Fit you too
Fit you too

Täydellinen ruokavalio

 
IMG_0431
Juttelin eilen asiakkaani kanssa siitä, millainen on täydellinen ruokavalio. Nykyään tulee joka tuutista eri dieettejä ja ruokavalioita ja ehkä hieman annetaan ymmärtää, että on vähän noloa jos et elä pelkillä smoothieilla ja muutenkin pitäisi olla todella”valveutunut”. Eikö??
Aika tuomitsevakin ilmapiiri on välillä ja näin fitnessbloggaajana tuntuu, että ihmiset luulee mun pitävän vain iduista :D… Paitsi että idut on kyllä oikeasti hyviä, ei siinä mitään! Mutta voiko ns.täydellistä ruokavaliota ollakkaan vain onko se niinkuin täydellinen vartalo – lähes mahdotonta saavuttaa?
IMG_0317Pyrin koko ajan kehittämään mun ruokavaliota paremmaksi ja vastaamaan paremmin mun aktiivista elämäntyyliä. Pyrin kehittämään sitä omasta mielestäni täydelliseksi. Tässä asiassa nimittäin tavoittelen täydellisyyttä ja olen varma, että pääsen vielä tavoitteeseeni! Kuitenkin minä itse päätän mikä on täydellistä syömistä – ei joku muotidieetti tai nollarasvainen fitnessmalli! En noudata sitä, tätä tai tuota ”suuntausta”, vaan omaa ravintoideologiaani. Olen myös opetellut hyväksymään, että aina kaikki ei voi pyöriä vain mun salaatin tekemisen tai mun palautusjuoman ympärillä, vaan on muitakin suita mietittävänä. Ennen oli ehkä vähän eri asia, kun oli aikaa juosta vaikka Tuupovaaran Öllölään asti hakemaan jotain ”positiivisessa ja kannustavassa ilmapiirissä kasvaneiden onnellisten luomukanojen munia”. Olisi aivan ihanaa jos olisi rajattomasti resursseja – sekä taloudellisia sekä ajallisia! Tällä hetkellä tieni vie vielä toistaiseksi kuitenkin lähi K-Kauppaan.
IMG_0424
Mun täydelliseen ruokavalioon ei todellakaan liity grammavaaka, eikä makrojen laskemiset! Tai no sen verran liittyy, että pyrin saamaan päivittäin kolmella aterialla reilusti proteiinia, eli päivittäin n.120-150g – tämä määrä toki jo tulee automaattisesti. Tämä siksi, että treenaan paljon ja haluan myös kehittyä ja kehitystä surkealla ravinnolla ei tule.
Ihan fiilispohjalla ei voi siis vetää lautaselta mitä vaan. En myöskään oikein usko siihen, että odotellaan aina nälkää ennen kuin syödään. En todellakaan puputa kahden tunnin välein jostain muovirasiasta, mutta olen huomannut, että vähemmän nälkäisenä olen vaan niin paljon siedettävämpi ihminen! Nälkäisenä olen kuin viisivuotias, jolle kuorit banaanin vaikka JUURI tällä kertaa sitä ei olisi saanut kuoria…
IMG_0434
Olen ollut nyt tällä gluteenittomalla ruokavaliolla kuukausia ja eikä entiseen ole todellakaan paluuta. Gluteeniton ruokavalio on sopinut mulle alkukankeuksien jälkeen erinomaisesti! Kaikki entiset iho-ongelmat ovat menneen talven lumia (kirjaimellisesti) ja vaikka joskus toki tietoisia lipsahduksia sattuu, niin silti esimerkiksi tavalliset pasta ja leivät ovat jääneet tämän tytön ruokavaliosta kokonaan pois! En suoraan ”tuputa” tätä gluteenittomuutta kaikille tai esim. mun asiakkaille, koska olemme erilaisia; Sulle saattaa vilja sopia, mutta mulle ei. Jos kärsit minkäänlaisista vatsaoireista (turvotus, piereskely, ummetus yms) niin ihan ensimmäisenä kokeilisin kuukauden viljatonta ruokavaliota. Sama pätee iho-ongelmiin ja akneen. Olen huomannut että moni sanoo ”olen kokeillut jo kaikkea”, muttei kuitenkaan ole. Gluteenittomuus tuntuu aluksi vähän ahdistavalta ajatuksena, mutta loppujenlopuksi on todella iisiä. Kokeile!
IMG_0438
Oikeastaan tärkeimmät asiat ovat mielestäni mun ruokavaliossa veden juonti ja kasvisten syönti! Olen kasvisten suhteen saanut paljon inspiraatiota eri blogeista mm. Ainolta, joka vannoo kasvisten nimeen. Kasviksia ei oikein voi syödä liikaa, paitsi jos haluaa nostaa painoa; Kasvikset täyttävät hyvin vatsaa ja yksistään eivät ole mikään tasapainoinen ruokavalio. Kaviksissa on tietysti niukasti energiaa, joten jos haluaa huolehtia, että kropassa riittää polttoainetta, niin lautasella olisi hyvä olla muutakin kuin pelkästään salaattia! Olen huono tekemään kasvisruokia, mutta päätin, että juhannuksen jälkeen kokeilen viittä mulle entuudestaan outoa kasvisreseptiä! Reseptit kuvineen julkaisen tietysti täällä sekä tietenkin mun arvion mun tuotosten herkullisuudesta! Tykkään kokata, mutta kasvisruokaa teen tooooooosi harvoin. Toinen juttu mitä meinaan tehdä, on käydä Silvopleessä syömässä ja kokeilemassa heidän listaansa. Olen kuullut paljon kehuja ravintolasta ja haluan ns. terveysbloggaajana laajentaa ajattelua tälläkin osa-alueella! 🙂
pannarit
Ruokavaliossa tärkeänä osana on myös herkuttelu! Nykyisestä ruokavaliostani haluaisin poistaa ainoastaan irtokarkit, mutta toisaalta – sillointällöin nautittuna ei varmaan kaada maailmaa. Karkinsyönnin jälkeen tulee vaan yleensä paha olo, siis pienestäkin määrästä ja ainoastaan irtokarkkien kohdalla säilöntä- ja väriaineiden mättäminen vähän ällöttää. Outo juttu sinänsä, etten ole mikään lisäainenatsi tai syynää joka ikistä purkkia, koska tulisin hulluksi sellaisesta. Syön erittäin vähän prosessoitua ruokaa (esim valmisruokia) joten en ole stressannut liikoja e-koodeista. Nykyään mun mies on jopa kovempi kyttäämään paketeista aromivahventeet ja natriumglutamaatit (tosin harvoimpa niitä meille muutenkaan eksyy!).
Myös rentous ja joustavuus on siis täydellisessä ruokavaliossa tärkeä tekijä! Haluan syödä niin, ettei mun tarvitse ottaa kellosta aikaa seuraavaan ruokailuun, mutta en sitten kuitenkaan sorru siihen suklaapatukkaan kiireessä. Eli ruokavalio pitää tilanteessa kuin tilanteessa, eikä ajatukset pyöri koko ajan syömisen ympärillä.
Matka on ollut pitkä mutta pään sisällä kehitystä tapahtuu joka päivä.
IMG_9785

Kommentit (14)

 1. ainor

  Haha! repesin: ”positiivisessa ja kannustavassa ilmapiirissä kasvaneiden onnellisten luomukanojen munia”.” Voin niin kuvitella itseni hakemassa just jotain tollasia munia Tuupovaaran kanalasta 😉
  Rentous on kyllä yksi tosi tärkee osa sitä ”täydellistä ruokavalioo”! Mä oon käynyt kans monta erilaista vaihetta läpi ja nyt alkaa tuntua, että olis löytynyt sellainen hyvä kultainen keskitie.
  Mukavaa juhannusta! 🙂

  • fityoutoo

   Kivaa juhannusta Aino sullekkin! Mä oon menossa sinne Tuupovaaran suuntaan, niin mä voin tuoda sulle sieltä niitä rentoutuneita kananmunia, voin pyytää vielä erikseen, että ennen mun tuloa niille soitetaan valaiden laulua :D…

 2. -didi-

  Sen oman täydellisen ruokavalion kehittyminen vie aikansa. Oma ruokavalio on vielä työnalla, mutta toisinaan tuntuisin olevan jo voiton puolella.
  Itse aloitin gluteenittoman ruokavalion jo ennen vuodenvaihdetta, ja muutokset ovat merkittävät, vatsakivut ovat lähteneet ja yksi jännä asia… joko tänä keväänä /kesänä ei ole yhtään siitepölyä liikkellä (ei taida olla näin, auto oli jokin aikaa sitten keltainen) tai sitten gluteeniton ruokavalio on ”parantanut” minut allergioista (aikaisemmin on ollut käytössä suihkeet, tabletit ja silmätipat ja toisinaa jopa astmalääkkeet). Paluuta vanhaan ei ole.
  Odottelen noiden nugettien reseptiä 🙂

  • fityoutoo

   Kyllä se vie, mulla vei ainakin kolme vuotta. Muutokset pääkopassa on hitaita. Ja siis etenkin se, että jostain tulee tapa! Ohje tulee kyllä jahka pääsen istahtamaan kunnolla koneelle!

 3. Suvi

  Hei, monissa irtokarkeissakin on vehnää, joten voi olla, että sun vatsakivut johtuu siitäkin. Terv. katkera keliaakikko, joka ei irtokarkkihyllyillä enää vieraile 😀

  • fityoutoo

   Joo tämä olikin jo tiedossa, mutta olen koittanut unohtaa sen :D… Viime viikolla söin palan ruisleipää ja siitä ei tullut ainakaan vatsaoireita, joten mä luulen, että toi vehnä on nimenomaan se pahin…

 4. Ellu

  Tuollaista täydellistä, omalle keholle sopivaa, ruokavaliota etsitään täälläkin. Gluteenittoman ruokavalion oon kokenut erinomaiseksi jo vuosia sitten! 🙂 Vielä pitäisi löytää balanssi eri hiilihydraattien lähteiden välillä.

  • fityoutoo

   Olisinpa mäkin saanut itseäni niskasta tämän gluteenittomuuden kanssa jo aikaa sitten… Oltais varmaan monilta itkuilta säästytty!

 5. Eliisa

  Pakko kommentoida vihdoin kun oon alusta saakka seurannut sun bloggailua. 🙂 Ja ihan ensimmäisenä kiitokset mahtavasta blogista. Jotenkin toi sun suorasukainen ja rehellinen tyyli kirjoittaa on purenut muhun! Jopa niin pahasti että omakin elämänmuutokseni on tapahtunut osaksi sinunkin ansiostasi. 🙂
  En nimittäin ikinä olisi kuvitellut, että osaan toteuttaa sitä kuuluisaa elämäntapamuutosta pidemmällä aikavälillä. Tällä hetkellä oon ollut pian 4kk gluteenittomalla ja muutenkin vhh -ruokavaliolla ja kiloja on pudonnut kymmenen! Toiset kymmenen-viisitoista olisi tavoitteissa. Kärsin myös aika pahasta aknesta kasvojeni toisella puolella, ja sekin on nykyään historiaa. Tämä on melkein kohta parempaa kun itse kilojen lähteminen. 😀 Heh.. Mutta toinen puoleni kasvoista on tosiaan ollut aknen vallassa vuosia! Ja en voi käsittää kuinka hyvin ihoni voi nykyään. Enkä missään vaiheessa ole laskenut mitään makroja.. Kunhan jätin viljat ja sokerit, sekä pidän maitotuotteiden käytön hallinnassa. Lisäsin kyllä runsaasti veden juontia ja rasvojen käyttöä (omega, kookosöljy , voi ja erilaiset pähkinät+siemenet). Siis melko simppeleillä jutuilla kuitenkin mutta aika tiukallakin linjalla. Oon kuitenkin päässyt nyt niin hyvin jyvälle tästä hyvästä olotilasta että itsetutkiskelu jatkukoon.
  Ihanaa kesää sinulle!:)

  • fityoutoo

   Moikka Eliisa! KIITOS aivan ihanasta kommentista!!! Se kyllä toi niin hyvälle mielelle!
   Olet saanut huikean muutoksen aikaan – siis monelta se vie paljon paljon kauemmin. Se, että tarttuu oikeasti toimeen eikä jää jossittelemaan, on yleensä pitkä (ja kivinen) tie. Siis pään sisällä! Ja miten hienoa kuulla, että olet päässyt myös aknesta noin hienosti eroon, tästä moni aknesta kärsivä saa varmasti toivoa… Itse olen sitä mieltä, että kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla, voisiko ruokavalion muutoksesta ensisijaisesti olla apu iho-ongelmiin ja me kummatkin ollaan hyviä esimerkkejä vaikka meillä on ollut niin erilaiset iho-ongelmat (mulla atopia, sulla akne).
   Mahtavaa kesää ja tsemppiä loppupudotteluun, sun tarina inspiroi!!!

 6. Minna

  Moi,
  Kannattaako sun mielestä kokeilla gluteenittomuutta, vaikkka olisi lääkärissä tehnyt keliakia kokeen ja on poissuljettua että itse ”sairastaisi” keliakiaa? Lääkäri ei suoranaisesti ole suositellut gluteenittomuutta muttei myöskään kieltänyt.
  Siis epäilen että minulla on IBS (ärtyneen suolen oireyhtymä) mutta en tiedä aiheuttaako viljat ärsytystä kun ei kerran ole keliakiaa tai herkkyyttä gluteenille? Ärsyttää vaan kun suoli hermostuu pienestäkin vaikka yrittää syödä terveellisesti! En halua esim jättää kaurapuuroa pois aamulla tai satunnaisia näkkileipiä!
  Itseäni ärysttää suunnattomasti oma vatsa, mutta en halua rajoittaa ruokavaliotani kauheasti. Joka tuutista tulee että ”kokeili gluteenitonta” ”kokeile maidottomuutta” ”sitten vielä kokeile FODMAP-ruokavaliota” ja sitten itse ajattelen ”mistä saan tarpeeksi kuitua että vatsani toimisi ?” ”mistä saan kalciumia jos en voi juoda maitoa?” ”mistä saan hiilaria treenin jos en voi syödä pastaa/leipää enkä tyykkää banaanista”.. Anteeks purkaukseni mutta olen niin väsynyt vatsaani…

  • fityoutoo

   Sanoisin, että kannattaa ehdottomasti! En edes usko, että gluteeniyliherkkyys aina näkyy keliakiakokeissa. Sitäpaitsi kokeileminen on käytännössä helppoa ja vaaratonta, joten miksi et kokeilisi? Voin kertoa, että itse kärsin niin karmeista iho-ongelmista (lue mun postaus nimeltään ”Ruma rupisammakko” niin tajuat) että olin siinä vaiheessa valmis kokeilemaan suunnilleen mitä tahansa! Ongelma vaikutti myös mun itsetuntoon ajoittain…
   Voit ostaa kaurahiutaleet gluteenittomana ja gluteenitonta näkkäriä. Gluteenittomia tuotteita on paljon saatavilla – itse käytän esim. tattarinäkkäriä ja joskus jos leivon, niin leivon gluteenittomista jauhoista. Hyvin paljon on omasta asenteesta kiinni, eikä missään nimessä kannata tuomita maistamatta gluteenittomia tuotteita… En todellakaan enää halua palata vanhaan ja uhrauhs on lopulta hyvin pieni suhteutettuna sen hyötyyn!
   Kuitua saat kaurahiutaleiden lisäksi juureksista ja gluteenittomista viljoista sekä tummasta riisistä. Sen lisäksi voit käyttää psylliumia ja tietysti pähkinöitä & siemeniä kuidun lähteenä! Niistä saa muuten myös kalsiumia, itseasiassa enemmän kuin maidosta. Ja toki voit ottaa kalsiumia myös purkista.
   Tsemppiä vatsan kanssa! Kokeile rohkeasti – jokainen kivi kannattaa kääntää oman terveyden hyväksi.

  • Kaikki kokeiltu

   Kalsiumia saa esim. kauramaidosta, mantelimaidosta, kaurajogurtista, kuivatuista viikunoista, siemenistä, lohesta ym. Kannattaa käyttää tätä finelin kätevää työkalua: http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2023&fuclass=all&specdiet=milkfree&items=50&from=top&portion=100g&lang=fi. Tsemppiä!

  • fityoutoo

   Totta puhut! Tuota Fineliä olen itsekkin käyttänyt ja myös mantelimaito on mulla smoothien vakkari-ainesosa!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.