Fit you too
Fit you too

Voiko juoksemisesta oppia pitämään?

En oo koskaan ollut mikään pitkän matkan vipeltäjä, mitä tulee kestävyysurheiluun. Inhosin nuorena juoksemista ja oikeastaan ainoa kestävyyslaji josta sytyin oli uinti ja harrastinkin sitä kilpatasolla Joensuun Uimaseurassa. Juokseminen on aina ollut mun mielestä vähän tylsää ja yksitoikkoista, jonka takia en ole saanut motivoitua itseäni lenkille ainakaan kovin säännöllisesti. Talvella olin muuten lähellä ostaa käytetyt sukset, mutten löytänyt sitten lopulta sopivia. Olen siis keskittynyt enemmän lihaskuntotreeniin ja salilla pumppailuun.
Ennen tätä kesää.

En tiedä miksi olen alkanut lenkkeillä tänä kesänä säännöllisesti, tai on mulla teoria. Ehkä siksi, että se on niin helppoa; Lenkille voi lähteä kotiovelta lähes milloin vain eikä se vaadi pakkaamista eikä muuta säätämistä. Lenkkarit vaan jalkaan ja menoksi! Lisäksi se on melkeinpä ainoa laji johon saa osallistettua koko perheen, eli minä juoksen ja mies tulee pyörällä vetäen poikia peräkärryssä. Saamme samalla juteltua hurrin kanssa – tai siis hän puhuu ja minä puuskutan 😀 .
On siinä juoksemisessa yksi toinenkin koukuttava juttu. Olin aina nuorempana surkea juoksemaan, tai oikeastaan juoksukuntoni on ollut huono. Liikunnanohjaajan työssä oli kuitenkin se hyvä puoli, että aerobinen kunto pysyi hyvänä, koska tunnit eivät olleet liian rankkoja. Nyt saan jotain erikoista mielihyvää siitä ajatuksesta, että jaksan juosta tunnin putkeen kävelemättä yhtään. Juoksemisessa kehittyy aika nopeasti ja yht äkkiä sitä huomaa jaksavansa pikkuisen paremmin kuin edellisellä lenkillä!

Vaikka olen juossut joskus puolimaratonin, niin en silti tiedä juoksutekniikasta paljoakaan. En myöskään tiedä yhtään menenkö kovaa vai hitaasti, enkä seuraa edes sykkeitä! Mun puolimaratonin aika oli muistaakseni 2:17 ja olen ymmärtänyt, että alle 2h olisi jo aika hyvä. Paljon siitä jäi siis puuttumaan, mutta eka kerta on eka kerta.
Nyt mun tavoite on juosta 10km 50 minuuttiin ja jaksaa juosta 10km tuntivauhtia niin, että pystyn pitämään vauhdin läpi lenkin.
Mä luotan, että siellä lukijoissa on useita juoksusta ymmärtäviä:
Kannattaako mun nyt juosta kovempaa lyhyempiä matkoja, vai hitaampaa pidempiä lenkkejä? Vai sekä että? 
Onko tuo 10km 50 minuuttiin ihan realistinen tavoite lyhyellä tähtäimellä? Kiitos kaikista vinkeistä!

Kommentit (12)

 1. Taija

  Niin mehän mennään sinne Ironman kisoihin vielä Katri 😉 Mutta mulle sanottiin ohjeeksi muutama vuosi sitten, että millään muulla ei ole väliä kuin, että juokset, pyöräilet ja uit. Ja niin oon tehnyt. Sitten huomaa, että alkaa kilpailla omia tuloksia ja matkoja vastaan. Ja sitä kautta eteenpäin… tsemppiä!

  • fityoutoo

   No, katotaan nyt. Pitäs muuten hankkia kunnon pyörä että pääsis pyöräilemään kunnolla ja kunnon lenkkejä! Tsemppii!!

 2. Johanna

  Jos sulla ei ole urheilukelloa joka mittaa myös matkan, niin lataa puhelimeen ainakin joku toinen sovellus kuin Sport tracker! On ehkä maailman epäluotettavin matkan mittaaja! Muuten tsemppiä juoksuun 😊

  • fityoutoo

   Ääh, eikä?? Mä jo ehdin innostua 😀 ! Mitä sovellusta suosittelet, eli mikä olis luotettava (voi olla myös maksullinen!)??

  • Ninnie

   Itse käytän sports trackeria ja suunnon ambitia. Matkat heittävät lenkillä noin 10-100m enkä tällä tasolla urheillessani koe tätä kovin vakavana hommana 😉 ehkä se suunto on oikeammassa mutta mitä väliä jos kyse ei ole kilometrin heitosta 😂

 3. Anniina

  On realistinen, mutta pidemmällä tähtäimellä. Tyyliin lokakuussa esim saatat pystyä juoksee sen. Mutta se edellyttää että sun lenkit eivät olet samanlaisia. Tee niin että juokset vaikka kolme erilaista lenkkiä viikkoon.Lisäksi vaikka pyöräilyä..
  1.treeni: PITKÄ KEVYT HIDAS (esim 8-15km) todella kevyesti, peruskestävyyttä
  2. TREENI: INTERVALLITREENI
  esim tonnin vetoja tai vaikka 5min vetoja.. tarkoittaa esim:
  -10-15min kevyttä hölkkää (lämmittely)
  -5 x[1km (nousevavauhtista vetoa) + 3min kävely)]
  Eli viisi vetoa, välissä syke alas.
  -10-15min jäähdytys (kävellen jos ei sykkeet laske hölkällä)
  Tuo on kova treeni.
  3. Kevyt treeni
  – esim kevyttä hölkkää 4-8km

  • fityoutoo

   Kiitos, ihana saada teiltä vinkkejä ja näkemystä!!! Alan varmasti tehdä noita vetoja. Mäkivetoja olenkin tehnyt, mutta oon yhdistänyt ne yleensä lihaskuntoon niin se ei oo ihan sama asia. Keskivartaloa täytyy myös selvästi vahvistaa, että asento pysys parempana.

  • Anniina

   Ja hei lisättäköö vielä, että käy sit tekee se sun ennätys jossain kisassa (eism just Vantaan maratonilla, jos siellä on 10km – vaihtoehto..). Sitä ennen kunnon ”tapering”-viikko ja lappu rinnassa juokset helpommin sen ennätyksen kuin yksin hölköttelemällä. 🙂 Tykkää

 4. Sini

  Moi! Itsekin opin pitämään juoksusta vasta aikuisena, koulussa kävelin kaikki juoksutestit ja inhosin sitä. Johtui varmaan siitä, että en edes olisi jaksanut juosta 😀 Parikymppisenä päätin, että piru vie, minä alan juosta! Tässä on nyt takana 15 puolimaratonia ja 5 kokonaista eikä ole 2h puolikkaalla edelleenkään alittunut. Kyllä se välillä ärsyttää kun tuntuu että muut ympärillä menee heittämällä kovempaa, mutta kaikki kehittyy omaa tahtia ja on omia haasteita.
  10km 50 minuuttiin on aika kova tavoite, siihen tarvit 12km/h vauhdin eli 5min/km. Suosittelisin ensin vaikka laittamaan tavoitteen 55 minuuttiin, siinä vauhti on 11km/h ja 5.30min/km. Moni tekee juoksussa sen virheen, että juoksee vain kovaa ja unohtaa ns. peruskuntolenkit. Toki sulla on varmasti peruskunto todella hyvä jo nyt, mutta juoksemisessa oikeasti kehittyy vain juoksemalla. Siksi suosittelisin mieluummin enemmän helpompaa ja hidasta kuin monta kovaa lyhyttä rutistusta viikossa. Esimerkiksi jos juokset kolmesti viikossa, juokse yksi lyhyt kevyt lenkki (esim. 30min ja 4-4,5km), yksi pidempi vielä hitaampi lenkki (esim. 75min ja 10-11km) ja sitten yksi vaikkapa 7-8km lenkki, jonka aikana joidenkin minuuttien mittaisia vetoja kävelypalautuksella (veto 3-5min, palautus 1-3min). Matalasykkeiset lenkit on tärkeitä kehityksen kannalta, vaikka hitaasti juostessa tuntuu että kävelijätkin menee ohitse 😀
  Juoksuiloa (ja malttia)!

  • fityoutoo

   KIITOS! Aivan huippuja neuvoja ja otan näistä varmasti onkeeni 🙂 . Se siinä just on kun on niin vähän kokemusta et miten kannattas harjoitella. Ettei juoksis vaan summan mutikassa miten sattuu ja mitä vauhtia sattuu…

 5. Jutta

  Moi. Mäkään en sluksi tykännyt juoksemisesta, mut niin vaan koukussa ollaan!
  Omaan kokemukseeni nojaten, suosittelen vaihtelevia lenkkejä. Kun on joku tavoite niin kannattaa juosta yli 2 krt viikossa, jotta kehittyy. Monet suosittelevat 3-4 krt viikossa mikä saattaa alkuun kuulostaa ja tuntua aika hurjalta. Kannattaa mennä fiiliksen mukaan ettei into lopahda liikaan rykimiseen. 50 min on aika kova kympille. Sinuna juoksisin ainakin yhden rauhallisen, pidemmän lenkin viikossa niin hitaaasti että sua tuskastuttaa 😜 Saat pohjakondista alle. Sitten joku lyhykäinen lenkki (vaikka 5 km) reippaasti niin ettet oo kuitenkaan lenkin päätteeksi ihan dead / juoksuradalla vetoja. Esim 400/800/1000m kävelypalautuksella kunnes sippaat. Jos vielä kolmannen jaksat rykästä niin vedä vielä ”fiilislenkki” eli just sellainen miltä sillä hetkellä tuntuu. Kyllä lähtee!! Tsemppiä treeneihin! ☀️

  • fityoutoo

   Kiitos tsempeistä! oon tosiaan nyt juossut pari kertaa viikossa. Jos vaikka aluksi koittas sen kolme lenkkiä saada. Sekin olis jo hyvä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.