Fit you too
Fit you too

Talous | Tuleeko raha rahan luokse? | Paljonko tililläni on tällä hetkellä?

Kuinka usein sua on ärsyttänyt se, että rahaa ei ole tarpeeksi? Mua on ärsyttänyt usein ja niin kauan jo, että ajattelin tehdä asialle jotain!

Olen itse lakannut täysin jankuttamasta sitä iänikuista mantraa: Oispa rikas! Voittaispa lotossa! SE EI TOIMI NIIN! Jos oman rikastumisen jättää lottovoiton varaan, niin todennäköisyys elää vielä joskus leveää elämää on aika pieni. Vastuuta omasta vaurastumisesta ei voi jättää Veikkauksen varaan. Vähän sama asia, kuin että paraskaan dieettiohjelma ei tuo tuloksia, jos ei itse ala hommiin.
Joillakin käy syntyessään rahan suhteen parempi tuuri kuin toisilla, mutta kaikilla on kuitenkin mahdollisuus ottaa vastuu omasta taloudestaan. Jos rahaa ei peri tai nai (joka sekään ei ole missään nimessä väärin!) ja haluaa että sitä olisi enemmän, niin sitten täytyy keksiä keino saada sitä lisää.

Olen ollut koko elämäni pieni- tai keskituloinen. Henkilökohtaisena avustajana tienasin verojen jälkeen n.1000€/kk ja hätäkeskupäivystäjänä verojen jälkeen n.2300€ (kuukaudesta ja lisistä toki riippuen). En siis koskaan ole päässyt rikastumaan työnteolla. Enkä ole osannut elää sääteliäästi, joka on ollut iso ongelma. Ainaiset rahahuolet ovat jättäneet jälkensä ja sitä alkaa helposti pitää itseään ainaisesti persaukisena. Mutta asian ei tarvitse olla niin.

Olen tässä viime vuoden aikana tutustunut aika paljon omaan ajatusmaailmaan rahasta ja ymmärtänyt, miten olen omalla asenteella ainakin osin vaikuttanut siihen, että tilini saldo ei ole koskaan miellyttänyt itseäni. Olen tajunnut, että haluan elää elämää, jossa talouteni on sillä tolalla, että minun ei tarvitse koskaan odottaa seuraavaa palkkapäivää (jota yrittäjänä ei edes ole).Mikään ei ole vittumaisempaa, kuin ikuisesti laskeskella pennosia. Varmaan moni tietää, miltä tuntuu kun laskut kerääntyy? Se tunne on ahdistava ja lamauttava. Nykyään olen kyllä onnistunut säästämisessäkin, mutta minusta sekin on stressaavaa. Siis tarkoitan tällä sitä, että pienistä tuloista säästäminen on stressaavaa. Jos tilillä sen sijaan on 10 000€, niin jos siitä häviää joka kuukausi vaikka 300€ säästöön, niin se ei tunnu missään.

Mulla on tulevaisuudessa suunnitelma sille, kuinka aion vaurastua. Raha-asioita ei voi jättää sattuman varaan, vaan sitäkin täytyy suunnitella. Rikastuminen ei tule myöskään tapahtumaan niin, että jätän joka viikko kaksi take away -kahvia ostamatta. Itseasiassa en usko sellaiseen ”laita joka viikko vitonen sivuun” rikastumiseen itse. On myös tärkeää määrittää mikä itselle riittää: Mikä on se määrä, että olen onnellinen ja saan tehdä sellaisia asioita joista nautin? Raha ei tuo onnea, mutta se tuo sitäkin enemmän vapautta ja mielenrauhaa. Raha on usein myös parisuhteissa iso riidan aihe.
Se, että sinä alat tienaamaan kunnolla ei ole keltään muulta pois, etkä ole ahne. Päinvastoin, kun sinulla on ylin kyllin, voit auttaa myös lähimmäisiäsi ja antaa rahaa hyväntekeväisyyteen. Kaikki varakkaat eivät todellakaan ole ahneita ja itsekkäitä, itseasia suurin osa tuntemistani hyvin toimeentulevista ihmisistä ovat todella anteliaita! Raha antaa mahdollisuuden tehdä myös järkevämpiä valintoja ja kuluttaa fiksummin.
Olen päättänyt, että kun ensimmäisen kerran pääsen tietyn tulotavotteen yli, niin maksan esimerkiksi kummityttöni autokoulun (jos hänellä ei korttia vielä siinä vaiheessa ole). Mä olen 100% varma, että pääsen siihen tavoitteeseen. Toivottavasti jo ensi vuoden aikana.

Kannattaa laittaa paperilla omia ajatuksia rahasta ja tutkia millaisia tunteita raha herättää. Itse olen kirjoittanut sivukaupalla tekstiä ja purkanut omia vanhoja päähänpinttymiä. Tärkeintä on päästää irti ajatuksista, kuten ”en voi koskaan rikastua”, ”pysyn ikuisesti pienituloisena” tai ”en pääse ikinä veloista irti”. Kun antaa itselleen mahdollisuuden vaurastua, niin pikkuhiljaa löytää myös keinoja ja mahdollisuudet tupsahtelevat elämään. Se vaatii, että on vastaanottavainen, eikä vastahankaan kaikkea! Nykyaikana esimerkiksi tekniikka tarjoaa ihan mielettömät mahdollisuudet passiiviseen tuloon: Tarvitaan vain hyvä idea ja tietysti sitten pitää laittaa hanskat heilumaan!

Miksi sitten raha menee rahan luokse…?

Kun voit elää elämääsi ilman taloudellisia huolia, niin vedät puoleesi jatkuvasti uusia mahdollisuuksia ja uusia keinoja kasvattaa omaisuuttasi. Lisäksi kun oppii sijoittamaan rahansa viisaasti, niin se omaisuus jatkaa kasvamistaan. Tärkeintä on silti keskittyä omaan elämään muiden tekemisten sijasta, eikä jäädä pyörimään katkeruuteen. Nöyränä pysyminen ja kiitollisuus on tärkeintä. Se on ihan varma, että jos maksaa satasen siitä, että naapuri ei saa tonnia, niin ei rikastu ikinä!

Ai niin, lupasin kertoa teille kuinka paljon tililläni on tällä hetkellä rahaa. Sain itseasiassa tähän rohkaisua Johannes Laineelta (@johanneslaine), joka oli päivittänyt IG:hen kuvan tilinsä saldosta.
Omalla henkilökohtaisella tililläni on viimeisen tarkistuksen mukaan 302€. Aika (liian) monta kertaa siellä on ollut myös -3,02€! Mulla on tavoitteena, ettei tilini saldo koskaan pääse laskemaan alle 5000€:n. Sitä tärkeämpää on kuitenkin tienata sen verran, että on tyytyväinen elämäänsä ja saa tehdä asioita joista nauttii.

Uskallatko sinä paljastaa tilisi saldon? Millainen määrä rahaa kuukaudessa tekisi sinut onnelliseksi?

Kommentit (21)

 1. Sannak

  Minun tililläni on tällä hetkellä n. 37€, tämä siis käyttötililläni. Ns. säästötililläni on n. 50€. Tämä on se tili mihin olen yrittänyt säästää rahaa mm. häitä varten. No en ole pystynyt, kuten summasta voi päätellä. Joka kuukausi joudun ottamaan tililtä rahat ihan elämiseen. Tuloistani suurin oda muodostuu tällä hetkellä työmarkkinatuesta, joka on n. 600€/kk. Olen siis työtön.
  Raha on vaikea aihe avoimelle keskustelulle ja varsinkin se, että sanoo olevansa köyhä, mitä siis oikeasti olen, aiheuttaa yleensä vähättelevää naurahtelua ja keskustelun päättymistä. Eikä asiasta puhuminen ole helppoa itsellekään, koska syyllistävä suhtautuminen on arkipäivää, vaikka toisen tilanteesta ei tietäisi mitään. Se kun ei ole ihan vaan niin, että menisi töihin. Varsinkaan jos on rajoitteita, kuten Itselläni näkövamma. Joten joo, tavoitteet taloudellisesti on omalla kohdalla lähinnä selviytyä kuukausi kerrallaan.

  • katrigruner

   Tiedän itse ihan tasan tarkkaan, miltä tuntuu kun on aivan todella vähän rahaa. Mulla jäi joskus vuokran jälkeen n.300€ elämiseen ja olen myös hakenut pari kertaa toimeentulotukea (ja joutunut pyytämään aikuisena isältäni rahaa). Ehkä juuri näiden kokemusten ansiosta olen joutunut helvetisti työstämään omaa suhdettani rahaan. Kannattaa ehdottomasti lukea muuten Jen Sinceron kirjoja. Eka keltainen, sitten vihreä. Et tule katumaan!

  • Sannak

   Toki voin lukea kirjojakin, mutta loppupeleissä pelkästään viisaita sanoja lukemalla ei tilille yule yhtään enempää rahaa kuin tällä hetkellä. Työnhaku ja työllistymiseen liittyvät eri vaihtoehdot on ne mihon energiaa menee ihan valtavasti. Ja tietysti ihan vain talouden pohtimiseen ja selviämiseen. Tuolla 37€ summalla + säästöistä sen mitä tarvii pitäisi pärjätä ensi kuun puolelle. Niin naurettavaa kuin se onkin, niin esimerkiksi sukkapaketin ostoa piti miettiä, että missä välissä sen ostan. Ostin ja päätin ”tuhlata” itseeni. Tähän on toisaalta jo tottunut, vaikkei tilannetta pysty kokonaan hyväksymään. Siinä vaiheessa, kun hyväksyy, niin koen luovuttaneeni. Samalla tässä rinnalla toki kulkee huoli omasta jaksamisesta. Olen liki viisikymppinen, en olisi ikinä osannut kuvitella että elämä on tässä iässä tällaista..

 2. H

  Raha ja etenkin säästäminen on mielenkiintoisia aiheita, lukisin niistä mielelläni lisää. Mun tileillä on yhteensä noin 5 500. Sen lisäksi mulla on sijoituksia, joiden arvo on noin 2 000 euroa. Tavoittelen sitä että tileillä olisi puolen vuoden tulojen verran sästössä, mutta siihen on kyllä vielä melkoisesti matkaa.

  • katrigruner

   Kiva, varmasti kirjoittelen lisää. Puolen vuoden tulot on oikein hyvä tavoite ja sellainen määrä on hyvä puskuri, jos joku yllättävä elämänmuutos tulisi.

 3. Tuuli

  Omalla tilillä on 140e, en kerää rahaa omalle tilille vaan firman. Yrittäjänä se on se tärkeämpi tili mulle. Itselleni nostan palkkaa todella vähän, vain sen verran mitä laskuihin ja ruokaan menee. Yrityksen kanssa on tullut koettua kova polku, ja köyhyysrajalla eletty. Varsinkin kun ollaan miehen kanssa molemmat tässä kiinni, eli ei ole mitään muita tuloja. Mutta onneksi tulevaisuus näyttää jo lupaavalta ja tiedän että selvitään.

  • katrigruner

   Mulla on myös oma firman tili, jolta maksan itselleni ”palkkaa” sen mitä pystyn ja tarvitsen. Lähinnä oon nostanut vain omiin laskuihin, ruokaan sekä lainan lyhennyksiin. Joku kaunis päivä alan nostamaan itselleni kiinteää palkkaa X-määrän. Tsemppiä isosti yrittäjän taipaleelle. Vapauden vastapaino on taloudellinen paine, mutta itseäni kyllä motivoi potentiaali, mikä yrittämisessä myös on taloudellisesta näkökulmasta.

 4. stiia

  Olen siinä onnellisessa asemassa, ettei ole koskaan tarvinnut laskea päiviä seuraavaan palkkapäivään, ei edes opiskeluaikoina, vaikka elin opintotuen varassa. Kotona on opetettu, että rahaa on aina oltava ja jos tuntuu ettei ole niin sitten ei osteta mitään. Ymmärrän hyvin, että monella on se tilanne, että oikeasti pitäisi ostaa ruokaa, eikä rahaa vain ole edes siihen. Monella ystävällä, joka valittaa rahatilannettaan ja odottaa seuraavaa päivää tuntuu olevan kuitenkin merkkilaukkuja, uusia farkkuja ja ulkomaanmatkoja, niitä asioita joita mä olen kuolannut ja todennut, ettei mulla ole varaa just nyt (vaikka ehkö olisikin). Olen tällä hetkellä työssä, josta saan kohtalaisesti palkkaa, valmistuin alle 2 v sitten. Olen aloittanut säästämisen yläasteikäisenä. Voin ostaa ruokakaupasta mitä haluan ja lähteä extemporematkalle jos oikeasti koen sen tärkeäksi. Mulla on varaa maksaa joku kuukausi crosfitistä. Isommat jutut mietin tarkkaan. Vaatteita en juurikaan ostele, eikä merkkilaukkuja tai kalliita sisustusjuttuja löydy. Pyrin olemaan rahankäytössä tarkka. Joka kuukausi sijoitan rahastoihin ja lisäksi minulla on eläkerahasto.
  Käyttötilillä näytti olevan n. 4 500 e. ja yhteensä käyttö- ja säästötileillä reilu 55 000 e.

  • katrigruner

   Wow, way to go girl! Upeasti hommat olet hoitanut, ei voi kuin hattua nostaa. Mieheni lempilause (kaikessa ärsyttävyydessään) on ”ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”. Ja niinhän se taitaa olla.

 5. Maikki

  Mahtavaa että kirjoitit aiheesta! Samoja ajatuksia täällä! 🙂

  • katrigruner

   Kiitos, kiva että aihe nappasi!

 6. A

  Hei! Oiskohan tilillä tällähetkellä joku 4500e. Välillä sekin tuntuu vähältä, koska tällä hetkellä työtön ja rahaa katoaa kuukaudessa enemmän, kuin saa vaikka, kuin elää säästeliäästi. Itse olen ollut aina hyvin säästeliäs rahan suhteen ja sen vuoksi saanut sitten elämässä kalliimpia hankintoja tehtyä vaikka palkka ei työssä ole ollut mikään hyvä.
  Jos saisin kuukaudessa palkkaa 4000e-5000e niin luultavasti olisin onnellinen, koska ei tarvisi miettiä kokoajan, että missä olisi vähän halvemmalla esim. joku lasten vaate myynnissä.

  • katrigruner

   No mutta tuokin summa on jo kiva puskuri, jos tulee joku yllättävä hankinta. Itse ajattelen, että etenkin näin perheellisenä on pakko ajatella, että mitäs jos vaikka pesukone tai vaikka auto hajoaa? Olisi kiva, että sen auton saa korjattua heti. Aina se tietenkään ei ole tilanteista johtuen mahdollista. Toivottavasti työtilanteesi paranee pian!

 7. Jonna / Palasia arjestani

  Juuri katsoin ja käyttötilillä näkyi olevan reilu 4 euroa 😀 Kotona mulla on aina pieni käteiskassa, josta ostan ruokaa, jos tili näyttää tuollaisia lukemia. Säästötililläkään ei ole tällä hetkellä kuin 50 euroa, koska juuri makselin pari isoa laskua pois. Onneksi perjantaina on palkkapäivä ja minä osaan kyllä penniä venyttää uskomattoman pitkään. Rahastoissa ja osakkeissa on kiinni vajaa 10 000e.

  Pari kuukautta tässä on mennyt vähän kituutellen, koska isoja maksuja on sattunut vähän liiankin kanssa, mutta kohta pitäisi helpottaa! Minä säästän paljon ihan arjessa (just niissä take awayssa ja monessa muussa), koska mulle ne on enemmänkin elämäntapa kuin säästökohde!

 8. Eve

  Kiva postaus. Oon nyt 26 vuotias, elänyt aina vähän mentaliteetillä, että kerran täällä vaan eletään. Olen ollut nuoresta asti töissä ja asuin kotona niin silloin jäi hyvin rahaa säästöön. Äkkiä se puskurirahastokin sieltä hävisi kun sitä rahaa oli niin kyllä se sitten menikin. Oman kodin ostin 21 vuotiaana avomiehen kanssa. Olen ollut koko ajan töissä ja nyt olen herännyt myös rahankäyttööni. Avomieheni on todella fiksu rahankäytössä, en edes tiedä paljonko hänellä on rahaa tilillä, mutta varmasti ihan kivasti, säästää ja sijoittelee. En edes kehtaa kysyä kun oma tilini on lähes nollilla joka kuukausi ja odotan kuola poskella tiliä. Nyt tässä parin kuukauden aikana olen yrittänyt säästellä, olen jo hyvin innoissani kuinka olen saanut pari sataakin säästöön. Avasin myös sijoitustilin, josta en ole avomiehelle puhunut, haluan näyttää että osaan ja pystyn kun oikeasti haluan. Tililläni on tällä hetkellä n. 300 € rahaa, joka on multa jo suoritus kun tili tulee perjantaina. Tässä vaiheessa siellä voisi olla myös 10 € :-D….
  Nyt olen myös innoissani, koska saan hyvät veronpalautukset ja saan paremmin siitä säästöön ja maksettua luottokorttilaskun pois.

 9. Nimetön

  Juuri kukaan ei kyllä oikeasti ajattele että ”joo, voitan lotossa, siinä taloudelliset suunnitelmani”, se lottovoitosta puhuminen on vain läppä ja sanonta..

 10. TiiaHanna

  Kiva postaus! Hyvä että rahasta uskalletaan puhua julkisesti. Omalla käyttötililläni on tällä hetkellä 54,37€. Mutta minulla on tällä hetkellä viisi eri tiliä joilla on kaikilla eri tarkoitus (mieheni ei tätä ymmärrä ja pyörittelee silmiään mutta itse koen toimivaksi :D). Käyttötililtä tosiaan maksan ruokaostokset ja muut omat hankinnat, ASP-tilillä on 3100, puskuritilillä 1100, säästötilillä 195 ja laskutilillä 50 euroa (sieltä juuri maksettu pari isompaa laskua). Olen luonteeltani tuhlaileva mutta yritän parantaa koko ajan tapojani. Nyt rahankäyttööni tulee pakostikin muutos, sillä otin riskin ja irtisanoin itseni vakityöstä ja päätin alkaa keikkalaiseksi. Toisaalta, olen ammatiltani lähihoitaja, joten työt ei varmastikaan ihan heti lopu 😀

  • T

   Hih, mua naurattaa kun mulla on yhtä monts tiliä ja melkeinpä samat summatkin :D. Palkkapäivästä pari viikkoa ja summat näyttävät seuraavilta: Korttitili (100e)ja kortiton käyttötili (200e), joiden välillä liikuttelen ”arkirahaa” kuten laskut ja muut kuukauden menot. Lisäksi minulla on erikseen ruokatili, jonne siirrän joka kuukausi palkkapäivänä 400e ja pyrin pysymään siinä, huomioiden esimerkiksi ulkona syömiset tähän laskuun mukaan. Sit mulla on säästötili (1100e) ja ASP -tili (3500e), sekä muutamia sijoitusrahastoja noin 1000e edestä.

 11. Stine

  Ihanaa, että joku uskaltaa puhua rahasta! Meillä on miehen kanssa kamalan erilaiset näkökulmat rahan käyttöön, mutta pikkuhiljaa, pitkän työstämisen jälkeen yhteinen sävel alkaa löytyä. Olen itse hyvilläni siitä, että vaikka olen koko aikuisikäni ollut opiskelija (nyt 25v), siitä huolimatta onnisunut säästämään melkoisen potin säästöön. Ei siis pidä tyytyä tuttuun ”köyhä opiskelija statukseen”, vaan kyllä se on hyvin usein kiinni omasta ahkeruudesta ja siitä miten viikonloppuillat ja kesät haluaa käyttää. Kaikkien tilien saldo hipoo tällä hetkellä 20 000, ja parempia aikoja vielä vaan tiedossa valmistumisen jälkeen. 😊

 12. Iina

  Käyttötilillä 597e, hätävaratilillä 7000e, käteishätävarana 300e ja rahastoissa&osakkeissa himpun verran päälle 100 000e. Työelämässä oon ollut 10 vuotta, ekoina vuosina palkka oli n. 1500e/kk, nykyään n. 2500e/kk, eli verojen jälkeen pari tonnia. Kaikki säästöt ja sijoitukset on omasta pussista ja asun yksin. Ei ne suuret tulot vaan pienet menot; kyllä duunarikin voi elää mukavasti. Omat kulutustottumukset on aina olleet hyvin kohtuulliset, esimerkiksi shoppailu ei kiinnosta pätkääkään ja ruokaa en heitä ikinä roskiin. Sniiduilua elämä ei silti ole, maksan kyllä mieluusti kaikesta mikä itseä kiinnostaa (matkustus, konsertit, luomuruoka). Ymmärrän että pienituloisilla on tiukkaa, mutta parin tonnin kuukausiansioissa pyörivät ihmiset jotka valittavat ettei raha riitä; heille ei löydy ymmärrystä! Mutta ehkäpä jokaisella on oma näkemys siitä millaisen elämän haluaa, ja sillä on sitten oma hintalappunsa.

 13. tann-ja

  Jotenkin tosi kiva lukea tätä ketjua! 😊

  Itsellä ollut tosi tiukka lapsuus ja nuoruus rahankäytön kanssa (= ei saatu ikinä _mitään_ ylimääräistä, vaatteita, herkkuja, lomamatkoja, konsertteja tms), koska meillä oli iso perhe. Sit kun muutin pois kotoa, niin rahat muuttui omiksi ja en jotenkin osannut hallita sitä ja tyyliin kaikki meni mitä tuli. Nyt vasta viimeisen pari vuotta olen alkanut oikeasti kiinnostua säästämisestä. Ja olen nyt siis 27v.

  Tällä hetkellä käyttötilillä 8,91e 😄 toisella ”käyttötilillä” (ei korttia) n. 200e, säästötilillä 2100e ja rahastossa 1400e.

  Loppuvuoden tavoitteena on saada säästötilille 3000e (veronpalautuksista siirrän) ja rahastoon 1500-2000e.

  Ensi vuodelle tavoitteena saada säästötilille 5000e ja rahastoon 3000e. Työskentelen sairaanhoitajana päivätöissä, käteen jää verojen jälkeen n.1750e. Ja olen varma, että onnistun tavoitteeessani 😊 Säästämiseen jää koukkuun!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.