Ida Jemina
Ida Jemina

EI ENÄÄ LIHAA MULLE

Okei eilen se alkoi. Ei enää lihaa mulle. Oon pyöritellyt tätä päässäni nyt aika pitkään ja tuossa viikonlopun aikana päätin, että mitä sitä enää pyörittelemään. Jumantsuikka jätän lihan pois ruokavaliostani kokonaan.

Oon jo tässä pidempään miettinyt asioita vähän eri kanteilta ja yrittänyt tehdä sellaisia asioita sekä päätöksiä, mitkä mulle elämässä tuntuu tärkeiltä. Niin, että niitä ei vain miettisi vaan oikeasti tekisi. Viimeisen parin vuoden aikana mulla onkin ollut mahdollisuus tehdä monia asioita, jotka ovat olleet sydäntäni lähellä ja jotka ovat auttaneet niin hädässä olevia lapsia, kärsiviä kodittomia eläimiä kuin esim. syrjäytyneitä ihmisiä.

Tästä päästäänkin sitten tähän lihattomuus-ajatukseen. Päätös on pelkästään eettinen. Se tuntuu mulle oikealta. En ole luopumassa lihasta mistään ravitsemuksellisista syistä vaan siltä kantilta katsottuna nappaisin edelleen sen lihan mieluusti lautaselleni. Tykkään myös lihan mausta ihan hirveästi. Mun yksi lempiruuista on sisäfileepihvi, tortillojen väliin pistän kanaa tai jauhelihaa, leivän päälle leikkelettä ja lohisalaattia vedän lähes joka viikko. Syön lihaa ihan päivittäin.

Vaikka mun ruokavalio on koko ikäni ollut sekaruokavalio, ei tää päätös tunnu siltikään vaikealta.  Se on se mitä haluan tehdä.

Ajatus lihattomuuteen alkoi itämään Urhon myötä. Arvostus kaikkia eläimiä kohtaan on kasvanut ihan hirveästi oman koiran myötä, kun on päässyt seuraamaan eläintä niin läheltä. Kuinka fiksuja, vilpittömiä ja tietoisia ne ovatkaan. Ihan kaikki eläimet. Ihminen tuntuu irtautuneen ihan hirveästi luonnosta ja siltä usein haluaakin sulkea silmänsä. On ihmiset ja sitten on ne eläimet. Tuolla jossain.

Mä en halua, että mikään eläin kärsii. Mä en halua ajatella olevani parempi kuin jokin toinen älykkään elämisen muoto.

Nyt lähteekin siis liha pois enkä ole asettanut tälle mitään päättymispäivämäärää. Jos teitä kiinnostaa miten lihamonsterista tulee yhtäkkiä lihatonsyöjä, niin voin kertoa myöhemmin kuulumisia. Aika erilaisia lautaselliset tulevat nimittäin olemaan. Maitotuotteita käytän jonkun verran toistaiseksi edelleen, mutta luulen, että nekin saa jossain kohtaa jäädä.

Huh! Tuntuu kevyeltä! Siis ei fyysisesti vaan henkisesti. Todellakin oon superilonen tästä päätöksestä ja vaikka rakastan lihan makua hyvin suuresti, ei tätä muutosta (ainakaan näin alkumetreillä) ollut vaikea tehdä.

En ala täällä enkä muuallakaan tunkemaan muille kurkusta alas tätä asiaa käännyttämisen toivossa. Olen vilpittömästi sitä mieltä, että jokainen saa syödä itselleen sopivimmalla ja mieluisimmalla tavalla, eikä ole mitään oikeaa tai väärää tapaa tehdä asioita. En halua, että kukaan ikinä kokee minkäänlaista tarvetta selitellä syömisiään ainakaan minulle, koska miksi ihmeessä pitäisi. Nämä ovat vain ajatuksia omista valinnoistani ja niitä kokemuksia aion totta kai jakaa niistä kiinnostuneille. Varmasti on mielenkiintoista kuulla, etenkin tämän startin aikaan, että miten menee, miltä tuntuu ja tuleeko sitä lihaa ikävä.

Näitä juttuja luvassa siis lisää pian. Musta olisi hienoa kuulla myös teidän kokemuksia, jos olette siirtyneet esim. lakto-ovo-ruokavalioon tai vegaaniin ruokavalioon. Miltä se tuntui? Oliko helppoa vai vaikeaa? Jatkatko edelleen samalla linjalla vai kokeilitko uutta ruokavaliota esim. ihan kokeilun vuoksi jonkin aikaa? Veikkaan, että kommentit saattais kiinnostaa muitakin lukijoita, joten jätä ihmeessä terveisesi.

Peace and out! Tää viherpiiperö lähtee nyt ostaa ituja 😉 Love ya!

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: JOS SAISIN VALITA VAIN KOLME – TOP 3 LISÄRAVINTEENI

👻 Seuraa snapchatissa: idajemina 👻
ja Instagramissa: @idajemina 

<3

Kommentit (91)

 1. Noora

  Varo vaan ettei kokeilu jää päälle niinkuin itsellä kävi 😁 nyt 3. vuosi menossa vegenä/vegaanina. Vois sanoa että 90% olen vegaani, maitotuotteita on välillä pakko ostaa, kun opiskelijabudjetti ei taivu katkuvaan soijajugurtin tms ostoon.
  Mutta en kadu päivääkään, ja lihaa en ole ikävöinyt kertaakaa! Ehkä kesällä grilatessa, mutta löytyy niin paljon hyviä vegejttuja grilliin niin ei kauaa harmita.
  Treenitkin kulkee ihan yhtä hyvin kuin aiemminkin, ja energiaa riittää. Itseasiassa jotkut vegetuotteet on mielestäni jopa parempia kuin ”normaalit” tuotteet, esim. vegeproteiinit voittaa heratuotteet 6-0 samoin kauramaito on 100 kertaa parempaa kuin lehmänmaito kahvissa 🙂
  Nyt en enää vaihtaisi ruokavaliota toiseen.
  Tsemppiä sun kokeiluun, mielenkiintoista kuulla fiiliksiä matkan varrella, etenkin miten susta muutos vaikuttaa treeneihin yms. 🙂

  • Ida Jemina

   Jee toivottavasti jäis oikein kovaa päälle!! Mahtava kuulla sun kokemuksista ja kiitos kovasti tsempeistä! <3 kerron myöhemmin miten on mennyt 🙂

 2. Kriminal

  piti se täällä kuitenkin sitten tulla ilmottaan että oot ryhtynyt kasvissyöjäksi 😀 ei ketään oikeasti pitisi kiinnostaa syötkö lihaa vai et. mutta onnittelut kuitenkin, täällä kanssa yks joka ollut kasvissyöjä jo muutaman vuotta. vegaani tämän vuoden. <3

  • Ida Jemina

   Ihanaa ja kiitos onnitteluista<3 Olisiko tämän siis pitänyt olla aihe josta ei saa kirjoittaa? Blogia pitävänä sitä kirjoittaa kuulumisistaan oli aihe mikä tahansa eikä tämän pitäisi olla poikkeus. Muiden kokemuksia asiasta kuin asiasta on mielestäni mielenkiintoista kuulla ja nimenomaan asioista on hyvä puhua eikä muodostaa tabuja.

 3. Emilia

  Mä kokeilin myös lakto-ovo-vegeilyä jopa melko pitkään, mulla tuli myös eettisyysasiat esille ja päätös oli helppo. Valitettavasti toteutus ei ja pikkuhiljaa otin lihan takaisin ruokavalioon. Olo on oikeastaan aika sama, ehkä jopa itsellä lihan kanssa parempi, mutta taitaa johtua omasta terveydestäni. 🙂

  • Ida Jemina

   Kiva kun kerroit kokemuksia Emilia! 🙂 Jep eettinen päätös tää nimenomaan mullakin on <3 Kyllä lihaa muuten ihan mielellään edelleen söisin.

 4. Mettäneläimet

  Itse olen ajatellut että ois kiva jättää teollinen liha pois mutta vois syödä sellaisen eläimen lihaa, joka on vapaasti saanut juosta metsässä ja siten ei kärsinyt ollenkaan. Peura, hirvi, poro jne. Mitäs mieltä olet tästä? 😊

  • Ida Jemina

   Sellainen on käynyt itsellänikin mielessä ja onhan se varmasti hyvin paljon eettisempää ja luonnollisempaa kuin tehotuotanto. Tällainen selkeä linja oli itselleni kuitenkin helpoin ratkaisu 🙂

  • Lehmu vs. Poro

   Kun miettii vielä askelen pidemmälle, törmää nopeasti kysymyskeen:
   Miksi onnellisten eläimien tappaminen olisi jotenkin eettisempää tai oikeutetumpaa?
   Yhtä lailla villit eläimet haluavat elää niin kuin lehmut ja porsaat. Ja samalla tavalla emät haluavat pitää jälkeläisistään huolta. Niin villit kuin ne häkeissä, karsinoissa ja pää kiinni parsissa elävätkin.
   Kuten tuolla tekstissä oli mainittu, miksi minkään eläimen tulisi kärsiä siitä, että minä saisin hetken nautinnon pihvin mausta tai maitoa muroihin.
   Olen hurjan iloinen, että kirjoittaja on päätynyt lihan pois jättämiseen ja harkitsee maitotuotteidenkin pois jättämistä. Maitotuotteiden kohdalla eläimet kärsivät kuitenkin enemmän kuin lihatuotteiden, joten hienoa, että maitotuotteetkin ovat mielessä!

 5. Elina

  Oi mahtava juttu, että päätit jättää lihan pois! Mielenkiinnolla seuraan, millaisia fiiliksiä siitä tulee ja millaisia haasteita se ehkä aiheuttaa 🙂 Jätin lihan pois vähän yli vuosi sitten pääasiassa ekologisista syistä, mutta kalaa tulee syötyä muutaman kerran kuukaudessa edelleen. Onneksi koko prosessi on ollut tosi helppo ^_^

  • Ida Jemina

   Ihana kuulla, että muutos on mennyt niin iisisti! 🙂 On kyllä siistiä ja mielenkiintoista nähdä mitä fiiliksiä tää itsessä herättää. Nyt ajatukset pelkästään positiivisia! 🙂

 6. Eve

  Huippua! Odotan mielenkiinnolla kuulumisia, miten on lähtenyt sujumaan 🙂 ite oon ollut kasvissyöjä jo kauan, tällä hetkellä lähes vegaani. En ole koskaan pitänyt lihan mausta, joten tämä on tullut ihan luonnostaan. Varmasti vaikeampaa, jos oikeasti tykkää lihasta. Mutta hyvin se menee! 🙂 Mites puolisosi? Meillä toinen puolisko syö lihaa minunkin edestä.. Mutta se on jokaisen oma valinta!

  • Ida Jemina

   Niitä luvassa heti kun oon saanut tän käyntiin! 🙂 Mahtavaa, että sulle tämä tulee niin luonnostaan! Vielä täällä ei tee tiukkaa eikä lihaa tee mieli, mutta eihän tässä ole kohta kuin vasta kaksi päivää alla. Kiitos tsempeistä! 🙂 Myös puoliso halusi muuttaa ruokavalion lihattomaksi, mitä en olisi vielä vuosi sitten voinut kuvitellakaan hänen tekevän.

 7. Josefiina

  Oon joskus kokeillut ja miettinyt. Kuitenkin arvostan ruoassa puhtautta ja sitä lihankorvikkeet ei ole. Toki on paljon muitakin vaihtoehtoja, mutta en oo vielä saanu itseäni orientoitua asiaan! Muista ottaa lisäksi B12 vitamiini, jottei tule puutosta 😊 Kannattaa myös kaupassa katsella mitä eri jutut sisältää, niin ymmärrät mitä tarkoitan, sillä ettei lihankorvikkeet ole puhtaita.

  • Ida Jemina

   Se on aivan totta Josefiina! Vege ei automaattisesti ole yhtä kuin puhdas/terveellinen ja on useita huomioitavia asioita mm. tuo B12 vitamiini, jotka vaativat erityishuomiota kokonaisvaltaisessa ja järkevässä kasvisruokavaliossa.

 8. Sofia

  Itse olen ollut vegaani nyt reilut neljä vuotta ja oli elämäni PARAS päätös! Se tunne on mieletön, kun kenenkään elävän yksilön ei tarvitse kuolla tai kärsiä ruokasi vuoksi. Nykyään on saatavilla tosi hyviä lihan, maidon ja jopa kananmunan korvikkeita 🙂 Eli ei tarvitse kärvistellä pelkän soijamaidon ja porkkanan varassa. 😀 Vegaaniruokavalio on sopinut mun kropalle mielettömän hyvin ja sen avustamana olen mm. juossut ensimmäiset maratonini ja nauttinut muutenkin kevyestä ja vahvasta olosta kropassa 🙂 Iso peukku ja tsemppiä! Mikäli haluat kokeilla vegaanista elämäntapaa ja kaipaat jeesiä alkumatkalle niin tää sivu on tosi hyvä : https://vegaanihaaste.fi/en Ihanaa kesää!

  • Ida Jemina

   Upeeta Sofia! Nyt on kyllä huomattavasti enemmän vaihtoehtoja ja tarjontaa kuin joitain vuosia sitten. Uskon että tämä tulee tästäkin vain parenemaan! 🙂 Ihanaa kuulla, että vegaaniruokavalio on sopinut sulle noin hyvin! Kiitos kovasti peukusta ja aurinkoista kesää sullekin! 😊

 9. Marjukka

  Aivan mahtavaa! Se on aivan totta, että ihminen harrastaa ns spesismiä. Näinhän ei pitäisi olla, jokaisella elävällä olennolla on samanlainen oikeus elää kuten ihmiselläkin. Suosittelen, että tutustut vielä enemmän veganismiin ja katsot esim hyviä dokkareita (Earthlings, What The health, Live and let live, Food choices, forks over knives…), näitä on paljon. Dokkareiden kautta saat paremman käsityksen koko aiheesta, kuten miksi esim maitotuotteet ja kananmunien käyttö on ihan yhtä pahasta kuin lihansyönti, tätä ei aina heti tajua moni. Itsekin olin kasvissyöjänä 3 vuotta, kunnes siirryin täysin vegaaniseksi. Syyt vegaanina oloon ovat muuttuneet paljon tämän kulkemani matkan varrella, ja nykyään onkin minulle tärkeää eettiset, terveyteen liittyvät sekä ekologiset syyt kaikki yhtä paljon. Itse olen niin onnellinen, että entisenä sekaanina uskalsin ottaa selvää mitä maailmassa oikeasti tapahtuu, sillä se avasi minun silmät lopullisesti. Parhainta tässä on se, että omilla valinnoillani vaikutan parempaan huomiseen, niin eettisestä ja ekologisesta näkökulmasta. Tsemppiä kokeiluun!

 10. Tanya (@tvnyanicole)

  Itse aloitin sillä, että söin vain kalaa. Pikkuhiljaa kala jäi pois ja siirryin kasvissyöjäksi. Kun tietouteni kasvoi, myös inhotukseni maito- ja munatuotteita kohtaan kasvoi ja pikkuhiljaa siirryin kokonaan vegaaniksi 😀
  Paras neuvo, jonka voin antaa on se, että muutos kannattaa nimenomaan tehdä pikkuhiljaa. Siten, että se tuntuu luontevalta, eikä olo ole sellainen, että joudut luopumaan jostain. Päinvastoin, aloitat uuden luvun elämässäsi, paremmalla omallatunnolla ja terveempänä 🙂

  • Ida Jemina

   Kiitos neuvosta<3 oon ihan samaa mieltä. Mitään paniikkia tai kiirettä mulla tässä ei ole joten asiat voi rullata hyvin omalla painollaan 🙂

 11. Eläintenystävä

  Mahtava kuulla! Itse olen tammikuussa ryhtynyt vegaaniksi eettisistä syistä, eikä olo ole koskaan ollut parempi. Suurimmaksi osaksi ihan vain siksi, että tiedän etten rahoita sitä kärsimystä mitä entinen omniruokavalio aiheutti. En kaipaa lihaa, enkä mitään muitakaan eläinperäisiä tuotteita, kaiken entisen voi tehdä myös vegeversiona. Mitä parasta, ilman sitä ikävää ähkyä, joka usein liharuokien jälkeen iski. Ainoa ongelma treenavalle on uuden proteiinijauheen löytäminen, mutta monipuolisella ruoalla treenikin kulkee ja protskunlähteitä löytyy. Tsemppiä Ida ja odotan innolla postauksia aiheesta. 😊👌

  • Ida Jemina

   Ai että mahtava kuulla ja kiva jos lihaa ei ole tullut ikävä! Todellakin tästä aiheesta tulossa kuulumisia lisää kun alkuun pääsen 🙂 kiitti kovasti tsempeistä! 🙂

 12. Ane

  Ihanaa Ida Jemina, teit ainakin mut tällä postauksella niin iloiseksi. Oon fanittanut sua jo vuosia ja nyt vielä entistä enemmän! Itse tein kolme vuotta sitten samasta syystä päätöksen olla syömättä lihaa, vaikka rakastin lihan syömistä ylikaiken. Silti ei vielä tänäpäivänäkään käy mielessä, että söisi vahingossakaan lihaa. Kasvissyöjänä oleminen ei ole ollut yhtään vaikeaa, niin hyvin on vaihtoehtoja saatavilla. Tsemppiä muutokseen ja kaikkea hyvää👍🏼💕

  • Ida Jemina

   Awww ihana! <3 hauska kuulla kokemuksia myös sellaiselta joka on aiemmin pitänyt lihasta kovasti. Mäkin pidän edelleen, mutta ei sitä enää niin hyvältä tunnu syödä. Siksi tämä päätös<3 Kiitos tsempeistä ja kaikkea hyvää sullekin Ane!!

 13. Hanne S.

  Mielenkiintoinen postaus, olen itse pohtinut juuri punaisesta lihasta luopumista. En kuitenkaan ole vielä sitä tehnyt, sillä en koe olevani riittävän valmis seisomaan ko päätöksen takana. Täysin en lihasta aio luopua – jos lainkaan – sillä ensi kesänä tulee muutamia kotieläimiä, joiden tarkoitus on olla pääasiallisesti ravintoa meille. Eettisyys ei niinkään paina omassa vaakakupissa, sillä lihat hankin lähituotettuna varmistaakseni, etten tue mitä tahansa tehotuotantoa. Lähinnä hiilijalanjälki ja äärimmäisen suuri lihankulutus (ihan kansallisesti ja kansainvälisesti katsottuna) joka vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Myös terveys ja terveellisyys.
  Tsemppiä, mielenkiintoista seurata matkaasi lihattomuuteen, kun itse painii samojen asioiden kanssa 🙂

  • Ida Jemina

   Kiva että pidit postauksesta Hanne ja kiva kuulla ajatuksia samoja asioita miettivien kanssa 🙂 Mun mielestä näissä asioissa ei tarvitse olla joko tai. On hirveästi välimuotoja ja vaihtoehtoja eri ääripäiden välillä ja tärkeintä on että jokaiselle löytyy se oma ruokavalio mikä sopii parhaiten. Kiitti vielä tsempeistä! Käytännön kokemuksia sekä tuntemuksia on ihan varmasti tulossa sitten myöhemmin🙂

 14. catgirl

  Muuten ihan hyvä, mutta IHMISKEHO tarvitsee eläinperäisiä proteiineja ja kolesterolia mm. solujen rakentamiseen ja hormonitoiminnan ylläpitämiseen, ei järjettömiä määriä, mutta kuitenkin ~ 🙂 Kokeile hiljalleen seuraamalla vointiasi ja esim. ihosi laatua, mikä on tarvittava määrä viikossa sulle, esim. pari kertaa viikossa varmaan ok syödä eläinperäistä, ja silloin tällöin vaikkapa voileipä. Lisäksi jos vähennät runsaasti eläinperäisiä tuotteita tarvitset ravintolisänä laadukkaan B-vitamiinin ja vegaanisen DHA-valmisteen. B12 ehkä joskus kuurimuotoisesti. Tarkkailtava myöskin raudan riittävää saantia (parsakaali, lehtikaali, pinaatti, tumma suklaa mm.) Huomioi myöskin ettet saa ruuastasi enää niin paljoa kollageenia joten haluat ehkä nauttia MSM:ää tai muuta kollageenilisää. Muutenhan hyvä vegaaninen ruokavalio on hyvä kun se ei hapata kehoa ja saat paljon vitamiineja.
  https://youtu.be/bD-LB-A7tjA

  • Ida Jemina

   Ihminen on biologisesti sekasyöjä, jolle eläinperäisten tuotteiden sisällyttäminen ruokavalioon tekee luonnollisesti helpommaksi taata ravitsemukselliselta kantilta kaikki tarvittava. Mikroja myöten suunnitellen ja saanteja seuraillen sekä tarvittavat suplementaatiot hyödyntäen ehdottomasti kannattaa edetä 🙂 Mutta aminohappoprofiililtaan tasapainoisen ja ihmiskeholle välttämättömiä rakennusaineita riittävästi sisältävän ruokavalion koostaminen onnistuu vaikka täysin vegaanisti – riittävää perehtyneisyyttä ja hieman ekstravaivaa se toki vaatii.

 15. Iris

  Jes ihan parasta että ryhdyt kasvissyöjäksi! Itsellä kohta viisi vuotta takana lakto-ovo-vegenä. Kokeilin silloin lihatonta lokakuuta ja sehän olikin niin helppoa etten sit palannu enää vanhaan 😀 kalaa syön silloin tällöin kylässä käydessä ja jouluna. Muutoin koostan pääasian aterioista vegaanisina, mutta usein varsinkin välipaloihin sisältyy maitotuotteita tai kananmunaa. Pitkän aikavälin tavoitteena ois ryhtyy kokonaan vegaaniksi 🙂 kunhan oot ollu pitempään vegenä niin ois ihanaa kun jakaisit tännekin mitä oot kokkaillu, näin urheilijan näkökulmasta 🙂 onneksi tätänykyä löytyy jo paljon vegaaneja lisäravinteita, proteiinilisiä löytyy muitakin kuin heraa ja vieläpä hyvänmakuisina. Paljon onnea ja intoa uuteen ruokavalioon 💕 ja kiitos hyvästä blogista!

  • Ida Jemina

   Ihan mahtavaa, että sulla lähti liikkeelle niin hyvin ja iisisti 😍 todellakin tänne tulossa reseptejä ja kokkailuita. Ravitsemuksellinen puoli tulee niin tuolta takaraivosta urheilevien ruokavalioiden suhteen myös vegenä, mutta omat käytönnön kokemukset ovatkin sitten ihan eri asia. Kiitti sulle Iris ja palataan pian! 🙂

 16. Laura

  Tosi ihana kuulla, että eläinten hyvinvointi kiinnostaa sinua ja haluat konkreettisesti olla tekemässä maailmasta parempaa paikkaa! Olen ollu 5v vege ja nyt 2v vegaani. Treenannut olen koko ajan ja tosiaan oikein kootuilla aterioilla ja vegaanisella proteiinijuomalla tulokset on kestänyt ja parantuneet jatkuvasti. Alku oli vaikeahko, sillä lihaan tottuneena soijarouhe, pavut ja tofu olivat mauttomia. Mut sitten opin kaikkia kikkoja, joilla niistä sai oikeesti ihanaa ja maistuvaa ruokaa! En löydä huonoja puolia kasviperäisestä ravinnosta. Rasvat ovat puhtaampia ja olo harvemmin tukala raskaammankaan aterian jälkeen. Tsemppiä😍

  • Ida Jemina

   Eläimet saa mun sädemen aina pakahtumaan, niin en ymmärrä miksi tätä ei ole tehnyt jo aiemmin. Kai sen on pitänyt pääkopassa sitten hautua ja nyt oli oikea aika. Superia, että treenit rullaa ja tulokset sen kun paranee wohoo! Kun ruokavalio on hyvin koostettu niin treenavallekin vegaaniruokavalio voi toimia erinomaisesti! Kiitos tsempeistä ja kiva kun jaoit kokemuksia 😍

 17. Sanja

  Hei, itse en ole vegaani, vaikka lihoista syönkin vain kalaa. Haluaisin kyllä alkaa kokonaan vegaaniksi juurikin eettisistä syistä. Mieheni on sekasyöjä ja myös lapseni syövät lihaa. Tuntuu ristiriitaiselta olla itse kasvissyöjä, kun kuitenkin perheeni pyytää ostamaan lihaa. Mitä ajattelet tästä?

  • Ida Jemina

   Moikka Sanja! Mun mielestä se on vain hyvä jos samassa perheessä jokainen voi tehdä omia päätöksiä ja syödä niiden omien periaatteiden mukaan vaikka ne eriäisivätkin toisesta. On myös hienoa, että sä pystyt olemaan sellaisella ruokavaliolla kuin haluat vaikka toiset söisivätkin eri tavalla.

 18. Sananas

  Hyvä päätös! Itse en ole vege enkä vegaani, mutta suurin osa syömästäni ruuasta on kasvisperäistä. Suosin kasvisruokaa lähinnä kestävän kehityksen ja oman hyvinvoinnin vuoksi. Mutta minua mietityttää aina kun lihansyönnin lopettamisen syynä on eläinrakkaus, kuitenkin omien lemmikkikissojen ja koirien ruuaksi tapetaan tuotantoeläimiä. Koirat ja kissat varsinkaan eivät kasvisruualla pysty elämään 🙁 noh, kehitys kehittyy ja joskus tulevaisuudessa voidaan koeputkessa kasvattaa ihmis- ja eläinväestön tarpeisiin keinotekoista lihaa.

  • Ida Jemina

   Kiitti Sananas <3 Jep! Koirat ja kissat on biologisesti ja rakenteellisesti lihansyöjiä ja ne ei pärjää ilman lihaa toisin kuin ihminen, joka voi nykypäivän tietämyksellä tarvittavista asioista huolehtimalla saada ruokavaliostaan kaiken tarpeellisen myös ilman lihaa vaikka sekasyöjiä olemmekin 🙂

 19. Suvi

  Itse vaihdoin syömään kasvisruokaa muutama vuosi sitten enkä ole katunut eikä paluuta ole. Tosin sallin itselleni sen grillimakkaran pari kertaa kesässä jos tekee mieli eli en ole täysin ehdoton, mutta en voisi enää syödä lihaa edes viikottain. Citymarketissa on saatavilla Kruoka lehtinen ja sieltä oon bongannu paljon hyviä kasvisruoka reseptejä. Joululahjaksi saamani keittiössä vihertää kirja on ollut myös kovassa käytössä. Tsemppiä sulle!
  P.s jos noissa sun treeniohjelmissa ei oo vielä kasvisruoka vaihtoehtoo ni semmonen ois aika jees 🙂

  • Ida Jemina

   Kiitos Suvi! Hei mahtavaa! Rakastan tutkia ja tuunailla kaikkia reseptejä joten tuo Kruoka lehtinen on loistava idis! Ja täytyypäs bongailla myös tuota kirjaa 🙂

 20. Tiia

  Mun päätös ryhtyä vegaaniksi kävi täysin samalla tavalla kuin sulla! Muistan kun noin vuosi sitten eräs kaunis päivä havahduin siihen, että hitto, miten ristiriitaista onkaan olla niin välinpitämätön yhden eläimen kärsimyksestä ja raa’asta tavasta kuolla omien makuelämysten takia, samalla kun toista hoivataan ja siitä huolehditaan kuin omasta lapsesta. Liha ja kaikki muutkin eläinperäiset ruoat jäivät siis pois kertaheitolla. Kesti n. pari kuukautta, että vatsani tottui uusiin (paljon kuitupitoisempiin) ruokiin, esim papuihin ja linsseihin, luonnollisesti aloin syömään myös vihanneksia ja hedelmiä paljon enemmän kuin ennen. Eettisistä syistä päätös pysyä vegaanina laajentui myös terveydellisiin syihin, sillä koin että fyysinen hyvinvointini/oloni koheni huomattavasti (enkä todellakaan osannut sitä odottaa). Suurimpia muutoksia olossani olivat esim. menkkakipujen ja turvotuksen häviäminen ja menkkojen säännöllistyminen (ennen harva se kerta jouduin jäämään töistä/koulusta pois kovien kipujen takia). Myös ihoni kunto on selkeästi lähtenyt paranemaan päin, olen kärsinyt jo kauan esim. hormonaalisesta aknesta ja oudoista ihottumista. Olen myös huomannut, että treenaaminen sujuu paljon paremmin, ja palautuminen käy nopeammin. Energiaa riittää, olo tuntuu kokoajan kevyeltä eikä joka ruuan jälkeen tule väsymystä ja tarvetta juoda kuppikaupalla kahvia. Järkyttävät herkkuhimot ovat hävinneet. Vatsa toimii moitteettomasti. Itsellä tuli siis kertaheitolla mutta jotenkin huomaamattomasti tehtyä myös jonkinsortin elämäntaparemppa vegaaniksi alkamisen myötä 😀
  Treenaan ahkerasti ja tällä hetkellä ruokavalioni koostuu pääosin kaurahiutaleista, tummasta riisistä, perunoista, erilaisista pavuista, linsseistä, tofusta, monipuolisista kasviksista ja hedelmistä, ja silloin tällöin nyhtiksestä, yms (unohtamatta protskujauhetta, oma suosikki on MyProteinin ”Active Women Vegan Blend”, ei maistu puulle!). Simppeleitä ruokia. Vegaaninen ruokavalio ei ole mitään rakettitiedettä, kunhan vain ottaa heti alkuun selvää miten koostaa tasapainoinen ja toimiva versio siitä itselle. 🙂 Jos alkuun tuntuu, että vatsa temppuilee, niin voi ihan hyvin aloittaa käyttämällä lihankorvikkeita ja sitten pikkuhiljaa siirtyä esim. papuihin ja linsseihin, mutta alun epämukavuus ja säätäminen on todellakin sen kaiken vaivan arvoista, ihan niinkuin missä tahansa muussa elämäntapamuutoksessa!
  Mieheni, vannoutunut lihansyöjä, katseli vierestä pitkään näitä ruokavaliotouhujani ennenkuin yhtäkkiä sanoi että hänkin haluaisi jollain tavalla jättää eläintuotteita pois ruokavaliosta. Nykyään hän syö kotona vain vegaanista ruokaa, muualla sitten sekaanista 😀 Kuulemma niin suuri positiivinen muutos on minussa tapahtunut, että on inspiroinut myös häntä. Jännää, että pelkästään ruualla voi olla noin suuri merkitys omaan hyvinvointiin!
  Joku taisi jo aikaisemmassa kommentissa mainita nuo katsottavanarvoiset dokumentit, itse suosittelen niiden lisäksi katsomaan myös Youtubesta Gary Yourofskyn ”Best speech you’ll ever hear” (vuodelta 2014), jos yhtään englantia taitaa. 🙂
  Tsemppiä sulle hurjasti tähän kokeiluun! You can do it! Jään odottelemaan tulevia postauksia siitä miten on sujunut 🙂

  • Ida Jemina

   Vau kiitos kovasti kokemuksien jaosta Tiia! Ihan huikeaa että jaksoit rustailla näin monipuolisesti! Niin kiva kuulla että sulla on mennyt noin hyvin ja mieskin on huomannut positiivisen muutoksen! Parasta!! Ehdottomasti tuun kertomaan miten tää homma tästä etenee joten palataan pian! 🙂

 21. Emma

  Voi, mahtava päätös! Toivottavasti ruokavalioon siirtyminen sujuu helposti 🙂 Olisi huippua jos jatkossa blogin puolelta voisi saada ideoita omiin ruokailuihin! Olen itse ollut useamman vuoden kasvissyöjä, ja viimeisen vuoden sisään pyrkinyt luopumaan maitotuotteistakin mahdollisimman pitkälle. Esimerkiksi proteiinituotteita menee kuitenkin edelleen enemmän kuin omatunto sallisi. Siispä ruokapäiväkirjat ja tuotesuositukset olisivat enemmän kuin tervetulleita! 🙂

  • Ida Jemina

   Moi Emma! Todellakin! Tää viikko on ollut erityisen maistuva, joten vinkit ja idikset lähtee ehdottomasti jakoon myös täällä blogissa! 🙂

 22. Maikki

  Syön joskus maitotuotteita ja joskus kanaa, muita lihoja tai kalaa en. Helppoa on ollut kun oon lapsesta asti ollut lihojen suhteen aika nirso 😂 Ja sitten ne vain jäivät pikku hiljaa pois. Kalaa en oo koskaa syönykkää, possun jätin neljä vuotta sitten pois, naudan virallisesti ilmoitin jättäväni pois vuoden alusta(lähinnä sukulaisille ja ystäville, mutta muuten se oli jo ennen tuota päätöstä ollut pitemmän aikaa poissa kuin itsestään), kanasta en ole vielä luopunut(sitä syön ehkä kerran viikkoon). Kaikki on tapahtunut vähitellen enkä ole joutunut pohtimaan jätänkö vai en, ne on vain jäänyt, mutta sukulaisille pitää kuitenki ilmoittaa asiasta etteivät vain tarjoa jotain noista. Ravintolassakin aina valitsen kasvisvaihtoehdon automaattisesti 😅 Vaikka käytän sillon tällön jogurttia, mozzarellaa, vuohenjuustoa ja tuorejuustoa niin käytän myös paljon kasvikunnan tuotteita myös noiden tilalla 🙂 Tää on kyllä aihe mistä riittäs vaikka kuinka paljon kerrottavaa. Ihana päätös sinulta 🙂

 23. Elina

  Hienoa! <3 Itsekin rakastin ennen lihaa, söin useita satoja grammoja päivässä itsekseni kunnes tajusin ettei mun touhu oo kestävällä pohjalla. Olin aluksi puolisen vuotta kasvissyöjä kunnes aloin vegaaniksi. Nyt tuli vuosi täyteen vegaanina oloa, treenit kulkee mainiosti ( oon tehnyt mavessa, kyykyssä ja penkissä omat ennätykseni) ja ruoka maistuu. Eläinperäisiä tuotteita ei oo ikävä, varsinkaan kun ajattelee mitä tuskaa ne aiheuttaa eläimille ja maapallon hyvinvoinnille.

 24. Ella

  Mahtavaa, jään innolla seuraamaan miten sulla lähtee sujumaan! Oon lukenut sun blogia jo vuosia ja ainoa asia, jota välillä oon vähän harmitellut, on ollut se ettei sulla ole hirveästi ollut vinkkejä kasvisruokiin/kasviruokailun ja salitreenin yhdistämiseen. Ihanaa Jee, tuli melkeen tippa linssiin kun näin tän otsikon 😀

  • Ida Jemina

   Ihana! 😄❤️ ja niin kiva kuulla että oot pysynyt matkassa mukana jo pitkään! Todellakin tästä aiheesta on tulossa lisää juttuja 🙂

 25. Kride

  Moikka Ida! Voi vitsit miten hieno juttu! 🙂 Onnea hienosta valinnasta. Itse suosin ruokavaliossani paljon kasvisvaihtoehtoja ja olen pitkään pohtinut, että haluaisin jossain vaiheessa pystyä elämään täysin vegaanisesti. Olen nähnyt tämän kuitenkin hieman haastavana muutamien allergioiden ja aktiivisen saliharrastuksen (sekä lihasmassan kasvattamisen) kannalta. Tässä elämäntilanteessa en halua, että ruokailu aiheuttaa liikaa ylimääräistä stressiä.
  Olisikin ihan mahtavaa, jos voisit jatkossa kertoa omia kokemuksia ja fiiliksiä, miten kasvisruokavalio on sopinut yhteen aktiivisen salitreenaamisen kanssa. Ja toivoisin myös ihan vege/vegaanisia reseptejä, jos satut bongaamaan hyviä sellaisia. 🙂

  • Ida Jemina

   Kiitos Kride! Ruoka on kyllä viimeinen asia mistä kannattaa ottaa stressiä, joten ymmärrän hyvin. Reseptejä ja kaikkia kokemuksia sekä tuntemuksia on ehdottomasti tulossa tänne myöhemmin! 🙂

 26. velvety

  Ihanaa Ida! <3 Aivan loistavaa saada yksi erittäin hyvä roolimalli lisää siihen, että sporttinen kroppa ja aktiivinen elämäntapa eivät vaadi päivittäistä lihanmussutusta. Jes!

 27. Ss

  Syön paljon lihaa ja etenkin riistaa. Kokeilin viime talvena hetken olla ilman(ihan mielenkiinnosta) mutta täysin vegaaninen ruokavalio ei itselle sopinut. Olo oli voimaton ja turvonnut.

 28. Pauliina

  Hieno päätös! Tyttäreni (15 v) kanssa jätettiin liha ruokavaliosta pois tasan vuosi sitten ja sillä tiellä ollaan edelleen. Olin ennen melkoinen lihankuluttaja, sitä meni todellakin päivittäin ruokana, leivän päällä leikkeleenä ja salaateissa… Kalaa olen tämän kuluneen vuoden aikana satunnaisesti syönyt edelleen (lähinnä jos muuta ei ole ollut tarjolla), mutta pari viikkoa sitten jätin senkin pois ruokavaliostani. Päätöksessä pysyminen on ollut helppoa, en oikeasti koe kaipaavani lihaa ollenkaan. Treenaan aktiivisesti (crossfit) eivätkä tulokseni ole huonontuneet minnekään, päinvastoin. Mikä ilahduttavinta, mieheni on myös alkanut valita kasvisruokia esim. ravintolassa ja syö lihattomia pöperöitäni hyvällä ruokahalulla 🙂

  • Ida Jemina

   Oi ihanaa Pauliina! Niin kiva kuulla että miehellekin pöperöt maistuu! 🙂 Ja ihan huikeeta, että treenit sen kun kulkee! JEs!!!

 29. vegaani

  Jee, hei ihanaa! Oon seurannut sua jo jonkun aikaa ja täähän on ihan mahtavaa, että saan tulevaisuudessa toivottavasti nähä sun instassa reenien lisäks myös vegaaniruokaa tai ainakin jotain vinkkejä miten syödä lihattomasti ja reenata lujaa!!<3

 30. Janika

  Lihan olen jättänyt noin viisi vuotta sitten enkä kadu pätkääkään 😉 en enää kestänyt ajatusta siitä mitä jauhan hampaiden välissä, joten päätin lopettaa kaikki lihatuotteet. Alku oli vaikeaa kun ei tiennyt mitä söisi tilalla, joten tyydyinkin pitkään elämään leivällä, rahkalla ja soijalla. Pikkuhiljaa ruokavalio on muovautunut nykyiseen muotoonsa, eli munia syön edelleen mutten maitotuotteita.
  Olo on kevyt, voimakas ja terve. Lihasmassaa on enemmän kuin koskaan, yleensä ihmiset kuvittelevat kasvissyöjät kalpeiksi ja laihoiksi, siksi saankin aina yllättyneitä ilmeitä kun kerron mitä syön. Ja tavallaan myös nautin siitä hämmennyksestä 😂

  • Ida Jemina

   Hahaa ihan mahtavaa😄💪 Jos ruokavalio on kondiksessa niin siinä voi ehdottomasti käydä just näin!! Parasta!! Hyvä Janika!💪😘

 31. pejpe

  Heips!
  Iso ja hieno päätös. Tuollaista ainakin itse osaan arvostaa valtavasti. Itse ehdin olla jo noin vuoden verran vegaani, kunnes aloitin fitnesskisavalmennuksen ja tiukan ruokavalion noudattaminen haluttujen tulosten kannalta on jollain tavalla helpompaa, kun pystyy vetämään sitä klassista kanariisiä. En missään nimessä väitä, etteikö tätä voisi toteuttaa vegaaninakin ja maailmalta löytyy paljonkin kovatasoisia fitnessurheilijoita vegaaneista, mutta itse koen tämän helpommaksi näin. Kun oma fitnesskuplani tulevaisuudessa tulee päätökseen, palaan kyllä ehdottomasti vegaaniksi. Siirtyminen siihen oli todella helppoa, sillä huomasin, että vegaaniruuista saa loihdittua ihan uskomattomia ja uusia elämyksiä. Lisäksi nykyinen markettien tarjonta on erinomainen. Voin lämpimästi suositella bloggaaja Chocochilin eli Elina Innasen kokkailukirjoja Vegaanin keittiössä ja Viiden tähden vegaani. Molemmat teokset sisältävät ihan huikeita reseptejä. Lisäksi suurin osa oli myös helppoja ja nopeita valmistaa, sopii siis kiireisellekin kokkailijalle. Itse ehdin tehdä molemmat kirjat kannesta kanteen läpi, ja oli erittäin opettavainen ja maukas kokemus! 🙂

  • Ida Jemina

   Kiitti pejpe!<3 ja ihanaa kun tulit kertomaan kokemuksia! Toi on niin totta että vegesafkoista saa loihdittua ihan uusia elämyksiä. Niihin on kuin itsestään panostanut astetta enemmmän maunkin puolesta kuin aikaisempiin normisafkoihin. Kiitti suosituksista, todellakin aion kurkistaa nuo kirjat! Ihan hurjasti tsemppiä kisataipaleelle!! You can do it!!!💪😘

 32. Jemina

  Jess, mahtavaa Ida!
  Tulin tästä ihan tosi iloiseksi, tuntuu kuin maailman paino harteilla olis pikkuisen keventynyt 🙂
  Minä tykkäsin joskus aikoinani lihasta paljon, mutta muutaman vuoden vegetaristina oltuani ymmärsin etten edes oikeasti siitä tykännyt vaan niistä mausteista ja tavoista valmistaa se, ja ennenkaikkea tottumuksesta.
  Vegaaniksi ryhdyttyäni olin varma että jään kaipaamaan juustoja ja kermaa ihan kuollakseni, mutta yllätyksekseni näin ei ole. Esim. avokado ja suolaa leivän päällä pesee juuston mennen tullen 🙂 Nyt kun on jo monta vuotta ilman eläinperäistä ravintoa takana tuntuu uskomattomalta miten on koskaan voinut syödä ruumiita, lihahan haiseekin siis ihan kalmalta. Mutta sen huomaa vasta kun ei ruoki sillä itseään 🙂
  Ihanaa juuri sinulta saada kuulla tällaista sillä olet varmasti esikuva ja suuri innoittaja monille 💖 Kiitos kaunis koko luomakunnan puolesta 😊

 33. Jansu

  Vau, tulin niin iloiseksi kun luin tän postauksen, mahtavaa nähdä että maailma oikeasti muuttuu ja tykkään sun blogista niin paljon että innolla odotan jos täältä alkaa löytyä kasvisreseptejäkin enemmän! Itse tein kans muutama vuosi sitten kerta heitolla muutoksen sekasyöjästä Vegaaniksi, enkä ole katunut päivääkään. Lihasta myös tykkäsin paljon, mutta itsellänikin on koira joka on maailman rakkain perheenjäsen meille, ei sitä tarvi kovin usein pohtia kun tietää että tämä on eettisesti omiin periaatteisiini ainoa oikea ratkaisu, eläin kuin eläin on tunteva ja tiedostava olento enkä halua että kukaan kärsii minun ruokailutottumusteni takia. Se on vain hetkellinen maku ja ateria minulle jonka eteen joku viaton eläin on joutunut kärsimään ja kokemaan ties mitä, ei todellakaan tunnu sen arvoiselta. Lisäksi kasvisruokia on nykyään vaikka minkälaista tarjolla ja niistä saa tehtyä ihan yhtä herkullisia ruokia, plussana kasvisruokavalion terveellisyys niin en ole kyllä koskaan katunut valintaani siirtyä kasvisruokaan eikä tästä ole paluuta. Myös se on hyvä fiilis kun tietää että omilla jokapäivisillä valinnoilla tekee oikein ja on merkitys. Tsemppiä sinulle uudelle polulle, jään seurailemaan miten se etenee, olisi kiva jos kirjoittelisit asiasta tänne bloginkin puolelle välillä 🙂

  • Ida Jemina

   Just näin Jansu <3 Kiitos kovasti sulle ja ehdottomasti kasvisreseptejä on tulossa tulevaisuudessa lisää sekä muitakin kokemuksia mitä tässä muutoksessa tulee vastaan:)

 34. Vege

  Hienon valinnan olet tehnyt! Minustakin jokaisen tulee syödä/noudattaa sellaista ruokavaliota niinkuin haluaa, koska kaikilla on erilaiset arvot, tavoitteet taikka terveydelliset syyt elämäntapojen suhteen. Itse olen ollut vegaani 6 vuotta, mutta jo lapsena olin kasvissyöjä (käytin maitotuotteita ja kananmunaa) Kuitenki vegaaniksi siirtyminen nuoruudessa tuntui hyvin luontevalta jatkumolta. Vinkkini on, että siirry kasvisruokavalioon asteittain! Älä jätä kaikkea kerralla pois, koska elimistöllä menee aikaa tottua uusiin tuotteisiin. Siirtymävaihe on kuitenkin hyvin lyhyt verrattuna jopa loppuelämän eettisesti kestävään päätökseen. Olet suuri inspiraatio ja mukava kuulla jatkossa kuinka prosessi edistyy! Halua toivottaa sinulle hyvää kesän jatkoa!

  • Ida Jemina

   Kiitos hirmuisesti! Ja erinomainen vinkki! Näin olen ajatellut tehdä ja tähän mennessä kaikki on mennyt paremmin kuin hyvin! Tää on kyllä ollut paras päätös vähään aikaan. Ihanaa kesää sullekin ja palaillaan aiheen tiimoilta <3

 35. Julie

  Olipa piristävä uutinen! Kirjoitit ihanasti ajatuksistasi, ja tuli niin lämmin olo siitä, että ei ole yksin omien tuntemuksiensa kanssa.
  Ryhdyin sekasyöjästä vegaaniksi yhdessä yössä. Vaihdos kävi helposti ja taakka putosi harteilta. On ihanaa syödä paljon hyvänmakuista, terveellistä ruokaa, joka ei sorra ketään (ainakaan omien tietojeni mukaan). Nyhtökauraa, beluga-linssejä sekä kaikkia papuja suosittelen lihankorvikkeeksi. Alpro go on- maustamaton soijavalmiste on myös huippua!

 36. Jaana

  Minä olen ollut lakto-ovo-vegetaristi ala-asteen seiskalta eli 13-vuotiaasta saakka – likipitäen siis jo 19 vuoden ajan kun täytän ensi viikolla 32 (iik!) 🙂 Ja sen päätöksen takana oli ihan ääretön eläinrakkaus yhdistettynä herkkään luonteeseen <3 Oon pikkulikasta asti haudannut (joskus jopa hautajaismenoin 😀 ) ikkunaan lentäneet linnut ja pelastanut sisälle eksyneet kärpäset ulos – mitä teen siis edelleenkin 😀 Kerran itkin vuolaasti, kun mun koira talloi sammakon kuoliaaksi 😀 Hhaahah joo-o true story vieläpä aikuisiällä! 😀
  Mutta siis, mun ollessa yläasteen seiskalla rakas isoveljeni "valisti" lihan tuotannosta kun oltiin koulun makkaranpaistotapahtumassa ja siltä seisomalta heitin hookoon hankeen – enkä oo sen jälkeen koskenut. Piinkovana heppatyttönä en kestänyt ajatusta, että söisin mitään suloisia eläimiä, että kärjistettynä ne pienet rakkaat nappisilmät olisivat eläneet lyhyen elämän vain päätyäkseen lautaselleni. Ja siitä sen pikku-Jaanan ajatus sitten lähti 😀 Ei niihin aikoihin kasvissyöjille ollut kouluissa tai ravintoloissa tarjolla kuin tyyliin salaattia ja meikäläisten määrä ylipäänsä oli tosi marginaalinen 🙂 Kotona äiti sitten valmisti mulle maittavat omat kasvispöperöt 🙂 Niihin aikoihin tämä oli myös asia, josta minua koulukiusattiin ja minulle huudeltiin bussissa – outolintu kun olin.
  Hieman myöhemmällä iällä opin sittemmin kuinka kohtelu teurastustilanteessa tai ajalla ennen sitä (lähinnä tehotuotannossa) ei ole todellakaan asianmukaista, mikä vain pönkitti ajatustani siitä etten tuu koskaan syömään mitään, joka on joskus elänyt ja hengittänyt ja jolla on ollut sielu <3 Tiedän silti, että on olemassa paljon tiloja joissa kohdellaan eläimiä hyvin ja sitten on myös luomu. Silti, mun eläinrakkaus on vain liian suurta enkä edes koskaan ole pitänyt lihan mausta – toisin kuin siis sinä lihamonsteri! 😀
  Kuten joku tuossa ylempänä mainitsi on myös mielestäni metästämällä hankittu liha eettisempää, sillä silloin eläin ei ole elänyt vankeudessa vain päätyäkseen ihmisen syömäksi. Silti, en saata syödä riistaa koska yksinkertaisesti ajatus eläimen kuin eläimen syömisestä tuntuu niin pahalta. Mähän rakastan niitä! <3
  Kyllä mun koirat syövät lihaa ja puolisoni myös, enkä itsekään ole todellakaan niitä jotka jeesustelee muiden valintoja tai yritä käännyttää tai tuputtaa mitään. Mä vaan en halua syödä eläimiä ja piste 🙂
  Mä olen treenannut kuntosalilla vuodesta 2010 ja tavoitteellisessa mielessä vuodesta 2013-2014, jolloin aloin älytä enemmän ravinnon merkityksestä kehityksen kannalta 🙂
  Proden saamisesta pitää tosiaan pitää huolta ja siksi enempi vähempi punnailen ruokiani, kasvissyöjällä kun sitä ei oikein vahingossa mistään tule 🙂 Mulla toki maitotaloustuotteiden ja munien käyttö "pelastaa" paljon, mitä tuohon proteiinin saantiin tulee 🙂 Tiedostan silti, ettei mikään kasvikunnan tuotteista ravintoarvollisesti oo ihan yks yhteen lihan kanssa mutta kohtuullisesti oon saanut pattia kasvatettua näinkin eikä mitään puutostiloja oo muutenkaan tullut. Hemoglobiinikin on tällä hetkellä 138!
  Kun tälle romaanilinjalle lähettiin taskupokkarin sijaan niin kerrottakoon, että proteiininlähteinä mulla toimii pääsääntöisesti quorn-sieniproteeinivalmisteet (kuutiot, rouhe pakastealtaasta, kuulemma tosi kana-/lihamaista van meikä ei muista niiden makua tai rakennetta sinne liki 20 vuoden taakse haha 😀 ) lämpimillä aterioilla, kikherneet, linssit, raejuusto, 5%feta, 5% polar (tämän ravintosisältö on jetsulleen kohillaan vs. liha), maitorahka, kananmunat ja valkuaiset sekä pienissä määrin pähkinät. Toki prodejauhetta käyttelen sitten smoothieissa yms 🙂
  Että tämmöinen avautuminen! 😀 Harvoin kommentoin van kun kerran kommentoimaan on lähdetty niin kommentoidaan sitten kunnolla 😀 😀 Oon kans kahden pikikuononi kanssa vähän tuommoinen höpsö crazydogmama kuten sinäkin, joten terkkuja Urholle ja Sisupussille! <3 Kiitos ihanasta blogistasi myös ja onnee hyvästä päätöksestä, alkukankeuden jälkeen et varmaan ees muista että mikä liha!??! 😀
  Ihanaa kesää! <3 ..ja innolla oottelen postausta myös jatkosta, kuinka on lähtenyt homma sujumaan 🙂

  • Ida Jemina

   Haha oot aivan ihana!! Sitä on kyllä alkanut itsekin pelastaa kaiken maailman örkkiötököitä vaikka normaalisti aiemmin olisi salamana liiskannut ne jos kotootaan löytää. Voii toi sammakkostoori! <3
   Mielenkiintoista kuulla sun kokemuksia kun ne ajoittuvat eri aikaan! Ihan varmasti oli haastavampaa sulla silloin ja todella ikävä kuulla että asiasta kiusattiin. Oot ollut tosi rohkea jo pienestä pitäen ja hienoa että edelleen oot pysynyt päätöksessäsi!
   Ja ihan mahtava romaanilinja! Arvostan! Todellakin mielenkiintoista lukea ja kuulla kokemuksia, joten kiitos kun jaksoit rustailla! 🙂
   Urho ja Sisupussi kiittää ja lähettää sinne terkut takaisin!<3 Tuo nimi sopii muuten ihan täydellisesti Sisulle!!😄😄 Ihanaa kesää ja palataan aiheen tiimoilta! 😊

 37. Sara

  Olen ollut kasvissyöjä about 5-6 vuotta. Päätös oli helppo sillä se perustui eläinrakkauteen ja sitä kautta eettiseen ajatteluun. Jos sulle joskus tulee lihankaipuu, netti on pullollaan karmeita videoita joita voit kyllä katsoa ja luulen että kaipuu on tipotiessään. Tarkoitan, ettänyt oikeasti eläinten hyvinvointia ajatteleva tuskin tulee lihaa kaipaamaan enää sen lopetettuaan. Lisäksi se on hyvänyt valinta ilmastonmuutoksen sekä oman hyvinvoinnin kannalta. On tieteellisesti tutkittua että ilman lihaa on vain terveellisempää elää.

  • Ida Jemina

   Huh! Veikkaan että ei tule kyllä ikävä! Sydän särkyy jo pelkästä ajatuksesta.. Se on just näin, että päätös tuntuu tosi helpolta, kun se on nimenomaan se mitä eniten haluaa tehdä.

 38. Pulla

  Hieno valinta! Hurjasti kiinnostaisi kaikki mahdolliset reseptit aiheeseen liittyen -etenkin proteiinin näkökulmasta! Semmoista toivepostausta siis kehiin täältä!:)

 39. Amanda

  Hei huippua Ida! Tämä postaus lämmitti sydäntä oikein roihahtaen (niinkuin kyllä kaikki muutkin postauksesi)! Minulla on hyvin samantapainen tarina kovan liigan lihansyöjästä kasvissyöjäksi. Olen ollut aikaisemmin intohimoinen kana-riisi-jauheliha-murkinoiden suurkuluttaja. Salinkävijänä liha tuntui helpolta, itsestäänselvältä, ja jopa ainoalta vaihtoehdolta urheilijan ruokavaliossa. Kuitenkin yhtenä päivänä pari vuotta sitten löysin itseni tuijottamasta jauhelihapakettia suoraan punaisiin sisuksiin ja sekä fyysinen että eettinen kuvotus iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. En tiedä mikä kosminen johdatus silloin oikein jysähti kasvoille, sillä kaikki lihansyönti -oli liha sitten punaista tai ei- jäi siltä seisomalta. Olin toki pyöritellyt kasvisasiaa aikaisemminkin, mutta ilmakuivatun kinkun himot iskivät aina armottomasti… Nykyään ajatuskin puistattaa!
  Nykyään olen 98% kasvissyöjä, enkä ole linjassani aivan ehdoton. Esimerkiksi kalaa voin syödä juhlapäivinä ja kylässä, mutta muuten lihatuotteet jäävät kauppaan. Jopa karvaisempi osapuoleni on omaksunut kasvislinjan ja nyhtökaurabologneset kypsyvätkin päivittäin keittiössämme.
  Onnea ja menestystä valitsemallasi linjalla, teit hienon valinnan! On ihanaa, että näytät esimerkkiä muillekin salimimmeille ja -kolleille, ettei päivittäinen kanariisi ja jauhelihamakaroni ole suinkaan ainoa vaihtoehto rautaa nostaessa!

  • Ida Jemina

   Voii ihanaa jos lämmitti mieltä!<3 en todellakaan osannut odottaa tällaista reaktiota porukalta, mutta aivan mahtavaa kun jengi niin kovasti kannustaa! Kiitos!

 40. Sara

  Kaikki saa puolestani tehdä vapaasti omat päätöksensä. Mutta kannattaa pitää mielessä myös, että lihan syöminen on aina ollut osa aivan täysin normaalia ihmisen elämää. Alkujaan on yksi suurimmista elinkeinoista ollut metsästäminen. Ei ne petoeläimetkään ajatteli että minkä/kenet tappaa ruuakseen. Se on elämän luonnollista kiertokulkua.. Itse pidän kyllä lihasta ja kasviksista ja käytän molempia. Mutta myös kasvisten tuotannossa on aika rajuja keinoja, mistä ei välttämättä paljoa ihmiset tiedä. Ei luontoa säästävimpiä keinoja. Mutta valitettava tosi asia että molemmassa tuotannossa suurimmilla tuottajilla ei ole määränpäänä kuin saada paljon rahaa…

  • Ida Jemina

   Samaa mieltä, että jokainen syököön niin kuin haluaa 🙂 Onneksi nykypäivän tietämyksellä ihminen pystyy valitsemaan millaisella ruokavaliolla syö ja liha ei ole välttämättömyys elimistölle, jos sitä ei halua kuluttaa. Se on valitettavasti näin että monessa asiassa se on raha mikä maailmaa pyörittää kärsi siitä luonto tai ei. Mutta hyviä ja eettisiäkin yrityksiä onneksi löytyy 🙂

 41. Lemmutyttö

  ”Mä en halua, että mikään eläin kärsii.” Tämä argumentti saa minut aina sekä vihaiseksi, että surulliseksi. Hauskinta on, että ihmiset jotka tätä lausetta käyttävät, eivät ole työskennelleet päivääkään tuotantoeläinten parissa. Suomalaisilla tuotantoeläimillä on mielettömän hyvät oltavat ja lihakarjan tuottajana voin kertoa jokaisen navetassamme kasvavan naudan olevan minulle yhtä tärkeä kuin esimerkiksi koirani ❤️
  Ja ei, tällä tekstillä en halua käännyttää ketään takaisin lihansyöjäksi tai arvostella kasvisruokavaliota. Jokaisella saa olla omat syynsä ja mielipiteensä, mutta on surullista huomata ihmisten olettavan eläinten kärsivän 😞 Tiloilla järjestetään nykyisin paljon avoimia ovia, kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa eläimiin ja niiden elinolosuhteisiin, oli sitten kasvissyöjä tai lihansyöjä 😊 Aurinkoista kesää! 😊

  • Ida Jemina

   Ihanaa jos teillä on naudoilla hyvät oltavat<3 niin pitääkin ja näin on varmasti monella tilalla täällä Suomessa enkä sitä lähde arvostelemaan. Olen päässyt täällä kotimaassa vierailemaan muutamilla tiloilla. Mun omaan päätökseen riittää se, etten halua niiden eläinten kuolevan ruokani takia kun pystyn valitsemaan mitä syön. Ihanaa ja aurinkoista kesää sullekin!❤

  • sekasyöjä

   Tämä oli hieno eriävä asiallinen kommentti tänne väliin! Lisäten vielä sen että maa- siipi-, ja karjatalous ovat erittäin isoja työllistäjiä Suomessa, näillä tiloilla, sekä siinä välivaiheissa ennen kuin päätyvät tuotteina kauppaan! On siis muistettava se paljon hyväkin näissä, varsinkin tietysti meillä täällä kotimaassa kun olosuhteet ovat yleisesti ottaen erinomaiset kaikkialla (toki niitä poikkeuksia lukuunottamatta mutta niitä on joka bisneksessä anyway).

  • Sara

   Tähän on pakko sanoa että vaikka tuotantoeläin eläisi mielestäsi hyvän elämän, en usko että eläin hirveästi nauttii olostaan matkalla teurastamolle ja tapetuksi tulemisesta. Ja miksi en syö lihaa on myös se, että en koe että meillä ihmisillä on oikeus päättää kuka saa elää ja kuka ei. Ja onhan epäkohtia edelleen paljon. Emakot joutuvat olemaan niin pienissä aitauksissa että hyvä kun kääntymään pystyvät. Jos kanaloihin syntyy miespuolisia tipuja ne menee silppuriin. Esimerkkejä olisi vaikka millä mitalla ja ne eivät minulle kerro hyvästä elämästä.

 42. Irene

  Aloin vegaaniksi hyvin pian sen jälkeen kun sairastuin autoimmuunisairauteen, tän vuoden alussa. Aloin tutkia ruuan vaikutusta sairauksiin ja löysin niin monia ihmisiä jotka oli ruuan avulla saaneet hirmuisesti apua. Jo 2 viikon jälkeen kaikki oireet katosi, ja ruoka teki sen mitä lääke ei pystynyt, eli vei kivut pois. Nyt oon saanu jo lopettaa osan lääkkeistä ja toivottavasti joku päivä kaikki! Atm olen raaka vegaani mutta tulsevaisuudessa aion kyllä olla vaan vegaani. Eli mun syyt on ollu täysin eri mutta ihana kuitenkin kun koet että tää päätös tuntuu hyvältä! Tsemppiä 🙂

  • Ida Jemina

   Hei aivan mahtavaa Irene, että oot saanut ruokavaliolla noin upeita muutoksia aikaan!! Huikeeta!! Tsemppiä sullekin jatkoon ja ihanaa kesää!

 43. S

  Asuessani vuoden ulkomailla siirryin oikeastaan huomaamattani lihattomaan ruokavalioon. Syynä maan muutenkin korkea ruuan hintataso sekä löysempi kontrolli eläinten oloja ja antibioottien käyttöä koskien. Olo oli/on paljon kevyempi ja kaikki vatsavaivat ja turvotukset katosivat parissa viikossa. Alkuun tosin myös laihduin muutaman kilon oikeastaan huomaamattani, tämän jälkeen lisäsin ruokamääriä hiukan ja paino on nyt pysynyt melko tasaisena. Ehdoton lihattoman ruokavalion suhteen en ole. Syön kylässä mitä tarjotaan ja usein ravintolassakin valitsen lihaa, valitettavan monessa paikassa kasvisruoat ovat onnetonta höttöä josta ei lähde edes nälkä (esim. Kasvisgratiini jossa vain kesäkurpitsaa ja munakoisoa juuston kera).
  Maito- ja munatuotteita syön edelleen. Opiskelijabudjetilla näille on ollut vaikea löytää korvaajaa varsinkin, kun tietämys vegaanisesta ravinnosta ja riittävästä proteiinin ja ravintoaineiden saannista on vielä alkumetreillä. Näin ollen koen helpommaksi syödä munia ja maitoa niin saan ainakin kaiken tarvittavan. Mutta ehkä se vaiheittainen siirtymä onkin parempi kuten joku jo kommentoi.
  Ainoa tilanne missä lihattomuus on tuottanut ongelmia on kesämökki ja grillaaminen. Tähän olisi kiva näin lomakaudella saada vinkkejä! Grillataan siis kyllä erilaisia kasviksia (mm. maissi, kesäkurpitsa, herkkusienet, paprika, parsa…) sekä halloumia ja fetaa, mutta ateria näillä aineksilla tuntuu silti jäävän jotenkin liian heppoiseksi. Ja soijanakeista en tykkää 😀

  • Ida Jemina

   Mielenkiintoista! Kiitti kun tulit jakamaan kokemuksia! Tuo kasvisgratiini on kyllä hyvä esimerkki.. Monessa ateriassa ja reseptissä ravintoarvot on unohdettu kokonaan ja itselle ainakin se on todella tärkeä osa koko syömistä. Tänne blogiin aion ehdottomasti jakaa reseptejäni tulevaisuudessa, joten toivoittavasti niistä saa inspistä ja ideaa! Palataan siis aiheen tiimoilta! 💪😘

 44. Marjo

  Jee! Ostin juuri sun Strong & Curvyn ja olen muokkaillut ruokavaliota kasvisversioksi. Se ei mielestäni paljoa vaadi, nykyään vaihtoehtoja on todella paljon! Itse jätin punaisen lihan teininä, mutta söin vuosia kanaa ja kalaa. Noin 5 vuotta sitten jätin myös kanan mikä tuntui aluksi vaikealta, mutta kohta huomasin olevani lähes vegaani. Samanlainen juttu kuin mikä tahansa elämänmuutos, kohta vanhaa ei enää kaipaa. Välillä syön kalaa, muuten noin 90% vegaanisesti. Tuntuu hyvältä! Käytän kyllä paljon tofua, nyhtistä, härkistä jne eli ihan pavuilla en elele. Onnea hyvästä päätöksestä ja kirjoita ihmeessä lisää aiheesta!

  • Ida Jemina

   Hyvä Marjo! Ihan mahtava kuulla! Kovasti tsemppiä Strong and Curvyn treeneihin!😍👏 Ja kiitti kovasti, ihan varmasti kirjoittelen tästä kokemuksia pian! 🙂

Kommentoi »

Vastaa