Fit you too
Fit you too

Vuosi hormonikierukan laiton jälkeen – mitkä fiilikset?

Ihmettelin, kun vanhaan postaukseeni alkoi satelemaan tänään kommentteja! Huomasin sitten, että Fitfashion oli jakanut fb-sivuillaan (käykäähän tykkäämässä!) suositun postaukseni liittyen hormonikierukkaan ja siihen liittyviin ongelmiin. Tuo postaus oli julkaistu 1.1, eli siitä on kohta kulunut puoli vuotta. Lienee siis syytä päivittää tilanne hormonikierukkaelämän suhteen!
Niille jotka eivät tuota vanhaa postausta jaksa lukea kerrottakoon, että mulle laitettiin siis Mirena-hormonikierukka, kun synnytyksestä oli kulunut n.4kk. Mulla on ollut Mirena jo kerran aikaisemminkin ja tykkäsin siitä kovasti vaivattomuutensa takia! Mulle ei e-pillerit oikein sovi ja minipillereitäkin kokeilin, mutta niistä mun iho räjähti aivan totaalisesti!!!. Kauhustoorin voit lukea TÄÄLTÄ.
Mirena laitettiin Naistenklinikalla ja sen laittoi lääketieteen kandi, eli olin ns. koekaniini 🙂 . Olisin saanut kierukan nopeammin yksityisellä, mutta sen kustannukset olivat suhteettoman kovat (joku kommentoi että 450€) verrattuna siihen, että n.3kk odotuksella sain kierukan+laiton ilmaiseksi! Lisäksi toimenpide meni ilman mitään ongelmia.
Joitakin kuukausia kierukan laiton jälkeen mulla alkoi todella kovat selittämättömät vatsakivut. Lisäksi sain pahoinvointikohtauksia ja jossain vaiheessa olin ihan 100 varma, että kierukka on pettänyt ja olen taas raskaana. Näin ei kuitenkaan ollut ja vaikka kuinka tutkittiin, niin mitään järkevää selitystä ei löytynyt! Itse epäilin, että kierukka on lähtenyt liikekannalle, joka aiheuttaa kouristusmaiset kivut. Näin ei kuitenkaan ollut ja lääkärin mukaan kaikki pitäisi olla kierukan osalta jees. Olin suoraan sanottuna niin vittuuntunut olotilaani, että olin valmis poistamaan koko kierukan!
Ilokseni voin kertoa, että tilanne on helpottunut todella paljon tänä keväänä ja onneksi maltoin odottaa! Kuukautisten osalta vuodot ovat jääneet kokonaan pois, tosin kerran kuussa saan silti kärsiä oireista, eli vatsakivusta yhdistettynä huonoon oloon. Tämä kestää yleensä kuitenkin vain muutaman päivän, eikä silleen häiritse elämää (ainakaan verrattuna niihin viimevuotisiin kipuihin!). Huomasin, että mun hormonitoiminnalla kesti muutenkin aika kauan rauhoittua, joten tässä tapauksessa piti vaan antaa aikaa. Lopetin imetyksen heinäkuussa ja siitä kesti vielä ainakin 4-5kk että olin taas oma itseni ja esimerkiksi aivan hulluksi mennyt ihoni rauhoittui. Voin kirjoitella imetyksen lopetuksen jälkeisistä fiiliksistä joskus oman postauksen, jos aihe kiinnostaa teitä.
Miten kauan teillä meni hormonikierukan kanssa, että oireet loppuivat (jos niitä tuli)? Vai loppuivatko ne ollenkaan?

Kommentit (5)

 1. Satu

  Mulla kanssa laitettiin Mirena ja sen laittaminen sujui hyvin vaikkakin pientä huimausta sen jälkeen oli hetken ajan. Mulla oli tiputteluvuotoa ainakin 4kk kierukan laitoin jälkeen. Sen jälkeen rauhoittui ja nyt kun reilu puoli vuotta on mennyt, niin vuodot on niukentuneet mutta ei kokonaan loppuneet. Varsinaisesta kuukautisvuodosta ei voi puhua mutta muutaman päivän ajan tulee tiputtelua. Kierukan laittamispäivänä ja seuraavana olin huonovointinen, kuin raskauspahoinvointia,joka meni sitten ohi. Naamaani tuli parin päivän päästä kierukan laitosta ihmeellistä punotusta varsinkin silmien ympärille ja iho kutisi mutta nämäkin menivät ohi. Pahinta oli odotella sitä ärsyttävän vuodon loppumista se 4-5kk. Mitään mielialaoireita en huomannut. Iho meni vähän näppyläiseksi ja sitä esiintyy vielä edelleenkin ajoittain. Mutta nyt pahin on takana ja toivottavasti menee vielä parempaan suuntaan.

 2. Kris

  Hienoa, että kierukka on nyt sopinut. Se on helppo ja huoleton ehkäisy.
  Itselläni ensimmäinen kierukka ei aiheuttanut (muistaakseni) edes alussa oireita ja olin siihen tyytyväinen huimat 6,5 vuotta. Menkat jäi kokonaan pois ensimmäisen vuoden jälkeen. Uusi kierukka asennettiin 2,5 vuotta sitten eikä ollut edes alun vuotoja.
  Kunnes sitten yllättäen tänä keväänä, 9 vuotta ensimmäisen asennuksesta se alkoi vaivaamaan…yhtäkkiä alkoi 8 vuoden jälkeen oikeat menkat, jota seurasi pienen tauon jälkeen 3 viikkoa tiputtelua. Alkoi oudot alavatsakramppailut ja migreenikin on tämän kevään aikana pahentunut ja yltyi siihen pisteeseen, että menetin tajuni ja löin pääni. En tiedä liittyykö se kierukkaan, mutta epäilen vahvasti.
  Kävin gynellä, joka vaan totesi, että on paikallaan ja kaikki ok, outoa, mutta vaikea keksiä syytä kun hormoniakin pitäisi vielä riittää…3kk kuluttua kontrolli. Mä tosin oon sen päättänyt poistaa, koska tuun hulluksi näisen oireiden kanssa + jokin siinä nyt mättää kun yllättäen muuttuu pahemmaksi. Siirryn kokonaan pois hormoneista ja innolla odotan mitä se tarkoittaa 17 vuoden jälkeen (e-pillereitä, minipillereitä, rengasta, 2 raskautta imetyksineen ja mirena kierukka).
  http://www.lily.fi/blogit/best-me/hormoniton-ehkaisy

 3. Sanna

  Itsekkin mietin vuosi sitten kierukan ottoa, mutta jätin sitten laitattamatta ihan sen takia koska pelkäsin sattuuko se kuinka paljon. Lisäksi luin kauhu kertomuksia siitä kuinka vuotoa on saattanut olla puolenkin vuoden ajan. Varmaan aika harvinaista ja ihmisestä riippuvaista, mutta en uskaltanut ottaa riskiä.

 4. Kristiina

  Kyllä tässä tosissaan joutuu käydö kamppailua ottaako toisennkerrannMirenan vai ei… oon ollut nyt ”luomuna” pari vuotta. Mutta seksistä ei pysty nauttiin tai rentoutuun täysillä kun pelkää et kortsu pettää.
  Ekan Mirenan laitto ei sinänsä sattunut. Mutta luoja sen jäkeen kun pääsin kotiin, edes perussärkylääkkeet ei auttaneet siihen kipuun. Huh. Sutä kesti jonku päivän. Sit kipupiikkejä tms.tuli yhtäkkiä sillo tällön. Menkat loppu lähes kokonaan. Kerran kävin tarkistuttaan onko se vielä paikallaan. Mutta kyllä oli kuitenki tunne että on tukossa ku ei menkkoja tullut. Toisaakta hurjan kevyt olo kin poistatin sen sitten viiden vuoden jälkeen. Mutta sitten olikin tullut hiivatulehdus sillon Mirenan aikana. :/
  En ihan täysin muista miten kävi mielialan ja ns.seksihimon kanssa. Ehkä jotain oli. Mutta päällimmäisenä on mielessä ne kipusykäykset alavatsassa aika ajoittain ne ei olleet kivoja.

 5. Sanna

  Mulla laitettiin samainen kierukka 2 kk kuopuksen syntymän jälkeen ja tiputteluvuotoa kesti 9 kk, jonka jälkeen se loppui. Nyt kierukka on ollut lähes kuusi vuotta ja ilman minkäänlaisia oireita tai kuukautisia, joita ei kyllä ikävä ole. Eli mulle sopinut tosi hyvin, vaikka alun vuoto kestikin pitkään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.