5 asiaa, joista kehitys voi jäädä kiinni

kehistysta salille

Eikö kehitystä tapahdu? Näistä asioista se voi jäädä kiinni.

Liian vähän unta

Kehityksen kannalta kolme asiaa nousevat ylitse muiden: treeni, ravinto ja lepo. Näistä jälkimmäinen saattaa jäädä hieman kahden ensimmäisen varjoon ja vähemmälle huomiolle, vaikka se onkin ehdoton edellytys onnistuneelle kehonmuokkaukselle. Kaikista tärkeintä lepoa on tietysti uni, jonka aikana kehitys käy kuumimmillaan.

Kehitys ei tapahdu salilla, vaan päinvastoin treenin aikana lihasta pikemminkin palaa energiaksi. Salilla tavoitellaan kuormittavan treenin avulla lihaskasvuärsykettä, jotta kropalla olisi jokin syy tehdä treenaajan toivomia muutoksia lihaksistoon levon aikana. Kehitys ei myöskään pääsääntöisesti tapahdu keittiössä tai ruokapöydän ääressä, vaikka silloin välttämätöntä energiaa ja rakennusaineita kehitystä varten tankataankin. Kehitys tapahtuu siis levossa sekä erityisesti unessa ja siksi se on oikeasti erittäin tärkeää.

Mikäli salitreeneihin tulee investoitua paljon aikaa sekä vaivaa ja keittiössä vierähtää tunti poikineen ruoanlaiton merkeissä, niin olisi ikävää jäädä kaikesta vaivannäöstä huolimatta paitsi mahdollisimman tehokkaasta kehityksestä univajeen takia. Uni on muutenkin kehon normaalin toiminnan kannalta tärkeää ja sillä on iso roolinsa myös dieetillä.

Hutiloidut treenit

Salille meneminen itsessäänhän ei kehitä ketään. Ei auta, vaikka kävisi monena päivänä viikossa salilla, jos itse treenit huitaistaan vasemmalla kädellä. Jokainen treeni kannattaa tehdä kunnolla. Tässä kohtaa on myös hyvä muistaa, että laatu korvaa määrän mennen tullen. Ne treenit, jotka on salille asti matkustanut tekemään, kannattaa tehdä rehellisesti, tunnollisesti ja kovaa – syömiselle ja levolle varatun ajan voi sitten ottaa iisisti.

Liian vähän vastusta

Jotta lihas pääsee kehittymään, on sen saatava tarpeeksi mekaanista ärsykettä osakseen. Niiden liikkeiden, jotka tehdään lisävastuksella, tulisi olla raskaita työstettäville lihaksille. Esimerkiksi kunnollinen työsarja kyykyssä ei missään nimessä tunnu mukavalta, mutta ei sen pidäkään tuntua. Huonot tekniikat ja niistä aiheutuvat kivut ovat toki sitten asia erikseen.

kehitystä salille

Liikaa painoa

Liian suuri vastus voi taas saada aikaan sen, että liike ei rasita parhaalla mahdollisella tavalla kohdelihaksia. Jos suoritustekniikka on liikkeen kannalta mahdollisimman taloudellinen ja mukana painojen liikuttelussa hyödynnetään vaikkapa runsaasti elastista energiaa sekä heijausmomentumia, eivät kohdelihakset välttämättä treenaudu kunnolla suurista painoista huolimatta. Tämä tietysti korostuu erityisesti eristävissä liikkeissä. Mikäli lihaskasvu on tavoitteena, kannattaa pumpata lihaksia egon sijaan.

Liian vähän ruokaa

Tämä yksinkertainen syy aiheuttaa yllättävän usein kehitykselle tarpeetonta kitkaa. Treenit sekä niistä palautuminen nostavat kulutusta ja lihasmassan kehittyminen edellyttää energiatarpeiden täyttymistä – käytännön elämässä jopa niiden lievää ylittymistä.

Nämä asiat johtavat riittävän ruokailun korostumiseen kehitystä tavoitellessa. Tämä on yksi ensimmäisistä perusteista, joka tulisi tarkistaa mikäli peilikuva ja puntari eivät liiku toivottuun suuntaan. Vaikka mahdollisesti yleisimmästä kehityksen pullonkaulasta onkin kysymys, on sen korjaaminen onneksi todella yksinkertaista. Se ei vaadi hiukkastason hifistelyä tai muitakaan taikatemppuja – ainoastaan vain enemmän ruokaa.

Mikäli tavoitteena on lihaskasvu ja ruokaa tulee yleisesti ottaen syötyä liian vähän, on ravintopuolen yksityiskohtien hierominen tavoitteiden täyttymisen kannalta aikalailla hyödytöntä. Tähän aiheeseen liittyen katso tästä postauksesta mille kaikille askelmille on astuttava järjestyksessä päästäkseen huipulle. 

Vastaavasti asia voi olla toki myös päinvastoin, mikäli tavoitteena on laihtuminen. Tällöin toivottujen tulosten saavuttamista voi jarruttaa liian suuri energiansaanti ja tämän korjaamiseen liittyy puolestaan sen pienentäminen.

Jotta tehty työ salilla ei menisi hukkaan ja treenistä aiheutunut katabolia saadaan käännettyä anaboliaksi (lihasta rakentava/korjaava tila), on kropalle tarjottava sitä varten riittävästi ravintoa. Mitä nopeammin keho saa tarvittavia rakennusaineita käyttöönsä, sitä nopeammin palautuminen pääsee vauhtiin. Treenin jälkeen onkin hyvä nauttia aminohappokoostumukseltaan laadukasta, erityisesti leusiinipitoisuudeltaan korkea-arvoista ja nopeasti imeytyvää proteiinia.

Kehitystä kiukaalle! Terkuin,

IJ

Edellisessä postauksessa: Kaksi yllätystä ystävänpäivään!

Kommentit (48)
 1. Moikka! Oon yrittäny tehä polvikyykkyä smithissä muutaman kerran mutta en saa sitä tuntumaan juuri missään. Onko liikkeelle olemassa mitään kikkaa jolla tuntuman saisi mahdollisesti paremmin? 🙂

  1. Hei jatkan tähän, koska omakin kysymykseni koskee polvikyykkyä. Saan pakaran aktivoitua hyvin, mutta onko tekniikan kannalta väliä ovatko polvet suorassa linjassa eteenpäin vai hieman avattuna sivulle? Mietin onko suora linja parempi polvien nivelille vai voiko linjaa varioida tuntuman mukaan?
   ps. asiallinen postaus taas kerran!

   1. Moikka Essi! Kannattaa aloittaa ensin maltillisilla painoilla niin suoritustekniikan oppii kunnolla ennen isompiin painoihin siirtymistä. Ala-asennossa työnnä peppu rohkeasti taakse ja nostovaiheessa työnnä lantiota eteenpäin puristamalla pakaroita yhteen. Lantion liikkeen tulisi olla hieman samankaltainen kuin lantionnostossa. Voit myös pitää halutessasi pienen pidon ylhäällä jännittäen pakaroita. Kannattaa myös kokeilla hieman eri etäisyyksiä tankoon nähden.
    Heips Rantsu ja kiitos! Asento on hyvä pitää neutraalina ja luonnollisena, jolloin jalat voivat olla hieman auki, ei tarvitse olla täysin suoraan eteenpäin. Asento on vähän samankaltainen kuin hip thrustissa. Hyvä, että saat pakarassa poltteen!

 2. Moikka! Mulla olis tavoitteena tiputtaa muutama kilo rasvaa, jonka jälkeen alkaa rakentaan lihasta. (167/59) treenipäivinä kalorit on n. 1800 ja lepopäivinä 1600. Onko kalorivaje treenipäivinä tarpeeksi iso? En kuitenkaan haluaisi paljoa menettää jo rakkennettua lihasmassaa 🙂 Makrot kutakuinkin: P:121 H:151 R:66 (treenipäivinä näin)
  kiitti tuhannesti jos jaksat vastailla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *