Fit you too
Fit you too

Kuinka ruokavalioni on muuttunut 10 vuodessa?

Edellinen postaukseni 84kg vs. 60kg oli megasuosittu, joten ajattelin vielä jatkaa hieman samasta ennen/nyt -aiheesta.sannanruokakassi3
Ajattelin tässä postauksessa avata teille lukijoille millainen ruokavalioni oli ennen elämäntaparemonttia (eli mennään 10-15v taaksepäin) ja millainen se on nykyään – siis tyypillisesti. Syön nykyään todella vapaasti, vaikka toki mullakin on kausia kun tekee mieli ottaa pieni kurinpalautus! Joskus saatan jopa merkitä jotain ruokia kalorilaskuriin, mutta lähinnä mielenkiinnosta. Haluan pysyä hieman kartalla siitä, kuinka paljon syön päivittäin kaloreita. Painonhallinta vaatii sen verran huomiota. En kuitenkaan lähes ikinä punnitse mitään ruokia (ja jos punnitsen, niin silloin se liittyy jollain tavalla ruokavalioden tekemiseen, eli työhöni).
Mennäänpä kuitenkin aikakoneella ainakin 10-vuotta taaksepäin. Siis siihen aikaan, kun olin reilusti isompi.
Muistathan, että puhun itsestäni ja omasta kokemuksestani. Kokeukseni eivät siis päde välttämättä sinuun.
Asuin silloin Tampereella Jankassa yksin ja välillä kaksinkin. Painoni jojoili, eli välillä paino alkoi kutosellakin, mutta saattoi nousta 10kg vuodessa. Kunnes TAAS onnistuin nipistämään kiloja. Tiesin kyllä jotain ruokavalioon liittyvistä asioista, mutta mulla ei ollut motivaatiota toteuttaa järkevää ruokavaliota ja aina lopulta päädyin valitsemaan sen huonomman vaihtoehdon. Olin väsynyt ja sanon suoraan – myös laiska! En oikein osannut kokata mitään, saati harjoitellut sitä, joten söin aika paljon valmisruokaa ja hain pikaruokaa kotiin. Suurin lempparini oli ”kiinalainen” (joka nyt ei kiinalaista ruokaa ole nähnytkään) ja hain tosi usein Kalevan ”kinkkigrilliltä” friteerattua kanaa ja kana käägiä. Tuollainen annos on lähinnä hiilaria ja rasvaa.

Rullakebab kuuluu edelleen suuriin suosikkeihini!
Rullakebab kuuluu edelleen suuriin suosikkeihini!

Ihan naapuriini rakennettiin Lidl, jonka valikoimista löytyi sekä suulle, että etenkin pienituloisen kukkarolle sopivia vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja kuten kalapuikot, lihaperunasoselaatikko, lihapiirakat, kevätrullat, sekä tietenkin 4pack suklaamuffinseja. Rakastan ja olen aina rakastanut paakkelsia ja mielellään suklaista kiitos! Elin pääosin hiilareilla.
Aamuisin söin usein muroja maidolla tai paahtoleipää. Päivällä söin töissä jotain lounasruokalasta (paljon leipää!!) ja iltaisin sitten kotona jotain valmisruokaa. Viikonloppuisin maistui siideri ja makeat liköörishotit. Ja tietysti karkki!!!
Yksi ongelma oli varmaan juurikin se, etten osannut oikein valmistaa mitään kunnon ruoka itse. Siksi päädyin usein syömään valmisruokaa, jossa oli pääasiassa hiilareita ja rasvaa. Koska rahat oli tiukalla, niin en raaskinut ostaa vihanneksia, koska pelkäsin niiden vain lentävän lopulta roskiin. Ajatusmaailmani oli tyystin erilainen mitä tänä päivänä ja koko ”tulokulma” ruokavalioon on aivan eri.
Mitä tulee ruokailurytmiin… No, usein söin 2 kertaa päivässä; Aamulla aamupalan ja illalla jäätävän kokoisen kasan ruokaa. Usein olin ihan ähkyssä.kanawokki6 (1 of 1)
Nykyään pidän kovasti ruoanlaitosta, vaikka syönkin usein etenkin yksin kotona ollessa tosi tylsästi. Mun ruokafilosofiasta on n.50% herkullista makua ja toinen 50% minusta syö sitä, mikä on helppoa ja terveellistä ja YKSINKERTAISTA. Tämä voi siis olla riisiä ja paistettua jauhelihaa sekoitettuna pakastevihannesten kanssa. Jos jaksan, niin viikonloppuisin etsin netistä jonkun herkullisen kuuloisen reseptin ja silloin en ajattele niinkään terveellisyyttä ekana.
Ruokavaliostani on lähes täysin hävinneet rasvaiset leivonnaiset, koska en voi niitä vatsani takia enää juurikaan syödä. Ennen ranskalaiset ja lihikset olivat ihan perus arkiruokaa. Kasviksia koitan syödä runsaasti, tosin tässä asiassa jaksan toisinaan tsempata paremmin. Siksi mulla on käytössä viherjauhe, jonka ruohoisesta mausta ”nautin” joka aamu! Myönnän, että edelleen kasviksiin liittyy välillä viitseliäisyyden puute käydä läpi sitä jumalatonta kuorimis- ja pilkkomisshowta! Käteni eivät kestä minkään raakojen elintarvikkeiden käsittelyä, joten sekin vaikuttaa asiaan. Siksi usein kotona turvaudun pakastevihanneksiin. Haaveilen muuten mehuprässistä. Suositelkaa hyvää ja tehokasta!verso6 (1 of 1)
Aikojen saatossa olen lisännyt ruokavaliooni paljon hyviä juttuja, jotka sopivat omalle vatsalleni: Käytän esimerkiksi lähes päivittäin erilaisia siemeniä (pääasiassa pellavan- ja auringonkukansiemeniä), erilaisia leseitä, paljon marjoja, jonkun verran superfoodeja ja tämän lisäksi pyrin syömään joka päivä hyviä pehmeitä rasvoja reippaasti ja välttämään kovia. Tässä nyt siis vain muutamia juttuja mainitakseni.
Siitä kuitenkin pidän kiinni, että kun herkuttelen niin en osta enää mitään kaupan kökköpullia vaan teen kotona itse! Olen edelleen aikamoinen herkkup*rse, eli en todellakaan sylje lasiin. Jossa on suklaapirtelöä 😉 .
Marjakupit, joiden idean bongasin IG:stä! Superhelppoja tehdä ja nam miten herkullisia...
Marjakupit, joiden idean bongasin IG:stä! Superhelppoja tehdä ja nam miten herkullisia…

Tein joulupäivänä raakasuklaatryffeleitä Foodinin raakasuklaan valmistuspaketista (makuna chai).
Tein joulupäivänä raakasuklaatryffeleitä Foodinin raakasuklaan valmistuspaketista (makuna chai).

 

Kommentit (2)

  1. Heini

    Mitä viherjauhetta sä käytät? 🙂

    • fityoutoo

      Käytän tällä hetkellä Foodinin viherjauhetta. Kaikki ne on aika erikoisen makuisia, mutta tuo Foodin mielestäni parhaimmasta päästä 🙂 !

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.