Fit you too
Fit you too

Söisitkö sinä naapurin pupun?

Muistan kun olin ehkä ekalla luokalla ja vietin hyvin paljon aikaa mummoni luona maalla. Eräänä päivänä kun olin pihalla leikkimässä, niin enoni ajoi pihaan ja sanoi minulle, että ”tulehan kahtommaan mikä tiälä autossa on!”. Hän avasi takakontin ja siellä retkotti iso kuollut rusakko. Katselin sitä silmät pyöreänä. En muista tarkkaan, mutta seuraavana päivänä rusakko varmaan porisi jo padassa.

Kuva: Unsplash

Syön lihaa, mutta mulla on hyvin ristiriitaiset ajatukset siitä eettisyyden takia. Punaisen lihan syöminen on vähentynyt meillä todella paljon, koska itse en tykkää siitä, mies ei pidä jauhelihasta ja lapset eivät syö oikein lihaa muussa muodossa. Me ollaan varmaan syöty niin vähän lihaa, ettei lapset siitä oikein innostu. Broileria ja lohta meillä menee eniten, koska se on makunsa puolesta kaikkien mieleen. Itse käytän lähes päivittäin myös jotain kasviproteiinia, mutta suoraan sanottuna niiden maku ei ole parhaimmasta päästä. Nyt kokeilin viikonloppuna kaurajauhista, jota mies oli ostanut meille kaupasta kokeiluun. Hän tosi ihanasti on lähtenyt myös ennakkoluulottomasti kokeilemaan kasviproteiineja ja on sitä mieltä, että voimme koko perheen voimin vähentää lihan kulutusta!
Kaurajauhis oli ihan ok, mutta olisi kuivuutensa takia vaatinut oikein kunnon kermakuorrutuksen maistuakseen 😀 .
Huomasin facebookista ilmoituksen, jossa oli mahdollista ostaa kanin lihaa. Varmaan monien eka ajatus on se, että en varmaan söisi söpöä pupua! Itse taas ajattelen, että kani varmasti monessa mielessä on eettisesti sata kertaa parempi vaihtoehto, kun tehotuotetun lihan syöminen. En valitettavasti jaksa uskoa, että maailma muuttuu koskaan vegaaniseksi, joten kaikenlaiset eettisemmät tavat tuottaa lihaa ovat tervetulleita. Parasta olisi, jos eläimet saisivat kasvaa stressittömässä ympäristössä, ilman kidutusta ja kuljettamista.
Olin jopa hieman surullinen ikävistä kommenteista, joita kanien kasvattaja sai. Ymmärrän kyllä, että se jauhelihapaketin poimiminen kaupan kylmäaltaasta on helpompaa kuin söpön eläimen näkeminen ja ajatus siitä, että se tapetaan kohta ja liha syödään. Minusta on myös hyvä sanonta, että ”se joka on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven”.
Sen lisäksi, että on vegaani, pitäisi olla myös lapseton ja asua keskellä erämaata omavaraisesti. Siis näin kärjistettynä.

Ihmettelen välillä todella ihmisten tuomitsevaisuutta. Vegaanius on valintana kunnioitettava, mutta on naiivia ajatella, että syyttämällä lihansyöjiä heidät saadaan kääntymään vegaaneiksi! Itseeni se ei ainakaan tehonnut ja enemmän siitä nousee vain karvat pystyyn. Itse ainakin haluaisin rohkaista kaikkia ainakin tarkastelemaan kriittisesti omaa syömistään. Ja jos tilanne on se, että ei halua syystä tai toisesta alkaa kasvissyöjäksi, niin en voi ketään silti tuomita. Omalla esimerkillään riitaa haastamatta on helpointa muuttaa myös muiden asenteita.
Toivottavasti tulevaisuudessa eettisempi lihantuotanto lisääntyy, ihmiset arvostavat luomulihaa ja myös riistaa suositaan enemmän. Tai no, en tosin osaa sanoa, että voisiko riistaa olla enemmän saatavilla, mutta en usko että suomessa hirvet ja metsälinnut ovat kuolemassa ihan heti sukupuuttoon. Joten varmaan nekin olisi parempi valinta jouluaattona pöytään, kuin se kidutettu possu.

Mitä sinä ajattelet, jos naapuri laittaisi lemmikkikaninsa pataan?

Kommentit (9)

 1. N.N.

  Suomessa on alle 100 000 hirveä. Suomessa myydään vuosittain 6-7 miljoonaa kiloa joulukinkkua. Yksi hirvi painaa noin 200-700 kg sukupuolesta ja iästä riippuen. Jos arvioidaan, että yhdestä hirvestä syötävää on noin 50 %, niin noin neljännes Suomen hirvistä olisi syöty tammikuun tienoilla jos kaikki siirtyisivät kinkunsyönnistä riistan eli pääasiassa hirven syöntiin. Koknaisuudessaan Suomessa teurastetaan vuodessa noin 2 miljoonaa sikaa eli hirvi ei ole realistinen korvaaja possulle ellei kantaa ensin kasvatettaisi reilusti. Mitä tulee lintuihin, Suomessa teurastetaan vuodessa 55 miljoonaa broileria. Esim. viime vuonna osassa maata jouduttiin rajoittamaan metsäkanalintujen metsästystä epäonnistuneen pesinnän takia, joten kanta tuskin silläkään puolella kestää yht’äkkistä 55 miljoonan linnun lisämetsästystä. En tiedä mitä tähän pitäisi sanoa että joku ei ota tätä syyllistäminen, mutta näiden lukujen valossa en näe ihan hirveän monia realistisia, eettisiä vaihtoehtoja lihalle.

  • fityoutoo

   Tuskinpa joulukinkkuperinne mihinkään häviää. Eikä eettisen lihan valinta ole edes kaikille mahdollista taloudellisista syistä. Mutta niille joille se on mahdollisa, niin tietysti soisi sen valinnan tehtävän eettisyyden puolesta.

 2. Karo

  Siis ehdottomasti hirven syömisen lisääminen olisi vain plussaa. Ne ei sieltä todellakaan llopu äkkiä kesken ja kantojen maltillinen pieneneminen säästäisi monta ihmishenkeä hirvikolareiden vähentyessä. 🙂 Hirvenliha pitäisi kai saada jotenkin ’lähemmäs’ kuluttajia, että olisi edes jotenkuten yhtähelppoa kuin se jauhelihapaketin mukaan nappaaminen.

  • fityoutoo

   Juu sen saatavuus on kyllä vaikeaa, jos ei kuulu porukoihin. Itse saataisiin sitä Itä-Suomesta kyllä, mutta vähän hankalan matkan päässä se on… Hirvi sinänsä on ihan hyvää lihana.

 3. Kaisla

  Hei!
  En ymmärrä sitä, että jos kuolleen eläimen syöminen tuntuu pahalta, niin miksi sitten syöt lihaa?
  Tiedetään, että eläinkunnasta nisäkkäiden lisäksi kaloilla ja linnuilla sekä muilla selkäjänteisillä on samanlainen tunnemaailma. Miksi siis empatia ei riitä näkemään itseään eläimen näkökulmasta?

  • fityoutoo

   No korjaisin sen verran itseäni, että tehotuotetun lihan syöminen tuntuu väärältä. Onneksi broilerinkin osalta alkaa olemaan jo vaihtoehtoja. Kasvissyöjäksi tuskin voisin koskaan alkaa täysin, mutta kuten sanottu, se on kunnioitettava valinta.

 4. Kaisla

  Koetko siis, että eläimen tappaminen ravinnoksi on oikeutettua? Miksi valitset eläimen kuolemaan vaikka ei olisi pakko? Miksi eläisi siten, että muut kärsivät kun voi valita myös, että yksikään elävä olento ei kärsi tai kuole oman makuelämyksen takia? Voisit ryhtyä vegaaniksi vaikka heti jos vain haluaisit. Netistä löytyy pilvin pimein vegaanisia reseptejä ja vegaanista ruokavaliota voidaan suositella kaiken ikäisille. Vegaanius on eettisin ja ekologisin elämäntapa, johon ihmisten on ryhdyttävä jotta tuleville sukupolville voidaan taata elinympäristö ja elinolosuhteet tällä planeetalla. On itsekästä pitää kiinni lihansyönnistä vaikka tietää, että miljoonat eläimet joutuvat kärsimään ja kuolemaan. On ihme jos ei koe syyllisyyttä lihansyönnistä. Eivät muut nisäkkäät ole täällä sen takia että me ihmislajin edustajat heitä syödään. Ihminen ei ole leijona. Ihminen voi elää kasveilla.

 5. Vilhelmiina

  Itse olen ehdottomasti näiden eettisempien lihojen kannalla ja olemme meidän taloudessa liittyneet paikalliseen Reko-rinkiin ja siirtyneetkin syömään enemmän mm. Highlander- tilojen lihaa jossa lihan alkuperä tiedetään alusta loppuun asti ja eläimet ovat saaneet elää hyvän elämän. Ostettaessa tätä kautta rahat kulkevat suoraan tuottajalle. Nämä lihat ovat muuten myös huomattavasti paremman makuisiakin. Voisin hyvin syödä myös tuota mainitsemaasi kasvatettua kania(näinkin sen mainoksen itsekin), myös siskoni hevosta on tullut syötyä kun se tuli tiensä päähän(itse olen siis myös hevosihmisiä mutta mielestäni tämä on parempi valinta kuin ns.heittää liha hukkaan, mikäli siis hevosta ei ole lääkitty ym.).
  Olen myös ihminen josta ei luultavasti ikinä tule täysin kasvissyöjää joten mielelläni tuen näitä eettisten ja luomu lihojen kasvattajia tai syön riistaa(tai sen hevosen). On hienoa että nykyään alkaa olemaan jo paljon vaihtoehtoja näiden osalta.

 6. Emmi Hirvonen

  Kiva kirjoitus vähän erilaisemmasta aiheesta.
  Kyllä söisin naapurinkin pupun ihan samalla kuin syön itsekasvatettuja kanejakin!
  Se on paljon eettisempää kuin kaupasta haettu broileripaketti. Kani kasvaa nopeasti eikä sitä kotimaisena ole edes tarjolla tehotuotettuna, vaan vähäiset myytävät kaninlihat ovat aina pienestä kasvattamosta. Kanit myös useimmiten teurastetaan kotikasvattamossa eli ei ole stressaavaa teurastusmatkaa. En tiedä yhtään edes luomubroilerikasvattamoa, joka voisi tuon mahdollisuuden tarjota.
  Pakko kuitenkin oikaista muutamia käsityksiä kaninlihaan liittyen. Rusakko ja kani ovat ihan eri asioita niin käsittelyltään kuin maultaankin. Rusakon liha on riistaa, jota on riiputettava ennen ruoaksi valmistettua, ja se on hyvin voimakkaan makuista ja vaatii pitkän kypsennyksen ollakseen mureata.
  Kesykanin liha on kuin broileria, miedon makuista ja nopeata kypsentää, eikä sitä tarvitse riiputtaa mureuttamiseksi. Todella hyvänmakuista ja helppoa laittaa eikä vaadi runsasta maustamista. Kani on myös hyvin täyttävää jos verrataan juuri broileriin.
  Kesykanit ovat useimmiten kääpiörotuja kun taas ruuaksi kasvatettavat kanit ovat jättirotuja tai niiden risteytyksiä.
  Suosittelen maistelemaan ehdottomasti kania! Euroopassahan se on ihan perinteistä arkiruokaa, ja Suomessakin sitä syötiin vielä sotien jälkeenkin ihan tavallisesti myös kaupungeissa, kani kun on helppo kasvatettava. Jos miettii ruokaa valitessaan eläimen elämää, niin lammas ja emolehmä saavat Suomessa elää eniten lajityypilleen ominaista elämää. Kania puolustaa taas nopea kasvu, erinomainen rehunkäyttökyky ja kotiteurastus eli se on kaikista ilmastoystävällisintä lihaa 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.