Fit you too
Fit you too

Rutiini on rakas

Mulla oli pieni pelko takamuksessa ennen kun tää loma alkoi… Nimittäin 3vkoa on pitkä aika laiskistua ja se täällä mökillä on joskus riskinä! Siksi päätettiin nimenomaan ottaa se kuntosalikortti ja vuokrata tuo kajakki, että pysytään treenirutiinissa kiinni ja täällä mökilläkin on sporttista tekemistä. Sen lisäksi ollaan käyty kolmesti viikon sisällä aamulenkillä aina silloin, kun mä olen saanut kunnolla nukuttua. Niin hullu en ole, että ”lomalla” lähden silmät ristissä tuonne metsiin ravaamaan jos takana on huonosti levätty yö.

mökillä

Mä suhtaudun hieman skeptisesti näihin ”kotijumppailuihin” ja ainakin mulla itselläni täytyy olla joku selvä pläni treenien suhteen ja mieluiten poistun tekemään sen jonnekkin muualle. Täytyy olla oikeasti piinkova treenaaja, että saa kotioloissa ilman välineitä suoritettua kunnollisen treenin jossa hiki lentää (varsinkin kun kotona tuppaa olemaan niitä häiriöitäkin paljon enemmän)! Eli terveiset vaan Saralle ja saunajakkaralle :D!
Juuri huvittuneena luin eilen jotain Go fat go-viestiketjua jossa oli kommentteja tyyliin ”En vielä tänään jaksanut aloittaa kotijumppaa mutta teen huomenna sitten tuplat”. Tuohan on täysin itsensä huijaamista ja valitettava totuus on, ettei kymmenen vatsarutistusta ja kymmenen kyykkyhyppyä (no okei, ainakin kyykkyynmenoa…) ole mikään treeni. Senkin takia salille konkreettisesti meneminen auttaa siihen että jotain todella tulee tehtyä etkä poistu paikanpäältä ennen kuin esim. tunti on mennyt.

loma_sali2
Hikoilin tänään noin litran verran…

Onneksi mulla on varasuunnitelmana treenien suhteen, eli viime mökkireissulla väsäämäni treeniohjelma jonka löydät muuten täältä! Täällä kun ei ole juurikaan mitään pihahommia tai ”halonhakkuuta” joten täytyy keksiä jotain omaa kivaa ettei mene vaan makaamiseksi.
Hurri ui muuten eilen 2km ja mä toimin virallisena valvojana sports trackerin kanssa meloen vieressä. Sit mua rupesin ärsyttämään niin paljon, että kai munkin on uitava se sama matka. Ja nopeammin. Ei ole aina helppoa olla Katri.
Me ollaan muuten molemmat (hyvin) vanhoja uimareita, mutta hurri on ollut vain yksissä uimakilpailuissa ja sielläkin aloitti rintauinnin vahingossa vaparilla ja hylättiin. MUUTEN olisi TIETYSTI voittanut…

loma_sali

Tähän viikkoon on kuulunu myös aika paljon vastoinkäymisiä…Nimittäin mun iho on taas aika karseassa kunnossa ja ainoa joka on vähän auttanut on allergialääkkeet yöksi otettuna. Päivisin kaikki on vielä ihan ok, mutta öisin saan niin maanisia kutinakohtauksia ilman lääkkeitä, että tulee ihan vanhat ajat mieleen kun vetelin plussakortilla koko kropan läpi kun kutitti niin helvetisti joka paikasta. Ja arvatkaa kahdesti aukesko iho kauttaaltaan ja verta valu meinaan pikkusen.
Mä olen lukenut nyt paljon myös maidottomasta ruokavaliosta ja maitotaloustuotteiden yhteydestä iho-ongelmiin. En suoranaisesti usko, että viljat tai maitotuotteet aiheuttaisivat tätä ongelmaa (joka on mulla ollut siis jo lapsesta asti) mutta olen aika valmis kokeilemaan mitä tahansa että saisin itseni kuntoon. Toki sitten joskus imettämisen lopettaminen varmaan auttaa asiaa, mutta en mitenkään haluaisi sitä lopettaa ennen kuin Ben on 5v. No vitsi vitsi. Kunhan nyt vaikka vielä 3kk pystyisin imettämään. Se on niin helppoa. Nyt sitten yritän vielä entisestään vähentään maitotuotteita. Soija maitoa(luomu) kokeilin kahvissa mutta ei ollut hyvää. Enkä kyllä tajua miksi muutenkaan ostin soijatuotteen…??

IMG_6422
Grillattua kanaa ja salaattia! Kanan marinadi on otettu Jamie Oliverin barbeque jaksosta ja oli työläs, mutta paras marinadi jonka olen koskaan tehnyt!

Usein ihmiset suhtautuu todella negatiivisesti erilaisiin ruokavalioihin, vaikka pointti onkin siinä että kaikki ei sovi kaikille. Olikohan se Kaisa Jaakolan luennolla kerran, jossa Kaisa havainnoillisti asian todella onnistuneesti; Kuvittele jana jonka toisessa päässä on sairaus ja toisessa päässä on terveys, eli siis näin:
sairaus |——————————————————————————————| terveys
Itsekkään en ajattele, että olen joko a) terve tai b) sairas. Olen yleensä jotain siltä väliltä. Olo voi olla tukkoinen, mutta ei välttämättä sairas. Olo voi olla ihan mielettömän kevyt ja hyvä, eli tuolla janan melkein oikeassa päässä. Tai sitten voi olla 39 astetta kuumetta ja joka paikka räkää täynnä ja janan aivan vasemmassa päässä. Omilla valinnoilla voi sitten paljon vaikuttaa siihen, pysytteleekö aina vaan keskellä (eli onko siihen tyytyväinen) vai onko mieluummin koko ajan oikeassa laidassa. You see?

Sen takia mun mielestä on vähän hölmöä sanoa, että ”minun ei tarvitse muuttaa mitään, koska näillä valinnoilla en ole kuollut tähän mennessä”. Hyvinvoinnissa on aika paljon laajempi skaala kuin olla kuollut tai elossa :D. Ainakin itse pyrin kokeilemaan eri asioita siinä määrin, että ne eivät stressaa minua tai vaikeuta muuten elämääni. Voisin kuitenkin myös todeta, että en ole ehkä niin mukavuudenhaluinen kuin ihmiset yleensä ainakin mitä tulee syömisen suhteen. Oletteko te joutuneet luopumaan terveyden takia jostain teille tosi mieleisestä ruoasta?

IMG_6437
Tätä Yosaa olen syönyt silloin tällöin välipalana ja on maidoton & lisäaineeton. On toki kauravalmiste, joten viljattomaan ruokavalioon ei sovi.

Kommentit (14)

 1. Maiski

  Hei! Koita kahviin mantelimaitoa, ja uskon varmasti että viljattomalla ja maidottomalla ruokavaliolla oireesi helpottavat, mutta se ongelma on siinä että täytyy olla 100% sillä dietillä, koska jos syöt jotain pienestikkin voi se aiheuttaa tulehdustilan uusiutumisen.

  • fityoutoo

   Yritin etsiä mantelimaitoa, mutta yllättäen se oli loppu nyt sitten jokaisesta kaupasta…
   Mä olen myös lukenut, että kokeilu vaatii 100% sitoutumista, mutta oi se tuntuu vaan jotenkin ihan kauhean vaikealta. Varsinkin täällä mökkiolosuhteissa ja kun tossa kyläkaupassa on niin surkeat valikoimat. Tai en mä tiedä mistä se johtuu, kai se on vain mun omassa asenteessa. Tulee vähän sellainen fiilis, ettei saa syödä mitään ja on ”dieetillä” vaikkei haluaisi olla sellaisella. Oikeastaan liha,kala,kana sekä kasvikset&hedelmät on enää ne mitä jää sitten jäljelle eli aika askeettisesti mennään (verrattuna nykyiseen).
   voi kunpa voisin onnistua tässä.

  • Maiski

   No höh… uskon että on hankalaa, itse noudatan viljatonta, maidon jättäminen on kyllä vaikeaa, mutta itselleni tämä viljaton sopii. Ja kannattaa ajatella yös hiukan eritavalla, eli mieti mitä kaikkea saat syödä, eikä niin että et saa syödä mitään…
   Ja kannattaa rohkeesti kokeilla kaikkea, mulla leivän korvikkeena menee banaani-muna proteiiniletut. Niin ja jos et pysty jättämään maitotuotteita niin minä en ainakaan syö suomalaisia maitotuotteita vaan syön vain lidlin eli saksalaisia tuotteita, huomaan että ne sopivat vatsalleni paremmin. Kannattaa katsoa tämä prisma dokumentti, pilattu maito, hyvää tietoa!
   http://areena.yle.fi/tv/1925658

  • fityoutoo

   Viljattoman toteuttaminen onkin sujunut multa helpommin! Tai siis oikeastaan olen ollut siis vain gluteenittomalla. Ainoat viljatuotteet ovat lähinnä gluteeniton puuro ja pari kertaa viikossa teen hirssistä ja täysjyväkaurajauhoista pannukakkuja.
   Maitotuotteista mulle on ehkä kovin pala se maidon ja rahkan jättäminen, mutta koitan kyllä yrittää sitä. Tuskin pystyn ihan täyskäännöstä kerralla tekemään, mutta yritän vähentää hiljalleen kaiken pois.

  • Maiski

   Minulle funktionaalisen lääketieteen lääkäri sanoi ettei kannata syödä mitään viljoja, koska esim. Gluteenittomassa kaurahiutaleessa (kuten muissakin muka gluteenittomissa viljoissa) on gluteiinin kaltaisia proteiineja, jotka vaikuttavat elimistössä samalla tavalla kuin gluteiini. Joten mulla täysin soijaton, viljaton, maissiton ruokavalio.
   Suosittelen kyllä kokeilemaan ekaksi tuota pois suomalaisista maitotuotteista siirtymistä ja sitten vasta maidotonta ruokavaliota.

  • fityoutoo

   Hmm, toi onkin mielenkiintoista kuulla.
   Oon nyt lukenut netistä ja tuntuu olevan hyvin yleinen ongelman tämä atopian paheneminen raskauden/imetyksen aikana. Monella ainoa apu siihen on ollut aika ja kortisonivoiteet, jotka ei tosin kuulosta kauhean hyvältä idealta. Mutta toisaalta ei ole terveellistä sekään että iho on koko ajan auki. Auttoi viljaton ruokavalio tähän iho-ongelmaan tai ei, niin uskon silti sen positiivisiin terveysvaikutuksiin.

 2. Jenni

  Mä teen kotitreenejä ja sopivat musta loistavasti lapsiperhearkeen silloin kun aika on kortilla eikä ehdi siirtyä salille. Tosin mulla on niin kotitreeneihin kaikkiin selkeä treeniohjelma ja ennälta määrätyt liikkeet, toistot + palautumisajat. Ja teen ne melkein poikkeuksetta ulkona ja harvoin mulla on lapset mukana. Joskus esikoinen, mutta se on jo sen verran vanhempi ettei häiritse samalla tavalla kun pikkutaapero. 🙂 Mutta oon samaa mieltä, että rutiini on rakas! Täälläkin.

  • fityoutoo

   On mullakin muutama tuttu, jotka ovat kisadieetillään toteuttaneet aamuaerobiset kotona ennen kuin lapset heräävät. Sen takia jutussakin oli toi ”saunan jakkara” heitto :). Mä olen kyllä monesti ajatellut, että olisi kiva jos kotona olisi crosstrainer, ihan just sen takia että vois veivata sitä pojan nukkuessa (varsinkin nyt kun imettää niin hankala lähteä aamulla salille kun poitsu ei suostu enää ottaan tuttipullosta muttei vielä syö kiinteitäkään…). Onko sulla paljon välineitä, käsipainoja, kahvakuulaa tms. kotona?
   Tuolla meidän salilla on vaan aika surkea ilmastointi ja eilen kyllä tuntu jo 15min jälkeen että on hikoillut varmaan litran…

  • Jenni

   Kotoa löytyy käsipainot, kuminauha ja kahvakuula. Mulla on pari sellaista koritreeniohjelmaa joissa käytän noita apuja ja sitten loput on enemmänkin ihan sykettä nostavia HIIT-tyyppisiä treenejä. Eivät siis toki korvaa salitreeniä, mutta saa kuitenkin treenattua edes jotain silloinkin kun salille pääsy on sula mahdottomuus. 🙂

 3. skribentti

  Mä jouduin luopumaan poikani terveyden (rajun allergian) takia vuodeksi lähes kaikesta, olin muutaman ruoka-aineen imtysdieetillä. Siinä ei paljon enää kana, bataatti, kesäkurpitsa, mustikka ja riisi maistunut tuon vuoden jälkeen. Mutta tosiaan rajut sopeutumisoireet tulivat minulle, kun sain lopettaa imetyksen ja palata normaaliin ruokaan. Vaikka tuosta lopetuksesta on jo puolitoista vuotta aikaa, niin kyllä jäi mieleeni arvostus ruokaa kohtaan aika voimakkaana. Sen jälkeen olen syönyt juuri sitä, mitä tekee mieli, juuri niin paljon kuin tekee mieli ja juuri sitä, mikä tekee mulle hyvän olon.
  Niin, ja terve vain! Ensimmäistä kertaa kirjoittelen, vaikka seurannut olen sinua jo piiiiiitkään 🙂 Btw, Täällä mennään, raskausviikolla 35 ja salilla edelleen sisukkaasti kyykäten 🙂

  • fityoutoo

   Täysin maidoton ja viljaton elämä olisi varmaan ”helpompi” toteuttaa, kun olisi oikeasti pakko – siis kuten tossa sun tapauksessa. Nyt tuntuu, että olen vaan jotenkin niin tottunut esim. käyttämään maitoa kahvissa, että on vaikea enää tottua mihinkään muuhun. Voin kyllä kuvitella, että kun ruokavalio on noin rajoitettu (ja tavallaan vielä itsestään riippumattomasta syystä) niin oma ruokavalio tuntuu vähintäänkin yksipuoliselta!
   Miten muuten kroppa reagoi, kun sait taas ruveta syömään normaalisti? Laihduitko imetyksen aikana paljon, kun ruokavalio oli noinkin tiukka?
   Onnea loppuraskauteen! Meillä on juuri tällä mökillä vieraita, joista yksi on vkolla 30 ja jotenkin tulee noi omat raskausajat taas mieleen. Mun onnekseni ei tosin tarvinnut kärsiä kovista helteistä (yllättäen, olihan tammikuu 😀 ) mutta toivotaan että jaksat hyvillä mielin loppuun asti eikä ala kovin paljon ahdistaan! Kumpi on tulossa?

 4. skribentti

  Järkyn vaikeaahan se dieettaaminen oli aluksi, mutta toisaalta kun näki, miten pojan 20-40 yöherätystä vaihtui muutamaan, päivittäiset kuuden tunnin vaunulenkit muutamaan pikkulenkkiin ja tuskahuuto väheni 80 prossaa, niin kyllähän siitä tuli motivaatiota jatkaa 🙂 ! Itse laihduin vuoden aikana noin 10kg, vaikka söin PALJON niitä ruokia, mitä sain syödä! Eikä se kaikki ollut läskiä… Ei siis ollut tarvetta laihtua ollenkaan. Sitten ne tuli kahdessa kuukaudessa takaisin ne 10kg, kun sain alkaa syödä reippaammin!! 😀
  Mun kroppa reagoi dieetin jälkeen esim. vesimelooniin niin, että kävin kolme kertaa oksentamassa yhden haukkasun jälkeen. Myös ihottumaa tuli viljoista, ja maha kipeäksi pitkään esim. rukiista ja vehnästä. Puoli vuotta kesti, niin olin saanut kaikki normaalit jutut itselleni sopimaan taas.
  Helteet ovat kyllä mulla loppuraskauden vihollinen nro1, niin viimeksi kuin nytkin! Onneksi ilmalämpöpumppu on tilattu… 🙂 Tulokkaan sukupuoli on salaisuus 😉
  p.s. Mulla voisi olla asiaa sulle vaikka kuinka hirveästi näistä raskauden ajan liikunnan treenaamisista… Itse olen miettinyt pääni puhki niiden liikkeiden tekemistä, jotka tuntuvat vielä hyviltä, mutta joita jostain syystä jostain lähteestä luettuna ei pitäisi enää tehdä. Sekään kun ei paljon auta, vaikka mies on pt ja fyssari. Noissa koulutuksissa ei juurikaan oteta kantaa raskausajan liikuntaan.

  • fityoutoo

   Mä olen itse tullut siihen tulokseen, että naiset on TOSI erillaisia, mitä tulee suhtautumisessa raskaus&liikunta ja raskaus&ruokavalio. Moni piti mua varmaan todella edesvastuuttomana, kun söin raskaana ollessa lähes mitä vaan ja liikuinkin niin myöhään. Mulla oli muuten yks video bloggerin aikaan tässä blogissa, jossa teen treenin oisko ollut just viikolla 35. Mä voin yrittää laittaa sen tänne uudestaan!
   Oikeastaan ainoa asia, mitä näin maalaisjärjellä kannattais välttää olis vatsalihasliikkeet(ja niissäkin enempi suorat vatsat, muita toki kohtuudella). TOKI, jos on paljon ennakoivia suppareita, niin en tekisi välttämättä enää paljon ns. ”massaliikkeitä” eli lähinnä kyykkyä, prässiä, maastavetoa ja ehkä myös penkkipunnerrus(joka nyt ei muutenkaan ole ehkä kovin turvallinen mahan takia). Niissä tulee kuitenkin paljon painetta vatsaonteloon, joka kaiken järjen mukaan voi edesauttaa suppareiden tulemista. Myös sykkeitä tarkkailisin, mulla nousi sykkeet hetkessä pilviin eikä varmastikkaan oo hyvä painaa tuntia putkeen 170 sykkeillä. Mutta yläkroppaa treenasin kovaa ihan loppuun asti, en nää mitään syytä että selkäliikkeitä käsiliikkeistä puhumattakaan ei vois treenata kovaa kun pitää vaan kunnon tauot se seurailee oloa.
   En tiedä ootko kokeillut odottavien joogaa, itse tykästyin siihen vaikken mikään kummonen joogi olekkaan. Jotain siitä hengittelystä jäi käteen, koska käytin sitä samaa hengitystekniikkaa sitten ponnistusvaiheessa.
   Tääkin on varmaan ihan yksilöllistä, mutta mulla pysyi pidätyskyky tosi hyvänä loppuraskaudessakin eikä lirahdellut vaikka aivasti kovaa tms. Uskon, että liikunnalla on myös tohon ollut suuri merkitys!

  • skribentti

   Jep, kyllä olen huomannut, että kovasti ihmetellään, miksi salikortti ei ole jo jäähyllä 😀 No, viimeksi vedin vielä synnytyspäivänä jalkatreenin ja synnytyksestä kahden päivän päästä olin salilla ylälkroppaa pumppaamassa 😀 että semmoinen breikki tuli siihen!
   Mutta noita liikkeitä tosiaan olen miettinyt, kun esim. syväkyykky leveästi tuntui vielä hyvältä lähemmäs viikkoa 30, mutta jätin sen ”yleisen asenteen” takia pois. Samoin kaikki ”repivät” liikkeet, kuten heilautuksen, maven tangolla jne jätin jo ennen tuota 30 samasta syystä, vaikka ne tuntuivat vielä hyviltä. Mulla ei juurikaan ole suppareita, joten senkin puolesta kait voisi tehdä vanhoja liikkeitä enemmän (oon siis enemmän vapaapainotreenaaja kuin laitetreenaaja)… Oman olon ja jaksamisen tunnistan hyvin, mutta ainoastaan sitä mietin, että voinko tehdä jotain, mikä on vauvalle huonoksi, mutta tuntuu minusta vielä hyvältä??
   Tanssitunneilla ja kävelyillä olen käynyt tähän asti myös. Tosin tanssitunnilla jäi luonnostaan viikosta tyyliin 20 pois kaikki hyppelyt, joten vedän ne askelilla läpi (hauskan näköistä, kyllä 🙂 !), joten syke ei ole kuin max 140, joskus max 150.
   Pilateksessa ja joogassa oon käynyt satunnaisesti vieläkin. Mammajoogaa tein muutamia kertoja esikoista odottaessa kotona jonkun dvd:n avulla. Ovat kyllä hyviä lajeja!
   Oih, näitä asioita voisi pohtia niiiiin paljon kyllä! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.