Fit you too
Fit you too

Tässä on tehokkain keino saada muut muuttamaan heidän elintapojaan!

Tuntuuko sinusta joskus, että haluaisit herätellä puolisoasi muuttamaan elintapojaan paremmiksi? Tai harmittaako sinua työpaikan kahvihuoneessa vallitseva epäterveellisen syömisen trendi? Ehkäpä omat vanhempasi kaipaisivat hieman enemmän liikuntaa ja vähemmän tv:n katselua?
No eipä sitten muuta kuin kovaan ääneen paasaamaan! Vai toimisiko jokin muu lähestyistapa kuitenkin paremmin…?

On nimittäin eräs tekniikka, joka toimii muihin vaikuttamisessa paremmin kuin mikään muu. Se on oma esimerkki! Uskallan väittää, että olen itse aikojen saatossa pystynyt vaikuttamaan positiivisesti niin mieheni, ystävieni kuin omien vanhempieni syömis- ja liikuntatottumuksiin. Ja ihan puhtaasti vain toimimalla hyvänä esimerkkinä, enkä ole tehnyt sitä edes niin tietoisesti!
Hyvä esimerkki on myös omat vanhempani. Kun käyn heillä kylässä, niin en jaksa (enää nykyään) paasata tai puuttua heidän ruokavalioon ja sokerin käyttöön. Olen ottanut sen linjan, että olen vastuussa ainoastaan omasta ja lasteni ruokavaliosta – en omien vanhempieni. Kun he kyselevät minulta jotain ruokavalioon liittyvästä, niin koitan aina kertoa siitä kiihkottomasti ja neutraalisti, mutta kuitenkin toki kannustavasti. Kannustaminen onkin esimerkin ohella tosi tärkeää, jos ihminen on vastaanottovainen. Isäni, joka on yli 70-vuotias on vähentänyt sokerin käyttöään aivan radikaalisti, vaikka ennen hän laittoi sitä jopa tomaatin päälle!
Asioiden muuttaminen on aina pitkä prosessi ja vaikka itsesstä tuntuu, että se on helppoa, niin ei se kaikille ole sitä. Toinen juttu on se, että kaikki eivät edes koe tarvetta muuttaa mitään ja sekin on hyväksyttävä. Mun on turha esimerkiksi odottaa, että mieheni alkaisi kasvissyöjäksi vaikka reivaisin hänelle sen hyödyistä joka päivä tuntitolkulla! Ehkä päin vastoin, saattaisin olla suhteellisen ärsyttävä vaimo 😀 . Tottakai jos kysymys on jostain koko parisuhteeseen vaikuttavasta asiasta, eli vaikka tupakoinnista tai alkoholin käytöstä, niin silloin vaatisin jotain muutosta kyllä nopeammin. Mutta kasvissyöjää hänestä tuskin tulee.
Olet varmaan huomannut joskus, miten innostus tarttuu! Ystäväsi on vaikka palkannut PT:n ja hän on ylpeä itsestään ja saamistaan tuloksista. Silloin vääjäämättä tulee mieleen, että no jos hän, niin miksen minäkin? Pitäisikö minunkin alkaa syömään enemmän kasviksia, kun kaveri sanoi että ne on lisänneet hänen jaksamistaa hurjasti?
Itse rakastan sosiaalista mediaa siinä mielessä, että kohtaan siellä päivittäin ihmisiä, jotka inspiroi mua omalla esimerkillään. Mun mielestä on voimauttavaa katsoa, kun joku ihminen tekee positiivisella asenteella omaa juttuaan. Etenkin niinä päivinä kun mun oma olo on luokkaa saamaton vätys, niin noiden ihmisten esimerkki saa usein mut nousemaan sohvalta ylös.
Kaikista tehottomin keino sen sijaan on asioista väitteleminen, vänkääminen ja tuputtaminen! Tällä taktiikalla vastapuoli menee helposti puolustuskannalle ja ärsyyntyy. Toki herättely on jossain määrin tehokastakin, mutta ainakin itse inhoan sitä, että mulle tullaan paasaamaan jostain terveyteen liittyvästä asiasta suu vaahdossa. Jos työkaverisi vetää vieressä pullaa ja samalla valittaa, että pitäisi saada pari kiloa pois, niin infopläjäys pullan kalorimäärästä saa yleensä aikaan vain lajitelman erilaisia selityksiä. Pahimmassa tapauksessa pullansyöjä alkaa häpeämään omaa selkärangattomuuttaan ja hänellä on entistä ikävämpi olo. Tässä tapauksessa se oma esimerkki ei kuitenkaan ole välttämättä sitä, että siinä vieressä tarvii kaivaa omat babyporkkanat esille ja alkaa narskuttelemaan ”terveellistä välipalaa” vähän parempana ihmisenä.
Vaikka luulet, että kukaan ei huomaisi, kuinka olet onnistunut tekemään muutoksia omassa elämässäsi, niin luultavasti ole väärässä. Ihmiset kyllä huomaavat, jopa pienet muutokset. He eivät välttämättä kommentoi sitä sinulle suoraan, mutta esimerkin voima on todella suuri etenkin pitkällä aikavälillä. Et voi olla vastuussa toisten ajatuksista tai valinnoista, mutta sitäkin enemmän voit ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnistasi. Rohkaisen siis sua olemaan juuri se positiivinen esimerkki, joka istuttaa läheistesi mieleen muutoksen pienen siemenen.♡

Ps. Vielä viikko aikaa käyttää YPT treenisovellusta maksutta, joten kannattaa käydä lataamassa se puhelimeen HETI! Suoran linkit löydät tästä postauksesta!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.