Rajoittaako astma liikuntaa? Usein kysyttyä astmasta

Kaupallinen yhteistyö: Forever-blogi: Terveys & Hyvinvointi

Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus, jonka oireita ovat esimerkiksi yskä ja hengenahdistus. Mistä astma johtuu, ja miten sitä hoidetaan? Rajoittaako astma liikuntaa, ja mitä tulee tehdä, jos astmaoireet alkavat liikunnan aikana? Pihlajalinnan keuhkosairauksien erikoislääkäri Toni Kiljander vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin.

Onko astma yksi sairaus, vai onko siitä eri muotoja?

Kaikki astma ei ole samanlaista. Vaikka astman oireet ovat melko samanlaisia astmatyypistä riippumatta, oireiden taustalla oleva tulehdus voi olla erityyppinen. Esimerkiksi nuoren allergikon astma poikkeaa monilta osin astmasta, joka puhkeaa tupakoivalle aikuiselle.

Millaiset ovat astman tyypilliset oireet?

Astman tyypillisimpiä oireita ovat yskä ja hengenahdistus. Usein oireet jäävät päälle tavallisen hengitystieinfektion jälkeen tai ilmaantuvat siitepölykaudella. Oireita voi tulla myös rasituksen yhteydessä, varsinkin kylmällä ilmalla.

Miten astmaa yleensä hoidetaan?

Koska kaikki astma ei ole samanlaista, hoito tulee suunnitella aina yksilöllisesti lääkärin kanssa.

Yleensä astmaa hoidetaan hengitettävillä astmapiipuilla, jotka voidaan karkeasti jakaa hoitaviin ja avaaviin astmalääkkeisiin. Hoitavalla lääkityksellä rauhoitetaan keuhkoputkiston tulehdusta. Jos tulehdus on saatu rauhoittumaan hoitavalla lääkityksellä, avaavan lääkkeen tarve on usein vähäinen. Hieman vaikeammassa astmassa voidaan käyttää myös yhdistelmävalmisteita, jolloin hoitava ja avaava lääke annostellaan samalla inhalaattorilla.

Astmaoireet saattavat pahentua esimerkiksi infektion aikana tai allergeenialtistuksen yhteydessä. Silloin voi olla tarpeen lisätä hoitavan lääkkeen määrää ja ottaa lisäksi avaavaa lääkettä. Jos lääkityksen lisääminen ei auta, kannattaa varata aika lääkärin vastaanotolle, jotta löydetään tehokas ja sopiva pahenemisvaiheen hoito.

Voiko astmasta parantua?

Astma on krooninen sairaus, ja taipumus tulehdukseen on pysyvä. Oireet voi kuitenkin saada kuriin lääkityksellä ja elämäntavoilla, ja astmaa sairastava voi pääsääntöisesti elää aivan normaalia elämää.

Pitääkö liikuntaa rajoittaa, jos sairastaa astmaa?

Mikäli astmalääkitys on kunnossa eikä liikunta aiheuta astmaoireita, liikuntaa ei tarvitse rajoittaa. Oikeastaan päinvastoin: liikunta auttaa yleensä ylläpitämään hyvää astman hoitotasapainoa. Suurin osa astmaatikoista voi harrastaa liikuntaa aivan normaalisti.

Mitä pitää tehdä, jos astmaoireet alkavat liikunnan aikana?

Jos liikunnan aikana tulee hengenahdistusta, suoritus kannattaa keskeyttää ja ottaa avaavaa astmalääkettä. Kannattaa huomata, että hengenahdistus on eri asia kuin hengästyminen. Liikuntaan liittyvä astmaoireilu tulee usein esiin vasta liikuntasuorituksen jälkeen.

Mikäli astmaoireita tulee toistuvasti esiin liikunnan aikana, on se usein merkki astman peruslääkityksen riittämättömyydestä. Silloin kannattaa varata lääkäriaika.

Miten astman oireita voi ehkäistä arjessa?

Astman oireita voi ehkäistä liikunnan lisäksi sillä, että ei tupakoi. Myös stressin välttämisestä on apua. Oireita voi ennaltaehkäistä myös säännöllisellä lääkityksellä. On tärkeää muistaa hoitava lääkitys myös silloin, kun varsinaisia oireita ei ole, jotta astmatulehdus ja astmaoireet pysyisivätkin poissa.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: