Fit you too
Fit you too

Viikon liikuntalakko ja kutiseva kroppa!

Tänään se alkoi, nimittäin mun viikon kestävä piina…

Koska mulla on uusiakin lukijoita, niin pohjustan hieman omaa tilannettani; Mulla on atooppinen iho ja sen lisäksi syksyllä mulle tuli kasvoihin kolme selittämätöntä melko pahaa allergista reaktiota. Nyt sitten tutkitaan, mistä nää reaktiot voisivat johtua. Sain tk:n kautta lähetteen Iho- ja allergiasairaalaan. Tähän mennessä on tutkittu mun verestä eri allergeenit, joista arvoja nosti vain koivu ja timotei. Sen lisäksi tutkittiin helicobakteeri, kilppari ja joukko muitakin mahdollisia ja mahdottomia juttuja, jotka voisivat liittyä ihoon jotenkin. Itse pidin todella epätodennäköisenä esim. kilpirauhasen vajaatoimintaa, koska mulla ei ole ollut koskaan mitään siihen viittaavia oireita, mutta onhan se hyvä, että kaikki on nyt tarkistettu.

Seuraava steppi on sitten lapputesti eli epikutaanitesti, joka aloitettiin tänään. Sillä mitataan ”hidasta allergiaa, tavallisesti hidasta kosketusallergiaa. Kosketusallergian aiheuttajat ovat tavallisesti pienimolekyylisiä kemikaaleja kuten nikkeli, koboltti, kumituotteiden valmistuksessa käytettävät aineet, tekohartsit, hajusteet, luonnonhartsi, kosmetiikassa ja pesukemikaaleissa käytettävät säilötteet sekä tumma hiusväri.” (Lähde: Terveyskirjasto)
Mulle on tehty tää sama testi aiemminkin, mutta siitä on jo yli 10-vuotta aikaa.

Tällaiselle paljon liikkuvalle tämä lapputesti on siitä inhottava, että testin ollessa käynnissä ei saa hikoilla, eikä kastella selkää. Suihkussa on käytävä vain puoliksi ja hiukset on pestävä pää alaspäin. Mun on myös käytävä tässä testin aikana neljä kertaa allergiasairaalassa, jotta testituloksia voidaan analysoida.

Tässä sitä sitten ihmetellään viikko ja koitan pysyä järjissäni näiden teippien kanssa. Ne kutittaa mun selkää sairaaaaaaasti ja ilmeisesti siellä on jotain, joka mua allergisoi?? Tai sitten se on ihan vain teippi. Katsotaan miten mun pää kestää, koska yleensä jo kolmen tai viimeistään neljän päivän jälkeen alkaa pinna kiristyä, jos en pääse päästelemään höyryjä ulos treeneihin! Sitä treenaamattomuutta pahempaa tulee silti olemaan nää madafakin teipit ja lätkät. Mulla on ensi viikolla kahteen eri lehtijuttuun kuvaus, joten toivotaan, että mun selkään ei jää mitään jäätäviä läikkiä tai sitten voin pitää päällä jotain, joka peittää selän.

Haluan silti huomauttaa, että oon kyllä silti hitsin onnellinen, että sain sen lähetteen ja kaikesta epämukavuudestaan huolimatta on hyvä että tutkitaan. Kädetkin lähti paranemaan kertarysäyksellä kun saatiin kunnon voide kehiin! Mulla oli tulehdus päässyt liian pahaksi ja lievää kutinaa lukuun ottamatta mun iho on nyt parempi kuin ehkä kolmeen vuoteen.

Verikokeessa ei muuten löytynyt mitään vastetta esimerkiksi vehnälle, joten ainakaan suoranaisesti ihon ongelmat eivät johdu viljasta. Se oli helpottava tieto. Minusta maitotuotteiden välttäminen on tosi paljon helpompaa, kuin vaikka gluteenin, jota on tosi usein vaikka missä. Meillä oli tosi hyvä keskustelu ruokavalion vaikutuksesta atopiaan ja tällä kertaa se lääkäri ei ollut mikään eläkeikää lähestyvä jäärä, vaan hän osasi perustella hyvin kaikki mielipiteensä. Lääkärin mukaan kannattaa välttää sitä mikä lisää kutinaa, mutta sanoi, ettei hänen hoidossa olleista keskivaikeaa tai vaikeaa atopiaa sairastaneista kukaan ei ole pystynyt lopettamaan hoitosuhdetta pelkällä ruokavaliomuutoksella. Ongelmallista on myös se, että esimerkiksi gluteenin välttäminen voi auttaa hetkellisesti, mutta joku toinen tekijä voi sitten pahentaa ihottumaa. Otettiin tavoitteeksi, että saadaan iho hoidettua kuntoon nyt niin, että pelkkä ylläpito sitten riittää eikä iho ole enää tulehduskierteessä. Itse oon todella toiveikas!

Onko teille tehty lapputestiä ja selvisikö siitä mitään?

Kommentit (1)

 1. Johanna

  Mulle tehtiin lapputestit. Sain teipeistä niin pahan ihottuman, ettei testien tulosta voinut lukea. Hukkaan meni siis. Itse on pitäinyt kokeilemalla opetella, mistä tulee oireita. Vain ihan muutamat luonnonkosmetiikat ja shampoot käy. Kaikki teollisesti tuotettu on pannassa niin meikeissä, että hiuksissa. Monesti esim uutta luonnonkosmetiikkaa etsiessä iho saattaakin parin kuukauden jälkeen herkistyä ja lehahtaa.
  Samoin verikokeissa ei selvinnyt mitään. Minkään ei pitäisi ”allergisoida”, mutta silti iho lehahtaa täysin jos syön yhtään viljoja.
  Nyt iho on ollut lähes 6vuotta täysin oireeton gluteenittomalla ruokavaliolla ja luonnonkosmetiikalla. Tietty silloin tällöin tullut oireita jos olen ottanut esim uuden vaatteen pesemättä käyttöön.
  Mulla on myös se, että ihottumaa tulee ihan jokaisesta perusvoiteesta, mitä markkinoilla vain on. Ihotautilääkärin mukaan se ei ole mahdollista, mutta kyllä se vaan on.
  Samoin jos joutuu syömään lääkkeitä (vaikka vaan kuuriluontoisesti buranaa useamman päivän), alkaa kutina. Itse olen sitä mieltä, että keho ilmoittaa sillä, että siellä on jotain sellaista mikä ei sinne kuuluu ja puskee sen ihon kautta pois..tiedä sitten mikä on totuus😊

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.