5 yleisintä virhettä kyykyssä

Heippistähei! Tänään olen valmistellut teille toivepostauksen yleisimmistä kyykyssä tehtävistä virheistä. Kyykystähän on moneksi ja kyykkyä voi suorittaa monella eri tavalla oikein riippuen henkilöstä, yksilöllisistä välityksistä, tavoitteista ja mieltymyksistä. Tässä postauksessa ei kuitenkaan keskitytä eri variaatioihin vaan yleisimpiin teknisiin virheisiin.

kyykky-takaa
ICANIWILL-trikoot / Nike Toppi täältä

Vaikka kyykky olisikin jo tuttu kaveri treeneissä, voi tekniikassa silti olla kohtia, joita voisi vielä parantaa. Joskus saattaa käydä myös sillä tavalla, että tottuu tekemään jonkin liikkeen hieman vinksallaan tai unohtaa jo opitut asiat. Saliharrastus onkin jatkuvaa opettelua. Siksi joskus onkin hyvä kriittisesti ja rehellisesti katsoa omaa suoritusta ja miettiä, voisiko sen tehdä joltakin osin vieläkin paremmin.

Tässä yleisimmät kohdat, joissa voi helposti mennä vikaan. Käy jokainen kohta läpi ja mieti onko jokin näistä sellainen, johon kannattaisi omassa suorituksessa kiinnittää huomiota.

 

1. Polvet kääntyvät sisäänpäin

kyykkytekniikka

Auts! Näin voi käydä helposti ylös noustessa, jos polvien linjaan ei kiinnitä huomiota (kuva 1.). Etenkin isoissa painoissa kannattaa olla tarkkana, etteivät polvet lähde kääntymään sisään päin. Voit kokeilla tiputtaa hieman painoa, jotta polvet pysyvät linjassa jalkaterien kanssa (kuva 2.).

2. Selkä pyöristyy

selka pyoristyy

Vielä isompi AUTS! Kyykkyä ei missään nimessä saa tehdä selän kustannuksella. Pyöreä selkä voi saada pahaa jälkeä aikaan.

3. Selkä taittaa liikaa eteen

Kyykky virheet
Oli kiva kun pääsi salille huomaamaan, että kengät unohtuivat kotiin – no menee se näinkin!

Yksi virheistä on liian iso noja eteen. Tällöin tanko ei kulje suoraan ylhäältä alas vaan tekee kaaren. Olisi suotavaa pysyä niin pystyssä, kuin se on rakenteellisesti ja liikkuvuuden puolesta mahdollista (jossa on toki hyvinkin suuria yksilökohtaisia eroja) sekä liikuttaa tankoa kyykkäämällä nojaamisen sijaan.

4. Tiputus

Tämä on seuraavan kohdan kanssa yleisin virhe, jota tapahtuu niin kyykyssä kuin muissakin liikkeissä. Liikkeessä on konsentrisen vaiheen lisäksi eksentrinen laskuvaihe. Ei siis pelkästään ylösnousua! Kyykkyyn pystyy laittaamaan isojakin rautoja, jos sen aina tiputtaa alas ja sieltä ponkaisee trampoliinin lailla ylös. Kehonmuokkauksen, kasvuärsykkeen tavoittelun ja kohdelihasten työskentelyn kannalta onkin järkevää tehdä laskuvaihe kontrolloidusti. Unohda ”drop it like a squat”. Ei tiputuksia. Oma treenifilosofiani on, että teen liikkeet periaatteessa aina niin raskaasti kuin mahdollista. Liikkeitä ei riuhdota, tiputeta, ponkauteta vaan pyritään siihen, että kohdelihasryhmä työskentelee mahdollisimman paljon.

5. Vajaa ”kyykky”

vajaa kyykky

Sitten päästäänkin siihen asian ytimeen. Kyykky tarkoittaa sitä, että mennään kyykkyyn (kuva 2.). Kyykky ei ole yhtä kuin niiaus ja kumarrus vaikka se yleinen tapa salilla saattaa ollakin (tarkoitukselliset osatoistot ovat asia erikseen). Yleinen virhe on se, että kun liike alkaa laskeutuessa tuntua raskaalle ja ikävälle, ei enää mennäkään alaspäin vaan noustaan liian aikaisin ylös. Tällöin lopputuloksena on vajaa liike. Hyvin yleistä näissä kyykyissä on myös se, että kun jaloilla ei enää mennä alaspäin, jatkaa selkä silti hetken matkaa (kohta nro 3). Siinä vaiheessa alas mennessä, kun kyykky alkaa tuntua raskaalle on oleellista jatkaa vielä hetki alas päin. Älä päästä itseäsi helpolla. Jos painot ovat liian raskaat, tiputa niitä ja harjoittele tekniikka ensin kunnolla. On myös huomionarvoista, että kyykky laskeutuu jalkojen väliin. Jos näin ei tapahdu, saattaa lopputuloksena olla helposti tällainen vajaa kyykky (kuva 1.).

On yksilöllistä kuinka alas kyykkyyn pääsee asennon pysyessä luonnollisena. Tähän liittyy myös valittu tangon paikka: high bar (tanko hartioiden päällä) mahdollistaa syvemmän kyykyn selän pysyessä pystymmässä asennossa suorituksen ajan verrattuna low bariin (tanko alempana yläselällä). Tangon paikkaan liittyen voisi vielä lisätä bonuskohtana melko yleisen virheen, jossa tankoa pidetään luonnottoman korkealla niskassa. Jos siis tanko kolisee takaraivoon aiheuttaen kipua tai pään sumenemista, kannattaa tangon paikka tarkistaa mahdollisimman luontevalta tuntuvan asennon löytymiseksi. On yleisestikin aina tärkeää tehdä kyykky niin, että se ei riko paikkoja ja tuntuu luontevalle. Kenenkään ei kuitenkaan ole syytä tehdä niiausta ja kumarrusta kyykyn sijasta.

Kyykky on yksi inhottavimmista liikkeistä ja siksi moni sitä vältteleekin. Se on kuitenkin juuri kaikessa vaativuudessaan erittäin tehokas liike ja siksi se kannattaakin opetella tekemään turvallisesti. Omaa suoritustaan pystyy varmasti aina parantamaan ja siksi kyykkytekniikan tsekkaaminen voi olla paikallaan niin aloittelijoilla kuin salikonkareillakin. Helppoa kyykkääminen ei missään nimessä ole, mutta oppia ikä kaikki! Rohkeasti kyykkytangolle siis 🙂

Lue myös: Kyykky paras peppuliike – Totta vai tarua?

just do it

 

Mukavia hetkiä kaikille! Edellisessä postauksessa: Mikään tavoittelemisen arvoinen ei tule ilmaiseksi

Kommentit (54)
 1. Kiitos tästä kovasti! Kiinnitän ehdottomasti näihin huomiota ens kerralla! 🙂

  1. Eipä kestä Mia! Hieno juttu!:)

 2. Mä en ymmärrä miks mulla menee aina kyykyt ihan reisille, kirjaimellisesti 🙁 olisko mitään vinkkiä antaa?

  1. Kyykky on vahvasti etureisiä rasittava liike, mutta erilaisilla asennoilla ja variaatioilla sekä aktivaatioharjoituksilla että tekniikkaa viilaamalla voidaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon esimerkiksi pakarat pääsevät työskentelemään.

  2. ite tykkään tehä ensin vielä ennen kyykkyä lantionnostot, sillä niissä saan niin hyväm tuntuman pakaraan. tää auttaa mulla ainakin löytämään sen pakaralihaksen myös kyykyissä! kokeile säkin 🙂

   1. Jes!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *