Fit you too
Fit you too

Toivepostaus: Polvivammainen kuntosalilla!

*sisältää mainoslinkkejä

Kärsitkö polvikivuista? Vai onko sinulle tehty polveen jokin operaatio?  Tässä postauksessa kerron, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon salitreenin suhteen!

Leggarit TÄÄLTÄ* / Toppi TÄÄLTÄ*

Multa kysyttiin vinkkejä polviongelmaisen kuntosalitreeniin liittyen. Tiesin heti, että tästä aiheesta kirjoittaessa tarvitsen hieman jeesiä joltain alan asiantuntijalta. En ole koulutukseltani fysioterapeutti, eivätkä polviongelmat ole missään nimessä erikoisosaamistani! Mulla ei myöskään ole ollut itselläni koskaan jalkojen kanssa ongelmia, jonka takia olisin joutunut syventymään polviongelmaisena treenaamiseen. Onneksi mulla on kuitenkin lähipiirissä useita fyssarituttuja, joilta voin pyytää tarvittaessa apua. Itseasiassa mieheni veli Oskar on fyssari ja hänellä on paljon asiantuntemusta tässä asiassa!
Yleisimmät polviongelmat ovat erilaiset kiputilat, kulumat ja polvivammat. Yleisimpiä vammoja taas ovat polven ristisiteen repeämät, kierukkavammat ja rustovauriot. Kipu voi vaihdella ihan satunnaisista pienistä säryistä sellaisiin, että kipu vaikuttaa koko elämään. Kannattaa aina selvittää mistä kipu johtuu, etenkin jos se alkaa äkillisen tapahtuman seurauksena! Ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan!
Kun polvivammainen treenaa salilla niin tärkeintä on muistaa, että mitä tahansa teetkin, niin varvas-polvilinjan on pysyttävä suorassa! Mikäli polvi kiertyy esimerkiksi sisäänpäin, niin olemassaoleva polviongelma luultavasti pahentuu! Tärkeää on myös yrittää estää polvia ylittämästä varvaslinjaa: Terveillä polvilla treenatessa tässä ei ole ongelmaa, mutta mikäli polvi on jo valmiiksi rikki niin sitä kannattaa välttää. Polviniveleen kohdistuu turhaa painetta, joka taas voi pahentaa kipua ja ongelmaa.
Ja vaikket kärsisikään polviongelmista, niin muista, että kun treenaat isoilla raudoilla (esimerkiksi koitat maksimirautoja) niin koita pitää polvet varvaslinjan takana! Kevyemmillä painoilla ja terveillä jaloilla tässä ei ole niin suurta riskiä.
Kuvauspaikkana toimi EasyFit Rekola

Mitkä sitten ovat liikkeitä, joita polviongelmaisen kannattaisi kokonaan välttää?
Ensinnäkin, maksimirautojen koittaminen kyykyssä ja mavessa valmiiksi kipeillä polvilla on tyhmää ja vaarallista! Vältä myös äkillisiä liikkeitä, etenkin niitä, joissa polveen kohdistuu kierto (esimerkiksi luistelukyykky hypyllä ja muutkin hallitsemattomat hypyt).
Monia liikkeitä, esimerkiksi reiden ojennusta laitteessa (jota normaalisti pidetään polville tappoliikkeenä), voi tehdä pienillä painoilla pitkää sarjaa, eli niitä ei tarvitse kokonaan välttää. Muita tällaisia liikkeitä ovat mm. reiden koukistus, hack-kyykky ja paikallaan tehtävä askelkyykky.
Myös tasapainoharjoitukset ovat tosi tärkeitä polviongelmia kuntouttaessa, koska liike on staattista ja se vahvistaa pieniä tukilihaksia.
Kertaan vielä: Muista käydä aina tarkistuttamassa polviongelmat ammattilaisella!! Saatat tietämättäsi saada aikaan lisää ongelmia etenkin, jos kivut vaivaavat jo pelkästään kävellessä! Polviongelmaa kuntouttaessa saat parhaimmat neuvot sinua hoitavalta fysioterapeutilta, koska mitään yleispäteviä ohjeita, jotka sopivat kaikkien ongelmiin on vaikea antaa.
Eli yhteenvena sanoisin, että ensin mavettaa täpöillä ja sen jälkeen kannattaa loikkia epätasaisella alustalla… Tai sitten ei 😀 !
Blogiin haastattelin Oskar Gruneria, joka toimii fysioterapeuttina Kampin Kiropraktiikassa. Jos polvivaivat vaivaavat, pirauta Oskulle 🙂 !

Kommentit (4)

 1. Johanna

  Hei kiitos paljon tästä! Taisin tätä postausta toivoakin ja tästä oli hyötyä 🙂 ainakin tajusin että pakko tässä on jonnekin fyssarille tai lääkärille hakeutua kun polvi meni sijoiltaan jo joulukuussa ja edelleen tökkii. Näin 21-vuotiaana kun ei loppuelämää huvittais aivan polvivammaisena viettää :/

  • fityoutoo

   Ole hyvä! Ja ehdottomasti kannattaa, koska kuten sanoit niin ongelma voi pahentua ainakin hoitamattomana!

 2. C

  Tuo heppu on tainnut ennenkin esiintyä sun blogissa…! Nimim. lähtemättömän vaikutuksen tehnyt ;P

  • fityoutoo

   Heh, en ihmettele 😀 . Et oo ihan eka joka sanoo…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.