Fit you too
Fit you too

TOP 5 vinkit puhelimella kuvaamiseen!

Kaupallinen yhteistyö: Samsung

Ajattelin antaa teille muutamia vinkkejä puhelimella kuvaamiseen! Otan blogiin yleensä suurimman osan kuvista järkkärillä, mutta puhelimella otan somekuvat ja joitakin kuvia myös blogiin. Niiden laatua ei voi tietenkään verrata keskenään, mutta kuinka moni meistä jaksaa kantaa aina järkkäriä mukana? Itsekin otan järkkärin mukaan vaan spessutilanteisiin. Yksi mun ammattikuvaaja kaverini totesikin, että ”Paras kamera on se mikä on mukanasi!”. Mielenkiintoinen kuvauskohde voi tulla vastaan missä vain, joten pidä puhelimesi valmiina!
Itselläni on käytössä nyt Samsungin Galaxy A5 ”Peach pink” värissä, jossa on aika yliverto kamera moneen puhelimeen nähden: 16 megapixeliä sekä taka-, että etukamerassa takaa sen, että nyt selfietkin ovat samaa laatua kuin takakameralla otetut kuvat! Tässä Samsungin mallissa aukkosuhde (f-luku) on 1.9 joka mahdollistaa hyvien kuvien ottamisen jopa hieman haasteellisissakin valo-olosuhteissa, kuten hämärään ilta-aikaan.
Tässä siis TOP5 vinkit puhelimella kuvaamiseen!
 
1. Valo
Valokuvauksen ensimmäinen sana ”valo” ei ole todellakaan sattumaa: Tärkein kuviin vaikuttava tekijä on valo! Kun kuvataan kehittyneellä järjestelmäkameralla, niin valoa voidaan saada kuviin riittävän valovoimaisen objektiivin avulla ja loppu voidaan hoitaa salamalla. Puhelimella kuvaamisessa valolla onkin erityisen tärkeä merkitys, jotta kuvista saadaan tarkkoja! Ulkona otetut kuvat ovat lähes aina parempia, kuin sisätiloissa kuvatessa ja sisälläkin kannattaa hakeutua valoisimpaan ja vaaleimpaan huoneeseen. Muista myös tarkistaa, ettet kuvaa vastavaloon, eli seiso esimerkiksi ikkunan edessä (eli valo tulisi aina kuvattaan päin – ei takaa!).
Etenkin keltaiset loisteputket tai muuten hämärät sisätilat ovat puhelimella kuvatessa yleensä tae epäselvistä kuvista. Jos siis mahdollista, niin kuvaa aina ulkona ja mielellään päiväsaikaan. Suora auringonpaiste ei ole välttämättä paras hetki, vaan varjo tai pilvinen sää.

Tämä selfie on hieman liian ”valoisa” koska se on otettu auringonpaisteessa.

2. Paikallaan pysyvä kuvaaja ja kohde
Koska puhelimen kamerassa tekniikka ei yleensä anna myöden liikkuvan kohteen kuvaamiselle, on kohteen paras pysyä paikallaan – kuten myös kuvaajan! Pienikin käden tärinä voi aiheuttaa epätarkan kuvan. Kokeilin tosin ottaa tällä Samsungin Galaxy A5:sella kuvaa leikkipuiston laitteessa kieppuvasta lapsesta ja kuva oli yllättävän tarkka!
Tämä on erityisen tärkeä seikka kun valoa on huonosti, koska kameran suljinaika on silloin pidempi. Jos mahdollista, niin kamera kannattaa etenkin haastavissa olosuhteissa laittaa johonkin kiinni (kuten tripodiin).
3. Kohteen asettelu kuvassa ja riittävä määrä ”ruutuja”
Moni on varmaan kokenut sen, että pyydät kaveria ottamaan puhelimella sinusta kuvan. Kaveri ottaa kaksi kuvaa: Toisessa olet alareunassa ja suurin osa kuvasta on seinää tai taustaa vaikka halusit näkyä kokonaan kuvassa. Toisessa kuvassa sinulta puuttuu puolikas pää tai toinen käsi. Toki kuvia voi cropata jälkikäteen helposti puhelimen rajaus -toiminnolla, mutta kohteen tulisi asettua kuvaan oikein jo kuvaustilanteessa! Valokuvauksessa on myös yhden kolmanneksen sääntö asettelussa: Yleensä kuvattavan kohteen kannattaa olla kuvassa hieman oikeassa reunassa, eli jos jaat ruudun kolmeen osaan, niin kuvattava kohde (vaikkapa ruoka-annos) sijoittuu siinä toisen ja viimeisen kolmanneksen väliin! Asettelua helpottamaan voit käyttää ruudukkoa, jonka tässä Samsungin Galaxy A5:ssa saa laitettua helposti kameran ollessa päällä kohdasta Asetukset -> Ristikko -> 3×3. 
4. Kuvaa aina tarpeeksi läheltä, älä zoomaa!
Kun kuvaat puhelimella, niin kannattaa aina olla mahdollisimman lähellä kohdetta! Jos esimerkiksi sinua kuvataan ja kuvaaja on ollut kuvan otto hetkellä liian kaukana, niin todennäköisesti näyt kuvassa epätarkasti. Järkkärillä kuvatessa ja oikeanlaisella objektiivilla voidaan zoomata kaukaakin hyvin lähelle kohdetta, mutta puhelimella zoomaus yleensä aiheuttaa kuvan epätarkkuutta. Kannattaa siis pyrkiä niin lähelle kohdetta, että et joudu zoomaamaan!
4. Mielenkiintoinen kuvan asettelu, muodot ja värit.
Tykkään itse mielenkiintoisista muodoista, kuvioista ja väriyhdistelmistä kuvissa! Muutenkin kannattaa miettiä, kannattaako kuvaan tuoda mukaan sen tylsän puurolautasen lisäksi jotain muutakin tyyliin tai värimaailmaan sopivaa…? Se tekee aina kuvasta paljon mielenkiintoisemman! Lisäksi puhelimen keveys mahdollistaa helposti esim suoraan ylhäälta alaspäin otetut kuvat!
Itse tykkään käyttää myös puhelimessa olevia filttereitä, jos ne sopivat kuvan fiilikseen. Liika filttereillä kikkailu ei kuitenkaan yleensä korjaa huonoa valoitusta tai epäskarppia kuvaa, mutta niillä voi tuoda kuvaan omanlaistaan tunnelmaa. Tässä Samsungin Galaxy A5 -mallissa filtterit löytyvät helposti pyyhkäisemällä sormella kuvausmoodissa vasemmalle, jolloin valittavaksi tulee iso joukko erilaisia filttereitä! Itse tykkään eniten mustavalko- ja kermafiltteristä. Toinen tapa on ottaa ihan normaali kuva ja muokata se kuvankäsittelyohjelmalla mieleisekseen.
5. Ota korkean resoluution kuvia jos meinaat muokata kuvia!
Kun kuvakoko on iso, niin se mahdollistaa paremmin myös puhelimella otettujen kuvien muokkaamista! Puhelimeen löytyy nykyään kaikenlaisia helppoja kuvankäsittelyohjelmia, joilla voi saada vähän huonostakin kuvasta ihan kelpo otoksen. En hirveästi itse suosittele säätämään valkotasapainoa tai valotusta itse kamerasta, koske se tuo haasteita käsivaralla otettujen kuvien onnistumiseen (käden pitäisi olla TODELLA vakaa). Hieman pimeämmästä kuvasta voi saada muokkauksella valoisamman helpostikin!
 
Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotain hyötyä! Kivoja kuvaushetkiä!
 
 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.