Fit you too
Fit you too

Voiko herkkuja syödä joka päivä lihomatta?

Vaikka en ole enää kokopäiväisesti liikunta-alalla, niin saan silti usein kysymyksiä liittyen etenkin laihdutukseen. Näin kesällä ja loma-aikaan moni huomaa herkuttelevansa normaalia enemmän ja paljon useammin kuin pelkästään kerran viikossa. En itse juurikaan ”säännöstele” herkuttelua koska koen sen pysyvän kohtuudessa. Kyllä se hyvä nyrkkisääntö olisi kesälläkin, että herkkuja muutamana päivänä viikossa. Toisilla se mopo karkaa helpommin kuin toisilla, eli siinä mielessä itsensä on hyvä tuntea.

Entäs jos sitä sitten herkutteleekin joka päivä? Kestääkö kroppa kesän entisellään vai onko syyskuussa ostettava kokoa isommat vaatteet 😉 ?
Hyvin yksinkertainen vastaus tuohon otsikon kysymykseen on, että kyllä: Herkkuja voi syödä lihomatta vaikka joka päivä! Sitten mennään siihen kuuluisaan muttaan, koska asia ei ole niin yksinkertainen. Ihan ekana tulee mieleeni ainakin nämä kysymykset:

 • Mikä on herkku? Toiselle se on suklaakakku kinuskikastikkeella ja toiselle marjat ja hedelmät. Kaikki herkuttelu ei ole automaattisesti huono juttu tai epäterveellistä. Minusta liian tiukka ruokavalio ja jatkuva itsensä rajoittaminen ei ole sekään hyvä juttu.
 • Kuinka paljon herkkuja menee ja tunteeko oma mieli sanaa ”kohtuus”? Yksi pieni jätskipuikko päivässä ei vielä pilaa kenenkään kesädieettiä! Mutta sitten taas koko pussillinen karkkia joka päivä ja litroittain kaljaa/siideriä/limpparia on jo TÄYSIN eri asia.
 • Millainen kehotyyppi on? Jotkut voivat vetää käytännössä vaikka mitä sokeri- ja rasvapommeja päivittäin, eikä se näy missään. Toki sitten on jo täysin eri postauksen aihe miten tällainen ruokavalio vaikuttaa terveyteen ja omaan vointiin…
 • Millainen kulutus on? Istuuko kesällä paljon paikallaan vai onko koko ajan fyysisesti aktiivinen? Ruokavalion pitäisi aina sopia omaan elämäntyyliin, koska kova kulutus sallii myös enemmän kaloreita.

Tässä nyt ensialkuun niitä asioita, joita kannattaa miettiä. Joku voi olla eri mieltä, mutta en minä ainakaan nää syytä siihen miksi kesällä pitäisi mättää herkkuja kaksin käsin? Meidän Suomalaisten painonhallinnasta kertoo paljon se, että syyskuussa jokainen liikuntapaikka on aivan täyteen ahdettu ja sanan ”laihdutus” on varmasti googlen haetuin aihe! Vaikka moni ajattelee syövänsä kesällä kevyesti (koska tuoreet marjat..), niin kyllä niitä herkkujakin tulee syötyä ja JUOTUA enemmän.
Mun ohje näin laihdutuksesta jotakin tietävänä on, että jos oma perse kestää, niin mikä jottei! Ja jos muutama lisäkilo ei haittaa niin turhapa sitä on silloin asialla vaivata päätään.


 

Voiko joka päivä herkutella…?

Itse tykkään pitää ruokavalion suht samanlaisena vuodenajasta riippumatta joten kroppani ei reagoi lihomalla tai laihtumalla. On myös itsestä niin paljon kiinni kuinka paljon antaa sitä siimaa, koska aina löytyy joku syy herkkuihin, jos niin haluaa. Itse en oikein liputa sellaisen jatkuvat laihduttelun puolesta, eli toinen puoli vuodesta otetaan se 5kg ja sitten sitä raivolla ja superdieeteillä pudotetaan toinen puoli. Parhaimmassa tapauksessa kroppa menee aivan sekaisin ja on tutkittu fakta, että jokaisella laihdutuskerralla painon pudottaminen on haastavampaa. Minusta painonhallinta tarkoittaa parhaimmillaan juuri sitä, että jos tuntuu, että mopo karkaa käsistä syömisen suhteen niin osaa ottaa riittävän ajoissa itseään niskasta kiinni kuitekaan ilman mitään kitudieettejä. Yleensä toimii maltillinen liikunnan lisäys ja turhan herkuttelun vähentäminen.

Kuinka sinä huomaat oman syömisen muuttuvan kesäaikaan?

Kommentit (2)

 1. m

  Mulla on kausia kun tulee syötyä joka päivä karkkia joku max100g päivässä, kausi saattaa kestää esim pari viikkoa-kk mutta ei näy vaa’alla koska liikunta. Ja muuten terveellinen ruokavalio. Sitten on kausia kun herkkuja ei tee mieli yhtään. En juo juuri koskaan kaloreita joten sekin vaikuttaa.

  • fityoutoo

   Kyllä mullakin menee selvästi kausina, mutta kuten sanoit, määrät on kohtuullisia. Liikkuvan ihmisen ruokavaliossa se n.350kcal ei vielä tunnu missään, vaikka toki ne välipalat olis aina hyvä ottaa terveellisistä lähteistä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.