassa aurinkoa, lähetteli hän Facekavereilleen terveisiä Mallorcan lämmöstä ja kuva, jossa seisoin omassa eteisessäni olikin olevinaan tilapäivitys joistakin juhlista – ”party party”. Sieltä löytyivät myös kaikki treenikuvani ”oli hyvä treeni tänään”-teksteillä sekä kaikki videoni, joissa ei ole puhetta. Vesileima IDAJEMINA, joka useimmista kuvistani löytyy oli tottakai rajattu kokonaan pois. Hänellä oli siis täysimittainen mielikuvituselämä meneillään virtuaalisessa maailmassa.

Tunne oli varsin hassu, kun sain tästä tietää. Tuntui tosi oudolta nähdä omat kotona otetut kuvat jonkun toisen tilillä ja vieläpä niin, että joku valehteli esiintyvänsä niissä itse. Varsin ahkerasti hän oli myös toimintaansa harjoittanut – melkeinpä koko blogini olemassaolon ajan.

Siinä missä toiminta oli epäoikeudenmukaista, ei voinut myöskään olla tulematta hieman surullinen mieli tämän henkilön puolesta. Miksi on tarve esittää jotakuta toista ja vieläpä näin pitkän ajan?

Immateriaalioikeuksien rikkominen ja toiseksi henkilöksi tekeytyminen on tietysti Facebookin sääntöjen vastaista. Seuraavaksi tapahtui kuitenkin hieman hämmentävä käänne – Snapchattilaiset tietävätkin mistä on kyse (Kannattaa lisäillä Snapissa idajemina, niin pääset seurailemaan touhuja reaaliajassa.)

Tein asiasta ilmiannon ja myös monet muut ihanat kävivät ilmiantamassa feikkiprofiilin. Sain myös samalla seuraajiltani tietää, että tällä hepulla on myös feikkitili Instagramissa sekä samaten feikki ”fanisivu” Facebookissa profiilin lisäksi.

Tili Instagramissa

Seuraavana aamuna herätessäni yritin kirjautua Facebook-tililleni kertoakseni teille uudesta kauneusperjantai-postauksesta. Hämmästykseni sain huomata, että tilini oli suljettu ja olin saanut Facebookilta viestin, jossa minun kerrottiin esiintyvän jonakin toisena henkilönä – ”Your account has been removed for impersonating another person.”

Voitte vain kuvitella kuinka typerä fiilis tässä vaiheessa oli. Miten tämä nyt näin päin meni? En pääse enää kirjautumaan omille sivuilleni ja minun sanotaan olevan joku muu kuin oikeasti olen. Lisäksi useat ilmiantaneet olivat saaneet Facebookilta viestin, että feikkiprofiili on tarkistettu eikä se riko sääntöjä.

Tein oikaisupyynnön ja toimitin Facebookille heidän pyytämänsä dokumentit henkilöllisyyteni todistamiseksi ja jäin odottelemaan vastausta tili suljettuna. Varsin kankea systeemi, täytyy sanoa. Toivoin, että tämä olisi heidän tapansa toimia – sulkea molemmat tilit varmuuden vuoksi ja katsoa kumpi pystyy todistamaan olevansa oikea henkilö. Sinällään minulla ei ollut mitään hätää, koska oikeana henkilönä pystyisin tietysti todistamaan henkilöllisyyteni useilla menetelmillä, mutta silti epävarmuus tilin sulkemisesta ja väitteet jonkun muun esittämisestä olivat hämmentäviä. Epätoivoa lisäsi vielä se, että monet ilmiantaneet olivat saaneet viestin, että feikkiprofiili oli tarkistettu ja mitään ei ollut vialla.

Tässä vaiheessa ei auttanut muuta kuin odottaa. Kolmantena päivänä feikin paljastumisesta yritin kirjautua taas tililleni ja pettymyksekseni huomasin sen edelleen olevan kiinni. Myöhemmin samana päivänä menin tarkistamaan, josko olisin saanut Facebookilta viestiä ja kappas! Tilini oli avattu!

Ai että mikä helpotus! Myös feikkiprofiili oli poistettu ja postilaatikossa odotti Facebookilta tullut suomenkielinen pahoitteluviesti tapahtuneesta erehdyksestä! Iso kiitos avusta kuuluu aivan mielettömille snäppääjille, jotka kävivät ilmiantamassa ja laittamassa Facebookille palautetta. Tiedä kuinka kauan hommassa olisi kestänyt ilman teitä!

Sama henkilö vaikuttaa edelleen Instagramissa esiintyen kuvillani. Toivottavasti saataisiin pian myös siellä feikkitili poistumaan. Sellainen tarina tällä kertaa. Kiitos vielä avusta kaikille – toivotaan, ettei samaa pääse tapahtumaan kenellekään muulle!

Toppi täältä / Trikoot täältä / Kengät täältä

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: KOSMETIIKKA-INHOKKINI – EI ENÄÄ KOSKAAN!

Kommentit (19)
  1. Tuo on kamalaa! Omituisia otuksia täällä maalla tallaa. Hyvä että sait identiteettisi facessa takaisin itsellesi, toivotaan että myös instagramin puolella asia hoituu!

    1. Sanos muuta! Toivotaan parasta!

  2. Toi on kyllä ihan käsittämätöntä, kuinka helposti ja ilman mitään rangaistusta voi varastaa toisten kuvia ja jopa esiintyä toisena!! kääks.
    Mun naamalla on kans olemassa feikkiprofiili Jessica Saarisen nimellä, mut ei oo yli vuodessa poistunut vaikka oon ilmaantunut monenmonta kertaa. Kankea systeemi, niinku sanoit.
    Onneksi tää juttu (joka oliki tosi iso ja järjestelmällinen!) tuli ratkaistua oikein päin:)

    1. Niinpä, onneksi tämä kävi kuitenkin viimein ilmi. Ja voi ei, tosi inhottavaa! :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *