Onko herkkujen syöminen sallittua?

Kaupallinen yhteistyö: Forever-blogi: Terveys & Hyvinvointi

 

Herkuttelusta on tehty terveysbisnestä.

”Näin pääset eroon makeanhimosta”. ”Leivo kevään juhliin maidoton, viljaton, sokeriton, rasvaton, gluteeniton, lisäaineeton mutta herkullinen kakku!”. Markkinoilla on tarjolla jos jonkinmoista terveyskaramellia, supervoimat antavaa tummaa suklaata ja vitaminoitua pakurinkääpäpastillia.

parsa

Herkkujen syömisen taustalla on useammin psyykkiset kuin fyysiset syyt. Halutaan palkita itseä, on paha mieli, on aihetta juhlaan, syödään toisen seuraksi. Syyt eivät poistu pikadieetin aikana vaan totaalikieltäytymisen seurauksena on yleensä romahdus, jolloin pitkän kuivan kauden jälkeen suklaata mätetään niin kuin se olisi maailmasta loppumassa.

Fitnessbuumin valloittamassa Suomessa herkuttelusta on tehty lähes tabu. Ihminen ei tarvitse herkkuja, sokeri on syntiä, karkkia ei saa syödä – tai jos syödään, niin yksin kotona ja viikon verran morkkiksesta kärsien.

Yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia.

Varmasti sitäkin useamman lempiselityksiin kuuluu: ”olen ylipainoinen, koska olen perso herkuille.” Totuus on kuitenkin toinen. Jos tarkastellaan tavallisen suomalaismiehen (Pena 45 vuotta) ruokapäiväkirjaa, lukee siellä näin: aamulla kahvi ja ruikkari, lounaaksi valmisateria lihiksellä ja iltapalaksi rekkamiehen annos voileipiä, jotka parhaassa tapauksessa huuhdellaan oluen avittamana alas tuulensuojaan. Ongelma ei ole herkuissa, vaan perusruoassa. Syödään aivan liian harvoin. Syödän ruokaa, joka sisältää liikaa lisäaineita ja liian vähän ravintoaineita.

Herkkujen syömisen taustalla on useammin psyykkiset kuin fyysiset syyt. Halutaan palkita itseä, on aihetta juhlaan, syödään toisen seuraksi, on paha mieli. Syyt eivät poistu laihdutusprojektin aikana, vaan totaalikieltäytymisen seurauksena on yleensä romahdus, jolloin pitkän kuivan kauden jälkeen suklaatia mätetään niin kuin se olisi maailmasta loppumassa.

Suosittelen myös painonpudottajia pitämään herkkupäivän itselle sopivin määräajoin, on se sitten kerran viikossa tai kahdessa. Haluatko kuulla tarkkaan varjellun salaisuuden? Herkuissa on se taika, että kun niitä syö hyvällä omatunnolla terveellisen perusruoan lisänä – eikä sijasta – ne eivät lihota.

Tiedän että hammaslääkärini saattaisi esittää tähän vastalauseensa mutta aion tulevaisuudessakin jatkaa Espanjan Au Pair –ajoilta jäänyttä tapaa nauttia kahvin kanssa pientä äkkimakeaa. Ihan vain koska en ole tähän ikään asti keksinyt elämälle muuta tehtävää kuin nauttia.

Lue myös: helppo kuntoilun aloittaminenFustra-harjoittelulla kuntoon ja muita onnistumistarinoita.

Marika Airaksinen

Positiivisen asenteen ja huumorin voimin elävä lahtelainen. Kiinnostuksen kohteena kuntoliikunta sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi. 

Forever-kuntoklubit. Eläköön hyvä olo.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: