AHDISTAA JA JÄNNITTÄÄ OLLA SALILLA

Jokainen tuntee olonsa joskus epävarmaksi, mutta entä jos salille meno ahdistaa? Varsinkin aloittelijoilla ongelma on luonnollisesti ihan yleinen, mutta myös kauemmin salilla käyneitä saattaa jännittää. Niin kuin edellisessä postauksessa kerroinkin, annoin ennen oman epävarmuuteni ja pelon vaikuttaa mm. siihen mitä liikkeitä uskallan kokeilla. Mietin liikaa muita ja sitä mitä he tuumaavat. Jännitti, että tekisi jotain väärin tai nolosti. Tässä siis muutama kannustuksen sana, et ole suinkaan yksin tunteidesi kanssa.

Mitä jos en tiedä, mitä salilla tekisin? Mitä jos muut tuijottavat mitä teen? Mitä jos en ole yhtä hyvässä kunnossa kuin muut? Mitä jos en tiedä miten jokin laite toimii? Mitä jos käyttämäni painot ovat paljon pienemmät kuin muiden? Mitä jos..?

Ihan ensiksi, pieni jännitys on ihan normaalia. Sitä tapahtuu muuallakin elämässä kuin salin puolella ja hyvin niistä tilanteista selviää. Et ole missään nimessä ainoa, jolla saattaa olla pieniä perhosia mahassa tai hieman epävarma olo. Mitä tutummaksi homma käy ja mitä useammin sitä tekee, sitä enemmän rentoutuu. Tästä syystä salilla käymistä kannattaa jatkaa eikä missään nimessä jättää kesken. Jokainen treeni vie sinua eteenpäin ja seuraavassa treenissä osaa aina vähän enemmän.

Eli hengitä syvään ja rentoudu. Ei ole mitään hätää. Sekään ei haittaa vaikka kaikkea ei osaa kerralla. Tutustu rauhassa eri liikesuorituksiin sekä laitteisiin ja siihen miten ne toimivat. Ei ole mikään kiire aloittaa sarjaa saman tien. Myös konkarit kokeilevat ja säätävät laitteiden eri asetuksia, joten tutkiminen ei ole mitenkään normaalista poikkeavaa. Itsekään en aina edes löydä mistä niitä penkkejä säädetään ja sitten kiskon jokaista nuppia joka suuntaan. Kyllä se jossain kohtaa sitten tärppää. Vierustoverilta voi myös kysäistä apua. Yleensä jengi auttaa ihan mielellään ja on avun pyytämisestä sekä rupattelusta ihan mielissään.

Toinen huomionarvoinen tosiasia on, että eniten huomiota sinuun kiinnität sinä itse. Epävarma olo aiheuttaa sen, että helposti kuvittelee kaikkien seuraavan omaa toimintaa. Se saa myös aikaan sen, että yhtäkkiä on tosi tietoinen niistä kaikista asioista, joista kokee epävarmuutta. Tässä kohtaa onkin hyvä muistaa, että mieli tekee tepposet. Ei muut niitä asioita mieti tai tutkaile, vaan omat ajatukset ne vain pyörivät pään sisällä. Todellisuudessa jokainen keskittyy kuitenkin aina eniten niihin omiin juttuihin ja omaan olemukseen. Toisilla saattaa jopa olla ihan samanlaisia ajatuksia, kuin sinulla ja he saattavat olla epävarmoja jonkin toisen asian suhteen. Näiden asioiden kanssa harvoin kukaan on yksin vaikka juuri siltä se saattaa tuntua kun salille astelee. Onkin hyvä muistuttaa itselleen, että todellisuus on toinen.

Kolmanneksi, itsensä vertaaminen muihin on täysin turhaa, sillä kaikki ovat salilla kehittyäkseen. Ei siis ole mitään väliä, missä kunnossa olet, koska kaikilla on sama missio – kehitys. Sitä saattaa myös helposti ajatella, että muut osaavat täydellisesti kaiken. Näin ei missään nimessä ole. Ei siis syytä epävarmuuteen.

Kun tiedostaa nämä asiat ja yrittää muistutella niitä itselleen, huomaa äkkiä rentoutuvansa ja ymmärtävänsä, ettei olekaan mikään kummajainen salilla.

Usein uudet asiat jännittävät, oli kyse sitten uudesta salista, uudesta ohjelmasta taikka uusista liikkeistä. Tästä syystä niin aloittelijoilla kuin pidempäänkin salilla käyneillä saattaa olla ihan samoja fiiliksiä. Ensi kerralla, jos tunnet pienen jännityksen tai epävarmuuden taas hiipivän mieleen, muistuttele näitä kohtia itsellesi:

– pieni jännitys on ihan normaalia
– myös muilla saattaa olla samoja fiiliksiä, et ole todellakaan yksin
– eniten huomiota sinuun kiinnität sinä itse, eivät muut
– avunpyytämisestä yleensä vain tykätään
– mitä enemmän homma muuttuu rutiiniksi, sitä enemmän rentoudut, joten keep on going!
– myös muut treenaajat ovat salilla kehittyäkseen

Loppupeleissä me kaikki ollaan hyvin samanlaisia. Sekin on hyvä muistaa. Askel askeleelta kohti rennompia, mutta sitäkin tehokkaampia treenejä, eiks niin!

Palkkari: Women’s Best Fit Whey

 

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: 6 ASIAA JOTKA TEKISIN TOISIN JOS ALOITTAISIN SALIN NYT

🔥 Katso valmennukseni TÄÄLTÄ 🔥

Seuraa Instagramissa: @idajemina 

Kommentit (4)
 1. Inexplicable
  1.4.2019, 21:11

  Erittäin hyvä kirjoitus. Monella on salille menemiseen kynnys juuri siksi, että muut tuijottaa kuka mistäkin syystä. Itse olen tullut siihen tulokseen vuosien salilla käymisen jälkeen, että ihmiset eivät lainkaan katsele toisiaan niin paljon kuin luullaan. Useimmat ovat niin keskittyneitä omaan treeniin, että pelkkä ajatuskin toisen ihmisen läsnäolosta jo ahdistaa.. Joskus saattaa näyttää siltä, että joku katsoo, mutta sekin on ehkä enemmän sellaista keskittymisestä johtuvaa tyhjään tuijottelua.

  Kerran oli hupaisa tilanne, kun viereisellä laitteella joku ei osannut käyttää sitä. Tätä en voinut olla huomaamatta, kun hän kovin hääri siinä laitteen ympärillä. Mielessäni toivoin kovasti, että hän olisi pyytänyt minulta apua. Ei pyytänyt, vaan luovutti, ja meni toiselle laitteelle. Miksen minä sitten tarjonnut apuani? No, kun ajattelin, että salietiketti kieltää senkin, eli tuntemattomille puhumisen. Hän sattui vielä olemaan viehättävä nuori nainen, ja siksikin herrasmies minussa esti lähestymästä häntä ja tarjoamasta apua. Olisin kenties saanut syytteen ahdistelusta! Välillä saattaa syntyä ihan koomisia tilanteita, kun joutuu katsomaan mitä ihmeellisimpiin suuntiin, ettei vahingossakaan näyttäisi siltä, että katsoo jotakuta toista kuntoilijaa.. Summa summarum, en usko, että ihmiset salilla tuijottavat toisia kuntoilijoita, ei huolta..

  1. Kiitos! No sepä se! Eniten jokaista kiinnostaa onneksi se oma tekeminen 😊💪

   Hauska tarina! Ja niinkin päin voi tosissaan käydä, ettei vahingossakaan halua jonkun luulevan, että tuijottaisi tämän tekemisiä! 🙈

 2. Oot laihtunu sikana! Ootko ollut dietillä?

  1. Moi Mikaela! Olen treenannut SHAPE-valmennuksen mimmien kanssa, jossa kuoritaan kunto esiin!😊💪

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *