Alavatsan kiinteytys – Miten eroon alavatsaläskistä?

Sis. mainoslinkkejäAlavatsan kiinteytys

Millaisella treenillä alavatsasta saa kiinteän? Mikä liike auttaisi ongelma-alueen parantamiseen? Kannattaako suosia kokonaisvaltaista vai kohdennettua treeniä?

Tämänkaltaisiin kysymyksiin törmää usein ja tästä kyseisestä aiheesta on myös hiljattain toivottu postausta. Tällä kertaa siis paneudutaankin tähän varsin yleiseen haasteeseen – miten alavatsasta saa kiinteän?

On erittäin tavallista, että vatsan alueella on hieman pehmeää ihon ja vatsapalikoiden välimaastossa. Yksilölliset erot kehontyypin suhteen vaikuttavat ratkaisevasti siihen, kuinka luonnollista ylipäätään on pysytellä sikspäk-kunnossa pidempiaikaisesti. Joiltain rasvaa löytyy enemmän vatsan alueelta kuin toisilta ja se on ihan normaalia. Joidenkin kroppa taas mahdollistaa kehon normaalin toiminnan verrattain tiukassakin tikissä. Pysyvän superkuivan kunnon tavoitteleminen on kuitenkin useimmille epärealistista ja epäterveellistä, mutta se ei tarkoita, että tarvitsisi myöskään tyytyä löysästi lotisevaan löllökumpuun. Aletaan siis hommiin!

Usein juuri ongelma-alueiden parantamisesta ollaan erityisen kiinnostuneita ja miksipäs ei – nehän ovat juuri niitä, jotka kovastakin työnteosta huolimatta tuntuvat jääräpäisesti laahaavan kehityksestä jäljessä. Alavatsan kiinteytys onkin yksi tyypillisimmistä haasteista. On myös periaatteessa loogista lähestyä asiaa ensimmäisenä treenin kautta, sillä juuri treenillähän kehoa muokataan. Se on ihan totta, mutta se ei vielä yksinään tässä kohtaa riitä. Alavatsalöllyköiden ja muidenkin höttöisten alueiden kiinteyttämisessä on tärkeää muistaa, että löysästä pääsee eroon laihduttamalla. Jos alavatsassa nimittäin on pehmeää, niin se on läskiä. Niin se Iso-Arskakin jo aikoinaan totesi: ”It’s simple. If it jiggles, it’s fat” ja se on juuri näin – siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Läski myös pysyy siinä niin kauan, kunnes sitä karsitaan sopivan vähäiseen määrään ja tämä tapahtuu laihduttamalla. Tällöin on siis treenin lisäksi syötävä vähemmän, kuin kuluttaa. Tuloksena keho polttaa rasvavarastoja korvatakseen vallitsevaa energiavajetta ja jossain kohtaa myös vatsan alueen pehmokaiset päätyvät polttoaineeksi. Pikkuhiljaa maha alkaa sitten näyttää sekä tuntua kiinteämmältä lihaksen ja ihon välisen silavakerroksen ohentuessa. Sanotaan, että vatsalihakset tehdään keittiössä ja näin se on periaatteessa ihan totta.

ALAVATSAN Kiinteytys

Parhaatkaan vatsalihastreenit eivät siis ratkaise ongelmaa, mikäli energiaa saa ruoasta sen verran, ettei laihtumista pääse tapahtumaan. Paikallista lihaksen ja ihon välistä rasvanpolttoa kohdennetuilla treeniliikkeillä ei siis ole sellaisenaan käytännön elämässä olemassa, jollaisena se joskus mielletään. Jos jostain siis löytyy ylimääräistä löysää, niin siitä pääsee eroon laihduttamalla – ei vain vatsalihasliikkeitä hinkkaamalla.

Tästä huolimatta treeni on toki myös tärkeää! Kiinteä ulkomuoto nimittäin tarkoittaa käytännössä lihaksistoltaan terveen vahvaa fysiikkaa maltillisella määrällä rasvaa. Lihaskuntotreeni edesauttaa myös rasvan palamista lisääntyneen kulutuksen myötä, mutta yhdistettynä proteiinipitoiseen ruokavalioon se ehkäisee myös lihaksiston palamista läskin tavoin energiaksi. On siis hyvä treenata koko kroppaa tehokkaasti laihduttaessa, niin siitä se peilikuvakin alkaa hiljalleen antaa kiitosta.

Mutta miten vatsoja sitten kannattaa treenata? Olisiko paras tehdä eristäviä pitkiä settejä vai keskipitkiä perusliikepeijaisia tai ehkä vieläkin raskaampia rutistuksia?

Parhaiten kehitystä saa aikaiseksi hyödyntämällä kaikkia käytettävissä olevia toimivia keinoja monipuolisesti. Eristävät liikkeet eivät siis poissulje perusliikkeitä, eivätkä pitkät sarjat lyhyitä. Niille kaikille on paikkansa. Esimerkiksi raskas etukyykkysarja tiukoilla painoilla tuntuu melko muikeasti reisien lisäksi myös vatsalihaksissa keskivartalon pitäessä pakettia kasassa, kokeile vaikka! Mutta toisaalta tuskallisen poltteleva jalkojennostosarja huudattaa myös mahapalkeita aivan omalla tavallaan.

Loppuun vielä yhteenvetona:

Alavatsan löysästä pääsee eroon polttamalla rasvaa eli laihduttamalla kokonaisvaltaisesti. Tällöin ruokavalio ja energiansaanti suhteessa kulutukseen on ratkaiseva tekijä tavoitteen onnistumisessa. Treeni puolestaan tukee lihaksiston pysymistä vahvana ja avittaa läskinpolttoa lisäämällä kulutustasoa. On yksilöllistä, kuinka helposti tai missä vaiheessa vatsan alue alkaa todenteolla kiinteytyä. Joillain rasva sulaa vatsan päältä vasta siinä vaiheessa, kun muualla jo verisuonet paistavat, kun taas toisilla yläkroppa saattaa kuivahtaa hyvinkin ripeästi jalkojen jäädessä suurimmaksi haasteeksi. Kärsivällisesti töitä tekemällä muutoksia alkaa kuitenkin ennen pitkää näkyä.

 • Timmin vatsan saa pitämällä kehon rasvamäärän kohtuullisena. Löllövatsan saa kiinteämmäksi laihduttamalla, jolloin ruokavalio on avaintekijä tavoitteen saavuttamiseksi.
 • Liikunta tukee rasvanpolttoa lisäämällä kulutusta ja pitää lihaksiston kunnossa. Monipuolinen ja riittävän kovatehoinen treeni toimii erinomaisesti kehitystä kaipaavalle.
 • Överikireän kunnon tavoitteleminen tai sellaisen jatkuva ylläpitäminen ei ole terveellistä ja varsinkaan valtaosalle naisista oma luonnollinen rasvaprosenttialue ei mahdollista ympärivuotista kuivuudesta rapisevaa sixpackia ilman mm. kehon oman hormonitoiminnan hiipumista. Urheilullista ja melko timmiä olemusta tämä ei tietenkään sulje pois – kohtuus kaikessa.

Katso myös: Haluatko kiinteytyä? Lue ensin tämä!

alavatsa kiinteyttäminen ja kiinteytys
Toppi ja housut täältä

Lisää vatsalihaspostauksia ja treenivinkkejä löydät alta:

superman-lankku
Trikoot / Toppi / Kengät

Edellisessä postauksessa: Mitä leikkauksessa paljastui? Hiuksia ja hampaita mahassa?

Kommentit (17)
 1. Moi! Kiitos hyvästä postauksesta. Eräässä elämänvaiheessa rasvaprosenttini pääsi hyyyyyvin alhiaseksi, mutta vatsapalikat eivät siltikään erottuneet (ehkä joskus hyvällä tuurilla… :D) Ja keskivartaloni on kuitenkin hyvin vahva ja jopa paksu (?) Mietinkin, voiko todella olla niin, että joillain fysiikka on vain vastaan näkyviä vatsalihaksia? Olisihan se mahtavaa saada timmi vatsa, mutta tuntuu, että jos haluan pysyä terveissä rasvaprosenteissa naiselle (tai edes lähelle sitä) katoavat vatsat näkyvistä. Onko tämä vain toiveajattelua ja täytyykö sitä nyt ryhtyä laihduttamaan?

  1. Moikka! Olepa hyvä, kiva että pidit! Rakenteellisilla seikoilla on vatsalihasten näkyvyyden kannalta toki väliä, eli jos ei ole luonnostaan kovin syvät jännejuovat, saattaa vähäiselläkin rasvakerroksella olla hankalaa saada vatsapalikoita kunnolla esille. Tätä voi tietysti jonkun verran yrittää kehittää vatsalihaksia kasvattamalla, jolloin erottuvuus voi parantua hieman pehmeämmässäkin kunnossa. Terveys edellä ehdottomasti!

 2. Moikka! Nyt menee vähän ohi tämän postauksen aiheen mutta kysynpä silti 😀 Missä kohtaa jalat tulisi olla smithissä kyykätessä ja kuinka pitkälle ne tulisi viedä eteen että liike menisi pakaralle/takareidelle?
  Entä bulgarialaisessa yhden jalan kyykyssä käsipainoilla tehtynä? Kun liike tuntuu menevän itselläni vain etureiden yläosaan, eikä pakaralle. Mitä teen väärin?
  Iso kiitos jo etukäteen, sun blogi ja snäpit tuo hirveesti motivaatiota! 😊

  1. Moikka Emilia! Mahtavaa, että blogi ja myös snäppi maistuu! 🙂 Tuo riippuu hieman omista mittasuhteista ja välityksistäsi, joten suosittelen kokeilemaan useita vaihtoehtoja ja sitä kautta etsimään parasta asentoa omalle kohdallesi. Periaatteessa kuitenkin mitä edempänä jalat ovat, sitä enemmän takareidet osallistuvat työhön. Liike on kuitenkin tärkeää pitää myös luonnollisen tuntuisena. Bulgarialainen, kuten myös Smith-kyykky, ovat vahvasti etureisiä kuormittavia liikkeitä, jolloin juuri työskentelevän jalan vieminen hieman tavanomaista edemmäksi lisää poltetta takaosastolla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *