Viisi syytä aloittaa jooga

Kaupallinen yhteistyö: Forever-blogi: Terveys & Hyvinvointi

Jooga on jo vuosituhansien ajan huoltanut ihmisten kehoa ja mieltä.  Joogan avulla oppii tuntemaan paremmin omaa kehoa sekä kuuntelemaan sitä. Lisäksi jooga antaa myös hyvää vastapainoa hektiseen ja stressaavaan elämään – harjoituksen aikana on lupa pysähtyä rauhoittumaan.

Joogan juuret juontavat tuhansien vuosien takaiseen Intiaan, jossa joogaa on läpi historian käytetty kehon ja mielen kehittämiseen. Jooga sanana tarkoittaa Intian klassisella kielellä yhdistämistä.

Joogan filosofian mukaan siis erilaiset asennot ja hengitysharjoitukset yhdistävät kehon, mielen ja sielun. Kehosta tulee ryhdikäs, vahva ja hyvinvoiva, samalla kun mieli rauhoittuu.

Vaikka ei joogan henkisyydestä piittaisikaan, antaa laji lukuisi terveyshyötyjä.

1. Jooga lisää liikkuvuutta
Hyvä liikkuvuus parantaa lihastasapainoa sekä ehkäisee kireyksiä ja vammoja. Liikkuvuus on olennaisessa osassa hyvän ryhdin saavuttamiseksi. Säännöllinen joogan harjoittelu lisää notkeutta, helpottaa kehon jännityksiä ja parantaa ryhtiä.

2. Jooga lisää voimaa
Monet joogan asanat vaativat voimaa. Lähes kaikista liikkeestä löytyy keveämpi versio, mutta monista myös todella voimaa haastavia variaatioita. Jooga kehittää voimaa eri tavalla kuin painojen nostelu kuntosalilla: usein haastavuus perustuu liikkeitä ylläpitäviin asentoihin ja tasapainoon, joten harjoittelu on usein haastavaa myös niille, joiden lihaskunto olisi muuten hyvä.

3. Jooga parantaa immuniteettia
Monet joogaliikkeistä on tarkoitettu vuoroin venyttämään ja vuoroin puristamaan vatsan seutua. Tämä parantaa ruoansulatuselimien verenkiertoa ja puhdistautumista, joka pitää suoliston hyvässä kunnossa ja parantaa kehon vastustuskykyä.

Jooga parantaa myös kehon ja mielen hyvinvointia, joka itsessään jo parantaa immuniteettia.

4. Joogan avulla nukut paremmin
Jooga rauhoittaa mieltä. Tunnin jälkeen olo on kevyt ja raukea. Lukuisat joogan aloittaneet ovat kokeneet saaneensa apua rauhattomaan uneen. Joogan avulla nukahtaa helpommin ja nukkuu rauhallisemmin.

5. Joogassa ei tarvitse olla valmiiksi hyvä.
Yleinen harhaluulo on, että aloittaakseen joogan täytyy olla notkea. Tämä ei ole totta, joogan voi aloittaa juuri sellaisena kuin on.  Jos on omasta mielestään esimerkiksi turhan jäykkä, silloin juuri kannattaa mennä joogaan. Hyvä ohjaaja tarjoaa liikkeistä riittävän helpot ja vaikeat variaatiot, jotta jokainen voi toteuttaa harjoituksen itselleen sopivalla tavalla.

 

Lue myös: helppo kuntoilun aloittaminen ja Fustra-harjoittelulla kuntoon.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: