Fit you too
Fit you too

Raskauden puoliväli: Huoli vauvan voinnista ja riesana alhainen hemoglobiini…

Tylsistytän teitä taas raskausjorinoilla 🙂 . Tai no on siellä varmaan sellaisiakin lukijoita, joita aihe kiinnostaa, koska olen saanut ilahduttavan paljon uusia lukijoita viime aikoina! Ilmeisesti viime postauksesta aiheutunut ”läskivihaajan” leima ei siis tappanut blogin suosiota täysin heh heh. Jutusta on tulossa hyvää vauhtia yksi luetuimmista, tällä hetkellä lukukertoja taitaa olla jo lähemmäs 7000…

masukuva0607 (1 of 1)
Lintsille lähdössä! 

Mutta siis itse asiaan eli raskauteen. Puolivälissä porskutellaan ja parin päivän päästä olisi rakenneultra, jossa aiomme ottaa selville lapsen sukupuolen. En ole vielä aivan 100% varma paljastanko vauvan sukupuolta blogissa ennen syntymistä tai edes sitä, paljastammeko sukupuolen muuta kuin vain läheisille ihmisille. Itse haluan kyllä sukupuolen tietää ihan jo siitäkin syystä, että jos uusi tulokas muistuttaa enemmän äitiään, niin voin sitten myydä Benin vanhoja vaatteita pois, koska miksi niitä turhaan säilömään.
Mulla ei oo sitten mitään hajua tai ”tunnetta” että kumpaa sukupuolta on tällä kertaa tulossa, koska viimeksi mulla oli aivan tyttöolo ja arvaus meni persiilleen. Mä en edes tiedä mihin suuntaan tää vatsa työntyy, kun tää ei vielä työnny oikein mihinkään…
masukuva0607_2 (1 of 1)
Puolen välin virallinen vatsapäivitys…

Jostain syystä tässä toisessa raskaudessa mä olen ollut huolestuneempi kuin ensimäisessä vauvan voinnista. Siis nyt sellainen huomio, että mä olen aika lungi muuten tässä raskausasiassa ja ekan aikana mulla oli myös niin kiireistä muuten (opiskelu, pt-työt ja blogi), etten ehtinyt edes stressata! Nyt kaveripiirissä tapahtuneet todella ikävät tapahtumat varmaan ovat vaikuttaneet muhunkin ja ihmettelen kun vauvan liikkeet tuntuvat vielä harvoin ja vaimeina vaikka en ole enää ensisynnyttäjä. Kättärillä sairaanhoitaja meni sanomaan np-ultrassa, että toisessa raskaudessa liikkeet voivat tuntua jo viikolla 13!!! No ei vaan mulla…
Välillä mä tunnen potkut ihan hyvin ja jopa kädellä, mutta sitten voi olla taas tosi pitkään hiljaista ja jotta tunnen liikkeet on mun oltava aivan hiljaa ja paikallaan. Kävin kuitenkin lääkärillä ja kaikki oli täysin ok ja vauvan kokokin oli normaali viikkoihin nähden.
Vatsa on edelleen myös aika pieni, eli osa ”vanhoista” housuistani menee vielä jalkaan. Pakko muuten kaivaa vanhoja masukuvia Benin odotuksesta ja vertailla! Muutamat mammahousut ostin kuitenkin H&M:n alesta ja tori.fi:stä. Harmi vaan, että suurin osa äitiysvaatteista on jotenkin hölmön näköisiä ja H&M:n laatu on aika surkeaa….Mulla on toki vielä Benin odotuksesta paitoja jäljellä ja muutamat housut, jotka ostin. Tavan teeppareista tulee vaan nopeesti napapaitoja, ettei niitä kehtaa käyttää 😀 ….
Myös alhainen hemoglobiini on vaivana, vaikka syön edelleen rautaa päivittäin. Unohdin pyytää lääkäriltä reseptin vahvempaan rautavalmisteeseen, joten menen edelleen nestemäisellä Ferronolilla. Hemoglobiini oli viime neuvolassa 109 eli aika alhainen, kun mulla normaalisti 130-140. Huomaan asian siitä, että hengästyn helpommin ja jotenkin happi ei riitä (yllättävää sinänsä…)! Eilen spinningtunnilla oli pakko jättää kovimmat ”piikit” välistä, että jaksoin koko rankan tunnin loppuun. Ei ole mitään intoja enää vetää itseään äärirajoille ja koitan tarkkailla sykettäkin välissä. Huomenna mulla on taas kolmen tunnin putki ja tänään vedän vain kevyen pk-lenkin kohta koiran kanssa. Sinänsä pahin väsymys on jo ONNEKSI takana, koska sitä fiilistä ei kestä erkkikään!
Muuten kaikki on mennyt hyvin, eikä tämä raskaus oikein vaikuta vielä mitenkään arkielämään. Paitsi niin, etten tänään saanu Lintsillä mennä pariin laitteeseen….

Kommentit (29)

 1. Suvi

  Hei! Tuossa Ferronolissa näkyi olevan rautaa 21mg/15ml, kun taas Obsidanissa, mitä raskaanaoleville monesti suositellaan, on kerta-annoksessa se 100mg. Että johtuisko hb:n nousemattomuus tuosta? Ja Obsidania saa ilman reseptiä :). Mukavaa toista raskauden puoliskoa!

  • fityoutoo

   Hei iso kiitos vinkistä! Käyn heti huomenna apteekissa tarkistamassa. Toivottavasti se on vatsaystävällistä myös!

 2. Jaana

  Samaa olin sanomassa, suositus on se 100 mg/pv, tosin nestemäisen raudan väitetään imeytyvän paremmin. Obsidan ja Retafer taitavat olla käytetyimmät. Rautavarastothan voivat olla hyvät, vaikka hb on alhainen. Kannattaa ottaa myös B12-vitamiini ja foolihappolisä käyttöön.
  Söpö masu. Istukka saattaa olla etuseinämässä vaimentamassa liikkeiden tuntua.

  • fityoutoo

   Joo tuo foolihappo onkin mulla kans käytössä. Istukka ultran mukaan ei edes olis etuseinämässä vaan sivussa. No tiedä häntä, tärkeintä mulle, että siellä on istukka :D. Myös mun alhaiset paineet saattaa olla syynä, tai ainakin näin olen päätellyt. En siis tiedä, ei kai ne väsymystä aiheuta mutta tietysti epämääräisiä huimauksia, joihin olen tosin vuosien saatossa jo tottunut.

 3. NA

  Et tarvitse reseptiä rautavalmisteisiin. Osta apteekista Maltofer purutabletteja. Niissä on rautaa 100 mg/tabletti ja rauta on aktiivisesti imeytyvässä muodossa ja sen voi ottaa ruuan kanssa, eikä ruoka heikennä sen tehoa.
  Obsidan ja Retafer ei ole yhtä hyviä imeytymään, koska ovat eri muodossa kuin Maltofer, vaikka vahvuus onkin näennäisesti sama. Neuvolalääkärinä on aika valitettavan usein joku kohtalaisen kokematon kandi tai vastavalmistunut lääkäri, eikä ne välttämättä tiedä kaikkia markkinoilla olevia valmisteita, niin sitten valitettavasti määräävät ainoaa tietämäänsä merkkiä.

  • fityoutoo

   Kiitos tästäkin, luulin tosiaan että resepti tarvitaan! Tein juuri kaverin kanssa vaihtokaupat, kun häneltä oli jäänyt omasta raskaudesta Obsidania yli. Käyn myös tuota Maltoferia kun paketti on lopussa. Sitä Retaferiä joskus otin ja vatsa ei tykännyt yhtään.

 4. J

  Itseasiassa Obsidan ja Retafer imeytyy paremmin kuin Maltofer, koska Obsidanissa ja Retaferissa rauta on hemimuodossa (Fe++) ja Maltoferissa nonhemimuodossa (Fe+++) :). Lisäksi Obsidan on vatsaystävällinen. Ota lisänä C-vitamiini, joka tehostaa imeytymistä. Maitotuotteisiin, kalkkiin, magnesiumiin, kahviin ja teehen puolestaan parin tunnin väli molempiin suuntiin raudan otosta, sillä nämä estävät raudan imeytymistä..

  • fityoutoo

   No mä kokeilenkin ensin tuota Obsidania. C-vitamiinia mulla onkin jo valmiiksi kaapissa ja toki myös paljon menee nyt marjoja ja hedelmiä. Maitotuotteet täytyy tosiaan muistaa ottaa erillään, kahvia en nyt juo oikeastaan ollenkaan ja magnesiumin nappaan illalla.

  • ?

   Mihinkähän asiantuntemukseen tämän mielipiteesi mahdat perustella?

  • fityoutoo

   Kumpi?

 5. Jenni

  Hei! Lohdutukseksi voin sanoa etten edes kolmatta odottaessa tuntenut liikkeitä yhtään aikaisemmin. Ja minulla ainakin vatsa oli pienempi kun odotin tyttöä.. 😉 Hb oli myös 95 läpi raskauksien,en sietänyt edes obsidania,mutta nlasta suositeltiin ferronolia tupla annoksena. Ihanaa odotusta,hyvin siellä kaikki on,muista pysähtyä nauttimaan ohikiitävistä hetkistä.. 🙂

  • fityoutoo

   No oiskohan täälläkin sit tyttö tulossa 😉 ….????

 6. Sanna

  Ultrakuulumisia ootellaan 🙂 tosiaan tuo liikkeiden vähyys/huonosti tuntuminen voi johtua istukan sijainnista ja vielä tuossa vaiheessa raskautta vauvalla on tilaa pyöriä miten päin vain ja jos sattuu potkimaan esim sinun selkäpuolelle niin eipä se juurikaan tunnu. Tsemppiä <3

  • fityoutoo

   Joo itseasissa musta välillä tuntuukin ne potkut jotenkin ”sisäelimissä” :D. Välillä kyllä myös napaan päin, eli kyllä siellä jotain elämää on ja ultrassa vauva liikkui tosi vilkkaasti!

 7. Tuisku

  Mulla on viikkoja 19 ja toinen lapsi tulossa. En juurikaan tunne liikkeitä, vaikka tyyppi on ollut ultrassa kovin vilkas. Mun istukka on kanssa sivussa (eli jotenkin sekä takana että edessä) ja epäili et tulee enempi etuseinämään. Eli aattelin, et johtuisi kuitenkin siitä. Tsemppiä raskauteen! Mulla tää on ollut kaikkea muuta kuin seesteistä aikaa 😉

  • fityoutoo

   Tsemppiä myös sinne, toivottavasti loppua kohti helpottaa. Tai viimeistään sit jouluna! Mut me räjähdetään sit suunnilleen samoihin aikoihin :D.

 8. Camma

  Heeei!!!
  Mulla on pelastusvinkki alhaiseen hemoglobiiniin! 🙂
  Mulla on itellä kaks ipanaa, ja kummankin raskaudessa hemoglobiini laski roimasti. Ekassa raskaudessa se oli pahimmillaan 95.
  Mun mies hankki mulle chlorella-levätabletteja, ja popsin niitä sitten loppuraskauden. Viikossa mun hg nousi 95->115, ja jatko nousuaan. Ei tullu ummetusta eikä tullu ripulia. Voin lämpimästi suositella! 🙂

  • fityoutoo

   Kiitos vinkistä! Itseasissa mun hyvä ystävä söi myös chlorella-tabuja koko raskauden… VAIKKA levävalmisteita ei saisi kai suositusten mukaan syödä.Mulla on nimittäin samaa jauhetta kaapissa ja voisin sitä alkaa laittamaa smoothieen kuten ennenkin. Se myös sopii hyvin mun vatsalle.
   Mullakin on pahimmillaan lähennellyt satasta ja sen kyllä tunsi olossaan!

  • Nimetön

   Ja semmonen lisäys, että yks teelusikallinen ei sitten riitä…! 😀 En muista miten monta pilleriä napsin niitä päivässä, mutta alkuun kun söin liian vähän niin mitään positiivista muutosta ei tapahtunut.
   Ps. Raskaana olevillehan ei suositella mitään. :/

 9. Nansku

  ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ täydellistä!!!!!!!! En oo mikään somen suurkuluttaja enkä oo missään someissa itse käyttäjänä. Senpä takia myös sun jorinat on ollu pari kk tauolla……… 😛 Mutta just viime viikolla mietin SUA ja että onkohan sillä mitään kirjoituksia raskauden ajan treeneistä/elämästä yleensä. Siis Benin ajoilta.. Sit mietin et näääääh, ei taida olla ja voi kuinka siistiä olis jos se olis raskaana nyt yhtä aikaa kun mä ja kirjottelis blogiin myös TÄSTÄ ajasta, vois saada hyviä vinkkejä ku muidu on itte niin hyvässä haipissa 😉 Ja TADAAAAAA kävin eka tsekkaa instan ja samantien blogiin kun ”kuulin” tän ilouutisen!!!!!!!! ONNEA IHAN SIKANA!!!!! Ja oot niiiiiiiiiin törkeen hyvässä kunnossa että huh.. Ja siis etenkin odotan myös synnytyksen jälkeisiä palautumisia ja vinkkejä!! Ihan huikeeta. T. Pari viikkoo pitemmällä ja jo nyt liikaa kiloja eturepussa vaikka mielitekoja tai herkutteluja ei oikeestaan oo 🙁 Ja PS. Toi alkoholiton Bavaria mitä nautit mökillä, on nam!

  • fityoutoo

   Hei mahtavaa! 😀 Meillä ei oo siis paljookaan eroa räjähtämisajankohdalla! Mä koitan pitää nää raskauspostaukset kohtuudessa, jottei mene ihan vauvailuksi koko blogi… Mutta tottakai se on nyt ihan normaali osa mun elämää joten varmasti päivitystä tulee siltä saralta! Myös raskauden ajan treeniin mulla on juttuideoita olemassa.
   Ps. kannattaa maistaa myös sitä omenan makuista Bavariaa, se oli vielä parempaa!

  • Nansku

   JA vielä se että mä en tunne liikkeitä kovin hyvin vieläkään.. Muutenkin ollut niin helppo raskaus että välillä miettii onko siellä ketään! Sit on pakko herätellä masua ja huhuilla että voisiko hän liikkua edes vähän 😀 Ultrassa ja neuvolassa kaikki aina sanoo että hirveen vilkas hän on ettei huolen häivää.. Mutta tiedän tunteen kun huolettaa!

 10. Mea

  Yleesä vihaan kaikkia raskaus postauksia, tyyliin ”jos haluisin lukee napanuorista googlaisin mammanmöhömaha”, mutta sä oot onnistunut kirjottamaan ne kiinnostaviks tälläsenki mielestä joka ei noista naperoista välitä!:)

  • fityoutoo

   Oi kiitos olipa kiva lukea tää kommentti 🙂 !!!

 11. Jenna

  Onpas pieni masu! Itselläni on nyt rv 22 ja jotenki jo tosi iso maha. Omat farkut ei ole aikoihin mennyt enää jalkaan, kiloja tullut ehkä 5 ja älytön päivittäinen pahoinvointi loppui vasta puolessa välissä. Nyt pystyn jo käymään pitkästä aikaa salilla, niin vinkkejä mäkin mielelläni kuulisin 🙂 Ihanaa odotusta!

 12. Johanna

  Mä annan vinkin et älä syö mitään edellämainittuja rautavalmisteita vaan osta tätä apteekista—> https://www.hyvinvoinnin.fi/salus-floradix-krauterblut-saft-rautavalmiste
  Mulla oli raskauden aikana rauta päälle 90 ja tällä sain raudan nousemaan nopeasti 🙂 Yleensä noissa lääkeraudoissa on sivuvaikutuksena mm.ummetus jota tolla floradixilla ei tule 😉

 13. Emppuliini

  Heippa,
  Löysin blogisi vahingossa muutama viikko sitten ja olen siitä kovin onnellinen, sillä meillä on varmaan aikalailla hyvin lähekkäin laskettuaika 🙂 Meillä täällä päässä virallinen raskauden puoliväli koittaa huomenna. Jokainen raskausaiheinen kirjoituksesi on tuntunut tähän asti suoraan vertaistuelta! Huomaan, että aika samanlaisissa ajatuksissa mennään, nimittäin minuakin huolettaa niin rakenneultra, vauvan liikkeiden vähyys/paljous, vatsan hidas kasvu, treenaamisen riittävyys/liikunnan paljous ja aina tuntuu, että kun yhdestä huolesta selviää, on toinen jo edessä. eli ollaan varmaan kumpikin aika normaaleja huolinemme. Tsemppiä sinne rakenneultraan! Jään innolla seurailemaan blogiasi! 🙂

 14. Hanneli

  Kun asuin ulkomailla mulle kokoajan hoettiin sitä että foolihappoa pitää syödä, se lisää verisolujen määrää kehossa. Suomeen palatessa jätin myös maidonjuonnin pois ja viimeksi mulla oli hb 158!! Mikä on siis todella villiä kun se ennen oli päälle satasen.

  • fityoutoo

   Mä kans KOITAN muistaa ottaa sitä foolihappoa päivittäin.. Se maistuu musta jotenkin oudolta, ne tabletit laitetaan kielen alle. Hyh. Mutta tärkeää se on…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.