Kuusi kysymystä influenssarokotuksesta

Kaupallinen yhteistyö: Forever-blogi: Terveys & Hyvinvointi

Influenssa sekoitetaan joskus tavalliseen nuhakuumeeseen, mutta se on paljon rajumpi tauti kuin flunssa. Influenssa voi aiheuttaa viikkojen tauon kuntoiluun, ja se heikentää lihasten voimaa ja kestävyyttä. Jo lyhytkin kuumeinen infektio aiheuttaa merkittävän suorituskyvyn laskun, jonka palautuminen voi viedä useamman viikon. Lihasten täydellinen toipuminen viikon kestäneestä infektiosta saattaa kestää jopa kolme kuukautta.

Paras tapa suojautua influenssalta on rokotus. Milloin influenssarokote kannattaa ottaa, ja voiko rokotuksen jälkeen liikkua normaalisti? Pihlajalinnan rokotushoitaja Jaana Railo vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin influenssarokotuksesta.

Milloin influenssarokote on hyvä ottaa?

Rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua, jotta suoja ehtii kehittyä. Kausi alkaa yleensä joulu-tammikuussa. Rokottamisesta ei ole kuitenkaan haittaa influenssaepidemian aikanakaan.

Jos on jo saanut influenssatartunnan, rokote ei ehdi estää sairastumista kyseistä virusta vastaan. Rokote voi kuitenkin suojata muilta influenssaviruksilta.

Onko influenssarokote turvallinen?

Influenssarokote on turvallinen. Kausi-influenssarokotteita on valmistettu samalla menetelmällä 70-luvulta alkaen, ja rokotteita on annettu satoja miljoonia annoksia. Vakavia haittoja ilmenee hyvin harvoin.

Kannattaako influenssarokote ottaa, ja miksi?

Influenssarokotetta suositellaan riskiryhmiin kuuluville ja heitä työkseen hoitaville sekä riskiryhmien läheisille. Myös perusterveiden kannattaa kuitenkin ottaa rokote, sillä se on paras keino suojautua taudilta. Rokotettuna ei myöskään tartuta tautia ympäristöön ennen oireiden alkua tai vähäoireisena.

Miltä influenssarokote oikeastaan suojaa? Voiko rokotuksesta huolimatta sairastua?

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten keuhkoputkentulehdukselta tai keuhkokuumeelta. Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa. Kaudella 2018–2019 nelivalenttisessa rokotteessa on mukana kaksi A- ja kaksi B-influenssakantaa. Tavalliselta nuhakuumeelta influenssarokote ei valitettavasti suojaa.

Influenssarokotteen teho vaihtelee epidemiakaudesta toiseen sen mukaan, kuinka hyvin rokotteessa olevat kannat vastaavat kiertäviä viruksia. Yksittäisen ihmisen kohdalla tehoon vaikuttaa se, kuinka kauan rokotuksen ja tartunnan välillä on ja kuinka voimakas altistus on. Rokotettukin voi saada influenssan, mutta yleensä oireet ovat tällöin lievempiä.

Kannattaako rokotetta ottaa, jos on jo sairastanut influenssan?

Yhden kauden aikana liikkuu yleensä useita eri influenssakantoja. Rokotuksesta voi olla siis hyötyä, vaikka olisi sairastanut influenssan.

Aiheuttaako influenssarokote oireita, ja pitäisikö rokotuksen jälkeen levätä tai pitää taukoa liikunnasta?

Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa nopeasti ohi meneviä haittavaikutuksia, jollaisia voivat olla pistopaikan paikallisoireet, väsymys, pahoinvointi, päänsärky, lihassärky tai lämpöily. Jos vointi on normaali, arkea ja liikuntaharrastusta voi jatkaa tavalliseen tapaan.

Influenssarokotus Pihlajalinnassa nyt tarjoushintaan 30 €

Influenssa alkaa jyllätä pian. Nyt on aika ottaa rokotus, jotta ehdit suojata itsesi ja läheisesi tartunnalta. Influenssarokotus Pihlajalinnassa nyt tarjoushintaan 30 € (norm. 38 €).

Voit hyödyntää tarjouksen liityttyäsi Kauan eläköön elämä -asiakkuusohjelmaan.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: