Fit you too
Fit you too

Onko vehnätön ruokavalio vastaus rukouksiini?

Olen puhunut täällä blogissa about triljoona kertaa gluteenittomasta ja maidottomasta ruokavaliosta ja ajatuksia siihen liittyen. Viimeksi täällä kirjoitin, onko ruokavaliosta syyttäminen kaikkia terveysongelmia?  Tässä postauksessa kerroin kaikista niistä asioista, joiden olen huomannut vaikuttavan negatiivisesti ihoni kuntoon. Olen myös kokeillut lähes puoli vuotta gluteenitonta ruokavaliota jossain vaiheessa, mutta se muutos ei jäänyt pysyväksi.
En kannata periaatteesta minkään ruokaryhmän täydellistä hylkäämistä, jos ei itse tunne siihen tarvetta! Vaikka olisi kuinka muodikasta tahansa olla jollakin erikoisruokavaliolla, niin ei se silti välttämättä kaikille ole välttämätöntä tai edes terveellistä. Toki eettiset arvot ovat eri asia ja kunnioitan myös sitä.

Espanjassa tuli herkuteltua etenkin aamupalalla!

Ihoni on ollut tänä talvena taas normaalia huonommassa kunnossa , johtuen varmaan todella kuivasta ilmasta ja pakkasista. Kaikista parhaiten pärjäisin, jos en poistuisi ulkoilmaan, enkä pesisi käsiäni koskaan. Ihanan hygieenistä, nam 😀 ! Talvi on aina hankalaa aikaa atoopikoille, mutta tämä talvi on ollut ERITYISEN hankalaa aikaa.
Mä tunnen suurinta sympatiaa teitä kaikkia kohtaan, jotka kärsitte mistä tahansa ihosairaudesta! Moni tietämätön vähättelee iho-ongelmia, vaikka itsekin olisin voinut olla atopian takia monesti saikulla. Ihon kutina on jotain sietämätöntä ja vie järjen! Mä olin toivonut, että se Espanjan reissu helpottais tilannetta, kun ilmasto muuttuu ja ulkona voisi olla ilman pilkkihaalaria. Väärin toivottu. Lopputulos oli se, että iho meni aivan karmeaan kuntoon tuon reissun jälkeen niin kuin tuossa alla olevasta kuvasta voitte huomata. Tuo vasempi kuva on otettu lentokentällä kotiin lähtiessä.
Reissun jälkeen tulin siihen päätökseen, että nyt on pakko koittaa taas eliminaatioruokavaliota ihon hoitoon! En enää kestä käsien kirvelyä ja sitä, että iho kirjaimellisesti kuoriutuu sormista pois. Siihen tietysti päälle vielä esteettinen haitta… Joku jo kommentoikin mulle, että kyllä noi sun kädet on ihan karmean näköiset.
Uitin käsiä rasvoissa, pidin öisin kookosöljyhauteita ja koitin välttää turhaa kastelua. Kädet olivat silti sormenpäistä kainaloihin täynnä aukiraavittuja atooppisia läikkiä. Lisäksi silmäluomet menivät pitkästä aikaa tosi kuiviksi ja punaisiksi. Espanjassa tuli tietysti syötyä vehnää etenkin aamupalalla ja lomalla tietysti muutenkin vapaammin. Ehkä se antoi hieman motivaatiota muuttaa ruokavaliota, kun oli saanut muutaman päivän nautiskella.

Nyt vehnätöntä ruokavaliota on takana kuukausi takana ja olen onnistunut sen toteutuksessa mielessäni yllättävän hyvin! Lisäksi otin kokeiluun uudet lisäravinteet, joita työkaveri suositteli. Mun instastoriesista (katrivee, laita seurantaan!) olette voineetkin nähdä vilauksen uusista tuotteista. Kerron niistä enemmän, kun olen saanut tarpeeksi kokemusta tuotteista. En halua suositella teille mitään kevyin perustein!
Tulokset ovat olleet yllättävän positiiviset; Nyt en tarvitse käsirasvaa ollenkaan päivisin ja kuivat läikät ovat hävinneet melkein kokonaan käsivarsista! Toki kädet ovat vielä kuivat, mutta eivät todellakaan siihen tyyliin kuin kuukausi sitten, eikä rystyset enää ole jatkuvasti auki. Aion ehdottomasti jatkaa tällä samalla linjalla ainakin talven ajan. Pakko myöntää, että kaipaan sunnuntai-aamun lämpimiä croisanteja ja ruisleipää avokadon kanssa, mutta tällä hetkellä vehnätön ruokavalio on ehkä tuonut sitä kaivattua apua ihottumaan.
Onko teissä lukijoissa joku, joka on jättänyt vehnän kokonaan pysyvästi pois ruokavaliosta? 

Kommentit (4)

 1. Mari

  Täällä yksi 1,5v ilman vehnää. Ei mitään ”todettua” syytä perusteluksi. Aloin saada siitä vatsakipuja ja turvotusta, ehkä suoliston sen hetkisen huonon vuoksi. En ole kokeillut tuon jälkeen kertaakaan, koska ei ole ollut ikävä. Ihon (atoopikko olen) kunto ei siis itsellä ollut syy muutokseen, mutta kappas, jos ei tietäisi taustaa, kuvailisin itseäni vain kuivaihoiseksi. Iho ei ole ollut kertaakaan rikki, eikä ihottumilla edes taipeista. Rasvaan kerran päivässä ihan normaalilla perusvoiteella, ei kortisonia eikä takrolimuuseja. Voi olla myös sattumaa tottakai, mene ja tiedä, mut tilanne kelpaa kyllä minulle!

 2. sara

  Tämä talvi on tosiaan ollut iholle julma. Kuivaa väkisin vaikka tekisi mitä. Onneksi kevät on tulossa ja pian ainakin jossain määrin ilma lämpenee! Ristiriitainen olo aina kun rakastan pakkasta ja lunta ja kunnon talvea, mutta iho todellakaan ei.
  Ruisleivän kaipuuseen yksi vinkki, nimittäin tattarisämpylät! Näyttää ihan ruisleiviltä ja makunsakin puolesta loistava korvike, jos nimenomaan ruisleipää kaipaa. Kannattaa kokeilla!
  https://sarankotikolo.blogspot.se/2018/02/mehevat-tattarisampylat-g-m-v.html

 3. Heidi

  Olen jättänyt vehnän ja muut gluteeniviljat kokonaan pois, sillä autoimmuunisairauteni alkaa oireilla jos syön niitä. Epäilen, että kaikkein paras vointi saattaisi olla kokonaan ilman viljoja, mutta se taas tuntuu niin hankalalta toteuttaa, kun esim. tattari- ja kauraleipää on kuitenkin kiva (ja helppoa!) syödä.
  Oletko muuten koskaan käynyt funktionaaliseen lääketieteeseen perehtyneen ravintovalmentajan vastaanotolla? Moni atoopikko on saanut sieltä pysyvän avun.

 4. ninna

  IBS n takia gluteeniton ruokavalio ollut melkein 2vuotta vatsan turvotus hävinnyt ja kyllä vähän ihossakin huomaan parannusta myös atooppinen iho. ärsyttää kutina ja hilseily. perusvoide ja kookosöljy tehokkaampia. helokkiöljy ja kapselit toimii myös. syötkö itse jotain iholle suunnattuja lisäravinteita? entä mitä ihorasvoja? veljenpojan ihottuma sai apua maidottomasta ruokavaliosta ehkä siitä apua?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.