Fit you too
Fit you too

Vetäkää happee välillä!

Mua rupesi lievästi sanottuna huvittamaan, kun aamukahvia hörppiessäni luin Jonnan postauksen uudesta Valion levitteestä. Sain itsekin tuon levitteen lanseeraustilaisuuteen kutsun, mutten voinut mennä, koska mulla oli lopputarkastus. Sen lisäksi olen tällä maidottomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla ja noissa tilaisuuksissa on yleensä tosi hyvät tarjoilut, eli paha mieli vaan tulee 🙂 . Tuo esiteltävä rahkariini sisältää jo maitoa itsessään, joten tavallaan koko sandwich-baarin idea meni sitten siinä. Osasin kyllä hieman arvailla, millaisia kommentteja tuollainen levite lukijoilta saa ja eiköhän munkin kommenttiboxiin joku olis suu vaahdossa tullut kertomaan, miten transrasva tappaa hitaasti mutta varmasti. Ja miten Valio on yksi suuri riistofirma, jonka tuotteita ei pitäisi kenenkään ostaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jonna1983 ja Katri1983

Mä en nyt hirveästi ota kantaa itse tuohon tuotteeseen. Sain sitä kotiin pari näytepakettia ja maisteltiin miehen kanssa molemmat. Mitään muuta korvausta ei siis tuosta kokeilusta saati tuohon tilaisuuteen osallistumisesta meille maksettu. Ei voi siis syyttää maksetusta mainoksesta (ellei jotkut voileivät tai pari purkkia levitettä ole teidän mielestä ruhtinaallinen korvaus 😀 …)
Mun mielestä tuon rahkariinin maku oli yllättävän hyvä (odotin jotain keijumargariinin tyyppistä ”makuelämystä”), mutta mies ei lämmennyt. Normaalisti käytän leivälle voita ja mies oivariinia, siis silloin kuin harvoin leipää syön. Nykyään vielä harvemmin. Mä luen aina uuden tuotteen ainesosaluettelon, mutta loppuviimeksi määrää kuitenkin maku. En ikinä osta mitään vain siksi, että sitä mainostetaan ”terveystuotteena”, ehkä jopa päinvastoin. Vältän lisäaineita ja esimerkiksi sellaisia tuotteita, joissa on palmuöljyä, koska yleensä löytyy terveellisempi vaihtoehto. Oma lukunsa on tietysti jotkut pasteijat tai lihapiirakat – niitä en kyllä kehtaisi blogissa mainostaa. Kummelin sanoin, ”tähän vedetään raja!”.
En tiedä onko mulla nykyään vaan liikaa muuta ajateltavaa, vai onko oma ajatusmaailma muuttunut rennommaksi, mutta mä en jaksa enää nipottaa joka hemmetin purkin ja purnukan sisällöstä. Hienoa, että joku jaksaa kokata päivät pitkät niitä täydellisiä raakaherkkuja, mutta itse olen ihan ilolla rento sekasyöjä! Mä en lapsuudesta muista mitään parempaa, kuin mummon tarjoilema jäätelökesä-kasvirasvajäätelö, joka oli varmasti oikea transrasvan multihuipennus, mutta vähämpä silloin tiedettiin.
Nykyään sitten tiedetään ihan helvetisti joka asiasta ja ehkä vähän liikaakin. Siis niin paljon, että kukaan ei tiedä lopulta kuka on oikeessa. Tietysti etsitään villisti aina niille omille väittämille tukea ja on trendikästä uskoa etenkin näitä netin itseoppineita guruja. He kun eivät ole salaliitossa meitä kansalaisia vastaan.
Mun mielestä on ihan sama kuinka askeettisesti joku haluaa syödä, mutta en mä jaksa mennä vouhottamaan jonkun toisen blogiin, että tiesitkö, että tuo syömäsi leipäviipale, se voi kuule aiheuttaa syöpää. 😀 Fine, onneksi sinä et ainakaan sitä syöpää sen leivän takia saa, ansaitset palkinnon.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nykyään jengi on aivan sekaisin siitä, mitä ”saa” syödä ja mitä ei. Huomasin tämän itse, kun koitin löytää ”vähiten myrkyllistä” lohta valikoimista – loppujen lopuksi se lohi pitäs vissiin kasvattaa omassa akvaariossa! Esimerkiksi vanhemmat ihmiset helposti haksahtaa näihin suuri rasvasota -juttuihin ja omassakin lähipiirissänikin on näitä ihmisiä. Jostain luetaan, että uusin tutkimus kertoo, että voi on terveellistä niin sittenpä syödäänkin sitä ja iiiiiisolla kädellä! Sen lisäksi kovaa rasvaa tulee ruokavalioon vielä rasvaisista maitotaloustuotteista, leivonnaisista ja eineksistä. Ei tarvitse olla mikään tohtori tolonen, että älyää, ettei tuollainen ruokavalio ole kovin terveellinen korkeasta verenpaineesta ja keskivartalolihavuudesta kärsivälle 60-vuotiaalle miehelle. Sille henkilölle se voin vaihtaminen vaikka tuohon rahkariiniin voi nimenomaan olla parempi vaihtoehto.
Tai sitten voidaan vaan ihan samantien kehoittaa häntä olemaan gluteeniton, maidoton, alkaa kasvissyöjäksi ja neuvoa raakakakkujen valmistus.
Netti on asiantuntijoita pullollaan ja jokainen on tietysti sitä mieltä, että tällä mun systeemillä koko suomi parantuu kansantaudeistaan. Monen jutuissa on mielestäni ihan perääkin, mutta jotkut neuvot on sitten jo sarjassamme ootko ihan tosissas. Olisin voinut kuvitella sen eilisen lääkärin naaman, kun olisin sille pokkana väittänyt, että maito heruu paremmin ja imetys onnistuu, kun välttää vaan kaikkia hiilihydraatteja! Esimerkiksi juomisella ei ole juurikaan tekemistä asian kanssa. Netistä kun luin, niin kyllähän sen täytyy tosi olla. (Tietääkseni ko. asiantuntijaherra ei ole yhtään lasta edes imettänyt.)
Onneksi mulla on ihan omat aivot, joilla voi ajatella.
No, mihis teidän raja vedetään???
 
 

Kommentit (17)

 1. Sannak

  Voi aamen ja hallelujaa!! Pikkuisen keittää itselläkin yli nämä nykyisin vellovat ruokakeskustelut. Asiantuntijoita tuntuu riittävän joka junaan ja eipä olisi haitannut, vaikka jokunen olisi jäänyt asemallekin 🙂 Milloin mitäkin, milloin mistäkin.. Pipoa löysemmälle ja maalaisjärki käteen!

  • fityoutoo

   Mummovainaa tapas sanoa, että ”joutavilla on jottain” ja sanonta pätee kyllä tähän aihepiiriin täydellisesti!

 2. Enmi

  Mitä sä käytät huulilla?:)

  • fityoutoo

   Hmm, tuossa kuvassa tais olla vaan Labellon uus väriä antava huulirasva 🙂 ! Se pinkkisempi sävy!

 3. saara

  Hahah! 😀 Oon samaa mieltä, että sais monet ihmiset vetää hieman happea niiden kieltojensa välissä… Hmm. Chia-siemeniinkin oli joku joskus tukehtunut? Kun ne jotenkin voi tehdä tulpan johonkin… Ja mites sitten nää goji-marjat, joita raijataan tänne ties mistä!!! :’D Mun ruokafilosofia on kaikkea kohtuudella!! Niin kauan, kun mulle ei tuu oireita gluteenista tai maustamattomasta jogurtista tai rahkasta niin mä niitä syön! 🙂 Sen pari annosta päivässä.. Ymmärtää kai sen maalaisjärjelläkin jos vetelisin viis purkkia rahkaa päivässä, niin saattais olla tukala olo.

  • fityoutoo

   Mä luin ton saman jutun noista chioista. Ja otsikko oli just tyyliin ”superfood onkin suuri terveysriski!” tms…
   Anna mennä vaan gluteenin ja maitotuotteiden knassa, en minäkään kannata ruokavalion rajoittamista ilman mitään pätevää syytä!

 4. Jonna

  Amen! Kommentoin myös tuohon Jonnan blogiin tästä vaikka harvemmin mihinkään mitään kommentoin. Ja se miks kommentoin oli just se alkoi ihan tosiaan kiehua yli tuo jeesustelu siitä että e koodit on pahinta mitä kuvitella saattaa. Kyllä mä luulen että me ei kukaan kuolla siihen, syödään me jotain tai jätetään syömättä, vaan kyllä se on stressi joka tappaa, kun kaikesta tehdään niin helvetin isoja ongelmia, ja koko elämä pyörii vaan ravintoasioiden ympärillä. Uskotaan kaikki mitä jotku itseoppineet ravintoasiantuntijat milloinki keksii kertoa. Mihin on kadonnu porukalla maalaisjärki? Eihän tuota levitettä kilokaupalla vedetä, kuten ei myöskään mitään muutakaan rasvaa. Jos laitat tuota leivänpäälle, ja syöt ehkä sen 2 palaa päivässä tai et ollenkaan, niin mitä väliä, onko siinä päällä voita, margariinia, tai esim tuota rahkariiniä😀. Minäkin käytän kookosöljyä, mutta en sitäkään syö purkkitolkulla, koska en oo jaksanu/mulla ei olis aikaakaan perehtyä kaikenmaailman tutkimuksiin mitä on tehty sen hyödyistä tai haitoista. Mutta se on hyvän MAKUINEN puurossa, joten siihen se sopii.
  Joten ihanaa että täälläkin portaalissa on vielä teitä tavallisia maalaisjärjellä varustettuja bloggaajia meitä taviksia varten. Koska oikeesti luulen että suurin osa ff:n blogien lukijoista on kaikkee muuta kuin 100% lisäaineettoman/luomun/vegen/raakaruoan kuluttajia, ja tämmöset mainokset uusista tuotteista, jotka ei nyt oo sitä pasteija/valmisruoka linjaa, kiinnostaa kyllä!

  • fityoutoo

   Ja tuosta kookosöljystä sitä kaikista vähiten on päästy yhteisymmärrykseen 😀 …
   Mutta tosi kiva kuulla, että meitä ”tavisbloggaajiakin” jaksetaan fanittaa!

 5. Tuuli

  Kiitos! Juurikin näin :).

  • fityoutoo

   Ollos hyvä! 🙂

 6. Jonna1983

  Huh, mä olen lueskellut tämän aamun erinäisten blogiinkin kommentoineiden ”kaikki tietävien” ihmisten facebook-sivuja sekä blogeja ja jos oikeasti kaiken niistäkin sokeasti uskoisi niin sekaisin menisi ja pankkitili tyhjenisi. Niin paljon siellä mainostetaan niitä ”näitä jokaisen on pakko käyttää” tuotteita. Mutta fiksujakin juttuja kyllä. Menee pienellä ihmisellä pää sekaisin näistä kaikista ruokavaliojutuista!

  • fityoutoo

   Välillä itsekin mietin, että jotkut antavat aika suoraviivaisia ohjeita ruokavalioista ja lisäravinteistä vain siksi, että ne toimivat heillä itsellään. Joku, joka haluaa esimerkiksi epätoivoisesti laihtua on aika altis kokeilemaan mitä tahansa… Tosin aikuinen ihminen ottaa vastuun itsestään joten ei voi täysin näitä ohjeitakaan syyttää. Enkä mä nyt sitä sano että joku maidoton + gluteeniton ruokavalio välttämättä mikään vaarallinen on, mutta tarkat dieettiohjeet, hiilareiden poisjättämäninen kokonaan ruokavaliosta tms voi tehdä jonkun kropalle oikeasti hallaa.

 7. Marja

  Sanoit joskus blogeissa olevan nyt ”vegaanivillitys”. Mielestäni osa maitotuotteista maistuu ihan hyvältä ja joskus lihakin, mutta mulle nousi yksinkertaisesti liian isoksi palaksi niellä kaikki se epäeettisyys, mikä lihantuotantoon liittyy. Maitotuotteet on ihan yhtä paha. Harmittaa, että kutsut tätä ”villitykseksi”. Vegaanius avasi silmäni joka asian suhteen, kierrätän nykyään joka ikisen roskan (usein roskakatoksessa joka naapureiden roskat:D), liikun kaikkialle pyörälle, en enää juurikaan matkustele. Haluan hiilijalanjäljestäni mahdollisimman pienen eläinten tuskasta puhumattakaan. Musta on vaan aika outoa sanoa rakastavana eläimiä (esim. koira), mutta pistää poskeen vaikka lehmää. Lehmää, jonka vastasyntynyt vasikka on viety muualle. Lehmää, joka on saattanut kuolla vain ikävään (kyllä, niinkin voi käydä). En vain ymmärrä, miksi ihmiset eivät avaa silmiään ja kohtaa totuutta. Liha on murha.

  • fityoutoo

   Moikka Marja, hyvä kommentti. Kun sanoin ”villitys” en tarkoittanut sitä negatiivisesti (vaikka se helposti onkin niin tulkittavissa kun näin jälkikäteen mietin). En pidä vegaaniutta todellakaan huonona ”villityksenä” – siis niin kauan kun ihminen tietää mitä tekee, on kiinnostunut ruokavaliostaan ja ottaa asioista selvää. Ts ei ala vegaaniksi vaan siksi, että se on cool ja ruokavalio on pelkkiä ranskalaiset perunat. Esim Venlalla (Savikuva) on paljon nuoria ja lapsia blogin seuraajana ja 12-vuotias ei välttämätt täysin ymmärrä vielä vegaaniuden perusteita.
   Mä myönnän, että olen itsekin eri blogea luettunani alkanut miettiä omaa lihankulutusta ja siksi syön punaista lihaa enää aniharvoin ja kun syön (kotona), niin se on aina luomua. Nyt koitan vähentää broilerin kulutusta syystä että pidän sitäkin erittäin epäeettisenä valintana.
   Olen ollut itse töissä nuorena (ei välttämättä uskois) lypsykarjatilalla ja se oli ihanaa aikaa. Vaikka kyseessä ei ollut luomutila, niin lehmistä pidetiin todella hyvää huolta – tosin se on totta, että vasikan eristäminen emästä on luonnonvastaista.
   On siis hyvä, että tunnetut ihmiset tuo tätä eettisyyttä ja muutenkin vegaaniutta esille, esimerkkinä nyt vaikka Musta Barbaari. Mun mies seuraa aktiivisesti UFC:tä ja potkunyrkkeilyä ja sielläkin on muutama todella menestyny ottelija nykyään vegaani, mikäli oon ymmärtänyt oikein.

 8. Suvi

  Harmi, että tuot asiaa esille jotenkin näin naurettavana ja lapsellisena.. Kaikille ruokavaliorajoitteet eivät ole trendijuttuja, pyrkimyksiä laihduttaa tai halua elää mahdollisimman terveellisesti. Entä eettisyys, eläinten olot ja ruoan hiilijalanjälki? Ei lihasta, maidosta ja kanamunista kieltäytyminen aina tarkoita, että kyse on SINUSTA. Vegaanisuus ei ole villitys. Se on sen tiedostamista, että liha (niin luomu kuin tehotuotantokin) on toisen elävän olennon hengen riistämistä. Maito on jonkun toisen elävän olennon, vasikan, ravinnon riistämistä. Puhumattakaan siitä kärsimyksestä, mitä lehmät kokevat. Jotta eläin pystyy tuottamaan maitoa, täytyy sen olla raskaana. Oletko koskaan miettinyt, miten kivuliailla ja epäluonnollisilla tavoilla se tapahtuu? En voi ymmärtää, miten kukaan voi tukea Valion kaltaisia yrityksiä, sopi maitotuotteet vatsallesi tai ei. Vegaaniksi on erittäin helppo ryhtyä, kun keskittyy joskus itsensä sijasta uhreihin. Silloin tuntuu omat ilmavaivat aika pieneltä pahalta.

  • fityoutoo

   Kyllä, eettisyyskin on tärkeä asia. Mutta postaus ei käsitellyt lihantuotannon tai syönnin eettistä puolta, vaan lähinnä typerää taistelua, esimerkiksi siitä pitäisikö voita syödä vai ei.
   Kuten olen kertonut täällä blogissa, niin olen itsekin vähentänyt lihan syömistä n.70% entiseen verrattuna. Tai oikeammin koko perheemme on. Et varmaan voi kieltää sitä, että blogeissa on nyt paljon vegaanijuttuja ja jos lukee amerikkalaisten fitnessgurujen blogeja, niin niissäkin vegaanius on vahvasti esillä. Enkä todellakaan sano, että tämä ”villitys” on huono asia (kommentoinkin tämän saman jo jollekin toiselle). Eikö ole hyvä, että esimerkiksi julkkisten mukana asia tulee ihmisten tietoisuuteen? Olipa kyse omasta terveydestä, eettisyydetä tai hiilijalanjäljestä – ne on mun mielestä kaikki hyviä syitä vegaaniudelle. Koitan omalta osalta tukea luomutuontoa ja syödä enemmän kasviksia. Ja tietysti kerron siitä myös blogissa. Tiedän, että se ei oo sun mielestä riittävästi, mutta myös pienillä valinnoilla on merkitystä.

  • Suvi

   Olen samaa mieltä kanssasi. Pienet muutokset ovat loppupeleissä merkittäviä! Tosin ”typerä” taistelu siitä, saako voita syödä ei ole typerä laisinkaan. Voi on eläinperäinen tuote.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.