5 sudenkuoppaa, jotka voivat saada terveellisen elämäntyylin tuntumaan kamalalta

Kesän kallistuessa hiljalleen kohti syksyn aikaa, on tilanne otollinen uuden ja terveellisemmän elämäntavan aloittamiselle. Lisääntynyt liikunta ja ravinto laadukkaista raaka-aineista voivat kohentaa merkittävästi oloa ja olemusta. Toisaalta muutamaa sudenkuoppaa on syytä välttää pitkäaikaisen hyvän olon varmistamiseksi – muista ainakin nämä:

1. Syö riittävästi

Terveellisempien annosten innoittamana lautanen on usein värikäs ja näyttävä, mutta samalla on hyvä muistaa huomioida uudenlaisen ravinnon mahdollisesti merkittävästi laskenut energiatiheys sekä toisaalta mahdollisesti kohonneen aktiivisuuden myötä selvästi lisääntynyt kulutus. Energiansaanti saattaakin ihan puolivahingossa jäädä turhan vähäiseksi, kun tämä yhtälö polkaistaan todenteolla käyntiin. Liian vähäinen syöminen verottaa jaksamista ja olo on nopeasti sen mukainen – eli ei muuta kun riittävästi pöperöä pöytään!

IMG-20150908-WA0003

2. Tee elämäntapamuutos itsellesi sopivalla tavalla

Koska loppupeleissä kukaan muu, paitsi kukin itse, ei voi tehdä treenejä eikä oikein käytännössä valintoja keittiössäkään kenenkään puolesta, on tärkeää pyrkiä oivaltamaan liikunnan sekä tasapainoisen ruokailun hohto ja ihanuus. Sisäisen motivaation löytäminen on pitkäjänteisen kehityksen kannalta äärimmäisen tärkeää, ellei jopa kaikkein tärkeintä. Joku suorastaan tarvitsee salamaniskun kaltaista elämänmuutosta ja homma on sillä selvä – uusissa rutiineissa on tällä tavalla helpointa pysyä. Toisaalta toisille muutos vaatii hieman aikaa ja esimerkiksi liikuntaan hurahtaminen voi tapahtua pikkuhiljaa vaikkapa vasta näkyvien tulosten myötä. Yhdelle Kaikki tai ei mitään-meininki tarkoittaa homman loppumista henkiseen tukahtumiseen muutaman viikon kuluessa, kun taas toiselle aloittaminen pala kerrallaan ei motivoi riittävästi sisäisen kipinän syttymiseen. Yksilöllisiä eroja on tässä lähes yhtä paljon kuin väestöä rekisterissä. Kuuntele rehellisesti itseäsi toimien sen mukaisesti sekä ennen kaikkea pyri löytämään tekemisen ja meiningin ilo!

3. Muista myös muu elämä

Mikä tahansa uusi ja inspiroiva asia voi lohkaista innostuksen myötä huomaamatta leijonanosan elämän kokonaisuudesta. Välillä liikunta ja ruoka voivat vallata liikaa elintilaa silloinkin kuin olisi ehkä paikallaan keskittyä muihin oleellisiin asioihin. Tasapaino erityyppisten tärkeiden asioiden, kuten liikunnan, ravinnon, levon, läheisten ihmisten, työn tai koulun sekä muiden elämän suurien palasien suhteen on tärkeää ylläpitää mielekkäänä henkisen jaksamisen varmistamiseksi. Erityisesti tuoreen elämäntyylin alkutaipaleella sopivan balanssin löytyminen voi viedä oman aikansa, mutta onneksi sitkeys usein palkitaan ja luonnollinen järjestys alkaa yleensä pikkuhiljaa loksahdella paikoilleen.

IMG-20150908-WA0002

4. Älä keskity painolukemaan

Puntari on ihan ok työkalu muiden joukossa, mutta itseisarvoa se ei kuitenkaan tarjoa. Pelkkä tavoitelukemien asettaminen ja niihin keinoja kaihtamaton tähtääminen laput silmillä ei ole yleisyydestään huolimatta kovin mielekäs strategia, sillä samakin painolukema voi kilahtaa tauluun usealla erityyppisellä kehonkoostumuksella. Lihas liikuttaa puntarilukemaa siinä missä läskikin ja se on hyvä pitää mielessä. Peilikuva ja olotila kertovat usein melkoisesti puntaria tarkemmin siitä, missä mennään. Vaikka siis laittaisit rasvakerrokset vikisemään, älä anna vaakalukeman viedä liikaa mennessään.

IMG-20150908-WA0001

5. Pysy realistisena

Kehonmuokkaus on verrattain hidasta puuhaa vaikka toki näkyvää tulosta on mahdollista saada varsinkin alkuvaiheessa kiitettävällä tahdilla. Kuitenkin, erityisesti nykyisin mm. erilaiset markkinointitahot vaikeuttavat osaltaan realististen tavoitteiden asettamista kaikenmaailman lupauksineen pikaisista tuloksista nimellisellä vaivalla. Toisaalta kaikista fitness-skenessäkin yleisesti käytössä olevista keinoista (niin miesten kuin naistenkin kohdalla) ei kauhean paljoa puhuta ja tämä voi myös toisinaan hämärtää suhteellisuudentajua. Kovia tuloksia on toki myös ehdottomasti mahdollista saavuttaa täysin luonnollisin keinoin, mutta peilikuva muuttuu kuitenkin oleellisesti hitaammin. Tämä on tärkeää tiedostaa motivaation ylläpitämisen kannalta, ettei homma kaadu turhaan epärealististen odotusten aiheuttamaan pettymykseen.

”Fall in love with the process and the results will come.” Tämä lausahdus sopii tähänkin kohtaan kuin tikka tauluun. On hyvä keskittyä pelkän lopputuloksen tavoittelun sijaan itse tekemisestä nauttimiseen. Lopputulosta on harvemmin tässä harrastuksessa sinällään edes olemassa, vaikka totta kai kaikkiin saavutettuihin tuloksiin ja itseensä voi olla vaikka kuinka alusta asti tyytyväinen. Aina on kuitenkin mahdollista kehittää itseään jollain tavalla lisää, oli se sitten fysiikkaa, voimaa tai vaikkapa taitoa, ja se on koko touhun suola. Sen kun pitää mielessään, niin ollaan oikealla polulla.

IMG-20150908-WA0000

Nyt ei sitten- muuta kun treeniä, ruokaa ja lepoa kehiin! Jos olet aloittelija, lue myös nämä 11 vinkkiä salitreeniin! Ensi kerralla luvassa treenivinkkejä kuvien kera, joten stay tuned! 

Katso edellisestä postauksesta: Kana-kesäkurpitsa-hamppari

Kommentit (11)
 1. Moikka Ida!
  Haluaisin kysyä, että mistä yleensä hommaat salihousut tai onko sulla jotain luottomerkkiä? Itselläni on nimittäin hirmu vaikeaa löytää hyviä joista ei esim. kyykätessä näy alushousut läpi.. Ei ole kiva treenata jos alushousut vilkkuu kilometrin päähän treenin aikana ja kaupoissa joudun aina kokeilemaan ehkä viidet housut läpi joista yhdet osoittautuvat hyviksi 😀
  Ps. Todella hyödyllinen on ollu tämä sun blogisi oman treenailun suhteen! 🙂

  1. Moikka Anni!
   I know the feeling! 😀 Nämä housut ovat yhdet suosikeistani eikä näy yhtään läpi. Käytän aika monia eri treenihousuja ja valitsen vähän sen mukaan mikä treeni on kyseessä. Esim. nuo ylläolevan postauksen ensimmäisen kuvan harmaat trikoot on tosi kivat (löytyy täältä), mutta käytän niitä lähinnä yläkroppatreeneissä. Myös esim. House of Brandonilta minulla on monet housut, joihin olen ollut tyytyväinen 🙂 PS. kiitos kaunis!

 2. Hei Ida Jemina!
  Mulla olisi sulle sellanen kysymys että kun mä olen tehnyt nyt pari vuotta jokaisessa jalkatreenissä bulgaarialaista kyykkyä, niin kehittääköhän se enää ollenkaan vaikka saankin pakaralihakset vieläkin siitä kipeäksi. Ennen tein aina käsipainoilla mutta nyt pari kuukautta olen tehnyt smith-laitteessa. Eikös tuokin siirto vähän edistä sitä kehittymistä? Vai valehtelenko itselleni kun ajattelen että tuo käsipainoista smithiin siirtyminen auttaisi.
  Yleensä aina suositellaan vaihtamaan liikkeitä, mutta taas toisaalta jos liike toimii niin onko sitä pakko lopettaa?
  Tuo bulgaarialainen kyykky on mulle aina ollut se varma liike, millä saan taatusti pakarat seuraaviksi päiviksi kipeiksi.
  Ja sitten vielä sellanen kysymys, että mulle on jäänyt jotenkin alitajuntaan kuva siitä että toistoja pitäsi tulla 12 per sarja että lihas kehittyisi parhaiten. Oon ajatellut että pitäisikö siirtyä tekemään 8 toiston sarjoja isommilla painoilla, ja pikku hiljaa sitten nostaa niitä toistoja sinne 12? Kehittyykö lihas samalla tavalla pienemmilläkin toistoilla jos on isommat painot?
  Mulla on kuitenkin ongelma että jos on liian isot painot (just joku millä jaksaa 8) , niin en saa samallaista tuntumaa esim. just pakaraan…. Tää on mulle ollu ikuisuuksia ongelma jos lähen isontamaan painoja. Ja sen takia sarja painot pysyy aikalailla samoissa.

  1. Moikkis! Ei voi sanoa, että lihas kehittyy parhaiten jollakin tietyllä toistomäärällä vaikka tuo 12 varsin mainio vaihtoehto onkin. Lihaskasvuun vaikuttaa sen verran monta tekijää, että eri toistoalueiden hyödyntämisellä saa eniten tulosta. Treenien olisi hyvä olla nousujohteisia ja pitkässä juoksussa vaihteluakin olisi hyvä saada riittävästi rutiineihin. Bulgarialainen käsipainoilla on kyllä melko eri liike kuin sen suorittaminen tuettuna Smithissä, joten se on ihan hyvä variaatio ja tuo toki jonkin verran uuden tyyppistä ärsykettä treeneihin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *