Fit you too
Fit you too

Miksi terveydestä ei raaski maksaa…?

Sivuan hieman edellisen jutun aihetta, jossa käsittelin ruoan korkeaa hintaa. Itse ajattelen, että terveellinen ruoka on panostus omaan hyvinvointiin ja olen siitä valmis hieman maksamaankin. Toki terveellisesti voi syödä myös melko edullisesti. Ruoka ei ole kuitekaan ainoa asia, jossa voi joutua laittamaan kättä taskuun oman terveyden nimissä.
Olen kertonut ehkä blogissani, että olen kärsinyt joulukuusta asti päänsärystä, joka johtuu siitä, että mun kallonpohja on niin armottomanjumissa! Vaikka sitä on hierottu monta kertaa, niin ongelma poistuu aina päiväksi tai pariksi, mutta palaa uudelleen. Mieheni veli on fyssari ja hän sanoi jo tammikuussa, että koita löytää se ongelman aiheuttaja. Mietin pääni aivan puhki, että mikä se voi olla…?
Kipu on ollut välillä jopa niin kovaa, että se haittaa normaalia elämää (ts. kuin migreenissä), mutta suurimman osan ajasta vain sellaista hiljaista jomotusta.
Aloin sitten muutamana aamuna tunnustelemaan mun poskia ja ne oli jotenkin arat. Silloin lamppu mun päässä syttyi!!!! Mä siis puren yöllä hampaita yhteen eli toisin sanoen narskuttelen hampaita! Joskus muistan, että tästä olisi ollut hammaslääkärissä puhetta, mutta asia unohtui. Narskuttelua voi olla päivälläkin, mutta itse en ole sellaista huomannut (tai huomioinut?). Se liittyy yleensä stressiin tai ahdistukseen, eli on keskushermoston säätelemää. Myös runsas kofeiinin- ja alkoholinkäyttö voi lisätä narskuttelua.
Itse en kyllä koe olevani mitenkään erityisen stressaantunut saati ahdistunut.. Mutta toisaalta kaikkea stressiä ei välttämättä rekisteröi itse tai välttämättä myönnäkkään. Ehkä voi siis ollakin, että olen ollut joulun jälkeen hieman stressaantunut. Suhtaudun myös aika tunteella työhöni ja se on hyvä sekä paha. Asioita on vaikea vain sulkea pois mielestään, jos joku jää vaivaamaan.
No, eipä sitten muuta kuin soittoa kunnalliselle hammaslääkärille! Ensimäinen aika toukokuussa… Anteeksi mitä??? 
Sanoin, että en mitenkään pysty odottamaan niin pitkään, koska päänsärky tekee elämästä ihan kamalaa!!! ”No voidaan katsoa akuuttiaikaa… Ensimäinen olisi sitten huhtikuun lopulla.” Siis ei hemmetti… Muistelen kun joskus (vuonna nakki ja keihäs) Tampereella mulla tuli viisauden hampaaseen järkyttävä kipu ja sain ajan SAMALLE PÄIVÄLLE!!!
Että näin täällä Helsingissä vuonna 2017.
Koska tähän tilanteeseen oli pakko tulla joku muutos, niin ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin soittaa yksityiselle. Ja senhän tietää, että suunnilleen jo pelkkä soitto maksaa sen 50€ (no ei onneksi kumminkaan). Sain kuitenkin ajan muutaman päivän päähän ja loistavan puhelinpalvelun perusteella paikka oli lupaava. Talsin annettuna päivänä hammaslääkärille ja kerroin huoleni.
Lääkäri oli erittäin ammattitaitoisen oloinen. Hän näki kuulema heti poskistani, että mun lihakset ovat ”huippuunsa viritetyt” heh heh 😀 . Kuulostaa hyvältä, mutta ei ole todellisuudessa hyvä. Mun purentalihakset oli nimittäin kaikki aivan helv.. kireät ja kipeät lääkärin niitä kokeillessa suusta. Ilmeisesti en ollut öisin vain ihan pikkuruisen narskutellut hampaitani, vaan jauhanut niitä yhteen oikein tunteella ja kaikin voimin! Lisäksi yksi ja ainoa viisaudenhampaani oli lähtenyt liikekannalle (koska ne pitäisi kuulema aina poistaa pareittain) ja valunut 4mm alaspäin. Etsii kuulemma yöaikaan seuraa…
Lääkäri ilmoitti siinä lähes kättelyssä, että tuo viisuri lähtee nyt. Olin hieman, että mitähäh, mutta ei kai siinä rueta enää vetämään hommaa takaisin kun puudutuspiikit on viritetty valmiiksi. Pistokset ikeniin (aiettä tuntuu hyvälle…not!) ja hammas vex. Poisto sinänsä oli nopea ja kivuton, mutta pari päivää poiston jälkeen suu tuntui ihan inhalta ja yllättäen mä hankaan kielellä koko ajan sitä viereistä hammasta (ärsyttävää!). Lisäksi poistokohta tykyttää heti kun pulssi nousee.

Ens perjantaina on seuraava aika. En tieda tarkalleen mitä tapahtuu, mutta ilmeisesti purentakiskoa varten otetaan joku muotti. Sen lisäksi mulla on kuulemma major kokoiset hammaskivet hammasluussa asti, jotenkin nekin varmaan täytyy poistaa. Tässä taas muistutus siitä, miten tärkeää pesun lisäksi langata hampaat säännöllisesti!!!
Tämä ensimäinen käynti kustansi 162€ (”ruhtinaallisen” kelakorvauksen jälkeen), enkä edes uskalla unelmoida, mitä seuraavat kerrat maksavat. Kun varasin aikaa, arvioi hoitaja purentakiskon hinnaksi 400€. Ihanan kallista!!!
Tosin, olisi se kunnallisellakin maksanut… Jos joku on sieltä kiskon saanut niin voi kertoa mitä loppuhinnaksi tuli.
Tuntuu oikeasti ihan karmealta laittaa 500€ (jos riittääkään…) hampaisiin. Mutta mitä muita vaihtoehtoja mulla on? Niin no tietysti se, että odotan huhtikuuhun asti että pääsen kunnalliselle ja saan seuraavan ajan… Ties milloin??? No way. Nyt on pakko vaan taipua vaikka kirpaisee. Koitan ajatella, että terveyttä on pakko hoitaa ja ties miten pahaksi ongelma äityy jos en hoida sitä NYT.
Jännä, että se 500€ johonkin muuhun ei tunnu niin suurelta uhraukselta. Tuntuu ihan nololta myöntää.
KOHTALOTOVEREITA??

Kommentit (18)

 1. merja

  itse olin ennen aina hakeutumussa yksityiselle hammaslääkärille ja jonain vuonna taisin laittaa 1000 euroa kuukaudessa hampaiden hoitoo yksityisellä.
  Olisi pitänyt kuitenki vaan soitella julkiseen ja vaatia vaikkapa sitten vaan mennä sinne päivystykseen, sillä yleensä ne sieltä tulevat jatkoajat ovat ihan inhimillisen pian.
  Tänä ja viime vuonna nimittäin palasin takaisin hammaslääkärille sen takia että oli pakko paikata loput hampaat kuntoon ,mutta en halunnut enää maksaa omaisuutta niiden takia yksityiselle.
  sain ajat suht nopeasti ja kaikki hampaat jo melkein hoidettu. Lisäksi pääsen suuhygienisti opiskelelijoille putsaamaan hammaskiven pois joka on ilmaista.

  • fityoutoo

   Mullekin tuo yksityinen lääkäri sanoi, että mä voin sitten julkisella halutessani paikata yhden reiänalun ja esim poistaa hammaskiven. Oli mielestäni ihan reilua, että hän ei ”pakottanut” kaikkea hoitamaan tässä ja nyt…

 2. Natalia

  Tuli mieleen tosta ajanvarauksesta Helsingissä, mä olen kasvanut maalla ja siellä pääsi aina hammaslääkärille nopeasti, vaikka ei mitään kovin akuuttia olisi ollutkaan. Pari vuotta sitten mun piti mennä ihan rutiinitarkastukselle joka oli ensimmäinen sen jälkeen kun muutin Helsingin keskustaan. Soitin ja varasin ajan ja aika tuli postilla. Olin pikkasen yllättynyt, kun mulle vapaa aika oli löytynyt vasta vuoden päähän siitä hetkestä, eikä tosiaan missään lähimmältä terveyskeskuskesta vaan Jakomäestä 😀

  • fityoutoo

   Mä en edes tiennyt, että se aika voidaan antaa jostain huitsin tuutista :O ???
   Tässäkin tullaan taas siihen, että odotanko 2kk päästäkseni jonnekin Lauttasaareen hammaslääkäriin (jonne meiltä tulee se 20km)… Kiitos ei :D. .

 3. Jenna

  Mää en narskuttele hampaita, mutta oon huomannu että kun jokin ärsyttää/stressaa niin mulla on tapana purra leuat yhteen.
  Välillä huomaa yhtäkkiä että leukoihin sattuu ja hoksaa et jaa taas purin leuat yhteen. Siinä saa hetken hieroskella leukoja että saa suun auki ilman kipua.

 4. Sra

  Mulla tuo kisko maksoi suunnilleen parisataa euroa julkisella puolella. Tietenkin pari hammaslääkärikäyntiä siihen päälle, kun otettiin muotit ja sitten sovitettiin kiskoa paikalleen.
  Noista ajanvarauksista, asun Tampereella, niin sain ajan suuhygienistille parin kuukauden päähän varaushetkestä. Eipä tässä mitään, mutta hygienisti epäili löytäneensä reiän, joten sain hammaslääkäriajan kolmen kuukauden päähän tammikuulle todella kaukaiseen toimipisteeseen. Hammaslääkärissä löytyi vielä uusi reikä ja sain paikkausajan vasta huhtikuun puoleenväliin! Siihen mennessä nuo reiät ovat todennäköisesti pahentuneet…. Yritin vaihtaa aikaa aikaisemmaksi ja lähempään toimipisteeseen, niin ei kuulemma ole mitään mahdollisuutta ja ihan sama missä asuu. Akuuttiajan voi kuulemma saada jos tulee kipuja.
  Mennyt kyllä huonompaan suuntaan palvelut, kun muutama vuosi sitten ajan sai paljon nopeammin ja oikeasti lähimpään toimipisteeseen. Onneksi ei ole sentään mitään vuoden jonoa, mutta kuitenkin.

 5. liina

  Mulla on ollut nuo purentakiskot nyt vähän reilun vuoden käytössä. Julkisessa puolella kävin ensimmäisen kerran kun hampaita vihloi niin pahasti ja oli ollut aikaisemmin puhetta, että luultavasti narskuttelen yöllä. No sehän oli syy siihen miksi hampaita vihloi ja varmasti myös osaan päänsäryistä. Julkisella hammaslääkäri sanoi suoraan että tulee melkein saman hintaiseksi täällä kuin yksityisellä ja yksityiselle pääsee heti. Menin sitten yksityiselle ja maksoin 500e :/ Päänsäryt on kyllä vähentyneet, mutta ei täysin poistuneet ja mullakin on kallonpohja välilllä aivan jumissa, välillä vähemmän. Leukaa kun pitäisi muistaa myös venytellä ja jumpata kiskojen käytön lisäksi.

 6. Satu

  Hyvä kun sait hoidettua asiaasi eteenpäin. Hinta on kallis mutta purentakisko on käytössä joka yö ja kestää oikein hoidettuna monta vuotta. Ja jos se lopulta tuo helpotuksen vaivaasi, niin varmasti se on sen arvoista 😊

 7. Annina

  Itselläni myös purentakisko 390€ yksityisellä. En edes tajunnut narskuttavani, koska ei ollut mitään poskijumeja tai päänsärkyjä. Kerran vain hammaslääkäri sanoi, että narskutat hampaita kun ihmettelin ethampaissa pieniä lohkeamia ja pari hammasta on oudosti kulunut.
  Ensin tehdään ylähampaista se muotti, jonka mukaan kisko tehdään. Ekat yöt kiskon kanssa nukahtaminen oli ihan kauheeta kun kuola vaan valuu. Mutta kyllä se sitten loppui. Hammaslääkäri sanoi, että aluksi narskutus saattaa pahentua kun alkaa kiskojen kanssa nukkua ennen kuin suu tottuu ylimääräiseen.
  Itselläni koko riemuun meni rahaa ja paljon. Koko leuan röntgen, yläviisaudenhampaiden poisto että kisko mahtui suuhun, etuhampaan uusi paikka… N. 700€ kaikkinensa kiskon kanssa.
  Mikäli hammaslääkäri ei muista sanoa, niin kisko pitää olla joka hammaslääkärikäynnillä mukana. Jos vaikka täytyy paikata hampaita niin kiskoa pitää hioa sen mukaan, että mahtuu taas hyvin suuhun.

 8. Nina

  Itselläni on purentakisko käytössä ja se kyllä kestää useita vuosia ja maksaa itsensä takaisin. Itse en tarvitsisi kiskoa joka yö vain silloin kun tiedän että on stressiä. Olen kuitenkin niin tottunut purentakiskoon etten osaa nukkua ilman sitä. Kannattaa varautua siihen että ekat yöt purentakiskon kanssa on hankalat. Tulee paljon sylkeä ja voi tuntua että se kiristää hampaita. Se kuuluu myös asiaan että alkuun kun aamulla ottaa kiskon pois tuntuu ettei leuat sovi yhteen. Se tunne menee kyllä ohi. Tosi hyvä että sait avun noin pian. Ja minusta tuo sinun ensimmäinen käynti kerta ei ollut kallis. Olen itse hammashoitaja, niin tiedän että viisaudenhampaan poisto olisi voinut maksaa paljon enemmän. Ymmärrän toki että tuo kirpaisee ja ei nuo halpoja käyntejä ole kenenkään kukkarolle. Toivon että saat avun vaivaan. 🙂 Purentakisko on sen takia kallis että se tehdään teknikolla. Eli hammaslääkärin osuus sen hinnasta on ihan mitätön, suurin osuus siitä hinnasta menee hammasteknikolle.

 9. Kaisa

  Mä itse muutin juuri Espooseen ja yllätyin positiivisesti kuinka nopeasti täällä sai hammaslääkäriajan kunnalliselta. Entisellä asuinpaikkakunnallani aika tuli postitse aikaisintaan neljän kuukauden päähän, nyt sain ajan ”jo” kuukauden päähän heti puhelimessa. Akuutissa tapauksessa sekin toki olisi pitkä aika, mutta minun asiani ei niin akuutti olekaan.

 10. Minskuliina

  Purentakisko kaikkine käynteineen (alkukäynti, muotit, hiontakäynnit jne) maksoi noin 350-400e eli mielestäni hyvään hintaan saat omasi. Ymmärrän täysin tuskan kun yöt narskuttelee ja päivät kärsii siitä mitä ei tiedä tehneensä 🙁 mutta kiskot kyllä auttaa, anna niille aikaa, ei se heti muuta kaikkea kun ne suuhunsa saa. itsellä meni kuukausi kaksi kun huomasin vasta eron. nykyään ilman niitä ei voi mihkään yökyliin lähteä 😉

 11. Epe

  Hyvä jos löytyi syy! Meillä mieheke narskuttelee hampaitaan, yleensä juuri silloin kun on kovaa työstressiä/työreissu edessä tai työreissun jälkeen. Päähän koski aina narskuttelusession jälkeen monta päivää + meikäläinen oli tooodella väsynyt (koska herään vaikka hiiren kuiskaukseen)! Hommattiin ukolle kiskot ja avot! Kiskot on hyvät myös kun ajattelee niitä hampaita. Koska kiille kuluu narskutellessa, hampaita myös vihloo. Kova narskuttelu voi aiheuttaa myös sen, että jopa paloja lähtee! Ja ainakin miehekkeellä oli ihan nähtävillä hampaiden kuluminen. Täällä Itä-Suomessa sai silloin ajan kunnalliselle nopsaan ja olisikohan joku 300 maksanut kuskot ja käynnit yhteensä. Kannattaa muuten myös hieroa poskilihaksia iltaisin, vähentää narskuttelua ☺

 12. LP

  Uaah, niin tuttua! Mulla on ollut purentakisko monta vuotta, viimeisin kisko hajosi palasiksi viime syksynä (se tippuu tosi helposti aamutokkurassa ja hajoaa kylppärin laattalattialle…).
  Olen yrittänyt pärjäillä ilman, mutta päänsärky ja niskajumi on kyllä infernaalista. Särkylääkettä kuluu luvattomia määriä, ja sirdaludia popsin myös. Leuka on kohta yhtä bodattu kuin forresterin ritkellä. Sain julkisen puolen hammaslääkärille (Espoo) ajan varaushetkestä 2kk päähän, ja huomenna on viimeinkin uuden kiskon luovutuspäivä.
  Jos hinta hirvittää, niin kannattaa vielä yrittää saada aikaa julkiselta. Sano että olet työkyvytön päänsäryn takia, vaikka syöt panadolia + buranaa maksimimäärät päivässä. Se kisko on n. 150e ja käyntimaksut n.100e päälle julkisella.

  • LP

   Voi kyllä olla ettei akuutti-akuutti-aikaa saa vaikka miten valittaisi päänsärystä (kuten olitkin jo tehnyt). Ohjaavat varmaan vaan päivystykseen hakemaan lääkettä. 🙁

 13. Spf

  Mulla on ollut purentakisko jo kymmenisen vuotta, mutta eipä siitä ole oikein muuta apua tuntunut olevan kuin se, että kisko suojaa hampaita siltä narskutukselta. Päänsärkyä kisko ei mulla poistanut. Nyt olen käynyt puolisen vuotta kiropraktikolla ja hämmästyksekseni huomannut, että kun rintakehän ja hartioiden jumit ovat poistuneet, on myös narskuttelu loppunut ja pystyn nykyään nukkumaan ilman purentakiskoa. Olin itse niin onnekas, että sain kiskon aikoinaan YTHS:ltä tosi edullisesti, kun narskuttelin leukaniveleni muutaman kerran sijoiltaan. Nyt kisko alkaisikin olla jo uusimisen tarpeessa ja hirvittää se hinta jos yksityisellä joutuu uusimaan. Mutta tällä hetkellä elän toivossa, että pärjään jatkossa ilman.

 14. Helmi

  voi ei, hirveitä hintoja kaikki maksaneet noista!
  Hankin itselleni kiskot viime joulukuun alussa siten, että olin varannut julkiselle puolelle (Malmille) ajan kipujen takia. Lääkäri kertoi, että julkisen labrat kiskoja varten on huonot ja että hän kirjoittaa mulle palvelusetelin yksityiselle hoidattaakseni vaivan siellä.
  Kilpailutin yksityiset, jotka ottavat vastaan palveluseteleitä ja päädyin kotihammas-nimiseen paikkaan tikkurilassa. Siellä multa poistettiin hammaskivi ja tehtiin kiskot. Kokonaishinta kaikkineen oli 170e.
  Jos vaan mahdollista, niin yritä vaatia akuuttia aikaa ja pyytää seteleitä. Tuli aika hurja säästö:) tsemppiä!

  • fityoutoo

   Siis maksoi ton 170€ ennen vai jälkeen niiden kun olit maksanut niillä palveluseteleillä??
   Kuulostaa kyllä ihan superhalvalta, koska myös yksityisellä ne kiskot maksaa ainakin sen pari sataa (näin yks.puolen h.lääkäri kertoi).
   Varmasti olisinkin mennyt julkiselle puolelle, mutta en vaan voi mitenkään odottaa huhtikuuhun asti tän vainvan kanssa. Saan kiskot jo ensi viikolla, joten julkisella puolella tää vaiva hoitui kyllä tosi nopeesti.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.