Palaudutko ja lepäätkö riittävästi? Firstbeatista tietoa palautumisen tueksi.

Kaupallinen yhteistyö: Forever-blogi: Terveys & Hyvinvointi

Kehon palautuminen työstä ja liikunnasta on elintärkeää hyvinvoinnille ja sairauksien ennaltaehkäisylle. Joskus voi olla vaikeaa tunnistaa, saako riittävästi lepoa vai jääkö palautuminen kesken. Palautumisen seurantaan onkin kehitetty erilaisia menetelmiä, joista yksi on Firstbeat-analyysi.

Pihlajalinnan työfysioterapeutit Anitta Järvenpää, Nina Leminen ja Anu Seppälä kertovat, miksi palautuminen on tärkeää liikuntaa harrastaville ja millaista tietoa Firstbeat-analyysista saa palautumisen tueksi.

Firstbeat-analyysi

Mitä palautuminen oikeastaan tarkoittaa? 

Palautuminen on prosessi, jonka aikana yksilö palautuu työpäivän aiheuttamasta työnkuormituksesta sitä edeltävälle tasolle – aivot, keho ja mieli elpyvät työstä. Palautumisen tehtävänä on korjata kuormituksesta aiheutuneet negatiiviset vaikutukset.

Erityisen tärkeää palautuminen on silloin, kun työ vaatii fyysistä aktiivisuutta. Se on tärkeää myös liikuntasuorituksen jälkeen. Mitä pidempikestoisesta suorituksesta on kysymys, sitä kauemmin keho tarvitsee palautumiseen.

Mistä tietää, että on palautunut?

Tiedät palautuneesi, kun olet virkeä herätessäsi ja jaksat läpi päivän ilman piristeitä. Lisäksi jaksat motivoitua arjen askareista, tunnet kehittyväsi työssäsi ja sinulla on voimia liikkua vaivatta ja kivutta.

Miksi palautuminen on tärkeää liikuntaa harrastavalle?

Liikunnan tarkoitus on pääsääntöisesti joko ylläpitää tai kohottaa fyysistä kuntoa. Jos ihminen ei palaudu suorituksesta riittävästi, kehitystä ei tapahdu.

Liikunta tukee myös aktiivista palautumista: aktiivinen palautuminen tapahtuu korkeaintensiteettisen eli voimavaroja täydentävien toimintojen kautta, joihin liikunta kuuluu. Aktiiviset keinot ovat kaikista palauttavampia, rentouttavampia ja voimaannuttavampia.

Erityisesti taidonhallintaa tukevat liikuntaharrastukset, kuten tanssi, pelit ja suunnistus, tuottavat tärkeitä onnistumisen ja mielihyvän kokemuksia sekä irtaannuttavat ajatukset työasioista.

Mitä hyötyä Firstbeat-analyysista on liikuntaa harrastavalle?

Alun perin Firstbeat-laite on kehitetty seuraamaan huippu-urheilijoiden palautumista. Sittemmin laitteesta on kehitetty meille maallikoille sopiva versio.

Firstbeat-mittarin avulla näemme helposti, onko liikuntamme terveysliikuntasuositusten tasolla, onko liikkumisen teho riittävä tuottamaan terveytemme kannalta tärkeitä asioita vai liikummeko kenties liian kovilla intensiteeteillä joka kerta.

Miten Firstbeat-laite kerää tietoa palautumisesta, ja ovatko tulokset luotettavia?

Firstbeat-laite mittaa autonomisen hermoston toimintaa millisekunteina: Päivän aikana vallalla on sympaattinen haara, jonka tehtävänä on aktivoida keho vastaanottamaan päivän haasteet. Unen aikana puolestaan parasympaattisen haaran pitäisi aktivoitua, jotta keho rauhoittuu.

Palauttavia tuokioita suositellaan kaikille myös niin työpäivien kuin vapaapäivienkin aikana, mutta hektisen elämämme vuoksi näin ei useinkaan ole. Laite rekisteröi palautumisen ja stressin suhdanteita mittausvuorokausien aikana sekä valveilla että unessa. Näin se antaa tietoa siitä, tapahtuuko palautumista ja onko se hyvälaatuista.

Firstbeat-mittaus kestää kolme vuorokautta. Pihlajalinnassa tulokset käydään aina läpi ammattilaisen eli työfysioterapeutin kanssa. Tulokset ovat täysin luotettavia, ja ne jäävät vain asiakkaan ja tuloksia analysoivan ammattihenkilön tietoisuuteen.

Voiko mittauksen aikana harrastaa liikuntaa normaalisti?

Kyllä saa. Mittauksen aikana voi ja pitää harrastaa liikuntaa normaalisti. Jos hikoilee runsaasti, laite kannattaa liikunnan ajaksi kiinni ihoteipillä, jotta se pysyy paikallaan koko suorituksen ajan.

Tule Firstbeat-analyysiin Pihlajalinnaan

Firstbeat-menetelmällä saadaan kerättyä tietoa kehon kuormittumisesta ja palautumisesta työssä, levossa ja vapaa-ajalla. Ympärivuorokautiseen sykeanalyysiin perustuva menetelmä kertoo elintapoihin ja elämänhallintaan liittyviä riskeistä. Mittaus kestää kolme vuorokautta, ja se tehdään rintakehän ympärille kiinnitettävän laitteen avulla.

Hinta
199 euroa. Varaa aika tästä.

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: