10 treenivinkkiä vuodelle 2019

Kaupallinen yhteistyö: Forever-blogi: Terveys & Hyvinvointi

Vuosi on vaihtumassa ja tuttuun tapaan tämä on se tyypillisin hetki uusille lupauksille ja päätöksille, koskien tulevaa vuotta. Hyvin usein ne päätökset liittyvät omaan terveyteen, sekä liikuntaan, eikä se ole olleenkaan huono asia.

Sillä ei ole mitään merkitystä lopputulokseen, milloin päätökset omaa hyvinvointiaan ajatellen tehdään, mutta ehkä pelkän päätöksen lisäksi, tarvitset jonkinlaisen suunnitelman. Uudenvuoden lupaukset kun helposti tuppaavat unohtumaan ennen kesää. Suunnitelman ei tarvitse olla kovin tarkka, mutta jo pelkästään se, että tiedät mitä teet ja miten, auttaa sinua tavoitteissasi.

Treenamalla hyvä vuosi 2019: 10 treenivinkkiä

Jotta vuosi 2019 olisi kuntoilun kannalta sinulle hyvä vuosi, tee itsellesi realistiset tavoitteet ja aktivoi mielesi toteuttamaan ne. Ajattele tällä kertaa niin, että tämä lupauksesi on ihan mahdollinen.

Yllätä itsesi ja kroppasi tekemällä erilaisia treenejä.

Se tehostaa treeniäsi, mutta on hyväksi myös mielellesi. Usein saman harjoituksen toistaminen johtaa kyllästymiseen, joten treenataksesi koko vuoden innokkaasti, ota askel myös uusiin haasteisiin. Kokeile seinäkiipeilyä tai joogaa. Lähde testaamaan lumilautailua tai crosfittia. Ota kuntoiluusi mukaan leikkimieltä ja pientä rohkeutta.

Muista tasapuolisesti treenissä lihakset ja aerobinen kunto.

Älä treenaa yksipuolisesti vain lihaskuntoasi, vaan treenaa siinä kyljessä myös muutakin. Äläkä unohda palauttavaa liikuntaa. Tee monipuolisesti eri osa-alueille omat harjoitteet ja saavuta paremmin tavoitteesi. Pysyt myös paremmin terveenä ja loukkaantumisriski vähenee.

Aseta tavoite.

Kaikille ei sovi tarkka tavoite, mutta joku pieni tavoite olisi hyvä olla. Toinen haluaa isomman tavoitteen, esimerkiksi tiputtaa merkittävästi painoa tai saavuttaa tietyn kuntotason. Mutta tavoitteeksi sopii vähempikin, ihan vaikka se, että voi paremmin vuonna 2019. Tai se, että nappi ei kiristä housuissa vuonna 2019. Valitse oma tavoitteesi ja kirjoita se itsellesi ylös. Kurkkaa tavoitettasi välillä, jos motivaatiosi alkaa tippumaan.

Pyhitä lepopäivä.

Ota tavoitteeksi myös lepopäivien pitäminen. Arki on monelle hektistä joka tapauksessa, joten päivät, jolloin pysähdyt lepäämään, ovat arvokkaita. Luet hyvän kirjan, nappaat palan suklaata ja annat kehosi ja mielesi rentoutua. Muista, että lihakset kehittyvät levossa, joten lepopäivä on tärkeä edistymisenkin kannalta.

Vaadi välillä kropaltasi tiukkaa treeniä.

Vaikka treenin ei pidäkään olla aina rankkaa tai äärimmilleen vietyä, se voi välillä olla myös sitä. Yllätä kroppasi juoksemalla perinteisen lenkin keskellä muutamia spurtteja, jossa syke nousee korkeaksi. Lisää rohkeasti painoja kuntosalilla treeniisi. Käy ryhmäliikuntatunnilla tekemässä tehokas treeni, missä hiki lentää. Astu välillä myös mukavuusalueen ulkopuolelle.

 

Älä unohda liikkuvuutta.

Liikkuvuuttasi parantamalla nostat suoritustasoasi lajissa kuin lajissa. Valitse aikatauluusi lajeja mitkä tukevat liikkuvuutta, esimerkiksi joogaa. Tai ota tavaksi muutamana iltana viikossa venytellä ja tehdä liikkuvuusharjoitteita kotona televisiota katsellessasi. Hyviä liikkuvuusharjoitteita saat omalta ohjaajaltasi.

Kuntoile säännöllisesti.

Aloita vuosi 2019 säännöllisellä liikunnalla. Älä ahnehdi heti alkuun, jotta kroppasi ei ”säikähdä”. Pahimmillaan voit saada paikat tai itsesi kipeäksi, kun aloitat liian vauhdikkaasti. Aloita mielummin kevyemmin ja lisää tahtia vuoden loppua kohden. Liiku kuitenkin säännöllisesti useita kertoja viikossa. Riittävä liikunta on säännöllistä ja suoritus kestää kerralla vähintään 20 minuuttia. Kuntoa kohottaaksesi sinun pitää tehdä aerobista liikuntaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Lihaskuntoa kehittääksesi sinun tulisi käydä kuntosalilla noin 2-3 kertaa viikossa.

Hanki kunnon varusteet.

Vaikka liikkuminen on ihan mahdollista monenlaisilla varusteilla, hyvät varusteet auttavat sinua motivoitumaan ja vähentävät parhaimmillaan loukkaantumisriskiä. Kunnon lenkkarit tukevat jalkaa lenkillä ja joustavat hyvät housut mahdollistavat esteettömän liikkumisen kuntosalilla. Varusteiden tärkeyden päätät sinä, mutta ehkä niihin panostaminen voisi tulevana vuonna kannattaa. Onhan se aika kiva pukea ylleen uudet kivat treenivaatteet, niiden vanhojen kulahtanaiden tilalle.

Syö oikein ennen treeniä.

Terveellinen ja säännöllinen ruokailu tietysti auttaa tavoitteihin pääsyn kanssa muutenkin, mutta jos mietitään sitä hetkeä kun olet lähdössä treenaamaan. Mitä silloin olisi hyvä syödä? Tukevan aterian ja treenin välillä olisi hyvä olla noin muutama tunti, sillä muuten täysi maha haittaa treeniä. Ennen treeniä voi syödä pienen välipalan, jos tuntuu, että tarvitsee vähän energiaa. Muista myös hyvä nesteytys, erityisesti ennen treeniä.

Nauti.

Tämä on treenivinkeistä tärkein. Liikunnan ja kuntoilun pitäisi olla pääasiassa kivaa. Tottakai välillä kova treeni vie mukavuusalueelta meidät pois, mutta treenin jälkeen olon pitäisi olla hyvä. Erityisesti henkinen hyvinvointi on tärkeää ja sitä pitää kuunnella. Jos kuntoilu tuo sinulle turhaa stressiä ja soimaat itseäsi jatkuvasti siitä ettet pääse kuntoilemaan, kannattaa pohtia miten kuntoiluaan voisi muuttaa miellyttävämmäksi. Ehkä harjoittelet väärää lajia tai väärällä tavalla. Tärkeää on nauttia liikunnasta ja treenistä täysin rinnoin.

Mikäli et perusta uudenvuoden lupauksiin, etkä erityisesti halua myöskään toivoa vuodelta 2019 mitään, on sekin ihan ok. Tärkeintä on kuitenkin voida hyvin ja tehdä niitä asoita, joista sinulle tulee hyvä olo. Oikein rauhallista joulunaikaa ja mahtavia treenejä vuodelle 2019.

 

Sinua voi kiinnostaa myös

Uutta Forevereilla tammikuussa: Budofunc – opi itämaisia taistelulajeja.

Älä maksa turhasta – näillä asioilla on treenivaatteissa oikeasti väliä

5 vinkkiä, joilla kuntosalille lähteminen onnistuu vuoden pimeimpänäkin aikana

Näin jooga kiihdyttää ja tasapainottaa aineenvaihduntaasi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: